Ecetes csirke

Bakancslistához adom
Poulet au vinaigre
francia krimi, 105 perc, 1985

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Louis, a postásfiú nyomorék anyjával él egy düledező házban. Egy helybéli gazdagokból álló ingatlantársaság meg akarja szerezni tőlük a házat, hogy helyébe mást építsen, de ők nem hajlandók eladni. Az ingatlantársaság valamennyi tagjának családjában rejtélyes halálesetek, eltűnések történnek, ezért a helyszínre küldik Lavardin felügyelőt, hogy nyomozza ki, mi történt. Lavardin-ben, a kiábrándult, közönyös zsaruban feltámad a "vadászösztön", s mintha egy nehéz puzzle játékot rakna ki, úgy keresgél és találja meg a mocskos ügy darabjait.
A filmben ismét a nagypolgárság kettőssége kerül az egykori újhullámos rendező kérlelhetetlen nagyítója alá. A látszat és a mélyben forrongó gyilkos indulatok. A kisvárosi bonyolult bűntényben ismét Lavardin felügyelő (Jean Poiret) nyomoz.

Chabrol három filmjében is szerepelteti a könyörtelen, ám igazságos Lavardin felügyelőt, a francia kispolgárok romlott erkölcseinek leleplezőjét. A sorozatnak ebben az első, nagy sikerű darabjában a felügyelő már megkeseredett, mogorva, elvált férfi, aki sem a hivatásában, sem a magánéletében nem találja a helyét. Vidékre küldik, hogy nyomozza ki egy kisváros néhány gazdag, tisztelet övezte családjában történt, rejtélyes gyilkosságokat. Lavardinben, a kiábrándult, közönyös zsaruban felébred a hivatástudat és "vadászösztön", s mintha egy nehéz puzzle játékot rakna ki, úgy keresgéli és találja meg a mocskos ügy darabjait. A film sajátos érdekessége Chaplin lányának, Josephine Chaplinnek a brilliáns játéka.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Jean Lavardin felügyelő
Madame Cuno
Hubert Lavoisier
Louis Cuno
Delphine Morasseau

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1985
    Arany Pálma jelölés: Claude Chabrol
  • Cézár-díj

    1986
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Lucas Belvaux

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
vodniktuner 2015 márc. 29. - 18:12:53 Előzmény DRusza
Dobjuk ki a nyomorék szót barbi-lelketek miatt?
kisGabi 2007 dec. 13. - 12:30:10
Pontosan.
DRusza 2007 dec. 11. - 22:27:43
Mindenesetre politikailag nem korrekt, a fogyatékkal élõ, vagy mozgásában korlátozott kifejezések használata lett volna illendõ...
kisGabi 2007 dec. 11. - 20:47:14
Ez sem rossz film, az év eleje felé adták. Bár ez a "nyomorék anyjával él..." megfogalmazás erõs. Szalonképesebben is fogalmazhattak volna.