Drót

Bakancslistához adom
The Wire
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimisorozat, 60 perc, 2002

Értékelés:

136 szavazatból
Szerinted?

A rendkívül hiteles HBO-sorozat egy széles körű baltimore-i drog- és gyilkossági nyomozás történetét követi. Egy olyan világot mutat be, ahol nehéz különbséget tenni jó és rossz, illetve bűn és bűnhődés között.
Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

James "Jimmy" McNulty nyomozó
Cedric Daniels rendőrhadnagy
William "Bunk" Moreland nyomozó
Shakima "Kima" Greggs nyomozó
Lester Freamon nyomozó
Roland "Prez" Pryzbylewski nyomozó
Thomas "Herc" Hauk nyomozó
Ellis Carver őrmester
Russell "Stringer" Bell
D'Angelo Barksdale
Avon Barksdale
Roland "Wee-Bey" Brice
Maurice "Maury" Levy
Frank Sobotka
Jerome Lewandowski atya
Chester "Ziggy" Sobotka
Thomas "Tommy" Carcetti képviselő
Preston "Bodie" Broadus
Marlo Stanfield
Ervin H. Burrell rendőrfőkapitány
William A. Rawls ezredes
Howard "Bunny" Colvin őrnagy
Clayton "Clay" Davis szenátor
Bubbles
Dennis "Cutty" Wise
Mouzone testvér

Díjak és jelölések

  • Emmy-díj

    2005
    Legjobb forgatókönyv jelölés: David Simon

Hozzászólások

Szerinted?
Belmont máj. 07. 17:22:49
Már ott gyanús volt, amikor az elején percekig csak a szinkronhangokat sorolta a narrátor. Ebben több szereplő van, mint egy szappanoperában. Sokat markol, keveset fog. Annyira sablonos az egész, hogy nagyjából 15-20 percig lehetett rá figyelni, utána úgy bekómáltunk rajta, mint gép.

Értem én, hogy realisztikus akart lenni, csak épp ez az élvezhetőség rovására ment, mert ehhez képest még a Szomszédok is pszichothriller.
10/10
Drizari 2022 jún. 15. - 18:27:32 10/10
Kikötőváros életét mutatja be, a rendőrségen és a városvezetésen keresztül. Nagytotálos életkép, célkeresztben a bűnözéssel. Láthatjuk a rendőrség munkáját, ami nagymértékben függ a működésükhöz biztosított pénztől, ami a városvezetés költségvetéséből jut. Részükről követelmény a bűnügyi mutatók alacsonyan tartása, amit a rendőrség kozmetikázott számokkal igazol.
Kevesen gondolnák, hogy a magyar rendőrség követelményrendszerét is a bűnügyi mutatók uralják. S bizony, a magyar rendőrségnél is előfordult olyan időszak, amikor a gépkocsik havi tankolása korlátozott volt, és saját pénzen vásárolták a nyomtatóhoz az irodapapírt, hogy a túlórák kifizetésének késleltetését ne is említsem.
10/10
Geezer77 2021 okt. 05. - 14:40:40 10/10
A valaha készített legjobb sorozat!
9/10
Imre Lukács 2020 nov. 01. - 17:11:21 9/10
Érdekes, igazi unicum számomra .A történet elég kesze-kusza de a karakterek nagyon rendben vannak,szerintem ez nem való mindenkinek ,igazából azon gondolkozom nekem miért tetszik :)
Két év alatt néztem az öt évadot és jó volt.
4/10
Brew 2019 nov. 15. - 08:04:51 4/10
Én tényleg próbáltam. Próbáltam végignézni az 1. évadot, de azt hiszem ennyire alacsony szintű szövegkönyvvel még nem találkoztam. Az epizódok tetemes része gyakorlatilag eseménytelen locsogás, a szereplők szókincse pedig egy ZS kat. hongkongi horrorfilmét idézi. Ez érthető volna, ha az utcán felnőtt fekete suhancok világát akarnák szemléltetni, de nem a teljes játékidőben. Nem túlzok, 1 perc nem telik el anélkül, hogy "jú fáking eszhól". Ez pontosan milyen dramaturgiai fogás, jó volna tudni. Lehet, hogy a baltimore-i low classnak akartak kedveskedni e sorozattal? Az ázsiai leszbikus rendőrnő a hab a tortán. Már vártam mikor jelenik meg egy túlsúlyos néger transzvesztita, de lehet ahhoz ki kellett volna bírnom a 2. évadig.
DeathAdder 2018 nov. 21. - 01:34:38
Azt mondjátok lassan indul be. Két és fél évadnál tartok, mikor indul be ez a híresen jó sorozat? Mert még mindig 20 szálon fut a cselekmény amiből 18 érdektelen dögunalom..legtöbb rész történését közvetlenül a megnézés után vissza sem tudnám mondani, annyira nem történik semmi. Vagy azon kell leborulni, hogy mennyire valósághű, hogy a rendőrség nem a megtestesült szentlélek, hogy nincs egyértelmű jó és rossz mint a james bondban, gyűrűk urában meg a többi gagyi filmben? Elég unalomba fulladt realizmussal találkozni az életben, ez egyszerűen nem tud lekötni. Vagy ilyenkor be kéne állni a sorba és is különlegesnek érezni magamat hogy erre rájöttem, és elismerően csettinteni?
Am ha annyira reális lenne, akkor megcsinálhatták volna a vért normális színűre nem ilyen világítós pirosra, ha meg lelőnek valakit az jó esetben percekig szenved nem dől el mint a zsák (kivéve ha fejre megy). És ha valakinek közvetlen közelről sörétessel szétlövik a térdét az nem hogy járni fog néhány hét múlva, de szinte 100% hogy láb nélkül folytatja az életét..
Közel 1 órás részek amiből jó ha 5 percben történik valami (jórészt természetesen a végén, hogy akard tovább nézni), a többi érdektelen süket diskurzus. Annyira tetűlassú a cselekmény és annyi érdektelen szál fut, hogy negyed óra után már meg sem marad bennem.. kb. mint amikor a szomszéd Pista néni az utcán tartalomközlés nélkül elkezd nyavalyogni.
9/10
ResidentEvil 2018 ápr. 04. - 13:05:48 9/10
Vannak apróbb hibái és elég lassan indul be de a legjobb sorozatok között van.10/9.Omar a legfas%ább karakter benne.
tesz-vesz 2018 márc. 15. - 22:18:33 Előzmény cperger
mennyi rész kell neki hogy beinduljon?
10/10
wendauria 2017 okt. 21. - 07:04:37 10/10
Remek sorozat - értelmes embereknek. 10/10
eIemes 2016 szept. 25. - 11:01:47
most olvastam, hogy az izlandi viccpárt 2010-ben koalíciós feltételül szabta ennek a sorozatnak a megnézését :)
offtopic
Törolt Felhasznaló 2016 ápr. 18. - 20:18:46
Szerintem a minõségre célzott. ;)
szodoka 2016 ápr. 18. - 19:52:00 Előzmény 32tibi
Orbán tanyája? Ez az év legszánalmasabb hozzászólása! Hogy lehet párhuzamba hozni egy szinkront a miniszterelnökkel? Az eszem megáll! :)
32tibi 2015 okt. 11. - 18:08:03
Tetszik! Jól felépített sorozat a szinkronban azért van kivetni való, mert mindenhol négereznek amire eredetiben kevés példa van. Erre azért jobban figyelhettek volna, tudom ez Magyarország Orbán tanyája, na de miért pont ebben térnek el az eredetitõl.
0tibi03 2015 jan. 23. - 10:39:18
Nagyszerû sorozat. Az egyik legjobb, amit valaha láttam!
Sokaknak talán azért nem tetszik annyira, mert nem ezt szokták meg egy sorozattól vagy filmtõl. Itt nincs jó és rossz, nincsenek "fõszereplõk". Csak emberek vannak és a való élet. Nem számít, hogy mekkora ember vagy, hogy milyen posztot látsz el. Lehetsz bármekkora gengszter, lehet, hogy egy 10 éves gyerek fog fejbe lõni, miközben a legkeményebb arcok vadásznak rád! ;)
Ilyen értelemben mindenképpen egyedülálló ez a sorozat. Ennél realisztikusabbat nehéz lett volna készíteni. Van itt minden, kérem alássan': hazugságok, értelmetlen halálok, eltussolt ügyek, politika és dráma, de az annyi, hogy még a sorozat befejeztével is el fogsz agyalni dolgokon, ha vevõ vagy az ilyen dolgokra, fõként ha empatikus típus vagy. Röviden: Ez az élet. Sem több, sem kevesebb.
Hasonló sorozatként talán a "The Shield"-et tudnám említeni, de itt még sokkal jobban megmutatják a "másik" szemszögbõl is a dolgokat. Nézzétek meg azt is, ha még nem láttátok. Rám hasonló hatással volt, mint a Drót!
10/10
cperger 2015 jan. 01. - 00:20:38 10/10
Egy kicsit nehezen indul be, de óriási sorozat, a megtekintése mindenkinek kötelezõen ajánlott! :D
10/10
igendragam 2014 dec. 20. - 15:10:07 10/10 Előzmény manugiggs
még mindig ledöbbenek az emberi butaságon. ugyanis ennek a sorozatnak megítélése nem ízlések és pofonok kérdéskörébe tartozik...
manugiggs 2014 nov. 14. - 11:32:17
Nagyon jókat hallottam errõl a sorozatról sok helyen, de nekem végül egy brutálisan túlértékelt sorozatként végzõdött. Végignéztem az elsõ két évadot, de a harmadik közepén már nem bírtam, feladtam. Azt hiszem már így is túlságosan sok idõt pazaroltam rá.
Egyszerûen az egész sorozatnak nincs története. Minden rész végén azon kaptam magam, h aha igen, vége, de mi is történt akkor ebben a részben? Az egész elsõ évadnak a lényege a drótozás, amit pikk-pakk megold egy amerikai rendõrség, de itt képesek voltak 13 részen keresztül nyújtani, mint a rétestésztát. Közben telis tele volt az egész felesleges párbeszédekkel, jelenetekkel. A bruttó 55 perces részek kb. nettó 20-nak felelnek meg. Hasonló a második évad is, ott most egy másik csoportra figyeltek, ugyanúgy elnyújtva, közben semmi fordulat, váratlan történés, egyszerûen semmi. Az meg a hab a tortán, h akiket kerestek végül nem kapták el, és a harmadik évadban (legalábbis ameddig néztem) egy szó sincs róla, h akkor most velük mi van, nem kellene-e utánuk nyomozni esetleg?
Néha a kevesebb több, nem kell, h egyszerre 12 szálon fusson a film, inkább legyen 3-4 és történjen is valami.
Gyenge volt sajna.
9/10
convar 2014 nov. 01. - 16:53:32 9/10
Azért az 5. évadban már volt néhány dolog ami nem tetszett:

elõször is, az állandó pénztelenség miatti nyavajgás. Én készséggel elhiszem hogy Amerikában sincs kolbászból a kerítés, nade hogy egy baltimore-i rendõrség akkora likviditási problémákkal küszködjön hogy nem tud elegendõ szolgálati autót biztosítani a dolgozóinak? Ezt azért nehezen hiszem el. Esetleg ha vki élt már az USA-ban és vannak személyes tapasztalatai akkor ki vele.

a másik a végefelé talán már túlzottan is sok (ez a kisebb gond) és öncélúnak ható (ez a nagyobb) káromkodás. Értem én hogy a valóságban mindenki b*zdmegel, én is, nade a barátodnak mikor mondasz olyat hogy a k*rva anyád? (mint pl. egyszer Bunk McNultynak, és mégcsak nem is veszekedés közben) Ez persze lehet csak a szinkron hibája, nem tudom, mindenesetre zavaró volt.

Hamár szinkron, Bunk új magyar hangját megszokni 1 évadon át tartott. De ez még hagyján, végtére is a sorozat derekán történt, ennél sokkal érthetetlenebb hogy Domenick Lombardozzinak miért kellett az utolsó két részre (!!!) megváltoztatni! Apropó Thomas-hoz egy kérdés:
http://indavideo.hu/video/Drot_-_WTF
Ez sztetek mi volt? Egyszerûen nem tudtam mit kezdeni ezzel a jelenettel, pedig többször is visszanéztem. Thomas végleg átállt volna, ennyi? Végülis reális.....

Más: egy apróbb logikai hiba (sztem) Omarral kapcs. Egy példa amikor kirabolta a dílereket:
http://www.youtube.com/watch?v=UmtuRRhtGQw

Még hátat is fordít nekik. Miért nem lõtték inkább le, ahelyett hogy odaadják neki a kábszert? Simán lepuffanthatták volna az ablakból, ez 0:35-nél nagyon jól látszik.


De összességében egyébként remek sorozat, imádtam.


9/10
tomecs 2014 júl. 18. - 22:29:15 Előzmény convar
5. évadban jut szerep bõven McNultynak. Nem tudsz majd betelni vele... de nem akarom lelõni a lényeget.
Kész vagyok az 5/10-es résszel is, kicsit emésztem utána lehet nekifutok újra az elejétõl.
show must go on
9/10
convar 2014 júl. 14. - 18:12:25 9/10
Már túlvagyok a 4. évadon is (ill. már rég, dehát az idõhiány....). Ez is nagyon jó évad volt. Két jelenetet külön kiemelnék:

http://indavideo.hu/video/Drot_-_Osszekeversz_valakivel_aki_ketszer_mondja
http://indavideo.hu/video/Drot_-_min_mulhat_egy_emberelet

ezek különösen emlékezetesek maradtak, gondolom nem szükséges kifejtenem miért.


Ami nem tetszett az McNulty háttérbe szorulása volt. Voltak részek amikor egyáltalán nem vagy csak alig, egy-egy jelenetben volt látható. Pedig hatalmas arc, az egyik legjobb karakter a Drót-ban. (Nem makulátlan, sõt bizonyos szempontból egy f*sz pl. ahogy a szeretteivel bánik, de akkor is egy egyéniség.) Nameg engem a sulis szál annyira nem kötött le - de azért azok sem voltak olyan rosszak.
Összes hozzászólás