Don Juan legutolsó kalandja

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 90 perc, 1958

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Don Juant (Várkonyi Zoltán), a csábítót megátkozza Sevilla kormányzója: csak addig élhet, amíg egy nő vissza nem utasítja. Hála ennek az átoknak, Don Juan 400 éve él csélcsap boldogságában, amikor Budapestre érkezik. Természetesen az új városban egy új, meghódítandó lányt szemel ki magának, Lukács Katát (Bara Margit). A gyakorlott szívtipró bevett minden fortélyt, csáberőt, ám úgy tűnik, Katára mindez nem hat. Ekkor sor kerül az utolsó, leghatásosabb trükkre, a házassági ajánlatra!
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2017 ápr. 30. - 14:26:31
*** SPOILER ***
Õszintén szólva nem tudom hová tenni ezt a filmet. Ez vígjáték akar lenni, vagy inkább tanmese a szocialista erkölcsrõl? Don Juan a történet szerint halhatatlan, Leporello és felmenõi pedig évszázadok óta szolgálják õt. Ezt még lehet úgy is értelmezni, hogy a korabeli Budapesten vonatkereskedõként felbukkanó fõhõs és sofõrje nem önmagukat jelképezik, hanem a csábító illetve a szolgalélek afféle õstípusát, akik kortól és helytõl függetlenül minden esetben jelen vannak.
A cselekmény abból áll, hogy a fõszereplõ megpróbálja meghódítani az kutatóorvos Katát. Közben vannak humoros utalások a Don Juan témakörre: lenyitható ágy az eladásra szánt vonaton vagy amikor a fõhõst a bolondokházába zárják aholis egy õrült azt állítja magáról, hogy õ nem más, mint Don Juan, aki ide rejtõzött üldözõi elöl.
A végkifejlet az, hogy Don Juan kudarcot vall. Ez példázata annak, hogy a szocializmusban nem lehet egy nõt csak úgy elcsábítani, sem pénzzel, sem rábeszéléssel, sem házassági ígérettel?
Ami még leginkább tetszett: a jelenbe való átmenetet úgy oldották meg, hogy a jelenet, amiben Don Juan, a frissen meggyilkolt kormányzó és társaik szerepelnek, egyszer csak képpé merevedik és e képet portalanítja valaki, immár egy budapesti szálloda falán.
*** SPOILER ***
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu