Egon Schiele: A halál és a lányka

Bakancslistához adom
Egon Schiele - Tod und Mädchen
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott osztrák-luxemburgi életrajzi film, 110 perc, 2016

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Dieter Berner díjnyertes életrajzi drámájában a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, Egon Schiele életét és művészetét veszi górcső alá. Schiele provokatív munkáit az erotika és az elmúlás alakították, a maga korában festményeit komoly botrányok övezték, bíróság elé is állították. Úgy gondolták, Schiele radikális művei ronthatják Bécs társadalmi megítélését, ám érzékenyebb és fogékonyabb kortársai, mint Gustav Klimt már akkor felismerték kivételes tehetségét. Két nő határozta meg munkásságát és az életét: húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lányka című híres festményével tett halhatatlanná.
Bemutató dátuma: 2019. március 14. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
vargama 2021 máj. 11. - 13:12:56 10/10
Nagyon örülök, hogy láttam ezt a filmet, köszönhető a Duna Tv-nek. :)
Nem ismertem ezt a festőt, és valahogy a kiállítását is kihagytam. (a cikkek között keresgélve tudtam meg, hogy 2013-ban volt megrendezve, a Szépművészeti Múzeumban)
Egy szenvedélyes festő élete elevenedik meg a vásznon. Kiváló film, mind a színészek játékát, mind a helyszínek kiválasztását és a fényképezést tekintve. Keretes szerkezetű, a festő utolsó órái vissza-visszatérnek, ám azt a végén nem tudjuk meg, hogy a spanyol nátha vitte el, nem voltak erre utaló egyéb képek. (mondjuk, kitalálhattam volna...)
Azt, hogy a film hiteles, az angol nyelvű szócikkből tudhatjuk meg a Wikipédián. Hogy-hogy nincs magyar nyelvű is?
5/10
pihes 2021 máj. 10. - 06:52:39 5/10
Ebbe a rövidke művészéletbe kevés fért bele.
Annak aki szereti az ilyet!

5/10
10/10
picipc 2020 szept. 08. - 09:06:46 10/10
Hatalmas nárcizmussal és belső tűzzel sorra rajzolta és festette a női test modern különböző ábrázolásait: ez Egon Schiele.

Kedves ábrázolást nyújt a film, a művész életének és kapcsolatainak valósághoz hasonló bemutatásával. Nyilvános adat, hogy a festőt a világszerte mintegy 20 millió áldozatot szedő spanyolnátha ölte meg, mindössze 28 évesen, hat hónapos várandós, még fiatalabb feleségével együtt.

A ma talán nárcisztikusnak nevezhető Egon Schiele varázslatos hatással volt a nőkre. S ha egy nő aziránt az ember iránt érzett vonzódást, akit csak a női testek látványának művészi megörökítése érdekelt, nem kis szenvedés várt rá. Ezt láthatjuk a film címét is adó Halál és a lányka című képen. Amiben persze ott van az Osztrák-Magyar anarchia, Európa további darabokra szakadása, és a korszellem. Nem csak a férfi és nő közti szakadás. Nem csak a festő és modellje (felesége) közti űr.



A festményről alapos angol nyelvű videós elemzés érhető el itt: https://www.youtube.com/watch?v=w5o_UCSX02Y