Egy tiszta nő

Bakancslistához adom
Tess
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-angol romantikus dráma, 150 perc, 1979

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

Tess apja, egy szegény házaló, megtudja, hogy a család jog szerinti leszármazottja a d'Urberville-nemeseknek. A lányt a nemesi házban ugyanúgy kezelik, mint a többi szegény alkalmazottat. A fiatalúr, Alec erőszakkal szeretőjévé teszi. A távoli gazdaságban Tess és egy pap fia, Angel, egymásba szeretnek. A nászéjszakán azonban, amikor Tess bevallja múltját, a felháborodott férj magára hagyja a fiatalasszonyt. A tragédia elkerülhetetlen.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Tess Durbeyfield
Angel Clare
Alec d'Urberville
Mr. Durbeyfield
Parson Tringham
Cuthbert Clare

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD 2021 jan. 21. - 22:03:38
Ismerve a fejleményeket Polanskiról, érdekes momentum, hogy a finom tehetség, nemes karakter, kincset érő, tudós szakértelem és a szexualitás, a morbid, korcs züllés nem zárják ki egymást, férfiak esetében. Mint valami pillanatnyi elmezavar, Pavlov- reflex, rövidzárlat. Úgymond külön dobozban vannak. Ezt igazolja a nemrégiben kipattant brüsszeli botrány.
Még jó, hogy emberéletre nem veszélyes.
ilali 2019 okt. 05. - 14:26:11
***SPOILER***
(T.H.) „Mérhetetlenül sötét és keserű író, melankolikus, mint a késő-őszi angol táj, amelyet csodálatos művészettel tud az olvasó elé idézni, csendjével, esőjével, tompa és lehangoló színeivel.
Ezen a tájon és ezen a lélektájon nem történnek nagy események a halk és rosszkedvű emberekkel; de a csekélységek is végzetes kihatásúak, minden ritka szó és minden letompított gesztus a végzet és a tragédia felé ragad. Az emberek szerelmesek lesznek, de akit szeretnek, mást szeret és ha egymásra találnak, annál rosszabb.” Sz. A.
***
„Füle ismételte: - Az életét adta volna magáért. Többet én sem tehetnék.” T. H.
***
NRM 2019 febr. 09. - 17:33:29
Tipikusan egy olyan történet, amelyben Polanski önmagából kiindulva megtalálta azt, amit a saját narratívájával és képi világával tárhat a néző elé. Nastassja Kinski mint az egyszerű, eszményi, nagybetűs Nő a filmben, az ideál, kitéve a kor és környezete bárdolatlanságának, aki eljut a tisztaság és ártatlanság ideáltípusából a kárhozatba (nem csupán története végén, már az elején, ezt hordja magával végig). Mivel a korszellemet is az ő személyes intenzív sorstörténetén keresztül érzékeljük, a nézőre van bízva, ki és miért bűnös valójában, már ha nem pusztán jogi, hanem erkölcsi prizmán keresztül szemlélődünk. Márpedig Tess egész karaktere, cselekedeteinek és döntéseinek sora mutatja, hogy a mozgatórugó a személyes értékrendje. Ezen keresztül látjuk vélt vagy valós bűnét, ártatlanságát. Hossza és a történetmesélés lassabb mivolta ellenére egy jól felépített, korántsem eseménytelen, drámai és hatásos mozi. Tess magávalragadó sorsa, hányattatásai megtartják a figyelmünket végig. Polanskit ismerve az ember nem tudja figyelmen kívül hagyni filmjeiben az olyan kategóriákat, mint a női báj, szexualitás, fiatalságból következő ártatlanság, visszaélés, megrontás, testi és lelki kizsákmányolás. Ez a korai műve is a maga módján illeszkedik a sorba.
LexH 2014 dec. 28. - 05:22:22
A filmet gyakran ismétlik, érdemes elolvasni hozzá Maugham kulcsregényét Thomas Hardyról és nejérõl (Sör és perec).
Tibag05 2014 dec. 04. - 16:39:24 Előzmény Totti Roma
"A lányt a nemesi házban ugyanúgy kezelik, mint a többi szegény alkalmazottat. A fiatalúr, Alec erõszakkal szeretõjévé teszi."
Amúgy meg a szokásos: rohadék gazdagja az erõsebb jogán...!
papdiimi 2013 jún. 17. - 08:01:13
Tökéletesen egyetértek! Egyedülálló film, nekem is a kedvencem, de csak ebben a verzióban.
10/10
barcaculé 2013 jún. 16. - 18:05:02 10/10
Nem is hangalámondásos,hanem szinkronos.
Amúgy meg az egyetlen romantikus film,amit bármikor újra bírok nézni,úgy,hogy a részemrõl maximális pontszámot érdemel.Egyszerûen lekörözhetetlen,az újabb sorozat az semmi.
10/10
Totti Roma 2013 máj. 02. - 20:50:29 10/10 Előzmény lbtibsz
Hatalmas formátumú monumentálisan nagy film! Nagyon nagy színészi alakítással! (Nastasia Kinski) Érdemes megnézni tényleg,aki szereti a komoly tartalmú filmeket!
10/10
lbtibsz 2012 febr. 28. - 08:05:40 10/10
Hozzászólásod hûen fejezi ki egyszerû érzelmi és lelkivilágodat. Legközelebb esetleg írd azt, hogy neked nem tetszett, vagy ilyesmi. Nekem az egyik kedvenc könyvem, és az egyik kedvenc filmem. Ettõl még nem haragszom azokra, akiknek más véleményük van.(Remélem, hogy nem a szövegértõ olvasással volt gondod...)
offtopic
imrenyibalazs 2011 dec. 28. - 03:00:48
Itt is elnézést, mert régen láttam a filmet és nem emlékszem mindenre...
Spoileres lesz (meg Offtopic részben, az elején)
Nem vagyok Rocky Balboa-s, de a 6-os talán hasonló az A pankrátor c. filmhez; de abban láttam egy olyan jelenetet, ahol Rocky a fiával beszél, - a fia sértõdött, mert Rocky éppen egy tisztes meccsre készül,... A fia olyasmit mond, hogy õ most kezd elérni saját erejébõl valamit, de megint mindenhol mutogatnak rá Rocky korábbi sikerei miatt. - Rocky Balboa meg is kérdezi a fiát, hogy õ bánja ezzel...
A lényeg a vége, amikor Rocky azt mondja a fiának, hogy ne mutogasson másokra, hogy õ a hibás, meg õ, meg akárki, mert ezek olyan gyáva szövegek és õ (a fia) nem gyáva...
Nos, az Egy tiszta nõ c. filmben arra a részre még jól emlékszem, amikor Tess hozzá akar menni a világosabb hajú manushoz; a férfi elmondja, hogy nem büszke rá, de volt valamilyen félresikerült kapcsolata; ha jól emlékszem ezt nem fejtegeti hosszasan. Na szóval, amikor Tess elmondja, hogy õ sem teljesen szûz, a férfi azért elég gyorsan megváltozik... - Tess teljesen etikus és jóindulatú volt vele, de a férfi "úgy megbélyegzi", ott, akkor mintha õ mondaná Tessre, hogy kicsit vétkes, de legalábbis (súlyosan) hibás...
Sokunk esik ebbe a hibába, hogy ha valami elsõre nem tûnik tökéletesnek, akkor mondjuk, hogy õ, meg õ ezért rossz. Sokszor ítélkezünk csendõr hangon beszélve is, meg mondunk minden félét...
Ezt nem rosszul fejezi ki ez a film.
9/10
sanderb 2011 okt. 28. - 14:37:10 9/10
Fantasztikus korképet fest a film a 19. századi vidéki Anglia mindennapjairól. Teljes idõutazás-érzést ad, s Natassja emlékezetes alakítása is emeli a film értékét.
Nem tudom, mennyit hoz a regénybõl a film, de azt igen, hogy morális mondanivaló tekintetében sikerült maradandót alkotni. Nekem nagyon tetszett. 10/9
10/10
Ktesibios 2010 nov. 07. - 19:57:36 10/10
Most tévedtem ide, és meglepõdtem, hogy ennyire lepontozták szigorú ítészeink ezt a remek filmet. Ennyit másodosztályú horrorfilmeknek szokás adni. Szóval ez ne tévesszen meg senkit, mert ez egy igazán remek film! Gyorsan adtam is rá egy tízest.
Jozefa 2010 szept. 20. - 13:31:32
Én most láttam dvd-n.
SPOILER
De szerintem nem pusztán azért ölte meg Alec-et, mert a szerelmével akart lenni. Ez ennél sokkal összetettebb: akkor csordult túl benne szerintem az egész addigi életének az összes szenvedése. Alec a gyilkosságot megelõzõ percekben úgy beszélt vele, mint a kapcájával, gúnyolta, többek között Brazília miatt is, ami ugyebár egyet jelentett a szerelmével. Iszonyú volt ez a kontraszt a hajdani büszke nõ és aközött, ami abban a percben õ volt: egy szajha, gúny tárgya, pedig ezt Alec idézte ellõ, õmiatta nem lehetett tisztességes sorsa, pedig megadatott volna neki a szerelem egy másik férfi oldalán. Nekem nagyon jó lejött, hogy ez az egész helyzet olyan indulatokat tudott szülni, ami gyilkosságba tudott torkollani, de szerintem is megzakkant már addigra mentálisan is.
rege 2009 nov. 22. - 17:41:31
Nagyon kíváncsi voltam, hogyan vitték filmre a Hardy-regényt, de bevallom, nem tette rám ugyanazt a katartikus hatást mint a nyomasztó hangulatú könyv a neves rendezõ ellenére sem. Ugyanakkor Nastassja K. tökéletes Tess, a férfi fõhõssel - Angel alakítójával - azonban nem voltam kibékülve.
10/10
Lizzy 2009 okt. 10. - 22:11:57 10/10
Nagy kedvencem az Egy tiszta nõ, és örömmel megnézném a Justine Waddell fõszereplésével készült feldolgozását is, de egyelõre sajnos nem jelent meg nálunk DVD-n. Tudna valaki segíteni ezügyben?
Miki1900 2008 júl. 22. - 16:52:56
ezt én láttam ,de nem emlékszem már rá.
Kriszti720708 2008 febr. 21. - 12:19:25 Előzmény daliamesa
Egyetértek Veled, a párhuzam nem alaptalan, nekem mindkét mû a kedvenceim közé tartozik. Mindkét könyvet rongyosra olvastam már :-)
De persze filmben is tetszett, meg anno rádióban hallgatva is.
daliamesa 2007 szept. 23. - 01:50:15
nekem édes anna jutott eszembe valamiért ;)
Sir Spangi 2007 márc. 08. - 13:28:14
Jó film volt, tetszett, csak sajnos már megint lemaradtam a végérõl.
Nagyon jó szokás ez a "akkor kezdjük a mûsorokat, amikor sikerül".
Utolsó kb. 10 perc lemaradt. De hála ennek a fórumnak, mégis megtudtam, hogyan végzõdöt a történet, bár jobb lett volna látni....
Rika 2007 márc. 02. - 20:33:15 Előzmény blowup
Nem szokásom kalózkópiákat venni. Nem az, 'nemrég' szereztük be. Amúgy a tiszta nõ meg csak egy alcím, nem? Lényeg a nevén van, és ez nekem sokkal jobban tetszik.
De persze ízlések és pofonok.
Jó film, bár még mindig ott tartok, hogy többször nem nézném meg:)
Összes hozzászólás