Életem értelme

Bakancslistához adom
One True Thing
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 127 perc, 1998

Értékelés:

160 szavazatból
Szerinted?

Ellen Gulden édesanyja rákbeteg. Az édesapja, George kérésére a lány feladja a munkáját, kapcsolatát és hazaköltözik, hogy a beteg anyját ápolja. Kate elmeséli lányának házassága igaz történetét. A családja érdekében feladta személyes álmait, bár mindig is szerette az életet. Férje irodalomtanár az egyetemen. George beteljesületlen álma, hogy regényt írjon. Ez az álom ránehezedett egész életükre, megölte szerelmüket. Ellen nehezen tudja megérteni és elfogadni apja mentségeit. Amikor Kate morfium-túladagolásban meghal, Ellen a gyanúsított.

Stáblista:

Szereplők

Kate Gulden
Ellen Gulden
George Gulden
Brian Gulden
Jordan Belzer
Oliver Most

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Meryl Streep
  • Oscar-díj

    1999
    Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ControlAlt szept. 14. 13:18:57 10/10
Megható film.
Qksika 2018 márc. 25. - 11:18:16
Fantasztikus film, de azért egy ideje már minden nap, sőt van olyan nap, hogy kétszer is, kezd egy kicsit sok lenni.
9/10
BigBlue-I 2018 márc. 21. - 19:40:30 9/10
Nagyszerű alkotás! Szerintem nem a lánya és nem is férje adagolta túl a morfiumot. Az anya volt olyan erős - ahogy a férj utalt is rá a sírnál -, hogy összegyűjtötte a halálos adagot. Vagy megfelezte a tablettákat, vagy nem vette be a napi előírt adagot. De mindenképpen ő gyűjtötte össze. Meryl Streep pedig fenomenális volt. Újra.
10/10
amentkovacs 2016 szept. 18. - 22:40:49 10/10
Hihetetlen, hogy eddig nem találtam rá erre a filmre. Fantasztikus film, kitûnõ alakításokkal. Messze Oscart érdemelne, több kategóriában is.
9/10
Xxy92 2016 ápr. 09. - 20:23:40 9/10
Szép és tartalmas film, ám ugyanakkor nagyon drasztikus és megterhelõ is. Viszont gyászolóknak érdemes megnézni.
Meryl Streep játéka pedig fenomenális, mint mindig.
ondok 2016 jan. 22. - 11:06:38 Előzmény bmv
Igen ,ezzel engem igazolsz,mert arra kellett volna példát hoznod hogy miben szimpatikus a férj és miben ellenszenves az anya.
Cordelia 2016 jan. 12. - 00:09:11
ezek jutottak eszembe:

az élet = alfa és omega

nesze neked nõi principium!
pneklara 2016 jan. 11. - 10:49:19 Előzmény pneklara
Ismét sort tudtam rá keríteni, immár korábbi órákban - de nem lettem okosabb, ami akkor homályos volt, most is az maradt.
SPOILER!
A lány TUDJA, hogy bár volt rá kísértése, nem tudta, nem akarta elaltatni az anyját.Önmagában tehát biztos. De egyáltalán nem biztos az apjában. Akinek volt alkalma beadni a kásában a tablettákat, bár valószínû ezt a felesége könyörögte ki.De akkor miért viselkedik úgy a sírnál,hogy a lányát dicséri a bátorságáért? Majd a felesége bátorságát, erejét kezdi magasztalni, meg az õ szerelmét bizonygatja. Szerintem ez színtiszta színjáték volt. Sem maga, sem a lánya elõtt nem vállalja fel önmagát. Bár a nyomozás nem zajlott még le,de képes lenne a lányát is bajba keverni?
Ismét azt érzékeltem, hogy a látszólagos boldogság, "szeretet", könnyed csevegés mögött mindenkiben óriási feszültség volt. Megalázó pillanat volt, amikor az apa odaadja a könyveit, hogy a lánya dolgozzon rajtuk, ugyanakkor a két szennyes inget a kezébe nyomja, ebben benne van, hogy a nõ sorsa a családban a nagy ember kiszolgálása. A másik emlékezetes perc, amikor s híres író vendég így negligálja az apa élete fõ mûvét. Valószínû lelke mélyén õ is érezte, hogy nem olyan rangú õ, mint amilyen tiszteletet elvár a családjától. Szóval sok nyitott kérdést hordoz a feldolgozás.
bmv 2016 jan. 11. - 09:29:04 Előzmény manutdfan
Mivel a lány szemüvegén keresztül látjuk az eseményeket,az információk szubjektívek.Õ azt hitte -neki úgy tûnt-hogy az apja másnál keresi az örömét,majd azt tapasztalja,hogy ez egyáltalán nem biztos.És a történet szempontjából nem is lényeges,mert az viszont kiderül,hogy imádott apja egy önmaga körül forgó világban él-amihez elsõsorban a felesége,de az egész család (szilveszterig) asszisztál- s menekül,ha ez a világ összedõlõben van.Valójában gyenge ember,de nem lelkiismeret nélküli.
bmv 2016 jan. 11. - 09:10:28
Azért a film megmutatta mindkét szereplõ tökéletes és "tökéletlen" oldalát. A lány nézõpontján keresztül szépen felépítve kiderül,hogy a bálványozott apa - nem ellenszenvesen!- sem nélkülözi a jellembeli hibákat,s az anyához mind közelebb kerülve rájön,a felszíni könnyedség - a család összetartása érdekében - milyen bölcsességet és erõfeszítést takar.Nagyon is "életszagú" a film minden mozzanata.
ondok 2016 jan. 10. - 23:43:41
A film nem rossz de kissé nagyon amerikaias,mármint van olyan is lehet a valóságban, hogy a beteg nem egyértelmûen tökéletes jellem és a férj pedig nem egy ellenszenves figura.
pneklara 2015 jan. 04. - 07:35:49
Igen, erre én is felfigyeltem.
SPOILER!
Úgy tûnt, hogy a kocsmában ismerõsen mozog, gyakran megfordulhatott ott, s a lánya azt a hangot hallotta, mint a telefonban, mikor valaki beleszólt, hogy a tanár úr üzeni, késõbb megy haza...Tehát esetleg nem szeretett hazamenni?Nyomasztotta, hogy otthon õ a nagy ember, de önmagával szemben is vannak kétségei.Riasztotta a felesége állapota?
Lehet, hogy nem is nõzött, csak a kislánya fantáziálta ezt, viszont 2 hallgató kereste a tanárt, s valami olyat mondtak egymás közt: nincs itt, biztos valamelyik tanítványát d.gja, én is megtenném...a lány meg ezt hallotta is.
SPOILER vége.
Szóval talán meg kellene nézni ismét a filmet? Én figyeltem, s mégis ennyi ponton kétséges a történet:)
manutdfan 2015 jan. 03. - 23:49:02
Ja, lemaradt a SPOILER
Igen, a férj monológjából derül ki a végén. Mindketten azt hitték, hogy a másik volt, mert Katenek nem lett volna elég ereje. És akkor elmondja a férje, hogy milyen erõs volt, milyennek látta egész életükben, és persze, hogy erre csak õ volt képes, mikor vár látszólag minden erõ elhagyta, és egész nap ágyban feküdt, akkor is össze tutda szedni magát, és felkelt a gyógyszerért stb. Én valami mást nme értettem. A végefelé Ellen egy kocsmában szedi össze az apját, és Harold mondja, hogy már akart telefonálni. Pedig akkor nyillván nem nõvel volt. Szóval csak abból a jelenetbõl arra gondolnék, hogy elõtte se csajozott, csak nem akart otthon lenni, nem akarta látni a feleségét haldokolni, leépülni. És az a baj, hogy nem 100%-osan néztem a filmet, kimaradt pár jelenet, de egész biztos volt, hogy csalta a feleségét? Rémlik, hogy láttuk párszor nõvel, de mennyire volt egyértelmû?
pneklara 2015 jan. 03. - 18:42:36 Előzmény manutdfan
Köszönöm:) Bár tudnék angolul...!:)
Ez átírja a lényeget.
SPOILER!!!
Én hittem, hogy a férje volt olyan gyenge?/erõs?, hogy a feleségére bízta a döntést azzal, hogy kezébe adta a fiolát.Sok idõs emberrel beszéltem, akik azt mondták, a vég közeledtével gyûjtenek elegendõ gyógyszert ahhoz, hogy önállóan cselekedhessenek - de ez sokkal nehezebb, mint egészségesen gondoljuk.
offtopic
manutdfan 2015 jan. 03. - 13:22:44 Előzmény pneklara
"George tells Ellen she was very brave to do what she did, and she looks puzzled until she realizes George thinks she had given her mother the fatal overdose. Ellen replies that she had thought the accomplice was the father. They both realize Kate must have killed herself."
Angol wikirõl idézet. Vagyis saját magának készítette elõ, bárki más tudta nélkül. Pont ez volt a lényeg, hogy még a végelgyengülésben is volt benne ennyi erõ.
pneklara 2014 dec. 31. - 07:54:24
És a boldogság színlelése a külvilág felé hosszan, a folyamatos hazugság, miközben valami állandóan húz lefelé, is fárasztó, és megbetegítõ.Õszinteségben jó élni, mert akkor megismerhetõ, kiismerhetõ minden, a maga valójában.
Ez a család õszinteségben élt?
pneklara 2014 dec. 31. - 07:44:12
Az ember mentalitását az határozza meg, hol szocializálódik, hol "nõ bele a társadalomba" Megteheti, hogy sokáig nem törõdik mással, csak a lelkében lévõ fényt csiszolgatja. De eljön az idõ, mikor kénytelen a külvilág felé fordulni. És ekkor már nem elég ez a belsõ fény. Nem védi meg az embert.Szerencsés, aki mindig tud mosolyogni, és mindig mindennel elégedett, mindenben csak a szépet látja. Annál nehezebben emészti meg, mikor a hegy ráomlik.
tortura 2014 dec. 30. - 15:41:09 Előzmény pneklara
"Más világ ez az Ámérika - felnõtt emberek önfeledten öltöznek be Dorothynak, meg Hófehérkének, kifele mutatják a kötelezõ boldogságot,"
Már nem elõször olvasok ilyen lenézõ, gunyoros hozzászólást Amerikával kapcsolatban. No persze, nem vagyunk egyformák. Kérdésem a következõ: mennyivel jobb, szerencsésebb és szívet melengetõbb a magyar búval b....tt, barátságtalan és örökké elégedetlen mentalitás? Szerintem hosszú távon ez sokkal rombolóbb. Márpedig itthon inkább ezzel találkozni. Sõt, néha azt tapasztalom, hogy csak ezzel.
Az meg, hogy kifelé mutatják a boldogságot... Nem is baj. A problémákat úgyis nekünk, magunknak kell megoldanunk. A boldogságot is csak mi találhatjuk meg, sohasem kívülrõl érkezik, ahogy azt sokan hiszik.
pneklara 2014 dec. 28. - 20:11:50
Más világ ez az Ámérika - felnõtt emberek önfeledten öltöznek be Dorothynak, meg Hófehérkének, kifele mutatják a kötelezõ boldogságot, otthon meg az asszony "köténye elég nagy ahhoz, hogy eltakarja a problémákat" Mert hogy ebben a családban sem az apa, sem a lány, sem a fiú nem volt boldog. És az anya sem. A fõ baj pedig az egymáshoz való õszinteség hiánya volt, senki nem merte önmagát adni a Nagy Emberhez való alkalmazkodás miatt. Épp egy ilyen sekélyes kvalitású ember körül forgott minden.
SPOILER-SPOILER-SPOILER!!!
Igen, ebben biztos vagyok, hogy a nõ maga vette be a gyógyszert, de ki adta a kezébe? Ez lenne a sarkalatos kérdés. Szerintem a férj, s volt olyan gerinctelen, hogy szerencsétlen lányára hárította a felelõsséget. A lánya úgy lát át rajta, mint az üvegen. Utolsó tekintetében a szánalom volt a szánalmas apja iránt.

De ezek szerint valóban homályban hagyta a rendezõ a történést, nem én voltam béna.
nordfan 2014 dec. 28. - 18:01:47
Nekem másról szólt a film,férj-feleség kapcsolatáról.A lényeget az anya mondja a lányának,fiatalon milyen elvárásokkal lépünk egy kapcsolatba,de az évek múlásával,bár a szeretet megmarad,mégis sok minden belefér.A végén a férj is kimondja,még mindig szerelmes vagyok anyádba.


SPOILER
Az anya saját maga vette be a morfiumot,mint mondják,csak neki volt hozzá bátorsága,ami a filmbõl nem derül ki ,hogy pontosan mikor.


Nekem nagyon tetszett a film,semmi mézesmázos picsogás,majd valamikor meg fogom még nézni,az biztos.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu