Egy szobalány naplója

Bakancslistához adom
Le journal d'une femme de chambre
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz filmdráma, 96 perc, 1964

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Célestine Normandiában egy vidéki nemesi családnál szobalány. A filmen az ő naplójának oldalai elevenednek meg. Úrnője vallási őrületben él, a ház feje pedig a cselédeket hajkurássza. A fiatal lány mindkettőjüknek kiszolgáltatott, miközben mélységesen meg is veti őket. Egyetlen barátja egy kilencéves kislány, akit azonban egy nap megerőszakolnak és meggyilkolnak.
A cselekménynek ez a tragédia kerül a középpontjába, hiszen Célestine is nyomozásba kezd, miközben szép fokozatosan asszimilálódik a környezetéhez...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
csabaga 2018 szept. 23. - 18:36:01
Jól indul, de fokozatoan összeszedetlenné válik, teljesen értelmetlen és esetleges történésekkel. Számomra nem ez a klasszikus Bunuel.
6/10
adamnagysweetmovie 2010 okt. 27. - 10:46:12 6/10
Elsõre nekem is egy jóindulattal közepes Bunuel-filmnek tûnik.. A nonszensz jelenetek túl ritkán törik meg a nagypolgárság részletekbe menõen ábrázolt, baromi unalmas hétköznapjait (szerintem ez több más Bunuel-filmre is igaz a kései filmjei közül). A film alaptörténetére (egy fiatal felkavarja a túlzottan normális polgárok életét) emlékeztet Pasolini Teorémája vagy Losey Balesete, csak az utóbbiak a háború utáni jólét kortársi viszonyai között mesélnek a kiüresedésrõl.
Humpy 2008 jún. 12. - 08:18:19 Előzmény verdeleth
Én is újranéztem, zseniális, mint a többi.
A vidéki nemes kúria lakói és a párizsi szobalány kapcsolata adják a keretet. A háttérben pedig ott van minden; a frigid feleség, a cselédek után kajtató férj, a fennhéjázó katonatiszt a szomszédban, a forradalmi röplapokat gyártó szolga és a nem sok segítséget nyújtó gyóntatópap. Ott van még a férj öreg apja, aki egész kollekció nõi cipõt tart a kredencben, és felpróbáltatja azokat az 'arra érdemes' hölggyel.
Imádtam azt a jelenetet, amikor a férj és a mindenféle kacatot átdobáló katonatiszt szomszéd megjelenik az ügyvédnél. A férj feljelentést akar, amire a tiszt így vág vissza: 'Vigyázzon, mert személyemben a hadsereget gyalázza'.
A film végén pedig lelkes felvonulók az ellenállásban jeleskedõ szolgával együtt kiabálják: 'Le a kormánnyal!, meg 'Gyõzelem, gyõzelem!'
Nekem az szûrõdik le, hogy mondjanak, kiabáljanak bármit, a fejekben nem lesz se kisebb, se nagyobb zûrzavar.
verdeleth 2008 jún. 09. - 00:38:39 Előzmény verdeleth
Újból megnéztem és felül kell bírálnom magam. Ez a film tökéletes. A Viridianaval és a Tristanaval közös motívumokban gazdag, obszcén, humoros, grotesz és érzelmes egyszerre. 10/10
verdeleth 2007 szept. 06. - 14:57:17
Érdekes film Bunueltõl Talán a Hajnalodikra hasonlitott a legjobban már itt is megvan a burzsoázia egyfajta fricskázása de ez csak egy dolog Komoly érzelek feszülnek benne Bár sok filmje jobban tetszett, ez is nagyon jó csak Bunuelhez képest gyengébb.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu