Eksztázis

Bakancslistához adom
Climax
18 éven aluliak számára nem ajánlott francia-belga-amerikai zenés dráma, horror, 95 perc, 2018

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

PORT.hu:
Táncosok gyűlnek össze egy erdő közepén lévő, bezárt iskolaépületben, hogy eltáncolják az utolsó táncukat. Az egész éjjel tartó buli hallucinogén rémálomba fordul, amikor rájönnek, hogy a szangriájukba valaki LSD-t tett. Hamarosan képtelenek lesznek ellenállni a bennük lévő neurózisoknak és pszichózisoknak, bódult hipnózisukat pedig tovább fokozza a zene elektronikus ritmusa. A drog mindenkiből mást hív elő: míg egyesek a paradicsomban érzik magukat, mások a poklot járják meg.

Gaspar Noé napjaink egyik legmegosztóbb francia szerzői filmese, aki olyan tabudöntögető, botrányfilmeket készített, mint az Egy mindenki ellen, a Visszafordíthatatlan, az Enter the Void, és a Szerelem. Az Eksztázis világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt. A film a Rendezők Kéthete szekcióban szerepelt, ahol a Nemzetközi Artmozi Szövetség CICAE-díját nyerte el. A kritikusok szerint az Eksztázis a cannes-i program egyik legjobb filmje volt. A film bejárta a világ filmfesztiváljait, s mások mellett a rangos katalán Sitges filmfesztiválon nyerte el a legjobb film díját. A Franciaországban dolgozó külföldi kritikusok két kategóriában (legjobb rendező, operatőr) jelölték az Eksztázist a Lumiere-díjra. Az Eksztázis főszerepét játszó Sofia Boutella olyan nemzetközi blockbusterekben szerepelt, mint A múmia, a Star Trek: Mindenen túl, a Kingsman: A titkos szolgálat, vagy az Atomszőke.
Bemutató dátuma: 2019. április 11. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Morpheus19 2021 jún. 08. - 16:04:45 8/10
Noé ezzel a filmmel kijavította a Szerelem félresiklását.
9/10
Gazdatest 2021 febr. 01. - 20:32:51 9/10
Zenés dráma ? Horror ? Táncfilm ? Hogy miiíí van ???? Semmiképp! Ez egy zseniális, bizarr félelmetes látomás. Tudat, gátlás, érték és kontroll vesztésről, szétesésről, ROMLÁSRÓL. (Nagyjából arról, ami felé úgy tűnik a nyugati "művelt" világ éppen tart.) Egyszerűségében is lenyűgöző, erős képi világ, ami revüfilmekre jellemző látványos beállítások, pofán vágó realizmus, pszichedelikus látomásokat idéző hosszú snittek, szokatlan kameramozgások, egybe és(vagy) egymás után rendezése. Borzalmassága ellenére is felejthetetlen, szuggesztív képorgia, már annak legalábbis, aki szereti az ilyesmit. Aki a művészfilmek világa felől közelít ehhez a mozihoz, annak valószínűleg nagyobb eséllyel fog bejönni, mint annak aki thrillert vagy horrort nézne. Zenés drámaként vagy táncfilmként pedig semmiképp sem jellemezhető. Gaspar Noé egy zseni, de nem könnyen emészthető.
AdiRicka 2020 okt. 05. - 09:17:15
Az elején mindenkit megiterjúvolnak, hogy miért csinálja, meg tudják e a szülei.

Azt gondolná az ember, hogy valami nagyon durva szubkultúrálól van szó, aztán kiderül, hogy alapesetben csak táncolnak. Valamelyik viszont LSD-t kever a piájukba és elszabadul a pokol. Innentől az egész film egy örjöngő szenvedéspornó. Aztán kapunk két mondatot. "Az élet egy nagy lehetetlenség" és "A halál egy csodálatos élmény" (nem biztos, hogy pontosan idéztem) Én úgy vettem észre, hogy ez a két mondat lenne a film mondanivalója, mert túl sok minden nem történik benne az betépett örjöngésen kívül.

Nesze gondolkozzál paraszt. Ebbe aztán mindenki azt lát bele, amit, akar. Tehát a film szerintem egy felhőatlasz, blöff az egész. Egyébként egyszer érdemes megnézni, a tánc és a zene az elején elképesztően jó, és a film végig fent tartja az érdeklődést, hogy mi fog ebből kisülni.

Aztán nem nagyon sül ki belőle semmi

Nagyon nyomasztó és beteg film, eddig csak jobb Gaspar Noé filmeket láttam, de egyszer érdemes volt megnézni 6 pont.
10/10
FilmExpert 2020 máj. 09. - 16:38:32 10/10
Minden tekintetben mestermű.
A jómodor és az állatias ösztönök közötti határvonal kétségbeejtően vékony. (mondjuk egy LSD-nyi). :))))
Gaspar Noé minden filmje egy filmtörténeti kuriózum.

10/10.
8/10
The Cortez 2020 febr. 29. - 22:21:46 8/10
Az elején beúszik a filmvégi stáblista, aztán egy videóinterjú keretében bemutatják a szereplőket, miközben Noé stílusosan tiszteleg kedvenc mozijai, köztük a Possession plusz az eredeti Suspiria előtt, melyeket később vizuálisan is megidéz. Ezt követően kapunk egy elnyújtott, elvont, egyben vicces táncjelenetet, ami után felcsendül a Born to be alive instrumental verziója, és ezzel együtt beindul a csapatás. Rohadtul hosszú, vágatlan snittek váltják egymást, mialatt a rendező a karakterek nyomában lévő kamerán keresztül, tökéletesen visszaadja a házibulik hangulatát. A filmeleji stáblista a játékidő közepén, a kezdő filozofikus idézet a vége felé, a főcím pedig a legvégén jelenik meg – tehát Noé megint egy formabontó, már szerkezetében is őrült alkotást rakott le az asztalra.
A történet egy csapat fiatal táncosról szól, akik valami szar helyen vannak összezárva, idővel valaki megbabrálja a piájukat, majd elszabadul a káosz, közben odakint tél van, s hó esik. Elméletileg megtörtént eseményeken alapszik, de egyébként 2016-ban láttunk egy szinte ugyanilyen sztorit, csak azt Tarantino rendezte. A mű ráadásként kívülállóként mutat be több elfajult LSD-tripet túltolt, beteg, durva, illetve szó szerint gyomorbavágó képsorokkal. Egy kiváló társadalomkritika, amely az emberek különböző tudatmódosítóktól való kulturmáz lehullását mutatja be – aki volt már ilyen partyban, az pontosan tudja miről van szó.
Az alkotás esztétikailag maximálisan a csúcson van: hipnotikus kameramozgások, fejjel lefele fényképezés, felülnézetből tech house-ra (az egyik Thomas Bangalteré) veretés + idegtépő összevissza mozgatás, amivel Noé szándékosan eszünkbe juttatja a Visszafordíthatatlant. A zenék között akadnak egészen pszichedelikusak, ám ezt a hatalmas stíluspornót a nyomasztó, groteszk, mégis katartikus finálé alatt hallható Angie instrumentális változata koronázza meg, a közben látható szédületes kameratechnikával együtt.
Minden idők legelborultabb party filmjeinek listáján van a helye.
1/10
Lanier 2019 okt. 04. - 16:45:03 1/10
soha többet!! még véletlen se! még jó, hogy nem adtam ki pénzt érte, de az időt így is sajnálom rá!
2/10
bundi8 2019 máj. 21. - 20:47:44 2/10
A zenék viszont tetszettek!
2/10
bundi8 2019 máj. 21. - 20:46:34 2/10
Szerintem nézhetetlen, én kérek elnézést!
maszat 2019 márc. 12. - 06:25:23 Előzmény Borrrul
Elképzelhető, hogy a parlament most pont attól olyan, amilyen. Nem akarlak megbántani, de a drog mindenkiből rosszat hoz ki. Akkor is ha jó ember, akkor is ha rossz. Egy drogos nem tudja megítélni a reális helyzetet. Pont ez vele a célja. Kölcsönös szimbiózis, amiben a drog egy parazita és amelyben az ember és környezete pusztul. Max van, akit rövidtávon, van akit hosszútávon csinál ki. A drog minden formája SZ*R!
maszat 2019 márc. 12. - 06:11:54
Kemény film. Sajnos idő hiány miatt és mert kicsit szar volt nézni, bele-bele-tekertem. Jó érzés volt, hogy én megtehetem :) Így is megrázott az egész. Egyszer lehet megnézem majd egyben is. Nincs basszus egy ember, aki józan maradt?!
Borrrul 2019 febr. 27. - 10:37:07
Valóban zseniális!! Mondjuk Nekem a Visszafordíthatatlan a mai napig az egyik legjobb film. A kamerakezelés és sok más dolog is visszaköszön. PLd. , hogy az ember azt érzi tovább nem tudja nézni.. :-)
--BIG SPOILER-

Viszont ettől az idióta német kurvától nagyon meg lehet undorodni. Milyen egy alávaló görény az ilyen? Nem is annyira amiatt, hogy ezt csinálta hanem azért, hogy megcsinálta és utána odahugyozik.. plusz a kisfiúnak is Ő adott inni ez tuti. Mellesleg ezek az emberek egészen pontosan ezt érdemelték... Ugyanis az LSD előhozza a belsődet. Ha ganyé van ott akkor azt ha szépség akkor azt. Nos nem kell sokat gondolkodni, hogy ezeknek mi volt. Sok sok 1000 mikrogramm feletti tripben vettem részt 20 éve amikor a rendőrök még azt se tudták mi az a fű. Szép idők voltak.. :-) Azoknak a vége pedig az volt, hogy hülyére röhögtem magamat többed magammal. Már pocsolyába gyűlt a fejem alatt a könny ahova feküdtem annyit röhögtem. Meg a végén már csak sziszegni tudtam mert megfájdult a hasizmom a sok röhögéstől. Szóval itt még véletlenül sem az LSD-vel volt gond. Egész egyszerűen összefújta a szemetet a szél. Ezt pedig aki betrippeztette őket valószínüleg látta. Úgyhogy nem is biztos, hogy az olyan rossz arc volt.. Ki tudja milyen előzménye volt ennek. Miért lépte meg ezt???!!! Mert, hogy ezek iszonyat szar arcok voltak az tény. Tudnék még javasolni pár helyet ahol ez mehetne... Parlament.. :-)))))
10/10
gyompálma 2019 febr. 04. - 18:26:22 10/10
9/10
Aki látta a rendező filmjeit (Enter the Void, Love), annak nem kell ecsetelni, hogy mire számíthat. Pszichedelikus, audiovizuális remekmű.
Zseniális, ahogyan sikerül átadnia egy olyan élményt a nézőnek, amiben valószínűleg soha nem volt még része. Az emberi érzelmek és viselkedések nagyon erős kontrasztjai jelennek meg, amelyek felkavaróak és hirtelen kizuhansz a komfortzónádból.
Ha szereted az elektronikus zenét, ha esetleg jártál már techno partin és élvezted is, ha magával ragad ez a film az első pár perc után, akkor az élmény garantált.
A rendező stílusának megfelelően itt is vannak túlságosan elnyújtott "drámai" kameraeffektek és jelenetek (mint például a Visszafordíthatatlan c. filmben), amelyek itt-ott kicsit hosszúnak tűnnek - de ezek csupán apróságok az egészet tekintve, annak fényét nem veszik el :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu