Élj és boldogulj!

Bakancslistához adom
Va, vis et deviens
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-izraeli-olasz-belga filmdráma, 140 perc, 2005

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

1984-ben a Moszad amerikai segítséggel a szudáni menekülttáborok infernójából több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves főhős számára csak egyetlen módon biztosíthat jobb jövőt keresztény édesanyja, úgy, ha azt vallja, hogy fia "falasa", azaz etiópiai zsidó. A gyereket a többiekkel együtt Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élő francia szefárd család örökbe fogadja. A fiú izraeli élete tele van rettegéssel. Attól tart, hogy kiderül az igazság a származásáról. Új identitása az iskolában, a családban, egyéb kapcsolataiban számtalan lelki probléma elé állítja. Kicsoda is ő valójában, mit keres ő Izraelben? - teszi fel magának a megválaszolhatatlan kérdést. Eközben az afrikai édesanya titokban abban reménykedik, hogy egyszer még újra láthatja fiát.
Bemutató dátuma: 2006. október 12. Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
mameha 2006 dec. 01. - 19:21:09
Imádom ezt a filmet! nem rég láttam a suliban, és baromi jó! Jó, mondjuk a végén, az az õsember szerû üvöltés baromira elrontja az összeképet. :( kár hogy az veletették... érdemes megnézni! és olyan jó képek vannak Izraelrõl!!! (L)(L)(L)
Huma 2006 dec. 28. - 19:58:01 Előzmény mameha
Megnézem! Szeretem az ilyen filmeket, és Izraelt!
Korni1 2007 jan. 01. - 08:49:48
Ez az egyik legszebb film, amit valaha is láttam. Örülök, hogy most jó minõségben is megnézhetem, mert akkor láttam dvd-n, amikor még itthon nem játszották a mozik (lehet egyáltalán moziban már látni???), szóval franciául láttam. Nagyobb figyelmet kellene szentelni ennek a filmnek, ezt mindenkinek üzenem. Nekem igazi filmélmény volt.
sami1 2007 jan. 01. - 23:27:45 Előzmény mameha
Kedves mameha. Biztosan fiatal vagy és emiatt sajnos nem sokat érthettél meg a filmbõl. Gondolom, nem a jó képek volt az igazi lényege, maga a történet volt szép és szomorú is egyben, gyönyörüen feldolgozva. A végén a fájdamas "üvöltés" volt a katarzis, számomra ez volt a film legmeghatóbb jelenete. Ha a helyükbe képzeled magadat...., 15 éve minden nap várták a viszontlátást.... A mamát a táborban, csak az tarthatta életben, hogy egyszer újra látja a fiát, és megható volt a találkozásuk... Nagyon szép film...
Athelas 2007 jan. 02. - 00:23:36
Nekem nagyon tetszett a film, olyan problémákra világít rá, amikrõl eddig fogalmam sem volt. Igazán mély érzelmi kapcsolatokat boncolgat, és egy pillanatra sem válik giccsé, az idõugrások ellenére sem elnagyolt, a szereplõk mindegyike tökéletesen alakította a szerepét. Sokszor kicsordult a könnyem, miközben néztem...
Huma 2007 jan. 02. - 09:39:48
A drága UPC kábelszolgáltató jóvoltából lemaradtam a filmrõl. Január 1. 16 órától január 2. 9 óráig nem volt mûsor. Ez legtöbb esetben jó is lenne (csak ne kellene érte fizetni), de kivételesen egy értelmes filmet végre leadnak és ....de! vannak még jó barátok, mert õk felvették vhs-re, így kárpótolnak.
k.bazsi13 2007 jan. 02. - 13:52:02 Előzmény Huma
Szerintem ennek a filmek a tartalma megdöbbentõ. van benne egy kis fajgyûlölet nem is kicsi mert amikor Slomo elment az iskolába másnap már azt mondták, hogy beteg meg minden meg, hogy mennyen innen el csak azért mert FEKETE. Szóval az emberi gyûlölet határtalan.
fc.kenyér 2007 jan. 02. - 18:07:21
Rég láttam ennyire jó filmet, amiben ennyiféle érzelem, szenvedély keveredik, megdöbbentõ, mennyire hitelesen.
Csiga1 2007 jan. 02. - 20:39:27 Előzmény Korni1
Szia Korni! Igen, vetítik moziban, épp pár hete láttam az Odeon-Lloyd-ban, ott feliratozva adták (a Dunásat csak felvettem, de még nem láttam, gondolom szinkronizálták, nem?). Szerintem is fantasztikusan szép film, én az elején majdnem bõgtem, pedig szinte soha nem szoktam filmeken sírni, de annyira szívbemarkoló volt, ahogy az anya elküldte a fiát. Az etiópokkal való bánásmód viszont eléggé megdöbbentett, nem gondoltam volna, hogy olyan emberek, akik akár személyesen, akár közvetlen rokonságuk érintettsége okán átélték a megaláztatást, emberi méltóságuk megsértését, képesek ugyanezt megtenni másokkal - dehát úgy látszik, ilyen az emberi természet. Azt egyébként az Imdb-n olvastam, hogy az a srác, aki a kamasz Slomót játssza, személyesen átélte az Etiópiából való menekülést, több ezer kilométeres gyaloglást, majd évekig menekülttáborban élt Izraelben a családjával, úgyhogy a film kicsit az õ története is.
fido 2007 jan. 04. - 10:55:54
Hello!
Óriási volt! Rég láttam ilyen jó és szép filmet!
Többen írtátok,hogy vhs-re vettétek. Segítség! Nagyon nagy szükségem lenne erre a filmre! Voltam az Odeonban, ott vetítik -a Duna megvette a sugárzási jogokat-,de csak március vagy április körül adják ki a filmet,akkortól lesz megvásárolható. Ha valaki tud segíteni, akkor jelezze! Nagyon hálás lennék!
sami1 2007 jan. 07. - 01:57:38 Előzmény fido
Nagyon szép a film. Megvenném DVD-n. Ha tudjátok , hogy hol kapható vagy hol játszák ismét a filmet írjátok meg légyszives.
mameha 2007 febr. 11. - 18:44:55 Előzmény sami1
:) ezt azért vicces olvasni. mármint hogy nem értek a témához. Cirka 8 év hallgatom ezt és az ehhez hasonló dolgokat, szóval azt hiszem otthon vagyok a témába. azóta láttam még egyszer a filmet, de nekem az üvöltés még mindig nem igazán fér bele a képbe. De nem szabály hogy egy film jelenet minden emberbõl ugyan azt váltsa ki. belõlem ezt, (és még sok más emberbõl is), belõlde mást. ja, és ezt a lekezelõ stílust kikérem magamnak. további szép estét.
Huma 2007 febr. 16. - 18:18:12 Előzmény mameha
Végre megtudtam nézni a filmet. Érdekes és szép film. A vége kicsit "sírós" volt nekem, aztán hamar kizökkentett az "üvöltés". Én is mellõztem volna a filmbõl, de elfogadom azt is, hogy más meg odaillõnek tartja. Végül is egy anya érzelem kinyilvánítása, aki (sajnos!) egész életében a nyomor és nélkülözés közepén vegetált.
Athelas 2007 febr. 24. - 01:29:13
Valaki nem vette fel DVD-re? Szívesen feltenném a polcra.
rockertoro 2007 márc. 04. - 22:54:28
ma néztem meg a moziban és nagyon tetszett, nagyon sokrétû emberi érzelmeket és tulajdonságokat mutat be, érdemes megnézni. talán a zene gyenge egy kicsit...
mameha 2007 jún. 07. - 18:23:54 Előzmény rockertoro
moziban? ezt játszák valahol?
rockertoro 2007 júl. 11. - 12:56:24 Előzmény mameha
Odeon-Lloyd moziban volt. még 1 hónapja is adták sztem.
berto 2007 nov. 29. - 17:09:39
Tegnap láttam, csak úgy véletlenül és NAGYON TETSZET!:-) Köszönöm!
Alexikon 2008 febr. 28. - 09:32:32 Előzmény Athelas
DVD-n megvan nekem. Keress!
Athelas 2008 febr. 28. - 22:50:06 Előzmény Alexikon
Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál, azóta már megszereztem!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu