Elégia

Bakancslistához adom
magyar filmetűd, 19 perc, 1965

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Elmennek, elhagynak a lovak. Ezeket az állatokat, amelyeket az ember időszámításunk előtt kétezer évvel magához szelídített, s ábrázolásaiban elsők között örökített meg a barlangfalakon, lassanként kiszorítja a civilizáció. Illő, hogy az ember, aki hosszú időn át társává tette őket, elbúcsúzzék tőlük. Ez a film lírai vallomás. A búcsú gondolatát fogalmazza meg az emlékek megidézésével.

Huszárik Zoltán lírai filmje felidézi a ló "filogenezisét", s ezzel az antropomorfizációval követeli emberarcúbb megtartását. Az Elégia több hazai és nemzetközi fesztiválon páratlan sikert ért el.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
balgahód 2012 febr. 17. - 14:05:51
Íme ,ha tovább nézelõdsz a feltöltõ videoi között találsz még pár Huszárik kisfilmet.
.moesko 2009 márc. 18. - 21:29:16
Megdöbbentõ és nagyon szomorú darab... Nehéz szavakba foglalni.
x-tro 2006 nov. 02. - 11:27:16
November elsején este ment a Duna tvn. Szerintem nagyobb könyvtárban kellene érdeklõdni...
marmyk 2006 nov. 02. - 11:20:20
Esetleg valahonan megtudnád szerezni, vagy talán meg is van :) Rövid filmekhez nehéz hozzá jutni még iskolákon keresztül is :( Sajna...
x-tro 2006 nov. 02. - 09:43:29
Ez a rövid film, Huszárik Zoltán többi alkotásával egyetemben a mozgóképes kultúra csúcsait képezi. Megkerülhetetlen hivatkozási alap. Minta. Alfa és omega.

Általában a nézõk a film látványvilágára szoktak emlékezni, és mint ilyet, az operatõrnek tulajdonítják. Pedig szinte mindegyik Huszárik-opuszt más-más operatõr fényképezett. Ezt, az Elégiát Tóth János, A Tisztelet...-et a Jankura, A Szinbádot a Sára, sorolhatnám. Mégis ilyen koherens, összefüggõ, mélyen átgondolt, és a mondanivalónak maximálisan alárendelt, egész pályafutáson átívelõ képi világot egyetlen más rendezõnél sem láthatunk. Talán Fellininél, vagy Jancsónál... De a lepompázatosabb és leggazdagabb közülük is Huszáriké.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu