Elizabeth: Az aranykor

Bakancslistához adom
Elizabeth: The Golden Age
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 114 perc, 2007

Értékelés:

182 szavazatból
Szerinted?

1585-öt írunk. I. Erzsébet királynő idestova három évtizede ül a trónon. Angliát vallási ellentétek feszítik, miközben az udvarban folyó ármánykodás is állandó veszélyt jelent. Ugyanekkor a katolicizmus pusztító szele söpör végig Európán. A római egyház támogatásával és az inkvizícióval felfegyverkezve II. Fülöp király armadája fenyegeti Angliát. A spanyol uralkodónak, a világ legnagyobb hatalmú emberének eltökélt szándéka, hogy letaszítja a trónról a protestáns eretneket. A küzdelem mellett szükségképpen háttérbe szorul a királynő magánélete, beteljesületlen szerelem fűzi Sir Walter Raleigh-hez.
Bemutató dátuma: 2007. november 22. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

I. Erzsébet
Sir Francis Walsingham
Sir Walter Raleigh
Sir Amyas Paulet
II. Fülöp
Stuart Mária
Robert Reston

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2008
    Legjobb jelmeztervezés: Alexandra Byrne
  • BAFTA-díj

    2008
    Legjobb látványtervezés jelölés
  • BAFTA-díj

    2008
    Legjobb smink és maszk jelölés
  • BAFTA-díj

    2008
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Alexandra Byrne
  • BAFTA-díj

    2008
    Legjobb női alakítás jelölés: Cate Blanchett
  • Golden Globe-díj

    2008
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Cate Blanchett
  • Oscar-díj

    2008
    Legjobb női alakítás jelölés: Cate Blanchett

Hozzászólások

Szerinted?
Clutter1959 2019 ápr. 16. - 11:01:54
Nekem ez jobban tetszett mint az elsö rész! A monológok a szöveg környezet! A színészi alakítások Cate mellett Clive meg a Stuart Mariát játszó színésznö is óriási volt! A szinkronjaik még dobtak rajtuk! Egyik kedvenc filmem!
9/10
TitusLivius 2015 ápr. 10. - 22:27:47 9/10
Brutális, giccsmentes látványorgia, remekbe szabott kosztümök és díszletek, szép történetvezetés, hatásos dialógusok, hiteles alakítások. A spanyol tengeri hadviselés legnagyobb kudarca, az armada pusztulása több képsort is megért volna, de nem fanyalgok, ez itt egy remek film, sokadjára nézve is. Cate Blanchett nagyot alakít, pedig a feladat nem csekély. Talán az Alatriste kapitány volt még hasonló hatással rám, akinek ez a film tetszett, abban sem fog csalódni.
Schrader 2014 okt. 11. - 14:37:32
Valóban nagyon jó film, de nem nyûgözött le annyira, mint az elsõ rész.

spoiler


Talán azért, mert a királynõt megfosztotta a film a méltóságától. Nehezen tudom elképzelni, hogy ha Erzsébet akart volna egy férfit az alattvalói közül, akkor ne kapta volna meg.És azt is, hogy egy bármilyen hímnemû egyed olyan lekezelõ stílusban szólhatott volna hozzá, mint ahogy itt Raleigh.
Cate Blanchett elsõrangú színésznõ, kár, hogy ebben a filmben kissé egyedül maradt, senki másnak nem volt alkalma brillírozni a szerepében.Szegény Geoffrey Rush is csak téblábolt körülötte érdemi feladat nélkül.Pedig milyen jók volta együtt az elsõ részben!
Clive Owen-nek meg tényleg nem volt más dolga, csak piszkosul jól kellett kinéznie.Azt viszont nagyon jól csinálta!
Fráter ágnes 2013 febr. 22. - 14:42:12
Döbbenten olvastam a film ismertetésében ezt: "Anglia, XVI. század. Erzsébet (Cate Blanchet) az egyedüli trónörökös, aki számos kérõjét visszautasítva, a fondorlatos Sir Francis Walsingham segítségével megkezdi gátlástalan menetelését a trón felé."
Nem tudom, ki írta, minden esetre üzenem neki, hogy képezze magát történelembõl, mielõtt véleményt formál. I. Erzsébet volt A TRÓNÖRÖKÖS. Igaz, hogy a katolikus egyház nem ismerte el, mert szerintük apja, VIII. Henrik házassága érvénytelen volt Boleyn Annával. Azonban VIII. Henrik elismerte lányának, így testvérei halálával õ volt a trón egyetlen jogos várományosa. Nem volt szüksége semmiféle "gátlástalan menetelés"-re, mint azt valaki leírta. Hogy királynõvé koronázása után milyen trükkökhöz folyamodott azért, mert akarata ellenére a nemesség minden áron házasságra akarta kényszeríteni, az egy más történet.
9/10
Bozótharcos 2013 febr. 22. - 11:09:09 9/10
Nagyszerû alkotás, történelmi hitelességgel, kiváló szereplõgárdával és színészi játékkal, árulással, intrikával, némi akcióval, minden benne van, amitõl egy kosztümös film igazán jó. Ami kimagasló volt az egyértelmûen a színészek alakítása. Erzsébet mindent vitt, de a többiek is óriásiak voltak. Egy dolgot sajnáltam hogy túl rövid volt a hajócsata, ha azt még jobban kidolgozzák, még jobban bemutatják hogyan sikerült legyõzni a hatalmas spanyol Armadát, akkor megnyaltam volna a tíz ujjamat és maximális pontszámot adok erre, de így is szinte tökéletes volt. 9/10
ABERESQUE 2011 okt. 29. - 15:23:40
hûséggel//
ABERESQUE 2011 okt. 29. - 15:21:57
Annyira unalmas 1 film...:S:S ...és nyilván köszönõviszonyban sincs a történelmi hûséghez! GYENGE!
szevia 2010 aug. 13. - 20:47:43
No akkor kár, hogy nem néztem meg az elõzõt.
szevia 2010 júl. 24. - 15:00:32
Ezt most nem értem.. Ez ugyanaz a film, mint ami elõtte van 18h-kor, 1998-as dátummal? vagy annak valami felújításféléje?
mizuki 2010 jún. 23. - 08:41:25
Jó kis film volt ez, nekem tetszett. Egy hibát követtem csak el, hogy nem olvastam el elõtte Erzsébet eme élet-szakaszáról könyvet, így kissé hiányosak voltak az ismereteim.

Az elsõ részét kellett volna megnéznem mert pont most fejeztem be Philippa Gregory könyvét A szûz királynõt ...

Mondjuk ahhoz képest nem sok minden változott Erzsébet életében. Merényletek, vallási háború, a kérõk, és továbbra sem szeretheti azt akit akar...
9/10
balgad 2010 jan. 31. - 15:04:53 9/10
Kosztümös dráma ellenére meglepõen jó. Cate Blanchett most igazán megcsillantotta drámai színésznõ oldalát, szinte hátborzongató volt az alakítása néhány jelenetnél. 9/10
vedder 2009 márc. 07. - 23:51:40
Nem hiába jelölték díjakra a látványt meg a jelmeztervezést, valóban szép film, legalábbis ebben az értelemben. K Blanchet már kevésbé volt szép benne, sõt (persze szerepe szerint nem kellett szépnek lennie). Für Anikó hangja se passzolt hozzá.
Kevés a filmben a cselekmény, inkább csak "beszélgetnek" a filmben, meg Elizabeth vívódásait próbálják bemutatni. Nem vártam akciójeleneteket, de sokszor lapos volt. Tulajdonképpen az egésznek a történetét két percben el lehetne mondani. Többet vártam.
peca1000 2009 jan. 25. - 00:04:59
Nagyon nagy film!
Ilyen történelmi alkotás már rég nem ragadott magával. A színészek, a ruhák,a zene és a környezet elhitetik az emberrel, hogy a filmet akkor forgatták, amikor Erzsébet uralkodott.
Középkorban éreztem magam. Szinte sírtam a gyönyörûségtõl. 10 pont. Mutassatok jobbat, nem fogtok!
10/10
Éca16 2008 dec. 17. - 20:58:49 10/10 Előzmény missdev666
Egyetértek Cate-nél tényleg nem találhattak volna jobb Erzsébetet, hiteles volt.
Szerinted egy történelmi film arathat nagy sikert egy nõrõl ha nem "teregetik ki" a "szerelmi afférjait"?
Mellesleg (Erzsébet a szûz királynõ címû filmben Anne-Marie Duff-nál)
is beleírták a szerelmi szálakat ha ezt így megjegyezted 'ebben a filmben' akkor nézzd csak meg emezt.
10/10
Éca16 2008 dec. 17. - 20:58:20 10/10 Előzmény missdev666
Egyetértek Cate-nél tényleg nem találhattak volna jobb Erzsébetet, hiteles volt.
Szerinted egy történelmi film arathat nagy sikert egy nõrõl ha nem "teregetik ki" a "szerelmi afférjait"?
Mellesleg (Erzsébet a szûz királynõ címû filmben Anne-Marie Duff-nál)
is beleírták a szerelmi szálakat ha ezt így megjegyezted 'ebben a filmben' akkor nézzd csak meg emezt.
missdev666 2008 nov. 22. - 20:48:56
Cate Blanchett nagyszerû színésznõ.
I.Erzsébet nagyszerû uralkodó volt.
A filmnek köze sincs hozzá,csak Blanchett alakítása miatt nézhetõ...
Nekem nagy csalódás volt,azt vártam,hogy több lesz a történelmiség,és nem a királynõ hálószobatitkainak boncolgatásáról szól a film háromnegyede...
A befejezés amúgy jól sikerült.
Ja, és Clive Owen helyett Jack Sparrow-t is berakhatták volna Sir Walter Raleigh-nek
Owen-nél hitelesebb kalóz lett volna :)
Vikke 2008 máj. 26. - 18:26:59
Az elsõ részhez még sajnos nem volt szerencsém, de be van tervezve.
Vikke 2008 ápr. 29. - 14:34:54
Nekem nagyon tetszett. Lehet, hogy azért mert a téma amit feldolgoz különösen érdekel és most tanultam róla pár hete. Érdekes volt. Én azért utánna olvasnom pár dolognak. Cate Blanchett-nél keresve se lehetne jobb Elizabeth-et találni. Le a kalappal elötte, fantasztikus színésznõ.
7/10
Lailui 2008 ápr. 27. - 22:27:34 7/10
Hát én nemrég láttam a filmet. Szeretem a történelmi témákat, az Oscar-átadás során hallottam elõször a filmrõl. Rögtön egy Oscar kapcsán. Cate miatt mindenképpen megnéztem volna, és õszintén az egész filmben csak õ és a díszlet nem okozott csalódást. A sztory néhol hiányos, nem klasszikus történelmi film, de nem is Trója féle akciófilm/hõseposzos szuperprodukció. Elnagyolt a csatajelenet, bár az egész filmbõl nem hiányzik annyira. Kompenzálják a díszlettel/ruhákkal. Oscaron megkapta a maxot: egy szobrocska, plusz egy jelölés. Megnéztem a Golden Globe-n kapott-e valamit (azt nem láttam sajnos), de NEM. Egy jelölés, Cate Blanchett a nõi fõszerepért, de végülis a I'm not there nõi mellékszerepéért kapott Arany Glóbuszt. Hát ez van. Egyszer azért nézzétek meg!:D
Marokko 2008 márc. 26. - 18:09:47
uyanerre ondoltam. a jelmezek csodálatosak. mondjuk én kevés olyan filmet szeretek, amelykben nincsenek szép ruhák vay mindig ugyanaz a környezet...szóval röviden: nagyon szépek a ruhák
Összes hozzászólás