Elcserélt ember

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 70 perc, 1938

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Az I. Világháborúban két, szinte hasonmás férfi harcol ugyanabban a zászlóaljban a fronton. Az egyikük, Benedek Péter földbirtokos elesik, Pongrácz István gépészmérnököt pedig Benedek kabátjában éri találat. A súlyos fejsérülés átmeneti amnéziát okoz, így Pongrácz tévedésből kerül a Benedek birtokra. Benedekné asszony örül, hogy kikapós, kártyás férje milyen szolid, dolgos ember lett a sebesülése után. Pongrácz azonban emlékezni kezd…

Stáblista:

Szereplők

Benedek Péter/Pongrácz István
Anna, Benedek Péter felesége
Losonczy Ágnes
Benedek Tamás
Anna anyja

Hozzászólások

Szerinted?
Senta márc. 07. 19:05:43 Előzmény adamnagysweetmovie
Nos, ha ők kibékültek egymással Jávor Pál halálos ágyán, nekünk sincs jogunk haragudni. Kiss leülte a jól megérdemelt nyolc évet, volt ideje gondolkodni. Hozzá tartozik a témához, hogy más emberként jött ki a börtönből.
Senta márc. 07. 19:02:08 Előzmény olahmiki1959
Valóban nem lehet őket színészileg összehasonlítani: Kiss Ferenc egy sokoldalú fenomén volt, Jávor Pál pedig karakterszínész. Kiss színészileg messze fölülmúlta a kortársait, hiteles úriember, román pópa, paraszt, betörő, betyár, rendőrfönök, bármi, de mindig, mindenben hiteles, beskatulyázhatatlan. Hogy a tetejébe rendkívül muzikális volt kiváló hangi adottságokkal, ez már csak ráadás. Itt is ragyogó a kettős szerepben, akár Latabár Kálmán az Egy bolond százat csinál - ban. Emberi kvalitásaiban viszont ugyanannyival volt kortársai alatt, mint művészi kvalitásaiban felettük. Árulása a szakma ellen érthetetlen, hiszen ha valaki igazán mindent, de mindent elért, az ő volt. Kamarai elnök, Színiakadémiai tanár és elnök, a Nemzeti színház örökös tagja... mégis nekiment a saját művésztársainak. Persze megvan neki az ellentétes párja is: Major Tamás végigcsinálta csurom ugyanazt, csak a másik oldalról.
olahmiki1959 2014 júl. 07. - 06:44:15 Előzmény adamnagysweetmovie
Kiss Ferencet és Jávor Pált - akinek a felesége zsidó volt, és Jávor a vészkorszakban nagyon szépen kiállt mellette - semmilyen szempontból nem lehet összehasonlítani. Sem színészileg, sem emberileg...:)))
A film meglepõen jó, érdekes, drámai, a kópia azonban szinte a nézhetetlenséggel határos, nagyon rossz állapotban van.
Nem is tudom, láttam-e olyan régi magyar filmet, amelyben gyakorlatilag - nem vicc! - 3-4 másodpercenként van egy ugrás, vagy szakadás.
Embert próbáló feladat így végignézni egy filmet, de ha megtettük, nem bánjuk meg.
Jó film.
adamnagysweetmovie 2013 aug. 13. - 22:52:10
Kiss Ferenc nevét nem felejti el egyetlen Jávor-szimpatizáns sem...
adamnagysweetmovie 2013 aug. 13. - 22:50:54
rendezõként Dr. Bajusz Péter producer van feltüntetve a kópián, az imdb-n pedig társrendezõk Gertlerrel.
Na.
feketevipera 2011 szept. 14. - 11:25:40
Kissé giccses melodráma, amely a két ember közti külsõ hasonlóságra alapul (egyébként a cselekményszövés sablonos abból a szempontból, hogy összetévesztik az embereket, így az életben maradott átveszi a halott helyét). Túl sok ötletesség vagy egyediség nincs a filmben, sztereotípiákat és fekete-fehér jellemeket vonultat fel, sokszor látott megoldásokat alkalmaz. Talán a színészi játékot lehet kiemelni, Kiss Ferenc itt kettõs szerepben látható, két, egymással ellentétes jellemet formál meg. Élmény lehet még a korabeli Debrecenrõl készült néhány felvétel a Nagytemplommal, a Csokonai Színházzal, illetve - ha jól láttam - a Csonkatemplommal (a Kossuth utcából nézve). Egyébként érdekesség, hogy habár pl. az IMDb 85 percesnek írja, "csak" 70 perces (valószínûleg lehetett egy hosszabb változat, illetve tudtommal sokáig elveszettnek hitték, így esetleg ott is elkallódhattak jelenetek). Néha így is érezni, hogy "megszalad" a film, kimaradnak képkockák, de ez nem ront az élményen.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu