Dúvad

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 92 perc, 1961

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

Ulveczky az az ember, aki ha valamit akar, azt meg is szerzi. Így van ez akkor is, ha nem valamiről, hanem valakiről van szó. Szemet vet a szép Monoki Zsuzsira, és a lányt magával ragadja a férfi temperamentuma, a szeretője lesz. Ám a férfi rövidesen megunja, és elküldi őt. Zsuzsi hamarosan feleségül megy gyermekkori ismerőséhez, de a múltja nem ereszti.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Gazdatest 2020 dec. 16. - 21:20:32 9/10
Remekmű. Fábry itt abban is zseniális volt, ahogy felül tudott emelkedni a kor elvárt politikai propagandáján. Látom a korábbi értékelők között is van, aki nem tudott elszakadni a politikai meggyőződése szerinti értékeléstől, és kizárólag azt látta a filmben, amit a politikai meggyőződése diktált. Egy a múltban élő, változni nem tudó, öntörvényű, gonosz bugris "kulák" (értsd: tehetős paraszt, aki az akkori rendszer szemében ellenségnek számított)elbukását. Hát így ültette fel Fábry az elvtársakat is anno. Ezért ment át az akkori rendszer rostáján, mert aki vörös szemüvegen keresztül nézi a filmet valóban ezt látja. A filmnek persze nem csak ez, és főképp nem ez a lehetséges olvasata. Merthogy ez nem egy olcsó politikai propagandafilm az épülő szocializmus és a szocialista embertípus felsőbbrendűségének diadalát hirdetve. Ez egy súlyos dráma. Kor és kórkép, amely egy le, és
egy feltűnő új kor világszemléletét, életmódját és mindezek egymásnak feszülését rajzolja meg egy tragikus "hős" bukásának képében. Bessenyei egyik legjobb filmes alakítása, ahol egy ellentmondásos, hol gátlástalan, hol heroikus, hol gyűlölhető, hol csodálható figurát tudott ennyi árnyaltan ábrázolni. Ki-ki élet és világfelfogása szerint fogja értékelni. Viszont az előbbiektől függetlenül egy biztos, miután vége a filmnek egy darabig még ott fog motoszkálni fejünkben Ulveczki nyughatatlan alakja Bessenyei Ferenc dörgő hangjával.
9/10
Brierley 2020 okt. 28. - 21:16:02 9/10 Előzmény Sindelar
Igen; nekem is tetszik, hogy nem ül a babérjain, és várja a sült galambot. :-)
10/10
Sindelar 2020 okt. 28. - 20:46:01 10/10
Nem csodálom, hogy ritkán játszott darab, ma, amikor az egész rendszer történelemszemlélete többek között a kulákok pátyolgatására, ajnározására, szerecsenmosdatására épül. A nagyszüleim generációjából sokakkal beszéltem erről a témáról, hogy hogy nyomorították meg a helyi közösségek életét ezek a kártékony kiskirályok, a csendőrterrorral pedig a rendszer próbálta megakadályozni a fellépést ellenük (vidéken egyébként is gyengébb volt a lakosság önszerveződése, várásokban, ha megfélemlített körülmények között is, de működtek szakszervezetek, bár a szervezett munkásokat is gyakran letartóztatták, megverték, sokakat meg is gyilkoltak, halálra kínoztak).

A filmbeli kulák a mai ócska celebekkel is sok hasonlóságot mutat. Ugyanaz a feltűnési viszketegség, torz és semmirekellő szereplési vágy, mindennemű érdemi tartalom nélkül,

a nő meg lazán a képébe vágta, hogy "vásári komédiás".

Az volt a film csúcspontja, ott, abban a pillanatban össze is omlott a kulákban az önmagáról alkotott felsőbbrendűségi képe. Gál Jani személyiségfejlődése pedig figyelemre méltó, ahogy az iskolázatlan parasztfiú a létrejövő társadalmi mobilitás lehetőségeit megragadva haladó, tanult, képzett emberré válik.
babilinko 2018 dec. 01. - 11:12:11
10/10 Tegnap láttam felújítva a filmet. Ledöbbentem . Rendezés, zene , színészek. Megrendítő élmény volt.
Kozma Zoltán László 2018 dec. 01. - 00:08:37 Előzmény nagylabu
Szerintem ez az összes valaha volt hatályos büntető jogszabály alapján jogos védelemnek számított volna. Közvetlen élet elleni támadás elhárítása érdekében simán lelőhette a menyecske a fegyvertelen férjét késsel támadót, akinek még módjában sem volt kitérni, ami egyébként korábban szintén mérlegelendő szempont volt. Mára már ez sincsen...
Kozma Zoltán László 2018 dec. 01. - 00:04:02
Nem tudod mit veszítesz, amíg el nem veszted...
A téeszesítés felett elsiklik a film, de nagyon drámai és szép felvételek vannak benne: mezei jelenet, találkozó a sorompónál. Valahogy hiányérzet marad az emberben, pedig amúgy szerintem ez valóban egy nagyon jó film. Nem hiányoznak a színek sem, szinte "passzol" ehhez az alkotáshoz.
nagylabu 2018 márc. 04. - 23:52:13
Egy javítás, egy kiegészítés : Olveczki helyesen Ulveczky.
Természetesen : 10/10-es ! **********
nagylabu 2018 márc. 04. - 23:44:45
Való igaz :
- páratlan alkotás, igazi mestermû
- Bessenyei egyedülálló alakítást nyújt benne
- méltatlanul ritkán játsszák.
A nõi fõszereplõ NEM Domján Edit volt (jóllehet hasonlít rá) hanem Medgyesi Mária !

Sok drámaian feszült jelenet van benne, forrnak az indulatok.

*SPOILER
Valóban kissé (?) megkérdõjelezhetõ, hogy a rebellis kulák nagygazda önként lép be a tsz-be, nem kell kényszeríteni.
Mi lett volna, ha...Olveczki csak pár nap múlva megy el az asszonyhoz, és akkor hogy folyt volna le a közgyûlés...?
Na persze, "hajtotta a sûrû vére..."
A befejezéssel "kerek" ugyan a történet - mindazonáltal kíváncsi lettem volna, hogy a (jogos, önvédelmi) gyilkosságot hogy fogadják "az akkori hatóságok..."
SPOILER VÉGE

Többször is nézhetõ, valóságos kincs - csodálom, hogy nincs a magyar filmmûvészet legjobb 10 (?) / 20 (?) filmjei közt...
10/10
olahmiki1959 2017 júl. 16. - 17:00:53 10/10
Többször láttam már, de most újból megnéztem ezt a csodálatos remekmûvet.
A magyar filmmûvészet egyik legerõteljesebb, legmaradandóbb alkotása!
Bessenyei Ferenc alakítása pedig nem egy, hanem 3 Oscar díjat érdemelne! Egészen elképesztõ, hihetetlen azonosulása volt a figurával, egyetlen hiteltelen gesztust vagy rossz hangsúlyt sem lehetett felfedezni a játékában.
Óriási színész volt, még világszinten is párját ritkította.
10 pont.
10/10
redknapp 2015 febr. 10. - 17:37:20 10/10 Előzmény Lyanos
Bessenyei egyik legjobb alakítása filmen.Bár saját bevallása szerint nem szeretett filmezni, Ulveczki szerepét rá írták.Az egy üveg törköly pálinka megivása azért a mese kategória.
Lyanos 2015 febr. 07. - 21:55:49 Előzmény feketevipera
A képi világ valóban jó.
*** SPOILER ***
Ahogy a fõszereplõ lovagol. Vagy éppen a közeli arca. Vagy Zsuzsi és Jani a sorompó két oldalán. Vagy Zsuzsi apja ahogy szinte egybeolvad a megmûvelt szõlõtõkékkel.
Maga a sztori valóban nem túl bonyolult. És persze azt is felveti, hogy az ulveczkik tényleg így jártak-e vagy megúszták?
*** SPOILER ***
pfuscher emese 2012 febr. 23. - 14:16:55 Előzmény topcy666
Én is szeretnék hozzájutni a Dúvad c. filmhez.
Kérlek írjál a következõ címre: korhinta@citromail.hu
feketevipera 2010 nov. 03. - 20:21:45
A film abban a korban készült, amikor sorra forgatták a sematikus, a "szép új világgal" foglalkozó alkotásokat, ugyanakkor viszont készült néhány remekmû is. A Dúvad története eléggé vékony szálon csordogál, bár kétségtelen, hogy akad benne jó néhány feszült jelenet. Maga Ulveczki az, aki az egész folyamat motorja, és aki kiskirályként uralkodik mindenki fölött (egyébként érdekes kérdés, hogy õ vajon hogyan úszhatta meg a "kuláktalanítást"). Talán nem is a története miatt érdemes megnézni a filmet, hiszen láthattunk már sokkal jobb, a korral foglalkozó produkciókat is. Érdekesebb lehet az 50-es évek elejének világa, illetve Bessenyei játékát tartanám kiemelendõnek, aki helyenként meglehetõsen hitelesen alakítja az akarnok nagygazdát. Még talán a kamerakezelést és a képi világot lehetne megemlíteni, ami pozitívumként szolgálhat a film esetében.
topcy666 2010 máj. 09. - 12:13:38 Előzmény bébé1
hello neked miben van meg a dúvad film hogy tudnád elküldeni?
8/10
KF 2010 márc. 30. - 23:58:30 8/10
Nemrég láttam a filmet, nem otthoni körülmények között, hanem a suliban. Amolyan kötelezõ dvd nézés volt. Általában "idióta" filmeket vetítenek, és azokra nem igazán szoktam figyelni. Ez azonban tényleg lebilincselõ, Fábri Zoltán klasszikus filmje, nekem az egyik kedvencem a Húsz óra és az Ötödik pecsét után. Érdemes megnézni, ha nem is a történet miatt, maga a rendezés és Bessenyei Ferenc felejthetetlen játéka miatt.
Moldávia bánata 2009 dec. 27. - 15:15:54
"Eridj innét, az anyád bitang istenit, te! Kóóóóódusok szolgája!" :))

Lebilincselõ film, drámai végkifejlet! Egykoron a színészek játéka biztosította a látványt és a szórakozást a filmekben, ma már a 3D. Én inkább az elõbbire szavazok, de persze nem a választás a fontos.
Kiskunlacháza 2009 aug. 05. - 12:35:37
Nagyon szeretném megszerezni ezt a filmet,ha valaki tud ebben segíteni kérm írjon :sr42@citromail.hu
kuci68 2009 máj. 29. - 10:55:13 Előzmény bébé1
nagyon szeretném megszerezni a filmet. kérem hívjon fel : benkõ gábor 30/9924528 ! köszönöm
bébé1 2009 ápr. 30. - 21:39:11 Előzmény toscana54
Nekem megvan, kérem jelentkezzen!
toscana54 2009 febr. 11. - 19:43:10
Elmulasztottam a rögzítését, tud valaki segíteni?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu