Django

Bakancslistához adom
olasz-spanyol-francia western, 90 perc, 1966

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

A film rendkívüli brutalitással, keserű iróniával és nyers realizmussal ábrázolja egy magányos, komor férfi viszontagságait. Django egykori katona, aki az amerikai polgárháborúban az Unió seregében harcolt, de Délről származik. Sáros, mocskos és kihalt vidéken vezet az útja, maga után egy koporsót vonszol, ami idővel igen felkelti a nézők kíváncsiságát, hogy voltaképp mit is rejt. Mivel azt, ami benne van, a főhős Djangónak hívja, ezért a néző és a többi szereplő első benyomása az, hogy talán holttest lapul benne, és azt készül eltemetni. Django valóban ezt akarja, mert vészterhes múltjától igyekszik megszabadulni.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Midnight67 ápr. 27. 19:19:20 8/10
Nagyon kíváncsi voltam, mi lehet a koporsóban, erre viszonylag gyorsan választ kaptunk.
Érdekes hangulatú western ez, bár a műfaj alapból sem a NatGeo látványvilágról híres, de itt különösen nyomasztó a sártengerben dagonyázás. Franco Nero szeme szúr, mint a tüske (mintha Terence Hill-t látnám), a film nem szenved hiányt brutalitásban. Jó film, egyszer érdemes megnézni, pláne a műfaj kedvelőinek, én mondjuk nem hiszem, hogy rendszert csinálnék a megtekintéséből, de tetszett.
8/10
offtopic
Midnight67 márc. 31. 22:08:28 8/10 Előzmény halaszist
Meg a Gyilkos túra is a kedvenc filmje, bár az nem western, de elég durva.:(
10/10
halaszist márc. 31. 22:03:17 10/10 Előzmény Midnight67
Igen, ráadásul Franco Nero is szerepel a filmben egy jelenet erejéig. Tarantino a spagettiwesternből nőtt ki, több interjúban elmondta, hogy a Jó,a Rossz és a Csúfot a világ legjobb filmjének tartja.
8/10
Midnight67 márc. 31. 21:54:29 8/10 Előzmény halaszist
A Django Unchained emlékezetes nyitó-zenéje is ebből ered.
https://www.youtube.com/watch?v=_4siw4aJz2A
10/10
halaszist márc. 31. 21:47:44 10/10 Előzmény Fecni007
A film lényege ez a randomitás. Tele van fordulatokkal és nihilizmussal. A korban hihetetlenül egyedi alkotásnak számított. Sokan nem is értették és nem szerették (leginkább Amerikában), de aztán az idő mégis csak kultfilmet csinált belőle. Nem mellesleg Tarantino egyik kedvenc filmje.
2/10
Fecni007 jan. 01. 23:20:59 2/10
Ilyen történetvezetést egy tízéves gyerek is tud írni. Amikor gyerekkoromban az öltöztetős katonáimmal játszottunk a haverommal, na kb. akkor agyaltunk ki ilyen sületlen, össze-vissza öldöklő sztorikat.
Lyanos1 2018 jún. 28. - 19:05:15
**** SPOILER ****
Ha egy kicsit elvonatkoztatunk a vadnyugati környezettől és messzebbről nézzük az egész történetet, akkor általános emberi tulajdonságokat (vagy inkább gyengeségeket) figyelhetünk meg.
A szereplők jó részét csak az arany érdekli.
A fegyveres csapatok vezetői tetű alakok, csak tucatnyi emberük társaságában nagylegények. E jellemtelenséget a rendező kiemeli azzal a jelenettel, amikor Jackson őrnagy embereinek eleste után lovon menekül, Django pedig kilövi a lovat alóla és az őrnagy a arccal a sárba esik.
De az őrnagy még ennél is jellemtelenebb: az egyik jelenetben a terepen futtatott mexikóiakra lövöldöz, de később - amikor a főhős már megszabadította az embereitől - a mexikóiak oldalán, az erődben látjuk viszont.
Az, hogy az őrnagynak meg a tábornoknak mindig vannak emberei, azt jelzi: a hatalmon lévőkhöz valahogy sokan szeretnek dörgölőzni.
**** SPOILER ****
Traxler 2016 aug. 17. - 00:16:33
Franco berobbanása. nagyon jó kis film, klasszikus, western rajongóknak kötelezõ!
Cleo. 2015 dec. 06. - 20:39:10 Előzmény serq1
Valóban, a zene jó, de túl durva, már-már a gusztustalanságig; szóval emiatt nem az igazi, bár szerfelett kedvelem a westerneket
serq1 2014 aug. 29. - 00:50:11 Előzmény Petterson
Érdekes film volt, jó zenével.
....
Viva Django, ebben játszik Terence Hill
9/10
breeder 2014 máj. 14. - 14:22:50 9/10
Örökzöld western! Franko Nero b*romi jól játszotta Django-t!

10/10
Petterson 2014 máj. 09. - 21:32:22
Bocsánat, tévedtem, csak hasonlít rá, de nem õ játszotta...
Petterson 2014 máj. 09. - 21:30:47 Előzmény Rahar
Van egy film, amiben Terrence Hill játszotta Djangot, ez a film Rita a Vadnyugat réme :) Lehet hogy ezért emlékeztet rá ez a film.
10/10
szmarci8 2014 márc. 20. - 19:13:50 10/10
A film megtekinthetõ a Youtube-on:
www.youtube.com/watch?v=kxFCtSAOqD8
quinnell 2014 febr. 08. - 18:32:45 Előzmény fruska
Egyszerûen csak bemásolta a Django visszatér tartalom leírását az illetõ... Django-Django, Franco Nero-Franco Nero, darab-darab... szép munka... gondolom nem társadalmi munkában csinálta...
MaxwellRobinson 2014 jan. 29. - 01:39:38
Nyilván ugyanaz írta, aki ezt is :)
http://port.hu/a_lakatlan_sziget_kalandorai_(partra_vetve)_stranded/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=40415812&i_topic_id=1

ezt a filmet sem látta, csak valahonnan leírt egy saját maga által kreált tartalmat...
fruska 2014 jan. 28. - 23:40:34
Árulja már el valaki, hogy hol volt ebben a filmben az elrabolt kislány és a rabszolgaként hajón dolgoztatott nõk? Ki a franc írta le ezt a tartalmat? Aki nem is látta?
6/10
Rahar 2013 jan. 22. - 12:04:44 6/10
A Django elszabadul címû filmnek utánaolvasva szereztem tudomást eme alkotásról. Nekem ez a film nem tetszik, a fõszereplõ nem szimpatikus, ráadásul mindig a fiatal Terence Hill jut róla eszembe. Az alaptörténet és a cselekményvezetés igencsak egyszerû, a harci jelenetek hiteltelenek. Számomra eme alkotás meg sem közelíti például A jó, a rossz és a csúf vagy a Volt egyszer egy vadnyugat vagy akár Egy maréknyi dollárért címû filmeket. Szerintem ez egy tipikus B kategóriájú western film.
goodboy 2011 okt. 08. - 21:22:54
Nekem bevallom õszintén sokkal jobban tetszett, mint például az Egy maréknyi dollárért. Szerintem az egyik legjobb spagettiwestern. Valószínû azért teszenek Corbucci westernjei jobban mint Leone, mert ahogy valohol olvastam és van benne valami Leone westernjei már-már mûvésziek, míg Corbuccié kommerszebbek. Na, de félreértés ne essék Leone westernjeit is szeretem, de az ilyen tipusúakat egy picivel jobban.
9/10
The Man Who Laughs 2010 szept. 25. - 12:20:43 9/10
A mûfaj alappillére, Leone Maréknyi dollárja mellett. És, habár nem olyan kifinomult, mint egy Leone film. Autentikus és roppant szórakoztató spagettiwestern. Corbucci remek hangulatot teremtett, köszönhetõen részbe annak, hogy alkalmazott valami olyat amit én westernben még nem nagyon láttam. Esõt. Ezzel az amúgy is mocskos kis porfészek és lakói, lemoshatatlanul koszossá vállnak. A történet jobban kidolgozott és csavarosabb, mint Leone elsõ filmjében. Természetesen a pénz itt is alapmotivációja a karaktereknek, de Django (kicsivel) jobban kidolgozott személyiség, mint Eastwood névtelen pisztolyhõse. Többet tudunk meg a múltjáról, az arany mellett felesége megbosszulása hajtja. Sajnos a történetben van egy dramaturgiai, ugyanis számomra érthetetlen, hogy a rasszista Jackson õrmester miért megy a mexikói erõdben és harcol az õ oldalukon. Ettõl eltekintve a film logikus és izgalmas, akcióból sok van (a korszak filmjeihez képest kifejezetten erõszakos összesen, a teljes body count kb.: 138 ember) az utolsó leszámolás, pedig kifejezetten feszültre sikerült.

A koporsó-t hurcoló karakter méltán vált kultusz figurává (valószínûleg részben õ ihlette El Mariachit is). Francio Nero a címszerepben igazi tökös öntörvényû western hõs, remek dumákkal és gyors reflexekkel. A többi színész is jól hozza a rászabott karakterét, van itt minden rasszista õrmester, mexikói lázadók, (mind Eduardo Fajardo Jackson õrmesterként, mind pedig José Bódalo a lázadók vezéreként emlékezetes gonosztevõk) nyomorult kurvák, gyáva csapos. Loredana Nusciak-ot (Mária szerepében) emelném ki, aki a kevés szövege ellenére is remek alakítást nyújt.

Igazából egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, az a zene. Félreértés ne essék, nem rossz, sõt vannak kifejezetten jó pillanatai, csak egyszerûen Luis Bacalov dallamai elhalványulnak, Morricone mesteri szimfóniái mellett (igazából, lehet, hogy csak a zene illetve Leone hosszú snittjeinek hiánya miatt éreztem kevésbé kifinomultnak). Enzo Barboini (késõbb a Spencer-Hill filmek legjobbjainak rendezõje, néha E.B. Clutcher néven) fényképezése, ha összességében nem is kiemelkedõ, de jó munkát végzett és vannak kifejezetten jól (remekül) sikerült képek.

Fun fact: Innen vette Tarantino kölcsön a fül levágós jelenetet, a Kutyaszorítóban-hoz.

Fun fact 2: A film olyan sikeres volt, hogy több száz nem hivatalos folytatása készült. Soknak, csak címében volt benne a Django név. Különösen Németországban, ahol, minden Nero westernt Django címmel láttak el.

Verdikt: Szigorúan kötelezõ a megtekintése, minden magát (spagetti) western rajongónak nevezõ egyénnek.

A magyar DVD kiadás képe, ha nem is tökéletes, de szépen felújított és élvezhetõ. A hang csak sztereoban va, ami egy 66-os filmnél nem szégyen és legalább rajta van az eredeti olasz hangsáv is ( nem is olyan rossz, mert az olasz nagyon hasonlít a spanyolra ami meg illik a mexikói környékhez és különben is segíti az olasz tanulmányaim :D). Külön dicséretes, hogy extra kiadás is jelent meg.

8/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu