Dunkirk

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-francia történelmi dráma, 106 perc, 2017

Értékelés:

435 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.
Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót - és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről...
Bemutató dátuma: 2017. július 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
R20 szept. 12. 17:21:21 10/10
Hú, megdöbbentő látni a sok nívótlan és sekélyes hozzászólást és a gyenge értékelést.. :(
Zseniális film, az egyik kedvencem. Minél többször látom annál jobban és még mindig találok újabb és újabb finomságokat.
Nolan szokás szerint egyedien, biztos, de nagyon finom kézzel nyúlt a témához.
Viszont kétségkívül nem az egyszerű, puffogtatós háborús filmek kedvelőinek szól. Eleve a több szálon és több idősíkon futó történet sokaknak eleve befogadhatatlan.. ( most próbálok udvariasan fogalmazni.. :) )
10/10
8/10
Mxplanet81 aug. 20. 21:09:08 8/10 Előzmény bacsi77
Es ezért 7,8-as az IMDb-n majd 600k szavazatnal :))
3/10
bacsi77 máj. 16. 17:07:30 3/10
A valaha készült egyik leggyengébb háborús film.
7/10
norbertobaggio máj. 15. 21:23:32 7/10
Csak nekem tűnnek túl modern stílusúnak a tengerparti épületek? A villanyoszlopokról meg ne is beszéljünk. Kétlem hogy ilyesmik léteztek volna akkoriban
8/10
sorozatneked.hu máj. 11. 18:00:01 8/10
8/10

Szerintem sokaknak azért nem tetszett ez a film, mert mást vártak. Mást vártak Nolantől meg egy háborús filmtől. Velem is előfordult már ez néha és majdnem ez történt itt is. De aztán azt vettem észre, hogy hatással van rám a film. A képek, a zene, az akció, a kilátástalanság, a repülőgép magánya, ahogy összeért a több történetszál. Az is érdekes volt, ahogy egy németet sem láttunk közelről. Viszont kisebb szerepben feltűnik Nolan nagybátyja és unokahúga is.
10/10
Hatpöttyös ápr. 11. 00:48:21 10/10
Nagyszerű film. Az egyik legjobban megcsinált háborús film. Nagyszerű szereplókkel és operatóri munkával. Nolan az egyik kevenc rendezőm. Az alacsony pontszámok tévedés.
10/10
Péterrrrrr febr. 03. 18:29:56 10/10 Előzmény pante
Nem baj, én inkább Borbáliára hallgatok. És tudod, a valóság néha nem is annyira tökéletes, hanem "csak" tragikus, szörnyű, lehangoló", stb. Halottaknak állít emléket, már emiatt többre hivatott ez a film, mint 1-es és 4-es osztályzatok. Most már kifejezetten kíváncsi vagyok rá.
10/10
Péterrrrrr febr. 03. 18:27:19 10/10 Előzmény Leslie67
Hogy nem korrekt az 1-es osztályzat, az tuti. Azért még megmaradhattál volna korrektnek. Csak ma fogom megnézni, de ha te alul, akkor én meg túlértékelem.
10/10
Borbália febr. 01. 09:18:17 10/10
Ez a film inkabb egy lirai, iszonyatosan nyomaszto filmkoltemeny. A zene, a kepek-szinek es az erzelmeknek egy nagyon szep osszhangja, ami azokat a halal kozeli helyzeteket mutatja meg egeszen kozelrol.. Ahogy a vegen is irjak, ezt a filmet azoknak ajanljak, akiknek az eletet valamilyen modon befolyasoltak a Dunkirknel tortentek. Hat igen, mert mas meg sem ertheti valoszinuleg, legfeljebb csak ha eleg empatiaja van.. es nem fel hasznalni.
1/10
Leslie67 jan. 12. 08:16:49 1/10 Előzmény sawyerx
"a végeredmény egy semmilyen kalap szar lett, amire egy hónap múlva emlékezni sem fogok." Anno sorrendben a második vetítést néztük meg az Aréna IMAX-ban. Egyet értek. Könnyen felejthető termék.
4/10
pante 2020 szept. 14. - 15:47:20 4/10
Szeretem Nolan filmjeit, ezt is azért néztem meg. A film max. közepesnek értékelhető. Nem szól semmiről, nem tudok azonosulni senkivel. Általában elmondható a háborús filmekről, hogy minőségi munkák és lekötik a nézőt. Itt már 30-40 perc után azt néztem hány perc van még hátra, mert a film nem tart sehová. Nem ajánlom megnézésre!
ControlAlt 2020 szept. 10. - 11:13:03
Szeretem a háborús filmeket. De itt a látványos felvételeken kívül semmi nem volt. Néhol kifejezetten idegesítő, a parton bambán álló Kenneth Branagh röhejes. Zene pedig egy perc nyugtot nem hagy. Végig csak dübörög és dübörög. Sajnos ez most nem tetszett.
8/10
Zachariah 2020 aug. 31. - 21:51:06 8/10
Ez a mozi azon kevés háborús film közé tartozik, amelyek realistábban próbálják bemutatni
a háborús eseményeket. A Dunkirk nem hősökről szól, akikről ódákat zengenek, hanem
egyszerű fiatal katonákról, akik próbálják menteni az életüket. A film szenvtelen
hangvételét Hans Zimmer zenéje teszi elviselhetőbbé. Az igaz, hogy Farrier (Tom Hardy)
gépe túl lassan landol, viszont ezt ellensúlyozza a film végi elfogása (miután leszedett
féltucat német repcsit).
A történet jól mutatja be az angolok kétségbeesését, amikor az újabb és újabb menekülési
kísérleteik kudarcba fulladnak. A minden áron élni akarás időnként konfliktusokat hoz
létre közöttük. A dunkerque-i mentőakció ma már történelem, de a résztvevők nem tudhatták,
sikerül-e hazajutniuk. Ezt az érzést jól adja vissza a Nolan műve, sőt talán még keveset
is kapunk belőle. Na ezek azok a dolgok, amelyek a legtöbb háborús filmből hiányzanak.
Szerencsére a hazafias pátoszt minimálisra vették, így az alább felsoroltak miatt megadtam
neki a 8-as értéket.
Egyébként észrevettétek, hogy ez Nolan második legrövidebb filmje az 1998-as Követés
(másik címén A Csapda) után?
10/10
offtopic
amandala 2020 aug. 31. - 20:07:36 10/10
Nos, életem egyik legjobb filmje. C. Nolan minden egyes filmje egyébként 1-1 műalkotás. Minden részlet cizellált ebben a filmbe is, mindennek helye van az adott pillanatban. Minden maximalizált, és kidolgozott. Moziban megélve teljesen átlényegülni tudtam, szinte érezni tudtam a pillanatokat. A hanggal, a képi világgal, színekkel, minden eszközt megragadva igyekeztek megjeleníteni azt a valóságot, ami ott megtörtént... Szerencsések lehetünk, hogy átélhettük e-film által azokat a pillanatokat, amiket a történelem nem jegyez, csak sejteni vélünk... Nem véletlenül kapott ennyi, rengeteg sok díjat a hangkeveréstől-rendezésig. Figyelmen kívül hagyva a léha 1 pontos értékelőket, az igazság szintjén ez a film 10/10 Mindenkinek ajánlom.
1/10
sawyerx 2020 aug. 18. - 17:06:13 1/10
A legfőbb gond a filmmel, hogy nem lehet azonosulni senkivel, érdektelen, hogy mi történik a parton, a hajón vagy a levegőben. Íráskor biztos jó ötletnek tűnt 3 szálon vezetni a filmet, a végeredmény egy semmilyen kalap szar lett, amire egy hónap múlva emlékezni sem fogok. Nem vált ki semmilyen érzelmet, a történelmi oldaláról sem leszünk sokkal okosabbak, bezzeg a kötelező amerikai éltetés a végén megvan.
Nolan egyik filmjében sem tud vagy akar közel hozni karaktereket a nézőhöz, ebben ezt 100 százalékig sikerült elérnie.
1/10
4/10
Nótárius 2020 aug. 12. - 12:47:53 4/10
A formai ötletelés kuszasága maga alá temette az egyébként kiemelt érdeklődésre méltán számot tartó téma tartalmát. Az ugráló töredezettségűen problémás szerkesztésnek meglehet az volt a célja, hogy avval is a háború káoszát, illetve a szövetségesek zavarodottságát érzékeltessék, de a létrejött kétségtelen zavarosság, e "mozi" élményét lerontva, végeredményként a nézőké maradt.

A parti sávba szorult szövetséges erők behajózásának megszervezéséről, annak előkészületeiről, a katonák várakozás alatti ellátásáról, tevékenységeikről, a kimenekítés érdemi logisztikájáról és vizuálisan megjelenített tömegességéről, továbbá a németek azidei tevékenységéről szinte semmit, vagy csak vajmi keveset mutatott e film; miközben a többszálú történetvezetés eltérő ismérvű idősíkjai összefüggés-zavaros következetlenséggel váltakoztak.

A végül ugyan egybefutó, kronológiailag önkényes elvű narratívák között volt olyan, amelyik színvonalasabban kidolgozva önálló filmként is teljes értékűen is megállhatta volna a helyét, de például a légi csaták követhetősége és valószerűsége nívón aluli lett. Didaktikus elnagyoltsággal nagyon gyengére "sikerült" a kimenekítés parancsnoki, hadvezetési tevékenységének megjelenítése, is. A látottak szerint ugyanis, a helyszíni katonai vezetők, érdemi irányítás helyett, leginkább a jelentőségteljes arcmimikában, nézegetésben és semmit-mondásban jeleskedtek.
Így aztán akiknek nem voltak ismeretei erről a második világháború menetét meghatározó, példátlanul nagyszabású, mentőakcióról, azoknak valóban esélyük sem volt, hogy e film alapján akárcsak elfogadható áttekintést is nyerjenek róla; akiknek pedig volt e film tárgyára vonatkozóan valamelyes, előzetes olvasottságuk, érdemibb tájékozottságuk, azok számára még mozgóképes illusztrációként is színvonaltalan és hiteltelen lett.
3/10
olahmiki1959 2020 aug. 01. - 02:08:24 3/10
Katasztrofálisan rossz film! Megkockáztatom, minden idők egyik legrosszabb háborús filmje!
Teljesen széteső dramaturgia, egymáshoz még lazán sem kapcsolódó jelenetek kuszasága, koncepciótlan forgatókönyv, 5 perc után már nem tudod, hogy ki kicsoda, hová tart, ki az ellenség, ki kire lő, nem is sorolom.
De a legjobb - amin majdnem hangosan felnevettem, csak a bosszankodás miatt nem volt kedvem hozzá -, hogy amikor a főszereplő gépéből kifogy az üzemanyag, és a propeller leáll, utána még jó 10 percig suhan a gép a levegőben, szép kényelmesen, mint egy vitorlázó repülő, a pilóta meg nézeget kifelé, mintha egy városnéző túrán lenne!!!
Oké, leállt hajtóművel is lehet repülni valameddig, még egy nagy utasszállító gép is képes erre, de van egy határ!
De ezen túlmenően is, a film tele van nagyon sok hibával, a néző nem tud azonosulni semelyik szereplővel, nincsenek egyéniségek, szörnyű az egész.
Valaki azt írta lejjebb, hogy több történelmi ismeretre lenne szükség ahhoz, hogy véleményt mondjunk a filmről, szerintem pedig egy filmnek a saját lábán is meg kell állnia, senkitől nem lehet elvárni, hogy egy történelmi lexikonnal a hóna alatt üljön be a nézőtérre...
Összességében számomra nagyon nagy csalódás volt a film, pláne az előzetes várakozások után.
3/10.
7/10
Cukros csirkecomb 2020 júl. 26. - 00:27:23 7/10
A film összességében jó volt, még emésztem... Az operatőri munka és a színészi játék jobban tetszett, mint a koncepció és a rendezés. A légi akciók közben nem mindig értettem, hogy épp mi történik. Azok a részek néhol zavarosak voltak. És nekem is fura volt a "fantom-ellenség". Mintha valami természeti csapás elől menekülnének a katonák. Pedig ami az ellenfél oldalán történt, az is izgalmas volt / lett volna.
10/10
L. Judit 2020 márc. 29. - 17:38:07 10/10
Megdöbbentem a pontszámokon! Látszik, a rettentő hiányos történelem tudás, szerintem ezért nem tudják értékelni az alkotást! Érdemes lenne nekik kicsit utánaolvasni! Szerintem fantasztikusan jól megcsinált film.
9/10
mrcltailor 2020 márc. 19. - 00:58:40 9/10
zseniális!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu