Egy kivételes barát

Bakancslistához adom
A Beautiful Day in the Neighborhood / You Are My Friend
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2019

Értékelés:

92 szavazatból
Szerinted?

Ne félj a tévéstől! Tom Junod (Matthew Rhys) cinikus újságíró, akinek semmi kedve nincs nagyinterjút készíteni Fred Rogersszel (Tom Hanks) az országszerte kedvelt tévés műsorvezetővel, aki legendássá vált kardigánjában több mint 30 éven keresztül készítette kisgyerekek számára bábos-mesés-zenés műsorát.
Ám egy újságírónak nyitottnak kell lennie a meglepetésekre: az interjú nem úgy sikerül, ahogy Fred eredetileg tervezte, és a beszélgetés hatására mindkét résztvevő élete örökre megváltozik.
Csak még az nem biztos, hogy jobb lesz-e, vagy rosszabb…

Tom Hanks ismét egy különleges kisugárzású, izgalmas embert kelt életre ebben a szórakoztató filmben.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
neukrisz 2023 jún. 18. - 08:49:35 10/10
Egyértelműen 10/10 bár azt is el kell mondani, hogy nagyon-nagyon nehezen nézhető film - leginkább úgy fogalmaznék, hogy fáj nézni, mert annyira magamra ismertem benne. De valóban mindenkinek látnia kellene. Egy a kevés olyan film közül ami (talán) változtathat némileg a néző életén. Zesniális!
6/10
sexykex 2021 febr. 03. - 11:47:26 6/10
Elég rendesen kiakasztott ez a film. Nem volt semmi bajom Fred Rogers műsorával. Egy ilyen zenés-bábos, mesés-komoly gyerekműsor bárhol a világon sikeres lehet, ha értő kezek irányítják. Azonban Fred Rogers, mint ember kiakasztó, tenyérbe mászó és hazug jelenség.
Leírtam párt sort róla filmnézés közben, de miután kihúztam a csúnyább szavakat, nem sok minden maradt. Ezért most közzéteszem az egészet. Állítólag, aki csúnyán beszél az gyakrabban mond igazat, mint aki nem.

Sikerült kiakasztani ennek a seggfejnek. Kurva nehéz elviselni egy ilyen mézes-mázos fazont. „A haragot tartani kell” – álszent fasz. „Semmit sem tudnék megenni, aminek anyja volt” – nem is vagy ember, Öcsém.
A sok zakkant azt képzeli, hogy ez jó, hogy ezt így kell. Uralkodni az érzelmeken. Szart se kell! Ki kell adni magunkból a mérget, nem megbolondulni. Ha igazán megérintené, akkor belebetegedne a sok lenyelt haragba, fájdalomba és gyötrelembe. Nyugodt, mert le se szarja, nyugodt, mert nem érdekli más emberek sorsa.

10/10
tesz-vesz 2020 dec. 21. - 20:43:09 10/10
nagyon jó kis film, és a végéig jó is marad. persze eredeti hanggal néztem. kell hozzá egy nyugodt hangulat, lelkiállapot, hogy készüljön rá az ember, hogy ez egy mélyebb hangvételő, lassabb film.

azt hittem amúgy valami pedofil, pederaszta az apa, annyira azért nem volt bűnös



itt az eredeti cikk: https://www.esquire.com/entertainment/tv/a27134/can-you-say-hero-esq1198/
érdemes megnézni a youtube-on pl hogy miket tett még Fred vallásosként a világa jobbá tételéért, szembemenve a bigottakkal. jó lett volna megemlíteni ezeket a filmben is. a riporter megemlítethette volna dramaturgiailag könnyen.
5/10
itsme1 2020 dec. 04. - 14:35:22 5/10
Lagymatag.
10/10
Alettka21 2020 nov. 14. - 09:51:33 10/10
Talán kell hozzá egyfajta nyitottság, hangulat.. Tegnap néztem, azóta is a hatása alatt vagyok. Nálam 10/10.
PMagdi 2020 okt. 04. - 20:44:07 Előzmény vandorbab
Talán azért, mert ez egy megtörtént esetet dolgoz fel és a valóságban így volt?
7/10
dandelion83 2020 febr. 15. - 13:15:07 7/10
Nagyon jól indult a film, azt gondoltam, hogy végre megint egy igazán mély, szívhez szóló alkotás. De a színvonala valahogy egyre inkább csökkent, és a végére némi hiányérzet maradt bennem. Nem is igazán tudom megfogalmazni, hogy miért érzem ezt, de mégis így van. De még ennek ellenére is egy kivételes filmet kapunk, amit mindenképpen érdemes megnézni.
8/10
Leó 2020 febr. 11. - 00:02:30 8/10
Nekem teljesen átjött, ahogy hosszasan nèzett rám ès próbál segíteni a gyerekkori traumákat feldolgozni . Köszönöm Tom ????
Fèrfiaknak , fiúknak , kismamáknak ,nőknek ajánlott kifejezetten.
10/10
Attlas 2020 febr. 10. - 22:34:53 10/10
Ha iskolában tanítanék, van pár film amit mindenképpen levetítenék erkölcstanórán. Ez egy ilyen alkotás.
offtopic
perry 2020 febr. 09. - 10:39:08
Most , hogy újra olvastam , igazad van. Mentségemre szolgáljon teljesen hatása alatt voltam érzelmileg. :)
7/10
Bob19 2020 febr. 09. - 09:39:13 7/10
Nem volt rossz film, csak a híradósokat felejtenék már el mint szinkronizálók és narrátorok. :-/ Rábai Balázs úgy mondja be az elején a címet mint ha csak egy balesetet jelentene be a híradóban... Az is jó még mikor Szellő István adja egy olyan embernek a hangját akihez egyáltalán nem illik, csak azért mert a filmben egy híradós jelenet látható. Nonszensz. Lehet én vagyok az egyetlen ezzel a véleménnyel, de szerintem nem való olyan ember szinkronszínésznek akit mindennap látsz és hallasz a tv-ben...
9/10
vászonpeti 2020 febr. 09. - 01:15:27 9/10
Szép film, Tom Hanks megválogatja milyen felkérést fogad el, és benne nem szoktunk csalódni. Persze nem mindenkinek, ez látszik a kommentekből is. Ajánlom azoknak, akik a filmekben a mély érzelmeket, az elgondolkodtató üzenetet keresik.
perry 2020 febr. 08. - 14:48:32
Azt érzem mindenkinek szüksége lenne egy kivételes barátra, arról nem is beszélve, hogy Tom Hanksra. Hiszen csak sietünk, néha durvák vagyunk egymáshoz, képtelenek vagyunk megérteni egymást. Tele vagyunk önteltséggel és megkeseredett dühhel mert nem értettek meg minket. Mert elvették a homokozó lapátunkat, vagy mint a filmben Borz úr -aki csak megijedt Roger/ nekem Medvének tűnő úrtól és akit lespriccel bűzös folyadékával.
Igen, mindannyian hordozunk a gyermekkorunkból sérelmeket és bizony csodás dolgokat. Aztán egyszer csak felnövünk és elfelejtjük, hogy valaha gyermekek voltunk. Morcos hadakozó felnőtté válunk vagy oknyomozó riporterré. SEBEKET KAPTUNK ÉS SEBEKET OSZTUNK.
Gondolod érdemes felnőni, ha csak rosszat kaptunk és már a gyermekkorunk sem nyújt vigaszt számunkra? De ez csak egy költői kérdés, hiszen felnövünk ha csak az élet úgy nem hozza gyermekként tűnünk el erről a világról.
Írhatnám azt is ez a film olyan mint egy nagy és szép közhely gyűjtemény és csak akkor döbbenek rá, hogy nem az, amikor elkezdem nézni és elkezdtem...

Amikor számomra vissza köszönnek konfliktusok, alaphelyzetek az életemből. Az a pillanat amikor Jedlicska Józsi ez a vékonyka de csupa szív barátom -akinek pékségük volt midig hozott nekem krémest,hogy egy téli napon már ne mosolyogjon és törékeny alakja örökre eltűnjön életemből. Én pedig maradtam az egyedül lét fájdalmával.
Bizonyos, mindenkinek van ilyen vagy kevésbé szomorú története amit nem beszélt ki vagy rossz apa és talán anya is aki nem figyelt oda rá. Viszont ami jó léteznek csodálatos anyák és apák és felnőve újra csodálatos fiak és lányok akik majd megmutatják így is lehet élni, miképpen egy híres apával és miképpen egy összetört gyermekkorral.
Az igazság az nem akarok és nem is tudok igazi filmkritikát írni erről a filmről. Bevallom akartam távol tartani magamtól, olyan igazi felnőttes jól megideologizálom , hogy mi is az igazság képen, de bevallom nem ment. Csak érzelmekről tudok írni ami a film kapcsán feltolult bennem.
Hiszen 2020 t írunk ebben a félelmetesen felgyorsult világban ahol lassan ember embernek a farkasa, nincs időnk egymásra, türelmünket vesztve szoljuk le a másikat és a meg nem értés krédójába zuhanunk.
Azt nem ígérhetem , hogy megnézve más ember lettem de talán kicsit több azzal, hogy megnéztem. Többet tudtam meg Tom Hanks-ról és tisztelettel adózom annak az élő hús-vér "mintának" akit ő alakít. Mélyen emberi alakítás amit ő tesz fel a filmvászonra.
Kellene valami igazán ütős mondatot írni ennek a gondalzatfűérnek a végére , de nem tudok, talán csak annyit, hogy legyetek jók és sokkal boldogabbak lesztek.
2/10
vandorbab 2020 febr. 07. - 22:32:26 2/10
Tom Hanks, Tom Hanks, Tomika… ez mégis, mi a ménkű volt? Tudod, hogy imádunk, de amikor az elején elkezdtél énekelni, én bizony megnéztem, hogy jó helyen ülök-e? Egyáltalán, miért kell énekelni egy filmben?
Utána belassult minden és egy szovjet ismeretterjesztő gyerekműsorban ébredtem, ahol egy behaluzott Rogers elvtárs próbált jóságoskodni a hatévesekkel. Aztán mindenki dalra fakadt!
Kínos volt néznem téged, Tom! Szeretném, ha leszoknál erről!
Most kapsz egy kettest és holnap küldd be apádat!
5/10
pihes 2020 febr. 07. - 14:47:30 5/10
Főleg az elején még sokat gondoltam arra, hogy ebből valami tényleg kivételes film lesz...
Aztán szertefoszlottak ezek a gondolatok...

5/10
8/10
Camu 2020 febr. 06. - 12:55:15 8/10
Matthew Rhys alakítása tetszett a legjobban. A két nagyágyú, - Tom Hanks és Chris Cooper - néha kicsit túljátszotta a szerepét. Bár életrajzi ihletésű, mégis kissé meseszerű, de akár el is hihető, szívmelengető történet. 8 pont.