Élet Jeruzsálem legszentebb helyein

Bakancslistához adom
Inside Jerusalem's Holiest
dokumentumfilm

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A gyönyörű film megindító érzelmi utazásra hív a keresztény, az iszlám és a zsidó vallás ősi találkozópontjául szolgáló Jeruzsálembe, melynek falai közt mindhárom egyistenhívő világvallás egy-egy nagyjelentőségű szent helyet őriz. Itt áll a Szent Sír templom, mely Krisztus feltételezett nyughelye fölé épült, itt emelkedik a Sion-hegy, ahol Mohamed egykor imádkozni tanult, és itt található a Siratófal, mely Heródes rómaiak által lerombolt templomának egyetlen megmaradt részleteként a zsidók számára a földkerekség legszentebb helye. A film egy keresztény, egy arab és egy zsidó család nyomába szegődik, akik a világ három különböző pontjáról indulnak a maguk jeruzsálemi szent helye felé.

A palesztinok és a zsidók közötti feszültség jelentős része a jeruzsálemi szent helyek ellenőrzéséért folyó versengésből ered. A Nemes Szentély ott épült, ahol az első és a második zsidó templom állt évszázadokkal korábban. A zsidóság legszentebb helye, a Siratófal, a muszlim Nemes Szentély délnyugati lábánál áll. A földrajzi szempontok szintén a probléma gyökerét képezik. A palesztin-izraeli feszültség szívében Izrael állam - töbségében arabok lakta területeken való - 1948-as megalakulása áll.

A Jeruzsálem viharos múltjának egyes epizódjait történelmi háttérismeretek és drámai rekonstrukciók segítségével fel-felvillantó film három egyedülálló nézőpontból tekint rá a szent városra. Az alkotás értékét tovább növeli, hogy kivételes módon a Sziklamecset és a Nemes Szentély belsejébe is betekintést nyújt.

Hozzászólások

Szerinted?
*Bátorszív* 2007 jún. 12. - 01:55:31
Hát azt nem is csodálom..., és teljesen megértelek... Jeruzsálem az egyetemes emberi kultúra -egyik- örök része;...
*Bátorszív* 2007 jún. 12. - 01:22:24
(kieg.)... Egy fontos! kiegészítés;(mert valami kimaradt az egyik mondatomból...); ,---> __"... valamint a jelen-kor, zsidó-, keresztény-, (és)...iszlám- hitvilággal összefüggõ..."__
Huma 2007 jún. 11. - 16:48:03
Ez egy tökéletes dok.film! Jeruzsálem a szívem csücske, de lehet, hogy az egésze? Inkább.
*Bátorszív* 2007 jún. 11. - 13:17:55
-~ Szenzációs, ragyogó dokumentum-film.; Rekonstruált, történelmi jelenetekkel kiegészítve, (...színesítve...) ;
Akit érdekelnek a Biblia hátterében húzódó, Jeruzsálemmel kapcsolatos történeti igazságok, tudományos hipotézisek, valamint a jelen-kor zsidó,- keresztény,...- hitvilággal összefüggõ fontos, vagy érdekes eseményei, - annak feltétlenül figyelmébe ajánlom ezt a kitûnõen elkészített filmet.; -~-

ratibo - -
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu