Éjszakai ragadozók

Bakancslistához adom
Nocturnal Animals
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 117 perc, 2016

Értékelés:

186 szavazatból
Szerinted?

Susan Morrow, Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él férjével, Hutton Morrowval, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén Hutton elutazik az egyik szokásos és túlzottan gyakorta esedékes üzleti útjára, Susan pedig egy csomagot talál a postaládájában.
A csomagban egy regényt van, melyet a volt férje, Edward Sheffield írt, akivel már évek óta nem beszélt. A küldeményhez Edward egy levélkét is mellékelt, melyben arra bíztatja Susant, hogy olvassa el az írást, aztán keresse meg, amíg ő a városban tartózkodik. Este, egyedül az ágyban Susan olvasni kezd. A könyvet neki ajánlották...
...de a tartalma erőszakos és pusztító erejű. Susant olvasás közben mélyen megindítja Edward írása, és akarva-akaratlanul is felidézi a szerzővel közös szerelmi történetük legintimebb pillanatait. Megpróbál magába tekinteni, életének és karrierjének csillogó felszíne alá, és egyre inkább egyfajta bosszúként értelmezi a könyvet, melynek története arra kényszeríti, hogy átértékelje a döntéseit. Újraéled a szerelem, melyet elveszettnek hitt, és ahogy a történet halad, olyan felismerésre készteti, amely újraértelmezi a regény hősét és saját magát is.
Bemutató dátuma: 2016. november 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Tony Hastings / Edward Sheffield
Susan Morrow
Laura Hastings
Hutton Morrow
Bobby Andes
India Hastings

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2017
  Legjobb férfi mellékszereplő: Aaron Taylor-Johnson
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2016
  Zsűri Nagydíja: Tom Ford
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Michael Shannon

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
nick név márc. 26. 23:34:04 7/10
Különleges film, kemény allegóriával elmesélve, remek színészi alakításokkal, Jake Gyllenhaal-al az élen. Ez nem egy bosszúfilm, ha a szimbolikus térben az is volt a fő motívum, annak nem lenne olyan jó. Egy kemény vádiratnak és egyben beismerő vallomásnak viszont remek, ami elvezethet a felszabaduláshoz és lezáráshoz.
Arról tényleg teljesen felesleges vitatkozni, hogy kinek mennyire tetszett, hiszen ízlésekről csak pofozkodni lehet, annak pedig semmi értelme. Még ha közkedvelt tevékenység is a virtuális térben.
Egyébként nem gondolom, hogy akinek nem tetszett, az szükségszerűen nem értette a filmet. A szociokulturális és egyéb lelki/attitűdbeli tényezők miatt lehet inkább a párhuzam elfogadása a kérdés, de ebben az esetben ez a film nem nekik készült, van ilyen.
1/10
istok87 2018 okt. 29. - 14:37:46 1/10 Előzmény Csimicsanga
A hozzászólás moderálva lett.
perry 2018 ápr. 04. - 16:44:01
SPOILER! Szeretem olvasgatni mások véleményét, azt ugyan nem mondhatnám, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanék ezeknek. Érdekes látni milyenek is vagyunk? Olyan jó kis alázósak, vagy csak úgy harcosan kiállók az igazságunkért. Néha karénekben énekelve szóval elég sokszínűen fejezzük ki magunkat és minősítünk másokat velem is megtörtént, hogy anyámat helyzete a komentelő indulatainak fókuszába így koránt sem idegen számomra Edward Sheffield világa.
Nekem a történet a történetben szerkezete húzza feszesre a lassan kibontakozó történetet, ahol a regény és a filmbéli cselekmény replikál egymásra - és mielőtt valaki azt írná lerágott csont - ezáltal számomra megőrizve azt a ritmust amit a két történet ellenpontozásával gerjeszt feszültséget. Arról nem beszélnék, hogy az Éjszakai ragadozók művészfilm-e vagy sem? Szerintem nem az de ezt döntse el nálam okosabb. Mivel más a regény és más a kerettörténet egy valami azonos az érzelmek haldoklása. A lélek lélektelensége, döntések melyek a semmibe vezetnek, emberek mentális és fizikai nyomorúsága. Azt a teóriát, hogy a film szüli az erőszakot és aberrációt csak félig tudok egyet érteni, bizonyára vannak ilyen filmek is, szerintem ez nem az. Talán azért sem mert elég ha megnézünk híradót Kék-fényt, Tett-helyt de elég ha valaki kényesebb akkor néhány társadalom szociológiai tanulmányt olvas. Egyszerűsítve : az indulatok lehetnek halálosak, érzelmek nélkül viszont üres bábok vagyunk és igen lehet "hidegen" élni csak akkor minek?.... Persze mindenki eldöntheti tetszése szerint akar-e egyáltalán azonosulni történettel, helyzettel, szerepekkel vagy ne tán szereplőkkel?
Tony világa kétségtelenül drámaibb mint a regény írójáé és ráadásul kegyetlen brutalitást hordoz.
Míg Susan világa csak arról szól miszerint hozott egy végzetes döntést, nem mer az lenni aki eleve szeretett volna alkotóvá válni. Helyette választott -talán az anya sugallatára- egy kiegyensúlyozott de üres életet. Bizonyára lesznek olyanok akik erőltetnek találják a hasonlatot de az Éjszakai ragadozók egyik világa engem emlékeztet az X.Y. focihuligán táborára, vagy tüntetések véres szájú "pankrátoraira" és így tovább.
Persze leginkább egy kapcsolati drámába oltott kissé nyögve nyelős thrillerhez van köze.
Ami elvitathatatlan az a nagyszerű színészi játék sémáktól mentes színészi megfogalmazások.

10/10
loni99 2018 febr. 05. - 14:14:28 10/10
Az egyik nagy kedvencem. Imádom. Hihetetlen atmoszféra.
Atis88 2018 jan. 21. - 18:13:10
8 pontot kapna, ha a végét nem így zárták volna le. Ezzel a befejezéssel viszont csak 7-et ér nálam. Amúgy a sztori nem rossz és a tálalás is érdekes. Nem az a szokásos bosszúállós film, annak ellenére sem, hogy az a fõ szál. Színészek is jók voltak. 7/10.
Csimicsanga 2018 jan. 13. - 00:45:10 Előzmény istok87
Veled is ugyanaz a probléma mint gyümivel. Nem vagy képes elfogadni más véleményét és általánosítasz. Attól még hogy te nem látsz ebben a filmben értéket, más még láthat. Fel sem merült benned, hogy talán nem értetted a filmet? Vagy csak egyszerûen nem tetszik és kész? Nincs vele semmi baj csak neked nem tetszik személy szerint. Ennyi az egész el kell fogadnod, hogy másnak bizony tetszik és többet lát benne mint te. Ez a baj az ilyen típusú emberekkel mint te, hogy: "Ha másnak a véleménye ellenkezik az enyémmel akkor õ egy idióta, õ rosszul tudja, õ neki kéne változni, nem nekem, hát nehogy már!" Fel sem merül bennetek, hogy: "Talán én vagyok az aki téved, lehet hogy nekem kéne egy kicsit változni?" Vagy egyszerûen csak különbözik a véleményetek, attól még nem kell lenézni senkit mert ettõl te érsz kevesebbet. Nyilván ez is csak egy vélemény és tiszteletben tartom ha te másképpen gondolod, csak nem tetszik ha valaki a véleményét, tényként vázolja fel.
10/10
Zsuvicsk 2017 dec. 18. - 00:06:10 10/10
Nekem nagyon tetszett elgondolkodtato...reg lattam ilyen jo filmet.
10/10
Ra 2017 szept. 30. - 06:14:16 10/10
Valakivel összetévesztesz vagy esetleg mindenkivel ebben a stílusban beszélsz?
1/10
istok87 2017 aug. 09. - 08:14:28 1/10
VegyiGyümi írásával értek egyet, tökéletesen megfogalmazta a film _modanivalóját_.
Az pedig nem más, mint a tömény ERÕSZAK, amely minden fronton, az élet minden területén (hírek, reklámok, filmek, zenei klipek, bulvár szennylapok, stb.) támadja az ember ingerküszöbét, és amint a hozzászólások zömébõl kitûnik, teszi ezt sikerrel....
Mennyire beteg lélekre vall, amikor egy rendezõ arra építi fel a történetét, hogy aberrált módon végigerõszakolnak egy családot.
Mielõtt az önmagát -tévesen- mûvészléleknek becézõ, valójában mindent benyakaló filmnézõ nekem ugrik, felhívnám a figyelmet, hogy nem csak a film merít a valódi életbõl, hanem a valódi élet is merít a filmbõl.....és akkor olyanokat lehet itt olvasni egyesektõl, hogy ez a beteg film "nagy hatással" volt rá......
Cseppet sem szórakoztató, nulla mondanivalóval rendelkezõ, értelmetlen, beteg film.
8/10
idõjós1010 2017 aug. 03. - 22:40:47 8/10
Ez nagyon egyben volt. Volt atmoszférája a filmnek. Volt benne valami krimiszerû is, ahol nem lehetett ezt érezni, viszont az meg pusztán a cselekmény miatt lekötött. Rendezés, fényképezés zseniális volt. Tizest nem nyomtam a filmre, mert mert nem bámultam minden percét tátott szájjal, viszont minõséget kaptam. Jake Gyllenhaal lassan kedvenc színészem lesz, mert egyre több komoly darabban látom. Amy Adams is sziporkázott. Élt a karakter. A záró kép tette bennem a legmélyebb benyomást nála. SPOILER Ugyanakkor nem teljesen volt világos a fogadókész e-mail után, hogy mért nem jött létre a randi.
1/10
LanyUs 2017 júl. 20. - 23:05:38 1/10
Rém egyszerû, kiszámítható hétköznapi történet keserûen pácolva, vontatottan sütve és idegesítõen tálalva...
1/10
tyimpaoo 2017 júl. 07. - 12:37:26 1/10
Értelmetlen film. 10/1
maszat77 2017 jún. 13. - 22:25:10
már régóta nem volt rám ekkora hatással egy film!
azóta is mindenkinek errõl áradozom...;o pedig már van vagy féléve, hogy láttam (azóta se volt ilyen!)
(remélhetõleg nem csak Jake Gyllenhaal miatt...;P) de nem!
tényleg elgondolkodtató, izgalmas és sokkoló
és nagyon jól meg van csinálva úgy an block
nekem 10/10!
10/10
Ra 2017 máj. 24. - 00:17:59 10/10
A kerettörténet szerintem nem volt egy nagy szám, viszont a beágyazott történet az csodálatos volt (az adja el ezt a filmet). Öröm volt egy valódi férfikaraktert látni (Bobby Andes, a nyomozó képében). Két világ, két értékrend: a demokrácia "vegyes-bazár" értékrendje, és egy igazi régivágású férfi értékrendje. Mekkora különbség!
Csimicsanga 2017 máj. 07. - 16:53:47 Előzmény VegyiGyümi
Hát komolyan mondom megérte elolvasni végig a hozzászólásaidat, mert nagyon jókat nevettem rajta, csak az a baj, hogy nem tudom eldönteni, hogy nagyot csalódtál-e a filmben vagy csak simán buta vagy. Ne szívd mellre ez csak egy vélemény, tudom nem érdekel, de leírom hátha kapok választ. Ne értsd félre nem az a bajom hogy nem tetszett a film, hanem, hogy nincs egy értelmes (fontos hogy értelmes és igaz legyen) okod arra hogy ez a film egy szar és senki se nézze meg. Ha nem tetszett oké lépjünk tovább, de te mindenkit meg akarsz gyõzni arról, hogy ez értéktelen, ez túlértékelt, aki nézi és tetszik az hülye sznob stb.

A filmrõl a véleményem röviden: 10/10

!!!!!!!!!!SPOILER LEHETSÉGES!!!!!!!!!!

Nem azért ennyi, mert hû, de elámultam a mûvészeten meg a vágáson meg a hangzatos kritikákon amit írtak róla stb. Hanem azért, mert a mondanivalója nagyon mély számomra és tudok vele azonosulni. Egyetlen olyan filmet sem láttam még, ami ezt a témát ilyen stílusban boncolgatja. Jake Gyllenhaal karaktara az a férfi aki fél, hogy nem elég férfias, hogy túl érzékeny. Éles helyzetben nem tesz semmit, mert nem képes rá késõbb pedig megbánja, és csak reménykedni tud benne, ha újra ilyen helyzetbe kerül tud tenni valamit. Fél hogy nem férfi, hogy nem tudja megvédeni a családját. Ezek valós férfi problémák és a regény ad egy feloldozást a karakternek, az más kérdés, hogy milyet. Egy olyan férfinak aki így érez, annak ez a film tetszeni fog valószínûleg. Sok mást írhatnék még a filmrõl, ami megfogott és tetszett, de nem hiszem, hogy érdemes, hiszen számomra ez a lényeg, a körítésnek meg csak örülök, hogy ilyen jó. Maximum ha érdekel (amit erõsen kétlek), akkor írhatok a filmrõl többet is. Még egyszer utoljára leírom, ez egy egyéni vélemény nem tény és ha nem érdekel akkor bocs.
10/10
Kasa_9 2017 ápr. 30. - 22:50:27 10/10
Nagyon regen nem volt ram ilyen eros hatassal egy film..zsenialis.Tobbfajta stilus kevereke megis osszeall egy egessze.A szineszek remekek(Gyllenhaal nagy kedvencem)Amy Adams,Michael Shannon es Aaron Taylor-Johnson is akkorat jatszik benne,hogy csak na.Baromi jo a sztori,ez a \"film a filmben\"stilus baromira bejott,es minden mindennel osszefugg.Erzeseket is hihetetlenul jol abrazolja ez a film. Tom Ford. Ugy latszik ezt a nevet meg kell jegyeznunk! +ilyen szivszorito zarojelenetet is mar regen lattam. Utobbi evek egyik legjobb filmje. 10/10
10/10
simosoft 2017 ápr. 23. - 11:55:54 10/10
Ez egy nagyon nagy film!
lng 2017 ápr. 04. - 08:47:08 Előzmény VegyiGyümi
En megertem hogy neked ez a film nem tetszett, de azert mert neked nem tetszett meg nem kell lehulyezni azokat akiknek tetszett.

Leirom nekem miert tetszett:

Mert szepen fel van epiteve, az ember fokozatosan jon ra arra hogy mit is akar jelenteni az autos tortenet, mit akar jelenti maga a konyv. A vegere teljesen ossze all az egesz egy szep kerek egessze. Emelett nagyon szepen van fotozva a film, jol van vagva. Eleg sok motivum van benne, peldaul amikor megall a nagy Revenge feliratu kep mellett. A szineszek nagyon jok, Amy Adams, Gyllenhaal, Shannon egyenkent nayon jo szineszek es itt is brilliroznak.

Az hogy te nem erted a filmet az nem a film hibaja, pedig ez meg egy konnyen ertheto film is. Gondolom az Erkezessel jobban meggyult a bajod.
lng 2017 ápr. 04. - 08:39:48
Ez az a film ami a vegere nagyon jol osszeall, a film kozben vegig gondolkozni kellett. eloszor azon hogy ez egy vissza tekintes. Aztan az ember felismeri hogy ez a tortenet ami az iro ir. Aztan a tortenet kozben azon gondolkodom hogy olyan a vilagon nincs hogy valaki tehetetlenul vegig nezi a csaladja elrablasat es megoleset. Aztan persze a film majdnem vegere leesik a parhuzam. Majd a zaro kep utan amikor Susa szeme megrandul es megerti az egesz tortenetet es megjelenik a stablista az egesz ossze all nekem is, es ertelmet nyer.

Szerintem egy nagyon jo film, nagyon jo szineszekkel, Gyllenhaal nekem nagyon nagy kedvencem, Shannon meg meg a sorozat szineszkedese ota kedvelem.

Nalam siman 8 as film.!

(Most komolyan itt azon megy a vita hogy volt e abortusz vagy nem.....)
8/10
beo71 2017 márc. 25. - 13:21:35 8/10
Igazi színész csemege! Amy Adams és Jake Gyllenhaal nagyon jó alakítással asszisztálnak a kiemelkedõen jó és emlékezetes Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson kettõsnek. Morózus, gondolkodtató film, ami szomorúsága mellett inkább jó érzéssel töltött el ( láttam egy jó filmet ) csak azt sajnálom, hogy nálam elmaradt a katarzis. ( Amit Tóth Csaba a VOX-ban megfogalmazott, azt nagyon kerestem, de nem találtam.) 8/10. Jó film, de nem éreztem a zseniálisat !
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás