Éjszakai ragadozók

Bakancslistához adom
Nocturnal Animals
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 117 perc, 2016

Értékelés:

200 szavazatból
Szerinted?

Susan Morrow, Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él férjével, Hutton Morrowval, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén Hutton elutazik az egyik szokásos és túlzottan gyakorta esedékes üzleti útjára, Susan pedig egy csomagot talál a postaládájában.
A csomagban egy regényt van, melyet a volt férje, Edward Sheffield írt, akivel már évek óta nem beszélt. A küldeményhez Edward egy levélkét is mellékelt, melyben arra bíztatja Susant, hogy olvassa el az írást, aztán keresse meg, amíg ő a városban tartózkodik. Este, egyedül az ágyban Susan olvasni kezd. A könyvet neki ajánlották...
...de a tartalma erőszakos és pusztító erejű. Susant olvasás közben mélyen megindítja Edward írása, és akarva-akaratlanul is felidézi a szerzővel közös szerelmi történetük legintimebb pillanatait. Megpróbál magába tekinteni, életének és karrierjének csillogó felszíne alá, és egyre inkább egyfajta bosszúként értelmezi a könyvet, melynek története arra kényszeríti, hogy átértékelje a döntéseit. Újraéled a szerelem, melyet elveszettnek hitt, és ahogy a történet halad, olyan felismerésre készteti, amely újraértelmezi a regény hősét és saját magát is.
Bemutató dátuma: 2016. november 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Tony Hastings / Edward Sheffield
Susan Morrow
Laura Hastings
Hutton Morrow
Bobby Andes
India Hastings
Anne Sutton

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2017
  Legjobb férfi mellékszereplő: Aaron Taylor-Johnson
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2016
  Zsűri Nagydíja: Tom Ford
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Michael Shannon

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Szegényanyád ápr. 09. 22:00:13 1/10
Egyszerűen sz@r. A legjobb rész az volt, amikor kinyomtuk.
7/10
kettyo 2020 dec. 19. - 03:21:10 7/10
Amúgy a regény inkább tekinthető önvádnak, mint bosszúcélúnak szerintem. A nő nincs benne feltüntetve rossz színben, ellenben ő maga igen.
7/10
kettyo 2020 dec. 19. - 01:55:58 7/10

Az abortuszos szálat nyilván többféleképpen is lehet értelmezni, mivel nincs kifejtve.

Én azt gondolom a valóságban élő lány nem lehet az első férjé, mivel azt mondja a nő, hogy 19 éve nem beszélt vele, és ha közös gyermek lenne, akkor ez nem igazán lehetséges, válás ide vagy oda.

Szóval valószínűbbnek gondolom, hogy a nő megölte az első férj egyetlen gyermekét, mivel akkor már amúgy is el akarta hagyni őt, és a valóságban élő lány a második férjétől van.

Talán ezt fejezi ki a regényben, hogy a lányt kegyetlenebbül gyilkolják meg, mint az anyát. Az anya meghalt az író számára azáltal amivé lett, míg a gyermek ilyen értelemben valóban gyilkosság áldozata lett ugye. Az író pedig meghalt lelki értelemben azáltal, hogy hagyta mindezt bekövetkezni töketlenkedés és gyávaság által, úgy mint a regényben a szörnyűséget ami a családjával történik.

Persze elméletben az abortusz által leölt kicsi lehetne ugye a lány öccse/húga is, a lány meg szintén az első férjé korábbról, de a fentiek ezt valószínűtlenné teszik.

7/10
kettyo 2020 dec. 18. - 23:43:24 7/10
Amúgy tetszett a film. Semmiképp sem egy tucattermék, nem hollywoodos. Nyilván könyvben jobban működhet a könyv a könyvben motívum, hogy egyik fejezet a "valóság", a másik pedig a valóságból építkező fikció, és így mesélődik el a párkapcsolati dráma.
7/10
offtopic
kettyo 2020 dec. 18. - 15:09:43 7/10
Marha idegesítő, ha egy egész oldalon keresztül egyvalaki irományait meg az arra adott reakciókat olvassa az ember. Egy normálisan moderált oldalnál ilyenkor trollkodásért fél év kitiltás vagy ilyesmi.
9/10
offtopic
Rotovics Kázmér 2020 okt. 22. - 20:06:46 9/10
tesz-vesz pajti úgy tűnik, nem ezt a filmet nézte. :P
7/10
offtopic
nick név 2020 máj. 04. - 13:24:39 7/10 Előzmény tesz-vesz
Természetesen lehet magánszemélyként ízlésről vitázni, sőt, olykor érdemes is, viszont késhegyre menő online háborút nem feltétlenül érdemes. Nincs azzal szerintem semmi baj, ha emberek elmondják egymásnak a véleményüket, bizonyos filmbéli elemeket lehet viszonylag objektíven elemezni, viszont egy filmről alkotott vélemény, összbenyomás leginkább az értékítéleten alapul, ami sok esetben nem összeegyeztethető. Lehet ennek mentén vívni a végtelenségig tartó igazságharcot, akár az elbulvárosodott politikában, csak szerintem semmi értelme. Azaz az onnantól már nem eszmecsere történik, hanem egyfajta önigazolási kényszer fűtötte személyes háború. És persze a vita onnantól nem is az adott tárgyról szól, hanem a vitázó személyekről.
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 14. - 21:24:46 3/10 Előzmény c p
persze hogy rárúgom az ajtót, mert le akartam feküdni éjfél körül, de annyira felidegesített ez a film, hogy 3-4 körül tudtam csak elaludni!
ha kijavítom a hülyeségeket erélyesen, az még nem orosz avantgárd művészet, ezt mindenki érti ugyanis. és ezért én nem ennyit mondtam hogy sz*r, hanem elég hosszú véleményt írtam az 59. kommentbe.
másnak a ti sznob kommentjeitek "bűzölögnek", bár én inkább más hasonlatot mondanék rá. valami igényesebbet, szalonképesebbet.

"Viszont arra lecsapni, hogy valaki nála "sokkal okosabb emberek" elemzésére hivatkozik? Te ennél jobb vagy, ne állj be a kispályára!"

ha már megadja magát a préda, és öngyilkos lesz (intellektuálisan), akkor én nem hagyom a prérin a tetemét.
humán szakon amúgy sincs olyan hogy valaki okosabb, műveltebb lehet, de azzal nem megy sokra senki, ha nem áll össze neki fejben, logikában, pl FAM szegény eléggé ostoba, mikor a vallásról lenne szó.

miért ne fért volna bele, hogy nem viselkedik hülyén, nem beszél ostobaságokat az úton, amikor leszorítják?
azt a részt ahonnan megállítják, én áttekertem, mert annyire éreztem a B-kategóriás direkt szerencsétlenkedést a feszültségkeltés érdekében, tán van az a jelenet vagy 10-15 perc is, teljesen feleslegesen, ehelyett lehetett volna 20 másodperc, hogy megpróbál ellógni (nem mond hihetetlenül ostobát, amit aztán maga a film cáfol meg!) és akkor lesz defektes, máris nem béna filmes eszköz, kb olyan ez a film, mint ha ma csinálsz egy horrort, ahol menekülnek a szörny elől, és azt mondják egymásnak hogy váljunk ketté, akkora klisé, hogy ezen már kínjukban nevetnek a nézők. és ez nem tesz jót annak a filmnek, ami komolyan akarja venni önmagát.

nem ébreszt gondolatokat, mert felszínes (komolyan egy könyv elég erre?)
szájbarágós, és faék egyszerű. ja és mert az önsajnálatáson kívül semmi egyéb gondolat nincs benne, amit fel lehetne ébreszteni. de nyugodtan sorolhatsz még párat.
c p 2020 ápr. 14. - 11:02:11 Előzmény tesz-vesz
Hátrább az agarakkal, tesz-vesz. :) Határozottak a referenciáid, Latinovits, Vérző olaj, meg a Nem vénnek való... és azzal sincs bajom, hogy rárúgod az ajtót azokra, akikkel nem értesz egyet. Mert valóban, ha felugrasz az asztalra és azzal fejezed ki a véleményedet, hogy a közepére kucorodva oda ürítesz egy kis salakanyagot, arra felkapják az emberek a fejüket, annak kérem üzenetértéke van: "JónapotkívánokBélavagyok! ... és öööö, ez itt az asztalon - miként ez a film is - egy darab SZ*R!"
De azért a kevesebb néha több, szóval egy nap alatt elég korrekt hasmenést produkáltál ebben a topikban és a bűz orrfacsaró.
Amellett a fikázás, meg a kutyázás, hogy ki mit nem értett meg a fimből, marha szórakoztató. Szórakoztató az előadásmódod, szóval csapassad. :) Viszont arra lecsapni, hogy valaki nála "sokkal okosabb emberek" elemzésére hivatkozik? Te ennél jobb vagy, ne állj be a kispályára!

Az egyébként jogosnak tűnik a kritikádban - épp ezért furcsállom is, hogy felhozod, hiszen egy filmes panel -, hogy a valóban közhelyes országúti abúzus kapcsán számonkéred a filmen a szereplők idióta reakcióit. így 3 év távolából jobbára már csak emlékfoszlányaim vannak hozzá kapcsolódóan, de az a jelenet talán a szerencsétlenkedést, az esetlenséget volt hivatott bemutatni. Ahogy írtam is anno, szerintem a film a kretén "akkor jó ötletnek tűnt" önfelmentő téveszmének akarja az ellenpontját képezni és azért olyan nyomorult az egész, mert ezektől a rossz döntésektől terheltek a szereplői.
Mindamellett igen, egyetértek a felháborodásoddal, hogy a krízishelyzetek a filmekben ilyen panelekből építkeznek. Unalmas? Igen. Közhelyes? Igen. De úgy tűnik, hogy másfél-két órába egyszerűen nem fér bele több, vagy legalábbis az alkotók ezt akarják lenyomni a torkunkon.
Szóval igen, ha mélységeket szeretnénk - és nyílván gondolkodó emberként mélységeket szeretnénk - vannak remek minisorozatok, amik 6-8-10 db. 1-1 órás részben gondolkoznak és van idejük rendesen feldolgozni a témát. Igen, ez a film nem ilyen, ez maximum gondolatokat tud ébreszteni és a nézőre bízza, hogy azokat hova szövi tovább.
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 15:17:36 3/10 Előzmény Csimicsanga

Már megint olvassak utána? mert nálad okosabb (!) emberek is kielemezték??!?! most sírjak vagy nevessek? ilyet se ír le egy felnőtt, értelmes ember.
már írtam, úgy látszik nem ment át, neked mindent kétszer kell leírni és még úgy sem érted: minek olvassak utána? miért nem írod le egyből? mert nem tudod?
elmondtam már, hogy ez egy faék egyszerűségű történet, nem kell amúgy "okosabb" (haha, édes istenem) emberek írásait olvasgatnom.

"...vannak azok akik nem szánt szándékkal tétováznak, megbénulnak. Ennek semmi köze a férfiassághoz,"

most azt mondod semmi köze a férfiassághoz, korábban meg mást mondtál, te ugye mindig ilyen következetes vagy?
ezt úgy látszik minden neked címzett kommentbe be kell másolnom:

"Gyllenhaal karaktara az a férfi, aki fél, hogy nem elég férfias, hogy túl érzékeny. Éles helyzetben nem tesz semmit, mert nem képes rá késõbb pedig megbánja, és csak reménykedni tud benne, ha újra ilyen helyzetbe kerül tud tenni valamit. Fél hogy nem férfi
Egy olyan férfinak aki így érez, annak ez a film tetszeni fog valószínûleg
Sok mást írhatnék még a filmrõl, ami megfogott és tetszett, de nem hiszem, hogy érdemes, hiszen számomra ez a lényeg"

most leírod megint a cselekményt? tudod olyan helyzetbe se voltam, hogy zuhanó repülőn üljek, vagy hogy egy vámpír kergessen, mégse lesz attól még jó minden repülős és vámpíros film.

milyen fogalmakról van szó mester és melyik könyvből? te hány könyvet olvastál már eddig amúgy a kötelezőkön kívül? vagy még azokat se?
ha nem tudod leírni, ne is utalj rá, írd le konkrétan, vagy ne is beszélj róla.

nem a férfiasságodban alázlak meg, ne tévelyedj, hanem folyamatosan hülyeségeket, butaságokat, ostobaságokat írogatsz ide, amikre én rámutatok, ez nem megalázás. hanem kijavítás.
Csimicsanga 2020 ápr. 13. - 14:50:30 Előzmény tesz-vesz
Hát nem lepődtem meg. De egy próbát még teszek hátha szerencsém lesz. A filmet nálamnál sokkal okosabb emberek kielemezték ebbe én ismételten nem mennék bele olvass utána ha érdekel. A példa lényege nem az volt hogy te gyerek vagy én meg felnőtt, nem ismerlek (nem mellesleg te se engem). Inkább az lett volna a lényeg, hogy egy helyzetet csak úgy érezhetsz át igazán ha benne vagy. Vannak szerencsésebb emberek akik egy ilyen helyzetet ösztönösen jól le tudnak reagálni és vannak azok akik nem szánt szándékkal tétováznak, megbénulnak. Ennek semmi köze a férfiassághoz, egyszerű biológiai reakció. A könyvben levő karakter először nem képes arra hogy megvédje a családját, később pedig már nincs rá lehetősége. Annyit tud tenni hogy megkeresi a gyilkost és reménykedik abban hogy legközelebb a teste engedi őt cselekedni. Mivel te még nem éltél át hasonló helyzetet amiben lebénultál és nem voltál képes cselekedni így nem is várom el hogy megértsd, csak fogadd el hogy ilyen is van és ez nem férfiasság kérdése. A férfiassághoz pedig elég konzervatív módon állsz hozzá, eltér a véleményem ezzel kapcsolatban, de ezen kár is lenne vitázni mert ezek nem tények, csupán vélemények, amit én tiszteletben is tartok. Szerintem aki a gyengébbeket megalázza nem férfi. Fogalmak terén pedig nem egy filmes oldal kommentszekciójában kell tájékozódni, hanem mondjuk egy könyvből.
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:41:44 3/10 Előzmény lng
az neked szép motivum, amikor megall a nagy Revenge feliratu kep mellett? :)
édes istenem. nem inkább szájbarágás?
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:34:48 3/10 Előzmény MissFée
de ugyanaz a színész lány játssza a regénybeli lányát is, meg az igazi lányát is Edwardnak, nem véletlen

hogy a kamera úgy vált át a halott meztelen lányról, a reggel alvó meztelen lányra, mert ugyanaz a személy, a hajszínük is teljesen ugyanaz.
miért lenne ugyanúgy lánya a második apától? mi lenne a funkciója? mi lenne a szerepe?
Edward is úgy gondol rá, hogy a saját lánya


3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:26:45 3/10 Előzmény c p

" Tudjuk, hogy a lány él, nem volt abortusz."

és mégis honnan tudod, mikor a filmben mutatják az abortuszt. és az az utáni dolgokat, mondatokat?! előző írásaimban szó szerint idézem mint mondott a kocsiban, miután kijöttek a klinikáról.
Susan nemcsak Edwardnak hazudott akkor, hanem az új gazdag férjének is? így lehet éltetni egy filmet, hogy fogalmad sincs
lehet nem felszopó divattervezőknek kéne filmet csinálniuk, és máris több értelme lehetne a filmeknek.
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:17:42 3/10 Előzmény loni99
ha nem találtál benne hibát, kérlek mondd el, hogy kié a lány? ki az apja?
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:15:37 3/10 Előzmény sipmester
nem találtam kemény index-kritikát, valami picsogó lányka írt olyat, hogy nagyon jó film, de nem való mindenkinek.
pedig a Nem heteró férfiaknak való film tényleg helytállóbb lenne.
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 14:04:57 3/10 Előzmény Csimicsanga
miért nem értettem meg a film egyetlen pillanatát sem? indokolj, érvelj. nisd ki a szád, mint egy férfi.
ha feleslegesnek érzed magyarázni, mégis mi a fenének írsz kommentet ?!

összekevered a szerepeket, én vagyok a felnőtt, te vagy a gyerek, be is vallod:

"Gyllenhaal karaktara az a férfi (inkább: "férfi") aki fél, hogy nem elég férfias, hogy túl érzékeny. Éles helyzetben nem tesz semmit, mert nem képes rá késõbb pedig megbánja, és csak reménykedni tud benne, ha újra ilyen helyzetbe kerül tud tenni valamit. Fél hogy nem férfi
Egy olyan férfinak aki így érez, annak ez a film tetszeni fog valószínûleg
Sok mást írhatnék még a filmrõl, ami megfogott és tetszett, de nem hiszem, hogy érdemes, hiszen számomra ez a lényeg"

egy ilyen ember ne nevezze már magát felnőttnek. se férfinak.
a film klisékre épül, már az klisé, hogy valakit molesztálnak az országúton, azokkal az idegesítő hibákkal, amiket leírtam. minek olvassak utána? miért nem írod le egyből? mert nem tudod?

Jake karakter gyáva, jellemtelen, rossz nézni a szenvedését, a vergődését; te se lehetsz különb ha élvezed nézni és isteníted a filmet. most miért kell ezen megsértődni?
Csimicsanga 2020 ápr. 13. - 11:40:28 Előzmény tesz-vesz
A hozzászólásaidból ítélve nem értetted a film egyetlen pillanatát sem (annak ellenére hogy szerinted faék egyszerű) így felesleges is magyaráznom bármit. (Ha esetleg érdekel a dolog, sokan kifejtik a film lényeget és jelentését.) Ez olyan mint mikor egy gyerek nem érti, hogy egy felnőtt miért nem tudja neki megvenni a játékot, aztán egyszer csak idősebb lesz és megérti, bár nem hiszem hogy te valaha is meg fogod érteni. De neked nem is kell, jó vagy így is, te meg mást értesz meg amit én nem, teljesen rendben van. Emellett különbség van klisé és hasonló jelenet között. Lehet hogy ugyanaz a jelenet, csak éppen mást jelent. Olvass utána szerintem érdemes, mert láthatóan fogalom zavarban szenvedsz egy kicsit. Ezt követően nem hiszem, hogy fogok válaszolni a hozzászólásaidra, mert valószínűnek tartom hogy nem lesz érdemes, a magalázás fontos neked az ilyen helyzetben (tekintve hogy gyáva gerinctelen gyenge férfinak neveztél, még ha közvetve is), de ne legyen igazam, lépj meg!
3/10
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 02:00:27 3/10
Ez az a film, amit teljesen felesleges megnézni. Semmi új nincs benne. Önsajnáltató szentimentalizmus. Nyugodtan lehetett volna vágni belőle 30-50 redundáns percet gond nélkül, ez nem a Nem Vénnek való vidék, vagy a Vérző olaj, ahogy ugyanúgy lassú a cselekmény, csak ott van igazi, hiteles mondanivaló, egy percet nem sajnálok azokból a filmekből. De itt a 90%-át kidobnám a fenébe, akkora B-kategóriás ponyva az egész. Eredeti történet híján sablon panelekből építkezve nem is lehet más.
Baromi idegesítő klisé, tiszta igénytelen B és C-kategóriás horror meg thriller, amikor leszorítják az útról családostul Edwardot, egy az hogy ilyenkor mi a fenének áll meg?! a másik, hogy mondja neki a lánya, hogy menjem már innen, akkor azt mondja neki, hogy nem tud, mert eléálltak!!! egy az hogy van hátramenet is a kocsin, kettő, hogy km-es hely van előtte, ahol simán ki tud fordulni, és aztán a kerékcsere után ugyanabban a pozicíóban végül ki is áll! mégis volt akkor hely?! úgy rémlik, hogy a kereket a három akasztófavirág szúrta ki, de ha nem, még a felnin is továbbkéne menni ilyen helyzetben úgy hogy még fegyver sincs nála egy olyan országban, ahol szabad a fegyverviselés!

Az egy dolog hogy nagyon jó színészek játszanak benne, főleg a hadnagy tetszett, de annyira felidegesített ez a semmitmondás.

Újraéled a szerelem a könyv miatt, aztán "nagyon" hihető, csak egy "kicsit" felszínes. Persze a sznobok zabálják az önsajnáltató hangulatot, egyem a kis szívüket, nem láttak még filmeket.

A nő lánya az kié? akinek telefonált reggel, mert aggódott? arról volt szó, hogy abortusszal megölte Jake gyerekét, de a regényben mégis az Jake lányaként szerepelt. 1 óra 32 percnél, kifelé mennek a klinikáról:
"ezt egyszer még megfogom bánni, elítélem az abortuszt, többé nem tudok Edward szemébe nézni, azután amit a gyerekével tettem"

de a regényben hogyhogynem a saját gyerekeként tekint a lányra Edward, aki nem más apától van, és aki él, mert telefonáltak neki.
összecsapott, a saját maga által írt forgatókönyvnek se tud megfelelni a filmkészítő!

ja igen, és csodálatos volt nézni a rettentően kövér meztelen nőket az elején táncolni, ez a "művészi társadalomkritika" rettentően sokat adott az életembe. vagy nem. vagy csak simán undort.
3/10
tesz-vesz 2020 ápr. 13. - 01:59:47 3/10 Előzmény loni99
képes vagy leírni hogy mentes minden klistétől!? te eddig láttál 10 filmet az életedben?!
ugyanaz a vége,

a faképnélhagyás mint a La la landban, és még ezer más romantikus szirupban. jaj de szomorú.
ugyanúgy autós molesztálás, mint a Sziklák szeme, Grindhouse (Kurt Russellel), és vmi Nick Cage-es film is volt ilyen, meg még pár ezer.
megszórva egy kis Bosszúvágy, Clint Eastwood-filmekkel és közé ékelve mélabús, szomorú pofákat vágással az esőbe néző tekintettel. jaj hogy milyen eredeti.és ezt csak fél perc gondolkodással mondom, ezt mered te klisémentesnek hívni!?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu