Egyre távolabb

Bakancslistához adom
Away from Her
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott kanadai romantikus dráma, 105 perc, 2006

Értékelés:

73 szavazatból
Szerinted?

Fiona és Grant több mint negyven éve házasok, életük alkonyán rá kell döbbenniük, hogy Fiona rossz memóriája egy súlyosbodó Alzheimer-kór jele, majd a nő hirtelen el is tűnik. Mikor megtalálják, már ő sem vitatkozik: tudja, hogy ellátásra szorul, és egy otthonba vonul. Az otthon szabályai szerint azonban a betegnek egy átmeneti "orientációs" időszakra van szüksége, hogy beilleszkedjen - egy hónapig látogatni sem szabad. Grant soha nem töltött ennyi időt a szeretett nő nélkül, és mikor a harminc nap leteltével meglátogatja, legnagyobb megdöbbenésére a nő nem egyszerűen elfelejtette, de beleszeretett egy másik férfiba.

A film forgatókönyve Alice Munro: Szeret, nem szeret... című kötetének egyik novellája alapján készült, melynek címe Oda-vissza. A kötet 2006-ban magyarul is megjelent.
Bemutató dátuma: 2007. június 28. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Julie Christie
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb női alakítás jelölés: Julie Christie
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb női alakítás jelölés: Julie Christie
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Sarah Polley

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex júl. 22. 10:13:06 6/10
Az Alzheimer-kóros ember egy idő után olyan, mint egy zombi. Legfeljebb nem támad rád – egy darabig. Kénytelen vagy lelőni – am. otthonba küldeni – hiszen ő már nem az az ember, akit ismertél és szerettél. Az Alzheimer-kóros ember már meghalt számodra, hiszen nem ismer meg, nem tudja ki vagy. El kell engedni.

Biztosan van, aki nem képes erre, de az már az ő baja. Jogosan merül fel a kérdés ebben az esetben, hogy minek vitte otthonba? Ezt a forgatókönyvet Oscarra is jelölték, de nekem nem nagyon tetszik. A tanár úr olyan, mint a régi szép időkben: többször is megcsalta / megcsalja nagy-nagy szerelmét, miközben még mindig féltékenyen kisajátítaná. Könyveket olvas a betegségről, mégsem érti azt. Ahelyett, hogy örülne, amiért Fiona kapott pár boldog hetet az élettől, agresszív betolakodóvá válik.

Rita Oláh 2017 márc. 13. - 16:00:24
A spoilert majd rakjátok oda az elejére légyszi, mert én már nem tudom.
Rita Oláh 2017 márc. 13. - 15:51:00
Nagyon tetszett ez a film. Ez tényleg van olyan jó, mint a megmaradt Alice nek, ami ugyanebben a témában íródott. Érdekes, hogyan alakulhat egy emberei sors, és hogy mire képes a szeretet. Hogy a minket elfelejtett, már mást szeretõ feleséget mennyire szereti, ápolja, sõtt még arra is képes lenne, hogy új szerettét visszavitesse neki. Érdekesek voltak az otthon szabályai is, mert hiszen, az egy hónapnyi látogatási tilalomnak volt köszönhetõ a felejtés, az emberke mégse vágta ezt fejükhöz, hanem beletörõdött, hisz jobb azáltal már úgysem lett volna.
gyöngykuckó 2015 jan. 09. - 18:26:39
Rettenetesen izgalmas. Ha más, hibás, beteg, hiányos lesz a személyiségünk, más lesz fontos... Illetve lehet, egy életet nem is úgy éltünk, ahogy akartunk. Minden lehet. Ezért jó a film. Mindenki azt hiszi, törvényszerûen úgy kellett történnie az életében mindennek, ahogy... ugyan...
2/10
tutub 2013 szept. 16. - 02:33:02 2/10
Á, alaposan túlpontoztam. Mentségemre szolgáljon, h még a csak a felénél tartottam, és muszáj szüneteket tartani, mert nyálas, bugyuta, buta a forgatókönyv, a rendezés se az igazi, a szinkron pedig katasztrofális...
2/10
tutub 2013 szept. 16. - 02:01:43 2/10
Ekkora baromságot... És még hülyének is nézik az embert... Mert ha az ember nem tudná, még ki is hangsúlyozzák a filmben, h a nõnek a rövidtávú memóriája épül le, a régi dolgokra emlékszik. És ezek után elfelejtette a férjét???!!! Nagyon gyatra dramaturgia...
olahmiki1959 2013 jún. 17. - 20:48:57
Szép, emberi film...
katica52 2013 máj. 21. - 01:22:19
Megható, szép történet.
Elgondolkodtató. Nagyon tetszett.

De miért kell nekem ehhez hajnalig fent lennem?
Tibag05 2013 máj. 20. - 18:13:35 Előzmény Sadenal
Sadenal!: "Mély és szép alkotás,.."

Egyetértek!
Fõleg mikor a fõszereplõ "tudja, hogy ellátásra szorul, és egy otthonba vonul."
Már ha az életben egy csóró is megteheti...!
Itt vagy perkálsz, vagy megvárják még nem hogy leépülsz, de vagy dobd fel a talpad, vagy boldogítsd a rokonyokat.
kisbogáncs 2013 jan. 16. - 00:01:50
nagyon szép film..

SPOILER

valójában én reménykedtem benne,hogy csak megtörténik Marian és Grant között, ami. na nem azért,mert hálivúdi hatásra vágytam. inkább azért,mert így Granttal együtt arra a kis idõre én is megkönnyebbültem:) nehéz film, de ez a bors kellett bele úgy érzem.

SPOILER VÉGE.
8/10
Sadenal 2011 jún. 28. - 15:08:52 8/10
Majd kifelejtettem: a sportkommentáros úr király volt benne. Az a liftes jelenet, meg mikor nézik a hokimecset..:D
8/10
Sadenal 2011 jún. 27. - 19:25:33 8/10
Mély és szép alkotás, remek elsõfilmes bemutatkozás. A két színész remek párost alkotnak, habár én hiányoltam a filmbõl a szívbemarkoló filmzenét, ami kicsalja belõlem a könnyeket....legtöbbször.:D Összességében jó film volt.

8/10
eda29 2011 febr. 14. - 18:13:30 Előzmény susmuruss
spoiler ---

Az ápolónõ elmondta, hogy van, hogy néha visszatér az emlékezete a betegeknek, de ez átmeneti, még ha boldogságot is okoz a hozzátartozóknak és reményt fakaszt bennük. Szerintem Fionánál is ez történt.

Csodálatos film. Sarah Polley-tõl nem is vártam másmilyent. Még belegondolni is az egészbe... hogy milyen nehéz volt Grantnek. Milyen nehéz azoknak a családtagoknak, akiknek végig kell nézniük a szerettük leépülését.
Nekem az a rész volt nagyon erõs, mikor az intézmény szörnyen irritáló vezetõje Grant után szalad, és közli vele, hogy a feleségét fel kell költöztetni a 2. emeletre. És ott valami elpattan a férfiban, csak egy mondat: tisztában vagyok a KURVA házirenddel... Itt kibillen abból a higgadtságból amit magára kényszerített. És jött a sportriporter (?) beteg, és közvetített... Krity nõvér visszakísér a 2. emeltre. Jobbra van a lift, és ahogy haladunk tovább, itt van egy összetört szívû férfi.
Darabokra törték a szívét...
És ezt pontosan érezhetõ...

Csodaszép film. Lassú, mély. 10/10.

(És még annyit, hogy Julie Christie ennyi idõsen és gyönyörû nõ.)
10/10
susmuruss 2009 dec. 11. - 21:06:25 10/10
Eloszor unalmasnak tunt es abba is hagytam meg mielott bekerult a no. Masnap folytattam es nagyon tetszett.
A veget szepen fejeztek be. SPOILER!!!!! A fazon osszekoltozik a masik novel, erre a felesege meg vegre felismeri es haza akar menni.A kepebe kapja hogy milyen huseges es kitarto volt pedig eppen eddig birta a kitartasa. Na vajon mit valasztott? sosem tudjuk meg.Merlegelendo hogy mi van ha hazaviszi es masnap megint az Aubrey utan vagyakozik.
10-est birtam ra nyomni.
10/10
Demolition Man 2009 ápr. 03. - 20:33:27 10/10
Fantastic+
Newcastle United 2009 jan. 25. - 18:32:19 Előzmény Coleman
Engem is Polley kora fogott meg. Ilyen fiatalon rendez egy ennyire mely temarol filmet, meghozza tisztan es igenyesen. Az ilyen stilusu filmek hajlamosak neha giccsbe atcsapni, de szerencsere ez itt nem tortent meg.
7/10
Coleman 2008 júl. 31. - 19:09:41 7/10
Szép, õszinte film, pont olyan, amilyennek Sarah Polleyt elképzelem: nyugodt, érzékeny, tiszta lelkû, intelligens. Elsõ nagyjátékfilmjében meglepõ magabiztosságot és érettséget sugároz. A színészek jól lettek kiválasztva, én viszont nem a mindenki által -egyébként jogosan- piedesztálra emelt Julie Christie-t emelném ki, hanem sokkal inkább Gordon Pinsent nevú úriembert, akirõl -bevallom- még életemben nem hallottam. Métóságteljes a játéka, bölcsességet és mély tapasztalatot sugároz, hibátlan. Egyébként tényleg mindegyik színész megoldja a feladatát, visszafogottan, "nagy jelenetek" nélkül, csendesen közvetítik a bonyolult érzelmeket.
Polley mind rendezõként, mind íróként megugorja a lécet, íróként ez esetben többre tartom, pedig tényleg, direktorként is elsõrangú. A tempó tökéletes. Hosszú, fizikai fájdalmaktól mentes leépülést ábrázol a film érzékletesen, egy olyan helyen, ahol mélységes nyugalom ül mindenütt és a hó, a hideg nem elzárja az embereket egymástól, inkább talán közelebb hozza. Polley elképesztõ, ennyi idõsen mennyire érzi az idõs emberek világát, pontosnak hatnak a rezdülések. Egyedül talán a, néhol erõsen karácsonyi üdvözlõlapokat megidézõ képi világ nem tetszett, ezt azonban jól ellenpontozza a szókimondó, életszagú szövegkönyv és bizonyos helyzetek. Nekem az tetszett a legjobban, amikor Grant találkozik egy fiatal, vagány lánnyal. Az egész helyzet és szóváltás tökéletesen õszintének hatott.
Finomak, zökkenõmentesek az idõsikváltások. A zene, ami még sokszor zavart, ugyan legtöbbször jól funkcionál, néha bizony túl érzelmes.
"Amerikaias" (valójában kanadai) film nehezen lehetne ennél európaibb. Polleyt egyékbént producerként támogatta jó ismerõse, a rendezõ Atom Egoyan. Egoyan nyers ereje még hiányzik, Polley filmje messze van még az örmény származású mesterrendezõ fontosabb filmjeitõl, de összességében ez egy bámulatos, elismerésreméltó bemutatkozás, amit nagyon nagy filmek követhetnek. Várom a folytatást!
8/10
remete bácsi 2008 ápr. 02. - 21:31:42 8/10
idegenkedem azoktól, akik ellenkezõ nemû mûvészekért rajonganak, mert ebben mindig valami tinis, barvo újságos dolgot látok. :) ellenben sarah polley korunk egyik legtudatosabb fiatal színésznõje, s most már rendezõje is.

soha rosszabb bemutatkozást! a film határozottan mutatja azokat a jegyeket, amiket a régi szerepeibõl hozott. nem történetileg, hanem a lélegzése és finomsága hasonlít nagyon azokhoz a mûvekhez. tudja valaki, hogy miért ezt a témát választotta? esetleg valami személyes élmény a családban, barátok között? biztos nem véletlen, mert hát elég fura egy bemutatkozás.

bizonyára sokan emlékszünk itt sofia coppola mûvére, az elveszett jelentésre. az talán nagyobbat szólt, ellenben a következõ filmje mégis csalódás lett számomra. én bízom sarah-ban, talpraesett, határozott lány, aki várhatóan csak akkor fog ismét rendezõként megjelenni, ha azzal maradandót alkot. addig pedig csodáljuk tovább színészi játékát.
8/10
Zempy 2008 febr. 24. - 11:45:23 8/10
Szép film. Elgondolkodtató történet, jó forgatókönyv, a befejezés bizonytalansága is megfelelõ. Kedvencem az a képsor, mikor arról beszélnek, hogy az ilyen beteg ember agyában is sorra égnek ki a biztosítékok, és közben látunk egy kivilágított házat, aminek ablakaiból sorra tûnik el a fény. Elõször azt hittem, hogy teljes mértékben Julie Christie-re épül majd minden, de nem, a férj talán még fontosabb, több idõt is kapott a filmben. Az alakítások kifogástalanok, JC tényleg nagyon meggyõzõ. Engem a film megérintett, átéreztem ezt a legkevésbé sem különleges, hétköznapi szituációt... ezt a borzasztóan nehéz és fájdalmas helyzetet, mikor az ember úgy érzi, elveszíti szerettét, és nincs mód ennek megakadályozására. Minden elismerésem Sarah Polley-é, kíváncsian várom további munkáit.
Obránszky Ármin 2008 febr. 02. - 12:02:01
Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Nominees:
Atonement (2007) - Christopher Hampton
Away from Her (2006) - Sarah Polley
No Country for Old Men (2007) - Joel Coen; Ethan Coen
Scaphandre et le papillon, Le (2007) - Ronald Harwood
There Will Be Blood (2007) - Paul Thomas Anderson

Azért nem akármi ebbe a mezõnybe bekerülni, pláne úgy nem, h valakinek a jelölt forgatókönyve az elsõ, amit nagyjátékfilmhez írt...
Összes hozzászólás