Egy, kettő, három

Bakancslistához adom
One, Two, Three
amerikai vígjáték, 105 perc, 1961

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

A film szerint Nyugat- Berlinben vagyunk, 1961-ben. MacNamara, a németországi Coca Cola leányvállalat elnöke mindent elkövet, hogy jó benyomást tegyen az atlantai főnökségre, mivel azt a pletykát hallotta, hogy Londonban megüresedik egy vezetői hely. Kapóra jön neki, hogy a Coca Cola nagyfőnök Mr. Hazeltine arra kéri, ügyeljen a lányára, Scarlettre, aki európai körutazásra indul. Scarlett azonban távolról sem olyan, amilyennek egy jól nevelt, fiatal amerikai lánynak lennie kellene. Önfejű, szeszélyes és senkire sem hallgat. Ahelyett, hogy városnézésre menne, mint a többi rendes turista, ő hajnalig kimarad és szórakozik. Ami még rosszabb, beleszeret Otto Pifflbe, egy elveit harcosan képviselő kelet-berlini kommunista fiatalemberbe. Sőt, nemcsak hogy beleszeret, feleségül is megy hozzá. Amikor MacNamara erről tudomást szerez, jobb ötlet híján börtönbe csukatja a fiút, ám ekkor robban a bomba: a nagyfőnök feleségével együtt Európába jön, hogy imádott kislányukat meglátogassák. MacNamara számára nincs más kiút: ha el akarja kerülni a botrányt és meg akarja kapni a londoni kinevezést, a hithű kommunista Pifflből rendes kapitalistát kell faragnia mégpedig rohamtempóban.

A film Amerikában kasszasiker lett, Németországban viszont várni kellett 1985-ig, amíg bemutathatták. Elsősorban a fiatal nézők lelkesedtek érte. A forgatás érdekessége, hogy egybeesett a Berlini Fal építésével, amely 1961. augusztus 13-án kezdődött a Brandenburgi Kapunál. A stáb csak másnap reggel észlelte a furcsa változást, amikor folytatni akarták a munkát, ám a forgatási helyszín kellős közepén egy fal húzódott. Így kénytelenek voltak ezt a jelenetet a müncheni stúdióban felépített díszletben felvenni.

Stáblista:

Szereplők

C. R. MacNamara
Otto Ludwig Piffl
Scarlett Hazeltine
Phyllis MacNamara
Schlemmer

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
sflkjs 2018 jan. 12. - 01:36:21 1/10
50 percig birtam, puszta ripacskodas.
8/10
berto49 2015 márc. 04. - 18:12:59 8/10
A hidegháború idején aktuális politikai szatírává degradált Molnár-átirat, amely egy fergeteges komédiát alakított át erõsen maró, mindenkit fricskázó vígjátékká. Wilder rendezéseinek nem a legtökéletesebb darabja, mert nem éri el a Legénylakás, vagy a Van aki forrón szereti fantasztikus színvonalát, mégis, ha hozzávesszük a film elkészítésének korát, egy szinte minden percében valamelyik félnek jól „odamondogató” pamflet került ki a keze alól. Az ostor elsõsorban az oroszokon csattan, de megkapja a magáét az NDK és az NSZK is, ugyanakkor jut belõle Amerikának is. James Cagney, a noirok gengszterfigurája szereposztási bravúr, ez volt az utolsó „nagy” fiilmje, bár az emlékezetemben nem homályosítja el Márkus László színházi alakítását. Maros Gábor szinkronja viszont telitalálat.
lszl139 2011 ápr. 30. - 08:32:12
Kedvelem Billy Wilder filmjeit, ez is megvan a gyûjteményemben.
10/10
offtopic
fredi60 2010 aug. 04. - 16:36:07 10/10
Joan Crawford (then on the board of PepsiCo) telephoned director Billy Wilder to protest the movie's Coca-Cola connection. Wilder then added a final scene in which James Cagney buys four bottles of Coke from a vending machine. The last bottle out of the machine isn't Coke - but another brand... of Pepsi.
http://www.imdb.com/title/tt0055256/trivia
toshiba321 2010 febr. 21. - 11:39:24
nekem tetszett szerintem egy egészen jó film.
10/10
viktor666 2009 nov. 08. - 14:13:48 10/10 Előzmény rajongólány
...nem csoda, hogy Molnár Ferencet imádták az USA filmesek... innen mindig is elüldözték a tehetségeket, hogy aztán büszkélkedhessünk világhíres "külhonba szakadt" honfitársainkkal...
...pergõ, gördülékeny Billy Wilder rendezése is...
rajongólány 2009 jún. 11. - 00:08:13
Az eredeti darab sokkal jobb! De azért ezen is elnevetgéltem :-)
ondok 2009 jan. 22. - 21:29:57 Előzmény mérlegelõ
Igen az remek volt ,és nekem Páger is nagyon tetszett,no meg Horváth Tivadar még korábban.Gálvölgyitõl nem voltam elájulva legutóbb.
mérlegelõ 2009 jan. 22. - 02:46:32 Előzmény ondok
Ám a - föltehetõleg - legkiválóbb alakítás Márkus László nevéhez fûzõdik... A '70-es években játszotta a Madách-színházban (a lánya Bencze Ilona, a sofõr võlegény - a még korántsem ripacs, fiatal - Paudits Béla volt); a TV is fölvette, s csak remélni lehet, hogy nem törölték le, mint annyi mást, eszeveszett botor módon...!
ondok 2007 ápr. 08. - 20:28:11 Előzmény Newcastle United
valóban némi oldalvágás van benne az elvtársaknak,de nem ez a fõvonulat ,elég szomorú,hogy még ezt sem viselte el az NDK cenzúra.
Newcastle United 2007 ápr. 02. - 09:59:13
"Egyáltalán semmi köze a szocialista blokkhoz" Ezt azért nagyon nem mondanám, az egész rendszert kifigurázza, amikor még az elvtársak is elárulják egymást, és még sorolhatnám a példákat, de te is láttad a filmet, szóval tudod mirõl beszélek.
A színdarabot nem láttam, de ez a film a '80-as évek végéig be volt tiltva az NDK-ban, talán nem véletlenül.
ondok 2007 márc. 31. - 11:54:45
Egyáltalán semmi köze a "szocialista blokkhoz",hamár akkor pontosan a pénz , a felszínes rangkórság hatalmának fricskája.Egyáltalán nem volt indexen,mondom pl a hatvanas években Horváth Tivadar játszotta a fõszerepet.Max. annyi igaz,hogy a Rákosi rendszerben Molnár ,mint polgári író nem volt a rendszer kedvence,de a Pál utcai fiúk akkor is népszerû volt
Newcastle United 2007 márc. 30. - 14:18:35 Előzmény ondok
Szerintem a film is óriási. Hatalmas poénok vannak benne, jó kis fricska a szocialista blokknak, nem csoda, hogy sokáig indexen is volt ezekben az országokban.
Billy Wilder igazán értetett a vígjátékokhoz és a manapság sajnos divatba jött altesti poénokat sem kellett használnia ahhoz, hogy a nézõ szeme könnybe lábadjon a nevetéstõl.
ondok 2007 márc. 29. - 12:05:47
Szinpadi változata gyakori repertoárdarab.Emlékezetes volt a fõszerepben Páger,Horváth Tivadar,újabban Gálvölgyi is játszotta. Szerintem kellemes szórakozás,garancia rá Molnár Ferenc,és a rendezõ Billy Willder,sok nagysiker rendezõje.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu