Eisenstein Mexikóban

Bakancslistához adom
Eisenstein in Guanajuato
18 éven aluliak számára nem ajánlott holland-mexikói-finn-belga-francia életrajzi film, 105 perc, 2015

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A nagy orosz filmrendező, Eisenstein a Patyomkin páncélos zajos sikere után Amerikába utazott, de nem találta meg a számítását: a konzervatív amerikaiak nem fogadták el sem személyét, sem művészetét. Az extravagáns művész ezért továbbutazik Mexikóba, ahol érzéki tapasztalatokban van része: megismerkedik Érosszal és Thanatosszal, a szerelem és a halál istenével.
Bemutató dátuma: 2015. november 12. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Sergei Eisenstein
Palomino Canedo
Concepción Canedo
Mary Sinclair
Hunter S. Kimbrough
Grisha Alexandrov
Edouard Tisse

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2015
    Arany Medve jelölés: Peter Greenaway

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Wiwi95 2016 ápr. 20. - 21:05:13 6/10 Előzmény Tadd
Én ezzel abszolút nem értek egyet!
Annak, aki már valamelyest rá van hangolódva Greenaway stílusára, tehát úgy áll neki a filmnek, hogy van sejtése róla, hogy számos kínosan hosszan kitartott snitt lesz nemi szervekrõl, szexrõl, valamint halálról, annak ez a film nem nagy meglepetés. Sõt, el is gondolkodik rajta, hogy miért nem jutott eddig eszébe a rendezõnek, hogy ez egy tökéletes téma lenne számára?!

A film maga nem arról szól, hogy mekkora ember volt Eisenstein, amit én meg is értek, mivel aki nekiáll a filmnek, annak már van egy kis gõze arról, hogy ki is volt õ és mekkora jelentõséggel bír a munkássága a mai napig. A film témája - ahogy a zárszóban el is hangzik - "a 10 nap, mely megrettentette Eisensteint". Itt nem arról van szó, hogy "basszus, már megint szex van", hanem hogy kivel, és fõként miért. A személyiség fejlõdésén van a fókusz! Ahogy milliószor el lett mondva, hogy miként ment oda, és miként ment haza onnan. A lényeg itt az un. "behatások", amik ott érték (nem csak az az egy...), és a személyiségének változása, az életének egy nagy fordulója.

A rendezõ itt nem úgy mutatja be nekünk Eisensteint, mint korának nagy rendezõje - azt háttérbe vonultatja, és alkalomadtán elmeséli, hogy igen, ez meg az történt vele. Õ itt egy szeszélyes mûvész, akinek Mexikóig kellett mennie, hogy kiteljesedjen, megélje a legnagyobb álmait a munkásságát és a privát életét tekintve is. Nem kell nagy gondolatokba menni, hogy megértsük az alapgondolatot. Ahhoz viszont sokkal inkább, hogy megértsük a mögöttes tartalmat, vagyis hogy mi volt ennek a kis idõszaknak a jelentõsége - ez viszont követel egy kis elmélyülést a mûvész úr életében.
5/10
Tadd 2015 nov. 13. - 21:43:09 5/10
Kár hogy Greenaway nem tud megszabadulni a modorosságától, pedig ez egy jó alaptémának ígérkezett (volna). Aztán sajnos megint beéri az üres, unásig önismételt (itt homo)szexualitás jellegtelen bemutatásával. A film tárgya és Eisenstein nagysága sajnos megsínylette ezt a fajta egysíkú ábrázolást, a csip-csupp ügyekkel megelõzve nem kerültek sorra. Formai klisék pörögtek csak a vásznon.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu