Éhség

Bakancslistához adom
Hunger
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-ír történelmi dráma, 96 perc, 2008

Értékelés:

72 szavazatból
Szerinted?

A történet középpontjában a Belfast közelében található Maze fegyház négy lakója áll: Raymond Lohan börtönőr, aki a hírhedt H-blokkban teljesít szolgálatot; a frissen érkezett, rettegő Davey Gillen és cellatársa, Gerry Campbell, aki segít neki eligazodni a fogház kegyetlen világában; valamint a blokk szellemi vezére, Bobby Sands. Sands irányításával a rabok megtagadják az egyenruha viselését és követelni kezdik a politikai foglyoknak kijáró bánásmódot. Egyre komolyabb összetűzések követik egymást, és ahogy elharapózik az erőszak a Maze falai közt, lassan a fegyőrök is veszélybe kerülnek.
Bemutató dátuma: 2010. március 4. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2009
  Az év felfedezettje: Steve McQueen
 • Cannes-i fesztivál

  2008
  Arany Kamera: Steve McQueen
 • Európai Filmdíj

  2008
  Az év felfedezettje: Steve McQueen
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

  2008
  Az év felfedezettje: Steve McQueen
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb brit film jelölés
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb rendező jelölés: Steve McQueen
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Michael Fassbender

Hozzászólások

Szerinted?
Piluka 2019 dec. 25. - 22:26:17

Az a baj, hogy ez a film mártírt csinál egy gyilkosból és csak a film negyedik negyedében kezdtem el sajnálni az embert, aki éhezik azért, mert... miért is? Hogy a politikai gyilkosokat konkrétan politikai gyilkosoknak titulálják. Maga az éhezési folyamat tényleg nagyon kemény, de az elv, ami mögötte húzódik, az lófax.
Mi az, hogy ha politikailag ölök meg embereket, akkor különb elbánást, több megbecsülést, kevesebb sittet kérek, mint egy sima gyerekgyilkosnak? Hát egy nagy faust... Azért van a sci fi kategória, hogy ezt elhiggyük, vagy legalábbis elképzeljük. Amennyiben én nem értek egyet a jelenlegi politikai vezetőimmel és leölöm őket, akkor kevesebb sittet és jobb bánásmódot kapok? Nem, sőt rosszabbat, mert pont a vezérség ellen mentem. Ez tiszta sor. Ezért ilyen nézőpontból nézve a főhős szenvedése cseppet sem kellene, hogy megrázzon, hiszen ő is embereket gyilkolt. A Qrva annyát. Ellenben a lelkizősök (mint én is) elkezdenek neki drukkolni, pedig ez egy nagyon nagy hiba. Ez miatt a film nagyon nagy alkotás, mert ellentmond a józan észnek. Mi az, hogy egy sittes jogokat akar, főleg, hogy gyilkos is. Mi az, hogy azért ölök meg egy másik embert, mert az nem annak a pártnak drukkol, mint én? Nem az emberekkel van a gond, hanem a létrehozott keretrendszerrel, aminek a gyökerei nem csak a politikában, hanem a vallásban is keresendők.


9/10
offtopic
giggs985 2015 nov. 08. - 10:14:34 9/10 Előzmény czky78
Legközelebb akkor inkább tényleg bámuld a plafont. De azért ha ügyes vagy, találsz elég ZS kategóriás filmet, ami a te szintedet tükrözi. ;)
9/10
giggs985 2015 nov. 08. - 10:13:05 9/10 Előzmény Hannibal Lecter
"sosem fogom megérteni azokat az embereket akik az IRA-t terrorszervezetnek tartják, mikor a nevében is benne van a hadsereg. " - Azért még bõven lehet valami terrorszervezet, mert a nevében benne van a hadsereg szó... Az IRA sosem volt hadsereg, nem tartozott egyetlen hivatalos országhoz sem, sosem volt katonai alakulat, így egy szimpla terrorszervezet volt, amit meg véghezvittek, azok terrorcselekmények (utcai robbantások, kivégzések, stb.).
7/10
Dudvarek 2014 máj. 17. - 00:05:28 7/10
Mondjuk azért illene végignézett filmet kommentelni és így lehúzni.
A film elejét én nem véleményezném csak annyit, hogy ennyire kemény dolgokat, amit a film bemutat, egyszerûen nem is tudok elképzelni, szerintem túlzásba is esett a rendezõ. Számomra kissé vontatott is volt.
Onnan volt igazán jó film, amikor Fassbender leült beszélgetni a pappal. Onnantól brilliáns alakítások jönnek. Nem lesz pörgõs, de gombóc van az ember torkában. Kõkemény dráma lesz. Nem tudom, hogy képesek a szerep kedvéért így lefogyni emberek, azt hittem, hasdublõrt használtak. Annyira realisztikus, hogy már fáj.
De a film lassú és nincs sztori mögötte. Így marad a 7/10
1/10
czky78 2014 ápr. 22. - 21:57:21 1/10
53 percet bírtam ebbõl az ocsmány, gyomorforgató, unalmas borzalomból.
Sajnálom ezt az idõt, amit erre pazaroltam.
Ha csak a plafont bámulom már jobban jártam volna.
Pfff.
:S
1/10
NADALFAN 2013 okt. 17. - 21:10:32 1/10
a film elején nyakon önt rendezõ egy jó adag trutyival , hogy aztán az szép lassan el is nyeljen a film végére. pedig fogékony vagyok a témára, de ez a mûvészi feldolgozást nem nagyon vette be a gyomrom, annál inkább megbotránkoztatott. gondolnám ez is volt a célja de sajnos nem ért célt-nálam. a film osztályzata elégtelen.
Diablo72 2013 okt. 07. - 12:59:46
Terrorista vagy szabadságharcos?
Na mit szólnának ma politikusaink és a nagyérdemû ha a határontúli magyarok között akadna ilyen elszánt fiatalember?
Mennyivel vannak elõrébb manapság? Kijönnek már egymással végre?
olahmiki1959 2013 okt. 07. - 03:43:07
Nagy, súlyos film, komoly, drámai mondanivalóval, egyedül, ami nem tetszett, az az arányok rossz megválasztása volt.
A film elsõ fele abszolút csúcs, a dokumentarista eszközökkel, kevés szóval, inkább erõteljes képekkel való bemutatása az angol börtön iszonyatos, embertelen körülményeinek, ahogyan az elítéltekkel, az IRA tagokkal bántak annak idején, hátborzongató volt.
Amit hiányoltam, és beletettem volna a filmbe, - ha én vagyok a forgatókönyvíró, - a foglyok elõéletébõl egy-egy villanással felvázolni, hogy miért is vannak õk itt, robbantások, merényletek, politikai gyilkosságok képkockáival megindokolni, hogy azért nem teljesen ártatlanul börtönözték be õket.
De ezen túllépve, a színészi játék egészen elképesztõen hiteles volt, hogy mást ne mondjak, ilyen csontsoványra fogyott színészeket nem is tudom, hogy láttam-e egyáltalán filmen.
Az éhezések, az erõszakos fürdetés, a fellázadó rabok megregulázására kihívott fekete egyenruhás, védõfelszereléses, pajzsos rohamosztag, amelynek a tagjai üvöltéssel, és a keményfabotok csapkodásával hergelik fel magukat az akcióra, - iszonyatosan felkavaró volt, libabõrös lettem a látványra.
A film második fele viszont, - és ezt sajnálattal mondom, - egyre inkább leült.
Nem lett unalmas, egyáltalán nem, azonban a pappal való kb. negyedórás, vagy inkább húsz perces, egy beállításban, vágás nélkül készült beszélgetés szétfeszítette egy játékfilm kereteit, a rendezõnek gondolnia kellett volna arra, hogy az átlagos nézõk figyelme ennyi idõ alatt egyszerûen ellankad, és nem tudja igazán befogadni a súlyos mondanivalóval bíró mondatokat.
Pedig, amirõl beszélgettek, az értelmes volt, drámai volt, elgondolkodtató volt.
A film utolsó harmadában pedig végigkövethettük azt az iszonyatot, ahogyan egy ember szép lassan, folyamatosan egyre soványabb lesz, egyre jobban lefogy, mert nem vesz magához táplálékot, és a végén gyakorlatilag éhenhal, az agyában felvillanó emlékképekkel, lassan kihunyó, egy-egy pillanatra még kitisztuló öntudattal.

A hibái, és az idõnkénti arányeltolódásai ellenére is, ez egy súlyos, felkavaró, elgondolkodtató alkotás, és az ember azon veszi észre magát, hogy miután már véget ért, azután is még nagyon sokáig dolgoznak benne a film utórezgései.
SandCreek 2012 okt. 30. - 21:46:38
Sokkoló film, mint ahogy a valóság is az volt.
A nagyon sok néma képsor, ritka erõs mûvészi üzenetekkel, csak egyszer szakad meg: Sands és a pap hosszú eszmecseréje alatt. A másik oldal a brit miniszterelnök saját hangján szólal. Ez szintén zseniális eszköz. A brit politikai elit minden felelõsséget megpróbál az IRA szervezetére áthárítani, látszólag sikeresen. A nézõ dolga az, hogy töprengjen azon, vajon felmentést ad-e az egyik szervezet erõszakossága a másik érzéketlenségére. A hatalmi pozícióban lévõk gyakran kivárnak, hiszen az õ birtokukban vannak a legerõsebb fegyverek. Bobby Sands és társainak küzdelme, áldozata, legalábbis erre hívja fel a figyelmünket.
7/10
pirosubi 2012 okt. 30. - 20:37:07 7/10
Érdekes film volt, jól megcsinált, sokkoló, eredeti. Számomra valahogy mégis annyira távoli volt a történet, hogy egyáltalán nem tudtam azonosulni vele. Nekem akkor igazán jó a film, ha úgy érzem, én is ott vagyok, maximálisan együttérzek a szereplõkkel, ez valahogy nem ilyen volt. Inkább egy érzelemmentes történet, majdhogynem dokumentumfilm.
10/10
Hannibal Lecter 2012 jún. 18. - 20:17:47 10/10
Szerintem Fassbender az egyik legnagyobb színészként lesz számon tartva a közeljövõben, bár talán már most is nyugodtan mondhatjuk, hogy a nagyok közé tartozik. Azt amit Anglia Írországgal mûvelt, lemoshatatlan szégyen és valahol õket is megviselte. Sands az utolsó hõsök egyike volt és sosem fogom megérteni azokat az embereket akik az IRA-t terrorszervezetnek tartják, mikor a nevében is benne van a hadsereg. Mint annyi kérdéshez, ehhez is kell egy bizonyos szintû érettség. Ez a film nem elfogult, pont azt mutatja ami történt és azoknak akiknek errõl fingjuk sincs, mert nem éltek akkor, remek lehetõség, hogy belelássanak egy elnyomott nép hõseinek bátor önfeláldozásába. Sands az IRA egyik legnagyobb hõse, jelenleg is nagy tisztelet övezi. Példát mutatott hazaszeretetbõl és bátorságból, ezek azok, amik miatt kirohadna a pofám ha terroristának nevezném.
A pappal való beszélgetés tényleg a forgatókönyvírás történetének egyik legjobban megkomponált dialógusa.
10/10, Kemény film, de a valóság is az volt. Meg kell nézni az ilyeneket és majd utána lehet ömlengeni a királynõ 60. évfordulóján.

http://www.youtube.com/watch?v=Rb9m2IU46Tc&feature=related
6/10
Sadenal 2011 júl. 18. - 11:45:33 6/10
Én halálra untam magam rajta. Viszont mikor verték a rabokat, az nagyon durva volt, meg mikor összetörtek mindent a cellákban az is remekül volt kivitelezve azokkal a zseniális vágásokkal.....lehet majd egyszer megnézem megint. De elsõre negatív élmény volt.6/10
7/10
indienemesh 2011 máj. 09. - 21:42:09 7/10
Jó film, de nem a legjobb a kategóriájában (sem). A pappal való beszélgetés tényleg emlékezetes, de úgy egészében kicsit üres. Fassbender viszont nagyon remekül és átérezhetõen játszott, fõleg a film végén. 10/7 mindenképp!
anybody 2011 máj. 06. - 02:54:00 Előzmény furbee
Persze, lehet hogy neked ez unalmas volt, de a fél világnak nem, amikor naponta jöttek a hírek errõl a küzdelemrõl.
"És ezt az emberiséget, hisz ember vagy ne vesd meg..."
8/10
sanderb 2011 ápr. 26. - 09:14:16 8/10
Volt egy 10-15 perces dialógus Sands és a lelkész között, ami leírhatatlanul erõs és megindító volt. Ja, és mindez vágás nélkül! Ha más nem történt volna a filmben, akkor is megérte volna csak ezért megnézni. De történt, sajnos ez tényleg egy dráma, nem kicsit, nagyon..! 10/8
The Man Who Laughs 2011 márc. 11. - 23:41:38
Letaglozó erõteljes dráma egy IRA tag, börtönbeli lázadásáról (éhség sztrájk), hogy megnyerjék a politikai foglyoknak szánt jogokat. Már eleve a téma is roppant megosztó, hiszen többségünknek akik Észak Írosrszágtól érnek az IRA nem más mint közönséges terrorista szervezet, itt még is velük kéne szimpatizálni. Ez nyilván sokaknak nem fog tetszeni, hisz eleve a rabok oldaláról mutatja be a filmet az örök és a másik oldal sokkal kevésbé ban kihangsulyozva. Azért a film elején az egyik õr is kap szerepet, az õ sorsa azért jocskán árnyalja a filmet. Persze azért a film nem iakarja felmeneteni a bünõsõket.

Ha az ember túlteszi magát és megbékél a film politikai rétegével akkor egy roppant erõs filmhez lesz szerencséje. Ami nagyszerüen ábrázolja az emberi kitartást, hogy meddig képes valaki el menni a legfõbb céljaiért. Itt egyértelmüen a karakterekben lezajló folyamatokon van a lényeg ezért sok cselekményre és párbeszédre se nagyon számítsunk (összesen egy hosszabb, párbeszéd van filmben). A fényképezés kiváló. A néma képek tökéletesen érzékeltetik a szereplõk belsõ gondolatait. Persze ehhez szükség volt olyan nagyszerû szinészekre mint Micheal Fassbender aki olyan mértékû fogyást vállat le a filmért mint anno Bale a Mechanistáért, a teljesítménye is hasonló, de persze ez egy "csendesebb" szerep.

Annak ellenére, hogy az ilyen komoly történetekhez ritkán van hangulatom (most is kissé lassú volt nekem) tetszett a film nagyszerûen megrendezett (elsõ filmes rendezõtõl ritkán látni ilyen jó bemutatkozó filmet), fajsúlyos alkotás.

8/10
5/10
furbee 2011 febr. 21. - 17:39:42 5/10
Én még ilyen lassú filmet soha nem láttam, 3 percen keresztül azt mutatják, hogyan takarítanak fel egy folyosót, stb. Már a felénél bealudtam, másodszorra végignéztem, de nem volt sok értelme. De ettõl még meg lehet nézni egyszer, csak nehéz ébren maradni :P 5/10
8/10
beo71 2010 máj. 10. - 14:27:02 8/10
Nagyon erõs film,egy erõs témáról.Történelmi dráma,ami megtörtént a mi kis bolygónkon,emberekkel és erre koncentrál a film.Nekem leginkább ez tetszett,ahogy a rendezõ közvetítette felénk a történetet(talán nem véletlen a sok rendezõi elismerés)rátelepszenek az emberre a képek,igazán hatásos,de nem éreztem hatásvadásznak egy pillanatra sem.
Lassú,néha hihetetlenül lassú,fojtogató film,ami nem fog tömegeket a moziba vonzani,sajnos,de nagyon örülök,hogy a hsz.-ek alapján,aki megnézte az nem csalódott.8/10.
10/10
evetke11 2010 ápr. 18. - 23:22:47 10/10
Nagyon korrekt film a témáról.
Lehet pusztán nagyon erõs képekkel,szavak, zene nélkül is nagy hatást gyakorolni a nézõre!
Tetszett a sallang-mentessége, egyszerûsége, és az, hogy a rendezõ nem foglalt egyértelmûen politikailag állást, inkább az emberre koncentrált.
10/10
TerrorkaxD 2010 márc. 20. - 13:39:15 10/10
Én még életemben nem láttam ilyen zseniális filmet! Akkora hatással volt rám, hogy ezután a film után mindenhez másképp fogok viszonyulni, ez egész biztos.Ajánlom mindenkinek
Összes hozzászólás