Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről

Bakancslistához adom
En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd-német-norvég-francia szatíra, 101 perc, 2014

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Két, tréfás partikellékekkel kereskedő utazóügynök vezet végig egy furcsa világon. A faágon ülő galamb nézőpontjából szemlélhetjük a mindennapi élet legbanálisabb jeleneteit. A szomorú bohócokra emlékeztető ügynökpáros az egyetlen állandó pont, amely összeköti a különálló történeteket - a száraz humorú, szatírának is mondható, groteszk filmben a múlt, a jelen és az álom világa megkülönböztethetetlenül olvad össze az emberi lét kibogozhatatlan szövevényévé.
Bemutató dátuma: 2015. március 19. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb film - vígjáték
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2014
  Arany Oroszlán: Roy Andersson
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb film jelölés
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Roy Andersson
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Roy Andersson

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Gollam24 2016 jún. 27. - 10:57:01 6/10
Beteg egy film az sicher. A Revizor-os kritika jól összefoglalja a lényeget, egy szkeccsfilm sajátos, morbid élethelyzetein keresztül mutatja be Roy Andersson, hogy bizony mi emberek, ha a saját boldogságunkról, jólétünkrõl van szó nem ismerünk erkölcsi határokat, s hogy ez jó-e, azt döntse el mindenki saját maga.

Ennek ellenére valahogy mégsem éreztem a katarzist közben, pedig sok értelmes gondolatot tartalmaz.

6/10.
Teknocc 2015 szept. 13. - 17:58:13
Helyes-e pusztán a saját boldogságunk
eszközeiként használni az embereket?
Geedorah 2015 ápr. 25. - 21:10:33
Nagyra becsülöm Roy Andersson munkásságát, a reklámjaitól kezdve a kisfilmjein át a trilógia elsõ két darabjáig, ez a filmje viszont csalódás: önismétlõ, fárasztó, kevés benne az ötlet. Néhány epizódban persze megvillan ez az igazán kiváló filmkészítõ, ezek miatt érdemes lehet megnézni.
kiro4444 2015 ápr. 01. - 12:26:52
Kidobott idõnek éreztem, amit a Kino-ban töltöttem. Fogalmam sincs mi volt a mondanivalója, ha egyedül nézem, akkor 20 perc után dobom a filmet. A film elején erõltetett nevetés a közönségtõl, aztán tök csöndben mindenki a film végéig. Õk sem ezt várták, ahogy én sem. Lehet díjat nyert, de akkor ezeket a filmeket mostantól kihagyom.
fraktál 2015 márc. 21. - 14:40:38
Pedig a 100 éves ember, aki kimászott.... nem is volt olyan jó film. Csak azért futhatott be, mert most (egyébként méltán) divatosak a skandináv filmek.
Conor Oberst 2015 márc. 20. - 17:34:23
Csalódás volt nekem ez a film, sokkal többre számítottam, az elsõ két rész fényévekkel veri ezt. Mikor véget ért a film, nem éreztem semmit, ürességet csak. Lehet hogy ez is volt a szándék, nem tudom. Amolyan antifilm ez, utána rámnehezedett a nemlét a verõfényes utcán sétálva, talán az se lett volna baj ha kiesek a busz elé...
artart 2015 márc. 14. - 17:47:31 Előzmény sanderb
Engem mindig is lenyûgözött, hogy az emberek milyen önbizalommal képesek véleményt formálni valamirõl, amirõl fogalmuk sincs, vagy jelen esetben nem láttak. Gondolnám én logikusan, de még inkább naívan, hogy aki véleményezésre emeli kezét, az nem csak szimpla találgatásokra, holmi impressziókra hagyatkozik, hanem minimum a mûvész filmográfiájára és a vele kapcsolatos ismeretekre. Koránt sem azért lehet sokat várni ettõl a filmtõl, mert nyert velencében, hanem mert Roy Anderson - aki nem mellékesen korunk minden bizonnyal egyik legnyagyobb rendezõje - már nem egyszer nyûgözte le a kultúrált nagyközönséget, a rendkívül összetett filmjeivel, melyek mind tartalmi, filozófiai, képi, szinészi és egyéb oldalról is kiemelkedõek. Érdemes közülük párat megnézni, ha nem is az összeset.
sanderb 2015 febr. 24. - 13:43:25
A rövid elõzetes alapján minimum kivágja a biztit ez a film, mert az alapján egy rakás marhaságnak gondolnám ezt a filmet, de mégsem mehet el az ember szó nélkül a velencei díj mellett. Azért azt nem osztogatják érdem nélkül!?!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu