Egy hét Pesten és Budán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 2003

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Egy idős férfi negyven év elmúltával kényelmes nyugalmából egy különös telefonhívás hatására visszatér szülőhazájába. Találkozik régi szerelmével és megtudja, hogy múltjukban számos titok rejtőzik, mellyel szembesülnie kell. Nem csak kettőjük sorsát érinti a múlt, hanem még két másik nő életét is gyökeresen megváltoztatja ez a látogatás. Hogyan alakul a férfi és a három nő kapcsolata - erről szól a film. A film egyben kortörténet is: az elmúlt ötven év árnyaival harcol, ismerős arcokat villantva fel a múltból. Megbocsátható-e az árulás, egy szerelmes asszony árulása? Ki az igazi áruló, mi az igazi szerelem, ki lehet nyertes és ki lehet vesztes ebben a történetben? Ezt a kérdést adja fel a nézőnek a film.
Bemutató dátuma: 2003. november 13. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Andrea4378638467587 2021 márc. 13. - 15:04:12 1/10
Én Törőcsik Mari, Darvas Iván, Gera Zoltán miatt szerettem volna megnézni, de nem ment.
Milyen kicsi is Budapest, hogy Iván mindenhol Annával találkozik.
Aki olyan nagyon "közel van az exitushoz", szerintem azért nem ennyire eleven. Közben mutogatják, hogy hogyan élesztik újjá a másik szobában fekvő, kemény mellbimbójú nőt.
A nő "I.D"-nek szólítja a férjét...
Anita15 2014 dec. 30. - 19:47:34
Na,a videó levágta a film végét....
Valaki esetleg üzenetben leírná és elküldené,hogy mi volt a vége a filmnek?
Edmond Dantes 2014 okt. 08. - 14:03:45
Pár hónapja láttam vmelyik csatornán, talán uott ahol te. Ha jól emlékszem, nekem egyfajta Szerelem 2.0 volt, harmincvalahány év utáni nosztalgiázás, retromozi, írjunk-valamit-azok-kedvéért-aki-még-él-onnan. Nem kevesebb, nem több. És persze jutalomjáték Törõcsiknek és a szerep mérete miatt ebben fõleg Darvas Ivánnak; Garas szerepeltetése inkább csak bónusz...na meg jutalomrendezés Makk Károlynak.
olahmiki1959 2014 okt. 08. - 06:39:50
Én most láttam ezt a filmet elõször, és nagyon tetszett.
Hihetetlenül bensõséges volt az egésznek a hangulata - Ragályi Elemér operatõr fantasztikusan érzékeny munkát végzett, - jó volt a színészi játék, (egy-két mellékszereplõ halványabb alakításától eltekintve, szerencsére az
nem befolyásolta az élményt), érdekes, fordulatos volt a forgatókönyv, és Makk Károly rendezõ kitûnõen vezette a színészeit.
Mint minden igazán mély mondanivalóval rendelkezõ magyar film, a történelem ebben is visszaköszönt, kivételesen most nem a II. világháború, hanem az 50-es évek bonyolult, zûrzavaros idõszaka volt az események mögöttes mozgatórugója, az onnan visszaköszönõ, kibeszéletlen élmények, az akkori emberi gyengeségek, a nehéz idõkben való helytállás, vagy éppen megalkuvás, - és annak a további évtizedekre kiható, máig érvényes tanulsága adta a keretét ennek a kitûnõ történetnek.
Többek között az, hogy a "régi idõk" alakjai, az akkori államgépezet kisebb-nagyobb, jelentõsebb-jelentéktelenebb figurái máig itt élnek közöttünk, néhányan közülük magas pozícióban - lásd Garas Dezsõ volt ÁVH-s, jelenlegi fõnyomozó alakját...:)
A film - mintegy mellékesen - egy bizonyos szemszögbõl elkapott, néhol felemelõ, néhol kifejezetten ijesztõ és lehangoló képét adta a mai Budapestnek, (és néhány jelenet erejéig a mai Magyarországnak), az éjszakai élet jellegzetes figurái is fel-felbukkantak, - a taxis, a csapos, a kórházi személyzet, a dzsesszklub zenészei és vendégei, a rendõrök, élmény volt látni a fájdalmasan fiatalon elhunyt Kaszás Attilát, a bájos, ebben a szerepben is kitûnõ Nagy-Kálózy Esztert, és persze, elsõsorban, és mindenek elõtt a három "nagy bölényt", Törõcsik Marit, Darvas Ivánt és Garas Dezsõt.

Számukra mintegy jutalomjáték volt ez a film, Darvas és Törõcsik tökéletes alakítást nyújtott, Darvas Iván még így, a nyolcvanhoz közeledve is hihetetlenül sármos férfi maradt, a csodálatos Törõcsik Mari pedig ezredszer is bebizonyította, hogy a magyar színjátszás történetének egyik legnagyobb színésznõje.
Hála az égnek, hogy õ még köztünk van, Darvas Iván és Garas Dezsõ sajnos már nincsen.

Néhány apró érdekesség a filmrõl, - meg a tv adásról - amit úgy látszik, egyedül én vettem észre, vagy csak mások nem gondolták említésre érdemesnek.
Néhány külsõs jelenetben Darvas Ivánt Szakácsi Sándor szinkronizálta! (Borzasztó, hogy azóta õt is elveszítettük!...:)
Gondolom, az idõsödõ, talán már betegeskedõ Darvas Iván hangja idõnként már nem volt elég erõs, elég karakteres, így utószinkronizálásra szorult.

A TV2 viszont megint bizonyságát adta annak, mennyire nem figyelnek az általuk sugárzott filmek minõségére, formátumára, arra, hogy mi megy ki adásba.
Ma egy függõlegesen széthúzott változatát adták le a filmnek.
Ez nem lett volna túlságosan zavaró, csak éppen volt néhány fontos jelenet, amelyben Darvas Iván a külföldi feleségével angolul beszélgetett telefonon. Ezt a szöveget magyar felirattal közvetítették a magyar nézõk számára.
A széthúzott képformátum miatt pedig a felirat 80 százaléka egyszerûen nem látszott, lemaradt a képernyõrõl!
Hevenyészett angol tudásommal kapkodva, kétségbeesetten próbáltam fordítani a családnak, de miután nem vagyok tolmács, ez csak nagyon nyögvenyelõsen sikerült. A lényeget azt hiszem sikerült lefordítanom.
Ez olyan mértékû dilettantizmus a TV2 részérõl, ami elképesztõ!

Mindent összegezve, Makk Károly filmje egy nagyon szép, elgondolkodtató, tanulságokat sem nélkülözõ kitûnõ kis film lett, a magyar színjátszás legkitûnõbb alakjainak hatalmas alakításaival.

Dés László kitûnõ kísérõzenéje tökéletesen visszatükrözte a film borongós hangulatát, Fekete-Kováts Kornél fájdalmas trombitajátéka pedig Miles Davis legjobb pillanataira emlékeztetett - aki mellesleg a dzsessz történetének egyik legnagyobb alakja volt.:D

Sokáig meg fog maradni bennem ennek a filmnek a hatása, érdemes volt megnéznem, nagy élmény volt...:)))
10/10
Agnesmagnes 2010 nov. 23. - 21:12:38 10/10
Nagyon szép történet az igaz szerelemrõl,ami sem idõt,sem határokat nem ismer..sosem múlik el.Mindenkinek ajánlom szeretettel.A késõi idõpont ellenére aki teheti,mindenképpen nézze meg!

10/10
dunekatalon 2010 nov. 23. - 08:25:37 Előzmény leho
Vajh ki lehet aTV2-n Aki becsempészi e gyöngyszemeket, ha ily késõn is a mosléktengerbe?...
leho 2010 aug. 03. - 23:28:39 Előzmény Athelas
Legfõképpen a TV2-n.
Pávaszem 2008 febr. 04. - 20:47:31
Köszi!
Kaszás Attiláért egész éjjel fönnmaradnék, de asszem inkább felveszem, h +legyen. Éljen a video!:)
Athelas 2008 febr. 03. - 21:56:44
Újabb példa arra, hogy valami értelmes-értékes csak nézhetetlen idõpontban van a TV-ben. Áldassák, aki feltalálta a videót...
Pávaszem 2008 febr. 03. - 20:46:01
Helló!
Mennyire kicsi a Kaszás Attila szerepe? Azér érdemes +nézni? (csak miatta nézném+...)
Obránszky Ármin 2007 nov. 23. - 22:39:30
Ma volt szerencsém becserkészni ezt az általam már egy ideje hajtott filmet a Mustra keretein belül.
Bár vegyes érzelmek keringtek bennem a film alatt, azért mégis elégedetten álltam fel a végén.
Néhány helyen, ahol inkább csak éreztetni kellett volna, túlságosan direkt volt számomra a film. A Szerelemben például nem kellett szájbarágósan közölni velünk, h milyen korban élnek a szereplõk -nyilván erre nem is volt lehetõség-, olyan tökéletesen adta vissza szavak nélkül is Makk, h az ember beleborzongott. Itt a felkínálkozó nõvérke jeleneteit -borzalmasan játszott a hölgy- és a bûnözéssel kapcsolatos részeket valamint pár történelmi utalást igazán ki lehetett volna hagyni, h méginkább teret nyerjenek a film igazi értékei.
Mert az ilyen szinten nehezen megbocsátható hibák ellenére is ezek voltak túlsúlyban. Darvas és a nõk... Azoknak a jeleneteknek igazán volt súlyuk és mégis többször azon kaptam magam, h csak mosolygok. Természetesen a prímet a Törõcsik-Darvas páros vitte minden tekintetben, de szerintem a Darvas-Nagy-Kálózy -hatalmas pozitív meglepetés volt a számomra az õ hatásos játéka- vonalra sem lehet panasz. Igazából én a lövöldözés helyett szívesen vettem volna még némi ízelítõt a Darvas-Atkins-féle szálból, mert kimondottan ígéretesnek, szellemesnek indult és aztán csúnyán félbeszakíttatott.
Összességében azt hiszem méltatlan lenne a kisebb-nagyobb hibák miatt megbélyegezni ezt a helyenként felemelõ, de általánosságban nagyon bensõséges alkotást. Darvas Iván játékáról pedig ódákat lehetne zengeni, de ezt a feladatot meghagyom nálam szakavatottabb fórumozóknak. Aki az emberi kapcsolatokról hitelesen mesélõ magyar filmre kíváncsi, annak bátran ajánlom figyelmébe az Egy hét Pesten és Budán-t. Bár nem könnyû hozzájutni, ízletes csemege. :-)
sacramento 2007 ápr. 04. - 07:21:59

Milyen furcsa az élet,apám tudta,hogy vagyok
mégsem foglalkozott velem.Amikor bementem
a korházba hozzá ,azt mondta rám -hogy ez az
ember meg kicsoda?!És tessék nekem is van egy
gyerekem akirõl azt sem tudum hol van!?Érdekes??
perry 2007 ápr. 03. - 10:55:47
Nekem a szeretet törékenységére hívta fel a figyelmemet a film.
Természetesen minden más is a helyén van, történet, szereplõk,
szinészvezetés.