Éles tárgyak

Bakancslistához adom
Sharp Objects
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmsorozat, krimi, dráma, misztikus film, 65 perc, 2018

Értékelés:

117 szavazatból
Szerinted?

A nyolcrészes krimisorozat Gillian Flynn (Holtodiglan) magyar nyelven (Éles tárgyak) is megjelent bestselleréből készül. A főszerepben az ötszörös Oscar-jelölt Amy Adams, aki Camille Preaker újságírónőt alakítja, aki a pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind Gapba, hogy felderítse két kislány meggyilkolásának körülményeit. Nyomozását nehezíti, hogy saját múltjával és anyjával is szembe kell néznie, miközben akaratlanul is azonosul az áldozatokkal.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
FeherB55 2023 dec. 07. - 21:02:34 9/10
Ez a sorozat nem nézés közben,hanem utólag ijesztő. Mégegyszer látnom kellett az új információk birtokában, így még megdöbbentőbb volt.

Kitalált történet, de a való életben a sorozatgyilkosok is ilyen eltorzult családokból kerülnek ki.



1/10
Agilulf 2023 nov. 30. - 19:32:21 1/10
Nulla sorozat, kár időt tölteni vele. Összefüggéstelen, unalmas és teljeen logikátlan.
10/10
Veranda 2023 okt. 07. - 18:25:21 10/10
Magas színvonalú lélektani krimi. Nagyon jó. 10/10
5/10
ligetiz51 2023 jún. 13. - 20:15:28 5/10
Amy Adams miatt végignéztem. Ő ebben a szerepben is bámulatosan jól játszott, de a ezt a sorozatot nem menti meg. Beteg, logikátlan, idegesítő katyvasz ez a sorozat. Az 5 pontot Amy miatt adtam.
10/10
szbobcsi 2023 márc. 26. - 13:48:52 10/10
Nekem ez a film 10 pontos...szerintem leginkább azokat az embereket érinti meg, azok értik meg, akik átmentek már bármilyen pszichés traumán, legyen az bármi...
7/10
KKornél 2023 márc. 06. - 10:08:40 7/10 Előzmény InteriorLulu
Reagálnék itt néhány felvetésre. Nekem inkább tetszett a sorozat, mint nem, de bőven voltak vele nekem is gondjaim.

SPOILER
"Túl azon, hogy nem az anyja áll a gyilkosságok mögött, hovatovább ő nem is tudott a két gyilkosságról - itt jegyzem meg, ha valaki egy nyolcrészes sorozatot végignéz, majd az utolsó rész utolsó 5-6 percétől nem nézi tovább, mert annyira idegesíti, az már önmagában felvet komoly kérdéseket -, szóval azon túlmenően Camille még abban sem volt biztos, hogy az anyja valóban mérgezi a húgát, viszont erről megbizonyosodni, bizonyítékot szerezni csakis úgy tud, ha aláveti magát az anyja gondoskodó kezelésének, és csak reméli, hogy épségben túléli. És pont azért nem beszélte ezt le előzetesen a nyomozóval, mert egyszerűen nem akart lyukra futni. "

Szerintem is hülyeség, hogy valaki kikapcsolja a vége előtt (pláne, hogy a csavar nagyon jó), ami semmissé teszi az illető 1-2 kritikai észrevételét, viszont validdá válik tőle egy másik (ami mellesleg engem is rohadtul zavart): a sorozat elején Adora konkrétan kijelenti, hogy Ama nem mehet sehova este 9 után. Ehhez képest tényleg azt bámuljuk a teljes sorozatban, ahogy Ama piál, bulizik, cuccozik, és ordibál az utcán éjjelente. No következetesség…
Reflektálva arra, amit fentebb bemásoltam: azt még el tudom fogadni, hogy Camille nem volt benne teljesen biztos, hogy az anyja mérgezi Amát, de ez a módszer... Elég gyenge lábakon áll ez a magyarázat, miszerint "aláveti magát az anyja gondoskodó kezelésének, és csak reméli, hogy épségben túléli." Lehet, hogy a finálénak így lesz értelme, csak éppen a valósággal nem ápol semmilyen kapcsolatot.
A megerőszakolás szál negatív példaként való felhozását Trap kommentjében kifogásolom, az egyáltalán nem volt zavaró szerintem, valami hozzá is adott Camille karakteréhez.
"Az anyja őt nem mérgezgette, valószínűleg mert már elég idős volt akkor, amikor ez a szindróma előjött az anyjánál, és Camille eleve nehezebben kezelhető, lázadóbb típus volt, mint a két húga."
Oké, akkor kit mérgezgetett? A flashbeckek alapján nekem is úgy jött le, hogy az Camille, de lehet, hogy tévedek. Ebben az esetben mondjuk nem ártott volna, ha adnak erre valami értelmes magyarázatot a készítők...
Ja, és a sokak által felhozott hülye vágásokba nem lehet eleget rúgni.

8/10
InteriorLulu 2022 dec. 31. - 17:42:21 8/10
Ahogy a portos kritika utal rá, szerintem is leginkább az atmoszférateremtésben igazán erős az Éles tárgyak.
És persze abban, ahogy alaposan bemutatja, az önmagával viaskodó, önmagát is marcangoló felnőtt a gyerek-/kamaszkorában szerzett mély sebeket, traumákat miképp hurcolja magában, hogyan formálták azok a személyiségét, alakították az életét; valamint ahogy újabb küzdelmek árán szembenéz velük, igyekszik ezeket feldolgozni, ami aztán jó esetben akár még sikerülhet is neki...
Ezekre a testen, fizikai formában is hurcolt sérülésekre utal maga a cím is.

Az alattam szólóra (is) reagálva: Trap 416 valóban sokmindent írt, csak épp többnyire sajnos hülyeségeket.

SPOILER!!! ------------------------ SPOILER!!! ------------------------
"Camille célja mégis mi volt a végén? Mikor már tudja, hogy az anyja áll a gyilkosságok mögött, felbukkan a házában, majd hagyja, hogy Adora tovább adagolja neki kiskanálban a mérget, amit aztán kihány, de úgy legyengül, hogy majdnem meghal. [...] Odamegy, és hagyja, hogy az anyja szétmérgezze. Nemhogy fogná, és elrángatná a húgát."
Túl azon, hogy nem az anyja áll a gyilkosságok mögött, hovatovább ő nem is tudott a két gyilkosságról - itt jegyzem meg, ha valaki egy nyolcrészes sorozatot végignéz, majd az utolsó rész utolsó 5-6 percétől nem nézi tovább, mert annyira idegesíti, az már önmagában felvet komoly kérdéseket -, szóval azon túlmenően Camille még abban sem volt biztos, hogy az anyja valóban mérgezi a húgát, viszont erről megbizonyosodni, bizonyítékot szerezni csakis úgy tud, ha aláveti magát az anyja gondoskodó kezelésének, és csak reméli, hogy épségben túléli. És pont azért nem beszélte ezt le előzetesen a nyomozóval, mert egyszerűen nem akart lyukra futni.

"Egyébként még csak nem is feltétlenül az buktatja le, hanem a gyilkos fegyver, amit megtalálnak nála."
A Camille szervezetében kimutatott, illetve ugyanezek a házban megtalált mérgek buktatták le. Gyilkos fegyvert pedig nem találtak, a fogak kihúzására a húg által használt eszközt találták meg és azonosították.

"Camille [...] Elvileg a flashbackek alapján már bőven 18 év körül lehetett, mikor anyja még ápolgatta, azaz mérgezgette. Akkor mégis mi a francért van annyira meglepődve, mikor kiderülnek róla a dolgok? Senki ne mondja, hogy nem emlékezett rá."
Az anyja őt nem mérgezgette, valószínűleg mert már elég idős volt akkor, amikor ez a szindróma előjött az anyjánál, és Camille eleve nehezebben kezelhető, lázadóbb típus volt, mint a két húga.

"Amma [...] Őt most mérgezte vagy nem? Mert célozgatnak rá, de a kiscsaj semmi jelét nem mutatta, hogy egészségileg bármilyen gondja lenne az utolsó részt leszámítva. Az is csak a fináléhoz kellett."
Mérgezte, méghozzá szisztematikusan, ami utóbbit onnan is lehet tudni, hogy (amúgy még bőven az utolsó 5-6 perc előtt) ki is mondják, ő azért épült fel a nővérénél hamarabb, mert az idők alatt jobban hozzászokott a szervezete a mérgekhez.

"Nem sokat kezdenek azzal sem, hogy Camille-t az erdőben a 4-5 seggarc megerőszakolta."
Ennek konkrét hozadéka valóban nincs, viszont túl sok idő elvétele nélkül ad sokat Camille személyiségének és lelki bajainak árnyalásához.

"De egy valamiról persze nincs semmiféle flashback: Adora-ról, ahogyan eltervezi a gyilkosságokat, vagy bármi ilyesmi. Nem kellett volna részletbemenően, elég lett volna néhány sejtetés."
Mivel a sorozat gyakorlatilag az utolsó másodperceire tartogatja a gyilkosságra vonatkozó nagy csavarját, bármilyen jelenet vagy sejtetés, ami a gyilkos - aki ugye nem Adora - személyére a leghalványabban is utalna, a készítők részéről nyilvánvalóan egy harakirivel érne fel.

"...a nyomozó seggét hosszan csodálhatjuk egy egyébként teljesen funkciótlan jelenetben, míg Amy Adams-é valahogy mindig kimarad."
Nyilván nyomós okból maradt ki, és igen valószínű, hogy mert a színésznő ezért vagy azért egyszerűen nem járult hozzá.
5/10
Leslie_sopianae 2022 máj. 16. - 23:06:12 5/10
Trap 416 mindent leírt. Totál homályos és hülyének nézi a nézőt. Ígéretesnek indult, de irtó gyenge lett. A vágás pedig egyenesen idegesítő. Ebben a sorozatban semminek semmi értelme, csak bele van rakva, hogy "érdekes" legyen.
9/10
hattorihanna 2022 jan. 27. - 09:00:40 9/10 Előzmény Trap 416
Kikapcsoltad a vége előtt?! :-DDD Na látod, ilyet nem érdemes csinálni.. :-)
6/10
Trap 416 2022 jan. 26. - 16:14:57 6/10 Előzmény hattorihanna
Bevallom az utolsó részt kikapcsoltam a vége előtt 5-6 perccel, mert felidegesített, így számomra kimaradt ez a fordulat, de most így újranézve egy fokkal jobban tetszik a végkifejlet :D
9/10
hattorihanna 2022 jan. 26. - 15:18:33 9/10 Előzmény Trap 416
Sok mindenben egyetértek veled, azt én se értettem hogy Camille mégis mit gondolt mikor
elkezdte szó nélkül nyelni a kedves mama gyógyszerét, és tényleg,miért nem csinált balhét
mikor már rájött a dolgokra?Helyette leült vacsizni és csúnyán nézett anyura..

Viszont úgy látom arra nem jöttél rá te sem,hogy az anyjuk csak Munchausen szindrómás volt,
azaz a lányait megbetegítve próbálta kicsikarni azt hogy törődhessen velük,szükségük legyen rá..
Viszont ő nem ölt meg senkit, mert az bizony a kis ribi volt, Amma, ezért volt a vége után a jelenet,hogy
a kis feketecsajszit épp megerőszakolják,mégpedig mert összeveszett valamin Amma-val.
És a fogakat a babházba is ő tette be, tehát nem az anyjuk a gyilkos. Ide írd a spoileres tartalmat


Egyébként brutál jó kis sorozat,egy este megnéztük az összes részt.Kell hozzá érzelmi iq,
és akkor tetszeni fog.Nagyon szép képi világ, első pillanattól magába szippant a film.
Az ide -oda vágások mondjuk tényleg elég zavaróak, de még így is szuper.
6/10
Trap 416 2022 jan. 22. - 13:10:40 6/10
Alapvetően igényesen megalkotott, érdekes sorozat, leköti az embert, de számomra a végére elég sok sebből vérzett majdnem minden.
SPOILER-ek következnek.
Camille célja mégis mi volt a végén? Mikor már tudja, hogy az anyja áll a gyilkosságok mögött, felbukkan a házában, majd hagyja, hogy Adora tovább adagolja neki kiskanálban a mérget, amit aztán kihány, de úgy legyengül, hogy majdnem meghal. Ha ezzel azt akarta elérni, hogy majd egyszer csak felbukkan a rendőrség (élükön a legkevésbé sem kompetens seriffel), vagy a nyomozó, akkor kicsit nagyot kockáztatott, nem? Mert időközben, mikor már nagyon szarul van, mondja a húgának, hogy hívja oda a nyomozót. Oké. De nem lett volna egyszerűbb ezt már előzetesen lebeszélni, mielőtt belép a házba, hogy mondjuk a csávó bukkanjon fel ott egy órán belül. Akkor is lebukott volna az anyja a méreggel. Egyébként még csak nem is feltétlenül az buktatja le, hanem a gyilkos fegyver, amit megtalálnak nála. Ha pedig nem ez volt a célja, akkor még nagyobb átgondolatlanság az egész. Odamegy, és hagyja, hogy az anyja szétmérgezze. Nemhogy fogná, és elrángatná a húgát. Ezen a ponton eléggé azt éreztem, hogy a sorozat hülyének néz.
Nagyon fura volt, ahogy Camille a 14-15 éves húgának szó nélkül hagyja, hogy ekizzen, és vedeljen. Nem baj, hogy nem csinál nagyjelenetet, de még épphogy nem ő nyomja le a torkán a tablettát. Nem tudtam ezt hova tenni. A másik dolog: az első részekben Adore kijelenti, hogy Amma-nak a gyilkosságok miatt otthon kell maradnia 9 után. Ehhez a képest a csaj, nemcsak hogy kint tartózkodik, de folyamatosan bulizni jár. Mintha ezt időközben elfelejtették volna. Utólag némiképp magyarázatot ad, hogy Adora a gyilkos, tehát nem volt mitől féltenie a lányát, de akkor meg minek kellett bedobni azt a dumát előzetesen, hogy maradjon otthon este?
Semmit nem tudunk meg arról, hogy Camille mikor és hogyan hagyta el a családi házat.Elvileg a flashbackek alapján már bőven 18 év körül lehetett, mikor anyja még ápolgatta, azaz mérgezgette. Akkor mégis mi a francért van annyira meglepődve, mikor kiderülnek róla a dolgok? Senki ne mondja, hogy nem emlékezett rá. Nekem ez is nagyon fura volt, illetve Amma szála is. Őt most mérgezte vagy nem? Mert célozgatnak rá, de a kiscsaj semmi jelét nem mutatta, hogy egészségileg bármilyen gondja lenne az utolsó részt leszámítva. Az is csak a fináléhoz kellett. Amikor természetesen nem tud kiszökni a házból, úgy, hogy a komplett sorozatban azt néztük, hogy éjjel részegen beszél faszságokat az utcán, tehát úgy jár ki-be mint egy szellem. Adora élettársa is láthatóan fedezte a nőt, de elég homályos volt sokáig a csávó viselkedése. Az a baj, hogy számomra több kérdőjel lett a sorozat végére, mint amennyi az elején volt, ami egyébként ígéretesen indul. Nem sokat kezdenek azzal sem, hogy Camille-t az erdőben a 4-5 seggarc megerőszakolta. Sok értelme bele sem volt így rakni, ha már benne van, legalább valamit kezdjenek vele, azonkívül, hogy az egyik elnézést kér, amit Camille nem fogad el, és néhány homályos flashback formájában visszaköszön. A flashback használat és a vágások egyébként néha kiidegeltek. Mintha a vágó azzal akart volna feszültséget kelteni, hogy mindent -aminek van némi köze a sztorihoz - random módon bedobál. Zavarba ejtő, de nem a jó értelemben. De egy valamiról persze nincs semmiféle flashback: Adora-ról, ahogyan eltervezi a gyilkosságokat, vagy bármi ilyesmi. Nem kellett volna részletbemenően, elég lett volna néhány sejtetés.
Ja, és köszönöm a készítőknek, hogy a nyomozó seggét hosszan csodálhatjuk egy egyébként teljesen funkciótlan jelenetben, míg Amy Adams-é valahogy mindig kimarad. Nem azt akarom, hogy pornót gyártsanak, de ha már férfi segget tolnak indokolatlanul az arcomba, elvárom, hogy kompenzáljanak valamivel :DD Amy Adams-en pedig mindig ott virít az minden szexiséget nélkülöző fekete franciabugyi. Ez egyébként nem ennek a sorozatnak a hibája, megszoktam, hogy Hollywood-ban olyan öltözékben ábrázolják a csinos harmincas nőket, ahogy egyébként a való életben szinte sosem néznek ki.
És helyenként valóban volt egy kis borzongató atmoszféra, de az, hogy sokan miért mondják erre, hogy durvább mint a legtöbb horror, számomra rejtély.
10/10
Mokkalisa 2020 szept. 21. - 09:35:56 10/10
Olvasva mások véleményét, csodálom, hogy nekem tetszett. Még jó, hogy nem a vélemények alapján döntöttem el, hogy megnézem. Valószínű, hogy a történetben az is nagy feszültséget idéz elő bennem, amit a főhősnő a családja többi nőtagjával él meg, különösképp az anyjával, aki egy meglehetősen nárcisztikus személy. Mély együttérzést élek meg a főhőssel ebben az ügyben. Nem is annyira a bűnügyi része az izgalmas számomra, hanem a főhős megélései. Én megadtam rá a 10/10-t.
k11zoltan 2020 máj. 02. - 09:24:10
A legvégső csattanó tetszett.
A többi katyvasz.
10/10
belafarinrod 2020 ápr. 11. - 10:02:30 10/10
Nekem nagyon tetszett. Voltak apróbb hullámvölgyek, de ez egy lélektani krimi. Összességében ütős és elgondolkodtató.
1/10
sanyibacsi 2020 márc. 30. - 16:48:39 1/10
Unalmas, vontatott limonádé. Mivel mínusz értékelés nincs, így nálam nulla! Sajnos az 1-es csillagot így is be kellett jelölnöm.
4/10
Nikita1 2020 febr. 07. - 14:40:59 4/10
Az első 4 részt kínkeservel végigszenvedtem, aztán feladtam. Unalmas, vontatott.
7/10
macska78 2019 okt. 25. - 19:46:40 7/10 Előzmény macska78
De valószínű csak túl sokat vártam tőle az első rész nagyon nagyon jó.
7/10
macska78 2019 okt. 25. - 19:19:03 7/10
Igényes,de nem annyira ütős és beteg sorozat mint azt az első részből gondolná az ember.Az első és útolsó rész nagyon jó,közte kissé közepes számomra.Ebből azért többet is kihozhattak volna a készítők pláne így,hogy csak egy évad pár résszel.De az tény,hogy egyedi.
7/10
sladka_pani 2019 szept. 20. - 18:46:07 7/10 Előzmény gondi78
Úgy érzem vagy szeretni, vagy utálni lehet ezt a történetet :) Ahogy ma melóban kiveséztük: "most akkor csináljál mindenkit jót!" ... és igaz! :D
Összes hozzászólás