Éji séták és éji alakok

Bakancslistához adom
magyar tévéfilm, 55 perc, 2010

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Egy férfi áll a Lánchídon, épp leugrani készül. János, az ötvenes évei végén járó öngyilkosjelölt megszólítja az arra járó Mihályt, a főszerkesztő urat, és arra kéri, hívja meg vacsorára, cserében elmondja neki élete történetét, amit a főszerkesztő úr az újságban is megírhat. Mihály számára érdektelen az ajánlat mindaddig, amíg ki nem derül, János haldoklik, egy kóbor kutya harapásától veszettséget kapott. Mihály hajlik a dologra, megérzi a siker lehetőségét a sztoriban, utolsó éjszaka, őrület, halál. Egy közeli kisvendéglőbe mennek, ahol a békés hangulat egy pillanat alatt eltűnik, és valami hihetetlen és egyre érdekfeszítőbb történés veszi kezdetét, amelyben jut szerep János szép lányának, egy orvosnak, egy rég látott "barátnak" és egy temetkezési vállalkozónak is. Már csak a halott hiányzik! Mikszáth Kálmán novelláiból írt tévéfilmet Hegedűs Bálint, mely Miklauzic Bence rendezésében, Vecsernyés János képeivel kerül bemutatásra.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
fourdogs 2020 jún. 08. - 00:25:50 9/10
Kiváló kamaradarab.
6/10
Nótárius 2020 máj. 31. - 15:19:17 6/10 Előzmény feketevipera
Én is hasonlóképpen láttam.
Ennek a filmnek a színvonala meglehetősen elmaradt az elismerésre méltóan minőségi irodalmi alapja keltette pozitív várakozásomtól. Az egyébként érdekes, társadalomkritikai kiélezettségű történet lényege és végkifejlete elég hamar nyilvánvalóvá vált, de ez még nem kellett volna, hogy akadálya legyen az igényesb érzetű filmélménynek. A külön említést érdemlő Székely B. Miklós karakteresen azonosultabb színészi játékának voltak ugyan emlékezetesen jó pillanatai, de a szerepeiket tisztességes rutinnal letudó alakítások, a sorbaállító egyszerűségű dramaturgia és a valóban művi hangulatú stúdió-miliő nem tették lehetővé, hogy belefeledkezzem. A film második felében már csak azt vártam, hogy ki-mindenki sorra kerülvén, vége legyen.
6/10
offtopic
Nótárius 2020 máj. 29. - 01:32:50 6/10 Előzmény bioscoopfan
Én meg azt nem értem, hogy egy akár elütésnek is tekinthető "cserében" plusz n-je miatt, miért kell szót emelni egy nem nyelvhelyességi fórumon!
Vagy, ha már ennyire rigorózus a tárgytól eltérített didaktikus hevület, akkor miért két p-vel "szépp" a szép?! Ami után egyébként nem kell kitenni a vesszőt, mert mindkét jelző (szép magyar) egy alaptaghoz (ismertető) kapcsolódik.
A "kerül bemutatásra" kifogásolása pedig tipikus példája a személytelen szerkesztést elutasító nyelvi babonák egyikének:
https://m.nyest.hu/hirek/csak-semmi-szemelytelenseg-magyarok-vagyunk

Sőt, a mondata végére nem kérdőjelet, hanem pontot, vagy indulatosan írva felkiáltójelet kellett volna tennie, mert az alárendelő összetett mondat záró írásjelét a főmondatnak megfelelően kell alkalmazni! A főmondat pedig az, hogy "Csak azt nem értem"; és bár a tárgyas alárendelésű mellékmondatban van egy kérdőszó, de az csak az utalószó (azt) mit (?) kérdésére adott válasz része.
Pl. "Nem tudhatom (azt), hogy másnak e tájék mit jelent." (Radnóti Miklós)

Ennek a hozzászólásnak nem a nyelvhelyesség a lényege, hanem épp az, hogy a slampos nyelvőrködés nem idevaló; de ha mégis, mindenáron, akkor legalább offtopikban! ;)
bioscoopfan 2020 máj. 28. - 18:22:33
"... cserében..." meg "... kerül bemutatásra." - Csak azt nem értem, hogy az, aki a fenti szépp, "magyar" ismertetőt írta, miért nem "kerül lapátra"? :-(
10/10
jefi 2010 dec. 27. - 22:00:48 10/10
Kellemes kikapcsolódást nyújtott ez a tévéfilm. Nem csalódtam Mikszáthban: nagyszerû - nem mindennapi - történet,tanulságos és kiválóan jelenítették meg. A "veszett ember" veszettül jól játszott (mindkét értelemben).
Igazán jó, hogy fõmûsoridõben láthattuk!
Nemcsak a kötelezõ Mikszáth-mûveket kellene olvasni.(Bár azok is jók.) Tudom ajánlani Jókairól írt munkáját. Szórakoztató,élvezetes olvasmány Jókairól és koráról.
offtopic
aggodalmas 2010 dec. 27. - 22:00:32
Azt nem, de bízhatsz a mkir tv-ben, egy éven belül biztos megismétlik még párszor...
babosszoknya 2010 dec. 27. - 21:36:51
Valaki esetleg nem vette fel? Pont lemaradtam róla, és úgy látom, nincs belõle DVD.
aggodalmas 2010 dec. 27. - 21:22:50
Ezt aláírom, bár a szerkesztõ úr hitelességén sokat rontott a helyre kis copfja...

Ha már ugye a századforduló értelmiségijét akartuk volna látni benne?! ;-)
9/10
psimonla 2010 dec. 27. - 21:20:06 9/10
Teljesen egyetértek, végre nem egy celebbaromság. Szav:9
9/10
Láng László 2010 dec. 27. - 21:09:13 9/10
Nagyon régen láttam magyar filmestõl ilyen kõkemény, tisztességes, elmélyült filmet. Nem csodálom, ha nem népszerû (a szavazatokból ezt látom, én 9-est adtam). Köszönöm.
aggodalmas 2010 dec. 27. - 21:05:03
Így végignézve, egy vidám, könnyed hangvételû, késõ századfordulós szösszenet... is lehetett volna.

Ehelyett olyan mély dráma, hogy nem látni az alját!

Kiváló szórakozás elalvás elõtt. :-/

(Nem is értem miért is nem kötelezõ olvasmány A beszélõ köntös helyett, az életrenevelés jegyében?! ;-)
feketevipera 2010 dec. 27. - 20:49:10
Belenéztem az elejébe, de nem igazán fogott meg. Szerintem eléggé érzõdött rajta a "stúdiószag", kicsit mûvire sikerült ez a világ. Az alkotói szándék mindenesetre értékelendõ, ha más nem is nagyon.