Éjfél a jó és a rossz kertjében

Bakancslistához adom
Midnight in the Garden of Good and Evil
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 150 perc, 1996

Értékelés:

107 szavazatból
Szerinted?

Az igazi tényfeltáró újságírók nagyon is halandók - így érzi ezt egyre jobban a saját bőrén John Kelso, a fiatal nagyvárosi magazinfirkász, akit a forró Délre küldtek szerkesztői. A festői Savannah városában pompás karácsonyi ünnepségre készül az egyik legbefolyásosabb helyi hatalmasság. A parti utáni órákban lövöldözés veri fel a város nyugalmát. Az újságíró szállítja a sztorit, sőt egyre mélyebben ássa bele magát a környékbeli intrikák világába... A bírósági teremben maratoni per készül. De hol marad az igazság?
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Jim Williams
John Kelso
Sonny Seiler
Billy Hanson
Mandy Nichols
Lady Chablis

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Xxy92 2018 okt. 27. - 20:34:31 8/10
Zűrzavaros időkben játszódó, komplikált film egy komplikált helyről (ti. a helyszínül választott Savannah egyike a kevés, nem-fehér többségű, 100 000 főnél népesebb amerikai városoknak). Engem sok ponton emlékeztetett a "Ha ölni kell" c. filmre, így akinek az tetszett, bizonyára ebben is örömét leli majd. Továbbá, a jogászok számára kész csemege lehet ez a film, ugyanis egy jelentős része játszódik bírósági tárgyalótermekben.
Mindenesetre nekem nagyon tetszett ez az összetett, különleges film, melynek minden mozzanatából árad a délies vibráció. Köszönöm az élményt a Paramount Channelnek!
sexykex 2017 márc. 25. - 14:38:48
Nem vágtam magam hanyatt tõle. A transzi szinkronja borzalmas, a tánca imádnivaló. Kb. ez jellemzi a filmet: remek képsorok, jó színészi teljesítmény, de olykor homok kerül a gépezetbe és olyankor recseg-ropog. Még Eastwood miatt sem nézem meg még egyszer.
9/10
fantyoyo 2016 jan. 15. - 19:58:13 9/10
kilógott a rendezõ életmûvébõl, de nagyon tetszett!
jó volt, hogy nem lettek igazán kimondva a dolgok, nem volt egyszerû igazságra levezetve, és baromi jó volt ez a bizarr, mesés, woodoo-s, transz mikrokozmosz.
Pjotr Puszta 2014 jan. 21. - 00:29:14
Engem a film hangulata, a szereplõk, a környezet stb. fogott meg - egyszóval az atmoszférája. A sztori hiányosságai nem is érdekeltek, hátradõltem megnéztem, és kész.
És ami bejött, hogy a bizonyos taglalt társadalmi kérdéseket nem szájbarágósan közelíti meg, és nem súlykolja a hivatalos, divatos "polkorrekt" álláspontot.

Nem elterjedt, de szerintem jó megoldás, ha attól életszerû egy film, hogy az események - ahogy az életben is - különsebb hangsúlyok nélkül, egymásba szövõdbe, "random" zajlanak. Ebben a filmben a nézõ (akár a fõszereplõ újságíró) "idegenként" belép egy zárt, de valamennyire barátságos világba... így nincs is mihez kötõdni, nincsenek támpontok, nincs elfogultság, a szereplõk gyengeségei és erényei egyaránt érintetlenül tûnnek fel... nem "kell" drukkolnunk senkinek stb. ez már egyenesen üdítõ, amikor minden film erõszakosan meg akarja mondani, mirõl mit gondoljunk, vagy inkább érezzünk...

SPOILER

és az is tetszett, hogy a homoszexualitás sem kapott szokásos drámai hangsúlyt, szinte csak mellékesen volt kezelve, és az igazságszolgáltatás sem a szokásos patrióta, vagy összeesküvés elméletes színezetben jelent meg... (tehát mentesek lehettünk a szélsõségektõl).
Dolphus Lundgrennus 2013 júl. 31. - 09:22:41
Egy boldog ember...
7/10
kritiza 2013 jún. 18. - 14:19:17 7/10
Szerintem ez egy elég jó film, csak veszettül hosszú, rétestésztává nyújtott kivitelezésben. Clint Eastwood rendezõként mindig ezt csinálja, és nem tartom erényének. Ugyanakkor szeretem a filmjeiben, hogy egy elsõre átlagosnak tûnõ történetben valahogy mégis mindig kibontakozik valami különleges mondanivaló. Olyan, ami nincs semmi másban.

SPOILER:
Ebben a filmben pl. az, hogy a végén sem tudjuk, mi is történt valójában, mi volt az igazi indítéka a gyilkosságnak. De, ahogy elhangzik, nem is "számít". Hiszen: "Az igazság - mint a mûvészet - csak a szemlélõ szemszögébõl létezik."
Valamint az, hogy nem tudjuk, pontosan mi történt azon a bizonyos éjszakán, igazából csak a bírósági eljárást mutatja be tehetetlenként. A tanúk, a bizonyítékok és a nyomozói "precizitás" alapján soha nem derült volna ki az igazság. Sõt, mi nézõk sem gondolnák, hogy más is lehet, mint amit az ügyész elõad, ha Jim nem teszi a bogarat Kelso fülébe azzal, hogy a srác nem is lõtt. Az igazságot csak a sors tudta szolgáltatni, nem a bíróság. Azaz a hazug, a gyilkos végül elnyeri büntetését spirituális eszközök által. Az áldozata "egyenlített".
SPOILER VÉGE

Ha ezt nézzük, ez egy különleges film, sokat lehet agyalni rajta, társaságban beszélgetni róla, értékrendeket összevetni... csak ne lenne olyan irdatlan hosszú. :)
olahmiki1959 2012 márc. 17. - 06:09:30
Clint Eastwoodnak magasan a legjobb rendezése a "Bird", a "Madár" címû film, amely Charlie Parkerrõl, a zseniális, fiatalon meghalt feketebõrû szaxofonosról szól, akit egyébként amerikai szaklapok minden idõk legnagyobb dzsessz szaxofonosának választottak meg. A fõszerepet játszó Forest Whitaker Cannes-ban megkapta a legjobb férfi alakítás díját, Eastwood pedig Golden Globe-ot kapott mint rendezõ.
10/10
Ford Mustang 2011 szept. 11. - 02:20:38 10/10
Zseniális film.
Kicsit pontosítanék az adatokat illetõen: gyártási év '97, hossza 149'
batagy 2011 szept. 10. - 23:37:40
Hát nem biztos hogy teljesen értek mindent a film mondanivalójából, de tényleg nagyon jó film volt! Érdekes hangulatúnak nevezném, végig lekötött. Nem ismertem Eastwoodnak ezt a filmjét, de illik hozzá. Imádom a filmjeit.
10/10
Ford Mustang 2011 szept. 10. - 16:27:05 10/10
Zseniális film, és a Dunán, reklámmentesen és vágatlanul.
6/10
Sasha Wins 2011 aug. 05. - 19:24:07 6/10
Jó karakterek vannak benne, az tettszett, de maga a történet kicsit lapos.
robinnyo 2011 máj. 02. - 23:58:36 Előzmény kgyuri0
Vérlázító ahogy Eastwoodról írsz! Sokkal szegényebb lenne a filmmûvészet, ha Clint anno nem kezdett volna ebbe a szakmába.
(Vajon hogyan értékelnéd a mai hulladéknak is alig nevezhetõ mozikat?)

Ajánlom az Eastwoodot szapulók figyelmébe a Titokzatos folyó, és a Tökéletes világ címû ALKOTÁSAIT. Remekmûvek.

Na de hogy errõl a filmrõl is beszéljek picit, engem magával ragadott az egyedi hangulata.
10/10
Ford Mustang 2011 jan. 14. - 12:23:23 10/10 Előzmény feketevipera
Én is pont erre gondoltam, nagyon sok mindent próbáltak egybegyúrni és összefüggõvé tenni az egész történetet, de szerintem ez sikerült is, jó film volt a belátásom szerint, nagyszerû színészek, érdekes story, de jó és élvezhetõ story, jó cselekményvezetés, minden a helyén volt. Bár kicsit eltér C. E. megszokott filmjeitõl, mintha nem is õ lett volna a rendezõje, de tényleg jó film, le a kalappal. 10/10!
RobertDowneyJr 2009 júl. 23. - 14:16:27
Nagyon szeretem egyszerûen imádom ezt a filmet.
John Cusack- tol a kedvenc filmem.
feketevipera 2009 ápr. 25. - 18:32:02
Nos, ebben a filmben tényleg próbáltak sok mindent összegyúrni, bár nem tudom, az eredeti regény milyen lehetett (gyaníthatóan ugyanilyen). Belezsuppoltak homoszexuálisokat, travi négert stb., és megpróbálták egy jó adag miszticizmussal eladni a sztorit. Számomra az volt látható, hogy megpróbáltak egyensúlyozni a "könnyed" krimi és az erkölcsi tanmese között, de végül valami lötty jött ki belõle. Az újgazdag pasi esetébõl pl. könnyen lehetett volna példázat, hogy lám-lám, a földi bíróságot be lehet csapni, viszont a holtak nem bocsátanak meg. De az utolsó jelenetek szinte súlytalanná tették a filmet, és még azt a kicsi katarzist is semmivé tették, ami kialakult volna bennem. A film alkalmas lehetett volna a társadalomábrázolásra is, ehelyett viszont jobbára felszínes képeket adott egy város életérõl. Szvsz kicsit már erõltetetté vált ez a kínos egyensúlyozás; aprólékosságra törekedtek, mégis ez vált az egyik gátló tényezõvé. Az elején még volt egy kis finom irónia az emberek bemutatásában, ám ez a humor késõbb eltûnt, illetve kezdett öncélúvá válni. És számomra furcsa volt Kevin Spacey-t Szilágyi Tibor hangján hallani, de egyszer mindent ki kell próbálni.
2/10
kgyuri0 2009 ápr. 20. - 15:46:01 2/10
Elolvasgattam az eddigi hsz-kat, és igazán sajnálom, de kénytelen vagyok ünneprontani: Ez egy nagy rakás dreh volt.
Eastwood színésznek egész jól elment, már ha ebben a zsánerben, a csípõbõl tüzelõ mácsó f@szfejek zsánerében egyáltalán lehet szinészi kvalitásokról beszéln(Ez önmagában hosszas vita tárgya lehetne!), rendezõként azonban egyre inkább úgy tûnik nekem, felszínes, semmitmondó, dagályos mitugrász akarnok.
Ez a film is fércmû, koncepció nincs, még sejteni sem lehet, az alkotók elfoglalnak-e egy álláspontot, egyáltalán. Minden kásásan összekeveredik, komoly, (gyilkossági!) bûnügybe keveredett súlytalan figurák értelmetlen, tanulság nélküli vergõdése . A filmrõl még azt is nehéz megállapítani, hogy Eastwood komolyan veszi-e önmagát(ti., hogy a filmjét), a cselekmény „nagyigényû” bonyolításával RobertAltmant utánozza, de hát hol van õneki ahhoz mérhetõ invenciózus tehetsége?
A holdban!
Az utolsó jelenetek azt az andalító hatást próbálják kelteni, hogy itt valami, az amcsi dél fülledt hangulatát idézõ izé akart volna lejátszódni, a rémes fekete(néger) figurák csõstõl lépnek elõ, van itt vudu boszorkány(jajj, de borzalmas szinkronnal, egyébként), aranyszívû transzvesztita prosti, kutya nélkül kutyát sétáltató elmeháborodott, mi szem-szájnak ingere!
Ajjaj hányszor lerágták már ezt a csontot, pl. az ”Elfújta a szél” óta, féreértés ne essék, voltak köztük még jó filmek is. Valahogy azonban öreg bájgunárunknak ez is falsul sül e.
Az igyekezetét, meg hogy 2 órát elrabolt tõlem, meg tisztelem 2 ponntal.
10/10
offtopic
Gabriella54 2009 ápr. 17. - 21:50:38 10/10
Szívbõl remélem :)))
agyaggalamb 2009 ápr. 17. - 07:18:01
hát a kávé csak egy kicsit segített... az elején a kutyasétáltatás viszont még ébren tartott egy órát :)) de sajna így is elaludtam. mindegy, valahonnan megszerzem, mert ezt muszáj megnézni :)
10/10
Gabriella54 2009 ápr. 17. - 01:28:19 10/10
Mit csodálkozol azon, hogy reklám nélkül? Az ún. közszolgálati tv-nek megvan az az oltári nagy elõnye, hogy nem szakítja meg a filmeket!
Nem mellesleg: csodálatos film!!!
8/10
pozsizsuzsi 2009 ápr. 16. - 22:59:51 8/10
Kávét gyorsan betápolni!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu