Éjjeli őrjárat

Bakancslistához adom
Nightwatching
kanadai-francia-lengyel-holland-angol életrajzi dráma, 134 perc, 2007

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Peter Greenaway (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője) filmjének középpontjában Rembrandt egyik leghíresebb festményének, az Éjjeli őrjáratnak a születése áll. A jelenet a városi milícia muskétás csapatát ábrázolja, amint őrjáratra indulnak. Greenaway szerint valójában a képen egy összeesküvést láthatunk, és a megoldás kulcsa a kép részleteiben van elrejtve. Egy gyilkos azonosítása?

A XVII. század legkiemelkedőbb festőjének szakmai és szerelmi életébe tekinthetünk be a brit filmrendező extravagáns, egzotikus és mozgalmas alkotása által.
Rembrandt legendás alakját Martin Freeman kelti életre. Feleségét, Saskiát Eva Birthistle alakítja, szeretőit pedig Jodhi May és Emily Holmes.

Stáblista:

Szereplők

Rembrandt van Rijn
Hendrickje
Geertje
Gerard Dou

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2007
    Arany Oroszlán jelölés: Peter Greenaway

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
radovan71 2011 júl. 10. - 15:26:28 9/10 Előzmény Edmond Dantes
aki szereti Greeneway munkáit,annak természetesen kihagyhatatlan.Engem nagyon is szórakoztatott.A szinkronhangok nekem sem tetszettek,és szerintem egyetlen filmjében sem beszélnek ennyit,fõleg Rembrandt mondja a magáét állandóan.Nekem bejött,nem untam,de átlagnézõnek én sem ajánlanám.
Ja és a festmény az egyik legnagyobb kedvencem!:-)
4/10
Edmond Dantes 2011 ápr. 05. - 21:21:32 4/10
Senki ne sajnálja, aki nem látta.Hosszadalmas, unalmas, nehezen követhetõ, ki kicsoda. Én a középsõ órát, bevallom, kihagytam. Érdekes téma, érdekes korszak, kár érte. Greenaway is az a rendezõ, aki kitapétázthatja a falát fesztiváldíj-jelölésekkel, ebbõl (is) látszik, hogy õ naaaagy mûvész...de õszintén: ki bírja a remekeit végignézni?
1/10
hirlevelem 2011 jan. 11. - 16:19:19 1/10
Valamikor sokra tartottam PG-t, de ez már nagyon megkopott.
Megnéztem az "Éjjeli õrjárat" is... legalább is elkezdtem, DE!
..mint az összes többi filmje ez is nézhetetlen TV monitoron, mozivászonra való (nagyon sötét a kép). ...a szinkronhang, és szerintem a fordítás is borzasztó (mintha szavalnának a szereplõk, pedig a szöveg mellõz minden költõiséget, sõt!!)
..a történetvezetés is vontatott, egy szétesett személyiség lenyomatai.. szerintem ez az ember kész van!
napraforgó 2011 jan. 10. - 10:19:44
Hát tényleg kár, hogy ilyen késõn vetítették. Ha emberi idõben adták volna, szívesen megnéztem volna.
8/10
donnaquijote 2011 jan. 09. - 17:15:19 8/10 Előzmény seb79
Kár a kései kezdésért. Ha én készítettem volna a mûsortervet, felcseréltem volna a szilveszteri ismétléssel. Úgy ez lehetett volna az egyetlen értékes esti film. Kár...
10/10
seb79 2009 jan. 07. - 23:13:58 10/10
A brit Peter Greenaway a 17. századi holland mûvészrõl, Rembrandt van Rijnrõl forgatja következõ filmjét, Nightwatching címmel. A film a festõ leghíresebb mûve, az Éjjeli õrjárat elkészítésének folyamatát és nehézségeit tárná fel. Az Éjjeli õrjáratot úgy is szokták emlegetni, mint Rembrant elsõ 10 amszterdami évének mûvészi foglalatát. Ebben az idõszakban veszítette el a festõ 3 gyermekét és feleségét.
blackman 2008 okt. 08. - 11:19:14
"Rembrandt születésének 400. évfordulójára készült film a világhírû festõ azon korszakába kalauzolja el a nézõt, amikor az Éjszakai õrjárat címû készült. Romantika, árulás, összeesküvés és egy megfestett gyilkos története... "
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu