Elcserélt életek

Bakancslistához adom
Changeling
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 140 perc, 2008

Értékelés:

697 szavazatból
Szerinted?

1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes személyében talál segítségre.
Bemutató dátuma: 2009. február 12. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Christine Collins
J.J. Jones kapitány
Carol Dexter
Briegleb tiszteletes
Lester Ybarra

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb rendező jelölés: Clint Eastwood
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb látványtervezés jelölés: Gary Fettis
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb operatőr jelölés: Tom Stern
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb filmzene jelölés: Clint Eastwood
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Angelina Jolie
 • Cannes-i fesztivál

  2008
  Arany Pálma jelölés: Clint Eastwood
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Angelina Jolie
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: J. Michael Straczynski
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb látványtervezés jelölés: Gary Fettis
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb vágás jelölés: Gary Roach
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Deborah Hopper
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb operatőr jelölés: Tom Stern
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Angelina Jolie

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
KDBianka 2020 ápr. 26. - 13:54:26 10/10
Mindenképpen nézd meg!
9/10
Bobo1978 2020 ápr. 10. - 23:32:34 9/10
Nagyon nehéz film! Apaként megviselt és több ponton is úgy éreztem, hogy nem bírom nézni! Eastwood nagyon tud. Az apró ellentmondások és bakik ellenére nagyon korhű és igazán jól fényképezett alkotás lett. Jolie-t nem igazán szeretem, de itt nem igazán lehet belekötni!
8/10
Patafizikus 2019 okt. 26. - 19:32:22 8/10
Minden lényegest leírtak már, pro és kontra is. Ezért röviden a szubjektív véleményem: jó film, remek színészi teljesítmények, szép képek, jó zene és vágás,megrázó történet. Viszont fél órát minimum húzhattak volna a játékidőn, és azért vannak benne logikai bakik.
8/10
8/10
kinguci18k 2019 ápr. 20. - 17:18:28 8/10
Jól bemutataja a film,vagyis a megtörtént esemény.Hogy milyenek is vagyunk mi emberek.
Jó színészi alakítások vannak,drámai film.
(De azért elég sok mindenbe bele lehet kötni.)
8/10
a.dani0227@gmail.com 2018 aug. 15. - 19:40:38 Előzmény Kitekatt
Spoiler!!!!!!4

Asszem a végén k is írják a filmnek ,hogy bár találtak csontokat, de akkor még nem létezett technika az azonosításra, a DNS vizsgálat még nem volt, más nyomot pedig nem találtak.

Vineville város Mira lomára változtatta a nevét, hogy ne emlegessék a bűncselekmény után.

A valóságban az anya egy idő után már majdnem el is hitte, hogy tényleg a gyerek Walter, meggyőzően adta elő magát és a pszicho kezelések is elhitették vele majdnem, ott bukott le, hogy elvitte egy szabadstrandra, ahol boldogan rohant be a vízbe. Csakhogy Waltenek víziszonya volt.
Később be is vallotta, hogy az újságban olvasott a történetről és onnan is derített ki sok infót, hasonlított is rá valamennyire, és az életkoruk is megegyezett. Nincs rá bizonyíték ,hogy a rendőrség beszélte rá, hogy mondja azt ő Walter, nem is lett volna értelme ha belegondolunk, egy 8-9 éves gyerekben nem bizhattak vakon a zsaruk ,hogy majd később sem fog beszélni róla ha azonnal nem is. Magát akarta menteni azért mondta ezt is, de pl. azt nem tudta megmondani pontosan ki beszélte rá, hogy nézett ki hol voltak stb.
D Éva 2018 jún. 15. - 17:36:05

Köszönet a SPOILER-ek íróinak akiktől megtudtam, hogy bármennyire jó a film, nem nekem való.
10/10
Nótárius 2018 ápr. 26. - 23:39:06 10/10
Gyakran elég néhány "képkockát" látnom egy filmből, hogy tudjam: érdemes-e megnéznem. Néha tévedek, de ez esetben esélyem sem volt csalódni. Minden pozitív véleménnyel egyetértve, rendkívül erős hatásúan, egészében és minden részletében magával ragadó film! Volt néhány zavaró apróság, de utóbb mindig kiderült, hogy azokban se nekem volt igazam, avagy teljesen elhanyagolható volt a jelentőségük. Bizonyos élményszint felett pedig semmiképpen nem adhatok 10/10 pontnál kevesebbet!
Nehezen enged ocsúdni - díj (2018)
10/10
k11zoltan 2018 febr. 25. - 23:37:52 10/10 Előzmény gladiolus
Jó film. Többszöri nézésre is.

Ez egy igaz történet, és nem igazán babrálhattak bele, és nem is tették.
Egyébként mint alattam írták, azokat a csontokat késõbb megsemmisítették.
Igaz a Wikipedia errõl angolul van, de érdemes utána olvasni.
Kitekatt 2017 dec. 17. - 19:07:54
Napokkal a megnézése után is a hatása alatt vagyok. Még arra is rákerestem, mi történt a valóságban. Angolul találtam róla információt. Leírom a Spoiler alatt annak, akit érdekel.
SPOILER******

Walter Collins több testrésze, ruhadarabjai és a haja is elõkerült a farm körüli földbõl. Mindennek ellenére az anya élete végéig nem fogadta el a bizonyítékokat, hogy meghalt a fia, mert a teljes teste nem került elõ. Haláláig várta, hogy Walter elõkerül. Waltert a gyilkosa, Gordon Northcott napokig molesztálta, majd agyonverte álmában a csirkeólban. A Winslow testvérekbõl és egy mexikói fiúból is csak részek kerültek elõ. Ugyanis pár héttel a lebukás elõtt anya és fia kiásták a rég eltemetet testeket és kivitték a sivatagba elégetni õket. Northcott unokatestvére megerõsítette, hogy Walter Collinst is meggyilkolták.

SPOILER VÉGE******
gladiolus 2017 júl. 12. - 19:54:39
SPOILER***********
Egyetlen ember mondhatta volna el a nõnek a teljes igazságot, az a kissrác, akit a gyilkos felhasznált, és gyilkosságra kényszerített.
Ha az anya megkereste volna, és többször is elbeszélgettek volna a történtekrõl, akkor ha a kisfiú koncentrált volna az emlékeire, biztosan vissza tudott volna emlékezni arra, hogy megölték e éppen ezt a gyereket, vagy nem, 20 gyerek közül ezt meg lehetett volna jegyezni. Szóval az baklövés, hogy ezt a momentumot kihagyták a filmbõl, gondolom az volt a cél, hogy rejtélyes köd maradjon a történet végén.
Meg hát végsõ esetben, a kertben mindenkit elástak, a csontvázak alapján is lehetett volna azonosítani, hogy ki kicsoda.
SPOILER vége ***************************
10/10
idõjós1010 2017 máj. 01. - 01:53:35 10/10
Nagyon tetszett a film. A szó legszorosabb értelmében mondom, hogy nagyon egyben volt. Rászántak 140 percnyi játékidõt, és minden jelentõsebb részlet fel lett dolgozva, az üggyel kapcsolatban. Tökéletesen kihozták belõle a maximumot. Angelina Jolie pedig egész egyszerûen zseniális volt. Brillírozott a szerepben. Hibátlanul játszott, tengernyi érzelemmel az arcán, s a szemében. Ilyen elképesztõ történetet pedig természetesen csak az élet írhat.
SPOILER
Viszont nem volt ez a film sem teljesen hibátlan. A gyerek, akit a fiának állítottak be, meglehetõsen hiteltelen volt. Ez nem feltétlen a színész hibája. A karakter nem volt rendesen felépítve. Nem tudom elképzelni, hogy a valóságban is így viselkedett volna a gyerek, mint ahogy a képernyõn. Ezen kívül az a bizonyos szökés, amit alant már elõttem taglalt pestea (fórumtárs), és amire bár úgy reagáltam, ahogy, azért be kell látni, igaza van. Nagyon jó észrevétel. Vajon a valóságban is kihagyták azt a beszélgetést évekkel késõbb a gyerekkel ?
10/10
idõjós1010 2017 máj. 01. - 01:37:38 10/10 Előzmény peseta
SPOILER
Az õ vallomása már megvolt, mialatt az eltûnt gyermek édesanyja a diliházban raboskodott. Azt állította, halott a gyermek. A nyomozó viszont a túl sok hasonló képp miatt, ezt sem tudta neki teljes bizonyossággal elhinni. Persze még megkérdezhették volna felõle utóbb, hogy akkor most azzal a bizonyos szökéssel mi is az ábra, de addigra már ez egy 5-7 éves történetté nõtte ki magát. Persze ettõl még emlékezhet. ...de van jelentõssége ? Ha el is kapták õket, még mindig nem biztos, hogy meg is haltak. Aztán meg mivan, ha csak az egyiküket kapták el ? Végtére is háromfelé iramodtak. Kettõ elvileg szerencsével kellett hogy járjon. Hogyan emlékezhetne rá, melyiküket is kapták el ? Nem ismerte õket. Nevüket sem tudta. Am jó észrevétel.
peseta 2017 febr. 20. - 21:29:50
Spoiler!
****
Lehet hogy elsiklottam valami felett, de valamit nem értek.
Ugye a végén elõkerül egy kisfiú, aki elmondja hogy hárman ugyan megszöktek, de azt nem tudja, hogy a másik kettõ is megmenekült -e.
A gyilkos ugye nem mondhatja el, hogy elkapta-e õket azután, hogy utánuk eredt, de akkor éjjel a kisfiú is ott volt vele (akit gyilkosságra kényszerített),
Õt miért nem kérdezték meg errõl?
10/10
Arter 2017 jan. 20. - 13:03:24 10/10
Brutális film. Nagyon nyomasztó, feszült és izgalmas. Egy a gond vele, hogy igaz történeten alapszik. Az, hogy ez a valóságban megtörtént az nagyon nagy baj, felfoghatatlan, hogy mire nem képesek az emberek, gondolok itt a korrupt rendõrökre, a pszichiáterekre, a gyilkosokra. Nem hiszem el, hogy fajulhat idáig egy ember, hogy képes idáig süllyedni. A film erõs idegzetûeknek van kitalálva, mert vannak benne kemény jelenetek. A színészek nagyon jól hozzák a karaktereket, a helyszínek, a díszlet, a látvány nagyon jól meg lett csinálva. Filmnek tökéletes, de sajnos ezt a valóság írta, ami viszont sajnálatos.
Edmond Dantes 2016 dec. 07. - 16:46:17
Így kábé 400 hsz után mit lehet még írni? Nem vagyok az a karfafogós típus, de ez a film tényleg erõs idegzetûeknek ajánlott. Nagyon ütõs, hosszúsága ellenére nem fárasztó, rendezés, színészek, zene, képi világ, cselekményvezetés: minden egyben. Kár h a fenti sok jelölés egyike sem "vastagodott ki" = jelölés maradt = nem lett díj, pedig érdemelt volna ezt-azt. És túl a konkrét eseten, ez a film is ékes tanúsága annak h valódi demokráciá(k)ban az igazság és az igazságszolgáltatás -ha olykor dadogva is- végül mégiscsak diadalmaskodik.
10/10
xzsoltzsoltx 2016 nov. 10. - 17:55:25 10/10
.
ilali 2016 szept. 19. - 12:20:51
***SPOILER***
„- Kaptam valamit, amit eddig nem éreztem.”
***SPOILER VÉGE***
Mondhatnám én is, de nem mondhatom, ezért leírom.
Apám azokban az években ugyanekkora fiúcska volt. Késõbbi elmondásából sokáig nem értettem, ha nagyapa olyan durva ember volt, amilyen. Akkor miért állt kint a kapuban õt hazavárva?
Ma már talán értem, hogy az a kiállás az arra járó, bûnözésre hajlamos embereknek szólt, hogy ne próbálkozzanak, az nem az a vidék, ahol nem keresik a gyerekeket, egymást.
És a keménység ellenére apámnak is szép emlék maradt, hogy: - De este mindig ott várt a kapuban.
(„A bûnözõk veszedelmes moszkitók, de nem létezhetnének, ha nem lennének „társadalmi mocsárvidékek”.”
„A bûncselekmények áldozatául esett egyének vagy csoportok - egyebek mellett - nagy erkölcsi megrázkódtatásokon mennek keresztül.” H.H.”)
10/10
amentkovacs 2016 szept. 17. - 16:31:49 10/10
Profi munka!
Kár hogy alulértékelték.... :(
pneklara 2016 ápr. 05. - 07:59:04
Mennyire lehangoló, aggasztó, ha az ember belát a kulisszák mögé, s tapasztalja, hogy a hivatalok, akiktõl támogatást, segítséget remél, éppen ellene dolgoznak a tisztességtelen eszközeikkel. /Például valaki jó szándékkal tanúnak jelentkezik, s összeesküvések, érdekek következtében könnyen kreálnak belõle gyilkost.Volt már ilyen a közelmúltban is./Bár éjfél utánig tartott a film, de a feszültség ébren tarthatta a nézõt. Viszont a történet végére egy nagy kérdõjel került, az életben is és a filmben is. Angelina Jolie alakítása tetszett.
tortura 2016 ápr. 04. - 10:07:07 Előzmény fantyoyo
Nekem meg tökmindegy, hogy milyen. Csak az a lényeg befogadóként, hogy kiváló színész és remek rendezõ. Emellett még nagyon jó filmzenéket komponál és producer is. Azt hiszem, ezt több mint elég.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu