Ég veled, Solo!

Bakancslistához adom
Goodbye Solo
amerikai vígjáték, 91 perc, 2008

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Solo szenegáli származású taxisofőr, aki erejét megfeszítve dolgozik családja boldogulásáért. William hetvenéves, makacs és szilaj déli öregember, aki leszámolt az életével. Azt tervezi, hogy két hét múlva véget vet mindennek. William beül Solo taxijába és azt kéri, vigye el egy hegytetőre, ahonnan majd a halálba ugrik. Amikor Solo számára világos lesz, mit tervez az öreg, felajánlja, hogy a sofőrje lesz, remélve, hogy sikerül lebeszélnie céljáról. Észak-Karolina magányos útjain autózik a furcsa pár: az egyik amerikai álma éppen csak elkezdődött, a másiké viszont a végét járja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
karib-tenger 2009 dec. 04. - 22:07:39 7/10
Azt nem írja az oldal, hogy ez a film nyerte el 2008-ban a filmkritikusok díját a Velencei Filmfesztiválon.
Ramin Bahraninek ez a harmadik filmje, akit tehetséges, amerikai rendezõnek tartanak. Igen, a neve azonban nem erre utal.
'Bahrani' annyit tesz, mint bahreini emberek, s ez a hely köztudottan a Perzsa-öbölben fekszik.

A film jó és élvezhetõ, de kimondottan mûvészfilm-kategória -- így, aki az akció-dús, pörgõs filmeket szereti, szerintem kevésbé fogja élvezni.

A film nagyon emberi, s az operatõri munka is nagyon jó; különösen a közeli pillantások ábrázolásánál, amikor láthatjuk, ahogy egy gondolat, vagy érzés megszületik.
Talán a filmben az egyedüli zavaró tényezõ az, hogy Solo kissé túlzottan bele akar avatkozni William életébe (a színes bõr más emberi karaktert is jelöl)...
a végére azonban ez is megváltozik. Ez a változás pedig -- ahogy a rendezõ szemlélteti -- ismét nagyon emberközeli.
Tetszett.