Elektra

Bakancslistához adom
Ilektra
görög filmdráma, 113 perc, 1962

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az antik tragédia döbbenetes erejű filmes adaptációja, amely főleg vizuális eszközökkel jeleníti meg a történetet, és amely 1962-ben Cannes-ban el is nyerte a legjobb adaptáció díját. Ehhez persze a merész és invenciózus rendezői és operatőri munkán túl kivételes színészi teljesítményre is szükség volt, főleg a főszereplőtől, Irene Papastól, aki voltaképpen ezzel a játékával robbant be a filmes köztudatba. Jórészt szavak nélkül látjuk, miként gyilkolja meg Aigiszthosz és Klütaimnésztra Agamemnónt, majd azt, hogy pár évvel később egy szegény földműveshez kényszerítik Agamemnón addig börtönben tartott lányát, Élektrát. Ahogy a szekéren zötykölődő, bosszútól égő arcú Élektrára közelít a kamera, a kórust halljuk: "van bűn, mi égre kiált, van vér, melyet nem isz be a föld"...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Oresztész
Klütaimnésztra
Püladész
Élektra férje

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Helka 2010 febr. 04. - 15:33:53 Előzmény Shaba
Láttam a filmet, igaz, jó régen, de teljes mértékben igazat adok neked. Tragédiának, katarzisnak gyönyörû alkotás.
És nem értem a maiakat: görög tragédiát (szinte bármelyiket!!) filmrevinni egyáltalán nem költséges, hiszen alig van bennük cselekmény. Az igaz, hogy kell hozzá megfelelõen alázatos rendezõ és színész ... Vagy EZ az akadály?
Shaba 2009 ápr. 13. - 14:25:52
Akinek ez megvan (felteszem: VHS-en, az az inkább esélyes), az aranysúlyban kérheti meg tõlem az árát egy kópiának. Ez a film döbbenetes, nyers, magasztos, lesújtó, katartikus alkotás. Maga a hellén dráma. Boldog az, akinek megvan, gazdag, aki láthatta, és szerencsétlen, akinek át kellett élnie.