Éjszakai ragadozók

Bakancslistához adom
Nocturnal Animals
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 117 perc, 2016

Értékelés:

240 szavazatból
Szerinted?

Susan Morrow, Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él férjével, Hutton Morrowval, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén Hutton elutazik az egyik szokásos és túlzottan gyakorta esedékes üzleti útjára, Susan pedig egy csomagot talál a postaládájában.
A csomagban egy regényt van, melyet a volt férje, Edward Sheffield írt, akivel már évek óta nem beszélt. A küldeményhez Edward egy levélkét is mellékelt, melyben arra bíztatja Susant, hogy olvassa el az írást, aztán keresse meg, amíg ő a városban tartózkodik. Este, egyedül az ágyban Susan olvasni kezd. A könyvet neki ajánlották...
...de a tartalma erőszakos és pusztító erejű. Susant olvasás közben mélyen megindítja Edward írása, és akarva-akaratlanul is felidézi a szerzővel közös szerelmi történetük legintimebb pillanatait. Megpróbál magába tekinteni, életének és karrierjének csillogó felszíne alá, és egyre inkább egyfajta bosszúként értelmezi a könyvet, melynek története arra kényszeríti, hogy átértékelje a döntéseit. Újraéled a szerelem, melyet elveszettnek hitt, és ahogy a történet halad, olyan felismerésre készteti, amely újraértelmezi a regény hősét és saját magát is.
Bemutató dátuma: 2016. november 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Tony Hastings / Edward Sheffield
Susan Morrow
Laura Hastings
Hutton Morrow
Bobby Andes
India Hastings
Anne Sutton

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2017
    Legjobb férfi mellékszereplő: Aaron Taylor-Johnson
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2016
    Zsűri Nagydíja: Tom Ford
  • Oscar-díj

    2017
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Michael Shannon

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
itsme1 jan. 08. 07:51:57 7/10
A történet szépen felépített, és a három idősíkban játszódó szál (ráadásul az egyik fiktív) jól simulnak egymásba. Egyedül a befejezést éreztem fantáziátlannak.
6/10
doktormacko1953 jan. 07. 19:49:39 6/10
6 / 10 Az utolsó 5 percet leszámítva tetszett , de az sokat rontott az összképen.
9/10
The Cortez 2022 nov. 18. - 22:29:10 9/10 Előzmény Dozer
Igen, egy buzi divattervező rendezte.
7/10
kettyo 2022 nov. 18. - 20:27:10 7/10
Meglátásom szerint az egész beágyozott történet (a kézirat megelevenedése) a valós történések metaforája Gyllenhaal szemszögéből.

A valóságban is az ő balfaszsága miatt veszíti el a nőjét és a gyerekét, ahogy a beágyazottban is. A kislányát ugye még babakorában megölik valójában, a nője meg egy elfuserált sznob p.csa lesz, ami a halálnál is rosszabb :)) Az éjszakai ragadozó a valóságban ugye a pasi aki elszereti a nőjét, a beágyazottban meg az útonállók. Az nyitva hagyott kérdés hogy mindezen depresszió hatására ami a Gyllenhaal karakterben eluralkodott a valóságban is megöli-e magát végül vagy sem de az hogy végül nem jelenik meg az általa kezdeményezett találkozón azt sugallja hogy igen.



Legalábbis ez az én értelmezésem. Még nem mertem másodjára megnézni mert a beágyazott történet nagyon felkavaró.

Amúgy a mellékszereplők tényleg nagyot alakítanak benne ahogy valaki előttem írta.
1/10
Dozer 2022 nov. 14. - 13:05:16 1/10 Előzmény The Cortez
Közben rákerestem, mert gondoltam, hogy meg kell néznem, ki is ennek a remek filmnek a rendezője. Így már sokkal világosabb, miert is ilyen ez a film. Az ilyen termékektől csak meginkabb megutalják a szivárványos zászlót.
Mivel fogalmam sem volt, ki ez a Tom Ford, nem lehettem előítéletes a filmmel kapcsolatos velemenyemmel.
A megerzesem viszont nem csalt.
1/10
offtopic
Dozer 2022 nov. 14. - 11:02:43 1/10 Előzmény The Cortez
Te mondod meg, hogy amit én mondanivalonak gondolok, azt csak én kepzelem bele. :)
Más az ízlésunk, ennyi. Ezt el kéne viselned, es nem beleszallni, abba, akinek nem tetszik egy általad favorizalt film.
Te sem valaszoltal arra, miért szükséges, egy neked nem tetsző velemenyt, szemelyeskedve lereagalni.
Egy barmilyen alkotas, (film, szobor, festmény, zene stb) mindenkiben más gondolatokat ebreszt.
Ez igy van jól. Csak a narcisztikus sznobok gondolják, hogy náluk az egyedüli igazsag.



9/10
The Cortez 2022 nov. 08. - 01:14:03 9/10 Előzmény osbehemot
Írod ezt úgy, hogy fogalmad sincs milyen filmek állnak az érdeklődésem célkeresztjében. Részben filmtörténeti alkotások.
osbehemot 2022 nov. 07. - 23:12:15
Hulladék ízléssel vádolni a másikat, amikor nekünk se éppen filmtörténeti alkotások állnak az érdeklődésünk célkeresztjében. Hát, nem tudom...
9/10
The Cortez 2022 nov. 07. - 22:39:31 9/10 Előzmény Dozer
Mert a Vihar előttet jól sikerültnek mondod, ezt meg szemétnek. Miért csodálkozol? Amit te mondanivalónak hiszel, azt csak te képzeled bele. Arra nem sikerült válaszolni, hogy hol volt szó a filmben az általad vélt dolgokról.
1/10
Dozer 2022 nov. 07. - 00:37:04 1/10 Előzmény The Cortez
Valamiért szükségét érezted, hogy szemelyeskedve reagalj a hozzaszolasomra "hulladék izlesed van". Ebből gondolom, a film "mondanivalója" neked ennyire fontos, személyes érintettség miatt.
Vagy ha mégsem, akkor csupan egy suttyó paraszt vagy.
9/10
The Cortez 2022 nov. 07. - 00:00:54 9/10 Előzmény Dozer
És itt hol volt szó erről? Főleg pedofíliáról? És arról hol, hogy nekem ez bejönne?
1/10
Dozer 2022 nov. 06. - 21:26:20 1/10 Előzmény The Cortez
Hu, lebuktam. :)
Az önbiraskodas önmagában nem beteges vágy, de a szexuális aberració, pedofília az igen. Ha neked ez bejön, arról nem te tehetsz, de tehetsz ellene.
fintorman 2022 nov. 06. - 18:51:09 Előzmény Dozer
Ne csodálkozz, ma már csak ilyet tudnak. A közönség meg bekajálja, mert életében nem látott 2000-nél régebbi filmet, pláne, ami filmtörténetileg jelentős.
9/10
The Cortez 2022 nov. 06. - 18:13:13 9/10 Előzmény Dozer
De, ez művészfilm, vagy ha nem, akkor midcult.
Az írócsávó terápiás jelleggel és némileg bosszúból írta a könyvet. Mióta beteges vágy az önbíráskodás?

„Van hasonló film, ami jól sikerült, a Vihar előtt című film.”

Ezzel meg te tetted fel az i-re pontot. Lebuktattad magadat, hogy milyen hulladék ízlésed van.
1/10
Dozer 2022 nov. 06. - 11:08:36 1/10
Becsomagoltak egy olcsó, gyilkolaszós, bosszúállós, szokásos hitvány történetet, egy művészkedős köntösbe.
De ettől még nem lett se jó, se művészfilm.
Már a film kezdeti kepsorai is mutatják, hogy beteg lélek irta e filmet. Tovább, az erőszakos, véres jelenetekkel, majd a teraszon Wc-ző gyilkossal, a halálos beteg, önbiraskodó rendőrrel. Ebben a filmben a mellekszereplők is mind lelkiserült, beteg emberek.
A "művésznő" művészetét bemutatta film első pár perce, az első férje normalisak tűnt, de aki ilyen történetet ir az exéről és annak lányáról, hogyan erőszakoljak és ölik meg őket, majd ő maga is gyilkos lesz és öngyilkos, a rendőr, a nő anyja, a bűnözők stb.
A legnormalisabb talán a félrekufircolo második férj volt. Egy ilyen lelkiserült nő mellett... nem csoda. Persze, ő meg abortuszra vette rá a nőt, igy ő is kihuzva a listarol.
Ilyenkor tényleg felmerül bennem a kérdés, hogy mire gondolt a költő.
Valószínűleg semmire. Csupán a beteges vágyait irta (filmesitette) meg.
Ezek a beteg vágyak : szexualis erőszak és gyilkosság gyerek és felnőtt ellen, önbiraskodas stb.
Sokan utálják a spoilert. En mindig elolvasom a film tartalmát ha lehet. Most belefutottam a csőbe, ha tudtam volna, hogy ez egy beteg film, nem nezem meg. Végig biztam benne, hogy lesz végül, legalább egy kicsi értelme. De azzal, hogy a ficko nem ment el a randira, ezzel feltette a pontot a filmre, hogy tényleg hülyének nézték a nézőt. Ezt a filmet maguknak keszitették, nem a nézőknek.
Van hasonló film, ami jól sikerült, a Vihar előtt című film. Ez viszont egy filmszemét csupán.
9/10
The Cortez 2022 júl. 31. - 17:00:03 9/10
A bizarr intrótól én is majdnem lerókáztam a képernyőt. Sokan mások biztos hasonlóan fognak járni, de megéri továbbnézni. A nyitójelenetből úgy tűnhet, hogy ez 1 elvont, beteg művészfilm lesz, ám később kiderül, hogy inkább az előbbinek és a mainstreamnek a találkozásáról van szó.
A sztori 3 szálon fut. Az egyik Susan (Adams) története, ami a jelenben játszódik, a másik Susan & Edward (Gyllenhaal) közös múltja, amely Susan flashback-jeiből áll össze, a 3. pedig a virtuális valóságban, vagyis Edward regényében elevenedik meg. Utóbbi a legérdekesebb, mivel egyszerre izgalmas, feszült, felkavaró, továbbá állatira lebilincselő - pont mint 1 odavágós könyv.
A rendezés kurvára profi, mivel a 3 vonal egymás mellett futtatása nem torkollik káoszba: nem válik zavarossá, sem monotonná. Az esztétikai megvalósítás + a Penny Dreadful zeneszerzője mellett, a színészek alakítása teszi igazán különlegessé a filmet, bár Michael Shannon olyan zseniálisan hozza a nyomozót, Aaron Johnson meg a vidéki suttyó pszichopatát, hogy a 2 főszereplő sehol sincsen hozzájuk képest.
Ez 1 mélyebb, agyalósabb darab, melynek ha az ütős mondanivalóját sikerül valakinek felfognia, akkor az vagy átérzi, vagy csak bosszankodva csóválja rajta a fejét.
1/10
v.miklos88@gmail.com 2022 máj. 22. - 00:02:39 1/10
Kalap szar!
10/10
tóthlászló 2022 máj. 14. - 08:44:13 10/10
Rendkívül érdekfeszítő mű, igencsak meglepő, hogy a Fpx készítette.
tortura 2022 jan. 09. - 13:33:47
Gratulálok annak a néhány hozzászólónak, aki kulturáltan le tudta írni a véleményét a filmről. Nem is kell több. Századrangú, hogy egyetértünk vagy sem. Nálam még friss az élmény és nem is igazán tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem. Hogy érdekes, izgalmas volt, az nem kérdés. Tkp. 90%-ban tetszett, de a vége nekem nem jön be. Talán azért, mert én szeretem, ha van egy filmben valamilyen lezárás. SPOILER lehet!!
Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy ez nem megleckéztetés volt a pasi részéről, inkább önvád. Egyébként is miért is kéne megleckéztetni valakit? Több millió embert elhagynak a világon és túlélik. Elsikkad egy kapcsolat, talán nem hibás senki, ezért nincs szükség semmifélre megleckéztetésre. Túl kell lépni rajta és kész. Ha nem sikerül, az nem a másik hibája. Az abortuszos téma kapcsán az én meglátásom az, hogy de bizony volt abortusza a nőnek, az első férj gyerekét vetette el (Edwardét), de ugye ő újra házasodott, tehát valószínűleg a lánya a második férjétől van (aki egyébként lelkifurdalás nélkül félreqr). Engem bizony zavart a befejezés. Ahogy ott ül a nő, egyik pohár italt issza a másik után, a pali meg csak nem megy, holott ő küldte a nőnek a kéziratot, ő akart találkozni, beszélgetni. Minek, ha úgysem megy el? Ettől jobb lesz neki? Na ezek miatt nem tetszett 100%-osan a film.
Polánszki Tünde 2022 jan. 01. - 23:18:47 Előzmény tesz-vesz
Szar a helyesírásod. Ja: és hülyeségeket írsz. De az megbocsátható. A szar helyesírás nem.
Összes hozzászólás