Elle

Bakancslistához adom
belga-német-francia thriller, 130 perc, 2016

Értékelés:

79 szavazatból
Szerinted?

Michèle elvált, középkorú asszony, aki magánéletének sikertelenségét a munkájában éli ki. Az élete megváltozik, amikor megtámadják és megerőszakolják az otthonában. Michèle ahelyett, hogy a rendőrséghez fordulna, magánnyomozásba kezd.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Clarisse aug. 20. 22:26:08 9/10
Wow... nagyon érdekes film volt, nem nézném meg újra, de otthagyhatatlan volt. Azt hiszem még nem láttam ennyire fordulatos filmet. Egy dolog volt benne kiszámítható: a kiszámíthatatlanság. Írták itt páran előttem - és magában a filmben is elhangzik, hogy beteges - nos inkább realistát mondanék. Az emberi pszichó legmélyebb bugyraiba enged betekintést. Hihetetlenül valóságos volt és izgalamas, de mégsem az a fajta film, amit újra és újra megnéznél.
8/10
sexykex ápr. 03. 07:03:16 8/10
Borzasztó egy szuka ez a nő, ez a Michèle, de titokban azért szurkoltam neki. Nem volt könnyű élete, így nem is maradhatott Hamupipőke, inkább a Gonosz Mostoha lett belőle.
Utóhang: A legtöbb nő álmaiban szerepel egy titkos akta, vagy inkább aktus, miszerint jól megerőszakolják. Persze nem akárki – hanem a kiválasztott – persze nem verik közben és nincs halálfélelme sem. Egyszerűen csak küzd, de egy macsó szétfeszíti a lábait és magáévá teszi – ha nincs közben orgazmus, akkor macsót kell cserélni. A filmben egyébként minden benne van, amiért az ember szeretheti Paul Verhoevent.
2/10
Nótárius márc. 12. 12:08:38 2/10
Néhány vonatkozásban, időnként és itt-ott majdnem ígéretesnek tűnő film, de végeredményben és lényegében: önkörös egyszerűségű
pszichopata tobzódás és cinikus embertelenségű szenvelgés az egész; .....
de legalább jó hosszú.
pcujsag2 2018 aug. 15. - 21:03:03
Mi ebben a filmben a pláne, hogy lassan minden nap leadja a hobó? :O .
pcujsag2 2018 júl. 31. - 17:50:46 Előzmény Edmond Dantes

Azt mondja a volt férjének, hogy azért rúgta ki mert egyszer megütötte, egyébként minden rendben volt vele, tehát elvileg nem egy perverz nő. A bántalmazója iránt heves érzelmeket táplál, ami látható az asztal alatti lábtapiban és az ablakos jelenetben. Ezekből elvileg az következik, hogy alapvetően normális lenne, de a mazot felvállalja a szeretet férfiért. Mégsem bírja sokáig az ötlegelést, így a végén bevallja hogy feladja. Persze az is lehet, hogy csak még keményebb szexet akar. Az is lehet hogy a nő csak lódítja, hogy a pofon miatt vált el és a te értelmezésed helyes. Nem tudni. A női lelket nem lehet kifűrkészni. Ez a kiskapu nyitva maradt...
tom_pika 2018 febr. 23. - 00:51:40 Előzmény goldblum
Igen.
tortura 2018 febr. 17. - 11:09:15
Hát, számomra beteg egy film volt, ettõl függetlenül izgalmas is valamennyire. Ugyanakkor csalódás is, mert többet vártam - Paul Verhoeven miatt. Aztán utólag rájöttem, hogy kár volt a nagy várakozásért, ugyanis az Elemi ösztön nem P. V. rendezõ miatt volt az évszázad filmje, hanem azért, mert egy remek forgatókönyvbõl született, köszönhetõen Joe Eszterhasnak.
7/10
idõjós1010 2017 dec. 17. - 19:38:34 7/10
SPOILER
Az a baj, hogy már nem él olyan élénken bennem a film, mint akkor, amikor elõször írtam hozzá (és még lehet hogy finoman is fogalmaztam), node ennek ellenére megkísérlem leírni, hogy szerintem mirõl is szólt. A durva szavakért, elõre is elnézésed kérem.: Egy sznob, ba..sz..atlan "k..u..rva", olyan erõszak áldozata lesz, melyrõl azért nem beszél szívesen, mert egyre biztosabb benne, hogy neki tulajdonképpen tetszett ez a dolog, és közben azzal is pontosan tisztában van, hogy attól a naptól kezdve, elmeorvosi esetté vált. kialakult benne valami szexuális aberráltság, amire a jövõben is igényt tart. ...de neki ez így jó, csak ne tudja meg senki.
Edmond Dantes 2017 dec. 17. - 11:00:12
Még port is három mondatot ír róla :-)...
...de viccet félretéve: akit nem zavar, ha megismeri a sztorit, olvassa el a filmrõl wiki "plot" szócikkét itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Elle_(film) esetleg Google- fordítóval, ami még szórakoztatóbbá teszi az elbeszélést, ráadásul a történések még az ott leírtaknál is jóval szövevényesebbek továbbá hozzá jönnek a szexuál- és más lélektani szálak. Az viszont kétségtelen és ez itt és most nem spoiler, mert nincs jelentõsége, hogy az a bizonyos, a filmben is megjelenõ lõfegyver, ami a klasszikus dramaturgia szerint elõbb-utóbb mindig elsül, itt nem sül el. Ugribugri: van, nem kevés, piff-puff: nix.
7/10
idõjós1010 2017 dec. 17. - 01:03:41 7/10
KB két mondatos történet
Edmond Dantes 2017 dec. 16. - 16:20:56
Várakozásomat felülmúló, szövevényes, de végig jól követhetõ film. Huppert megkaphatta volna az Oscart. Egy alapkérdés számomra homályban maradt:***SPOILER!!***
Vajon Michelle már elsõ jelenetbeli megerõszakolásakor is élvezte a szado-mazo játékot? Más szóval: támadóját kereste-e mindvégig vagy mindig is inkább azt a személyt, aki õt ezen a módon ki tudta és ki fogja tudni elégíteni?
***SPOILER VÉGE***
Edmond Dantes 2017 dec. 16. - 16:12:40 Előzmény idõjós1010
"Maga a sztori, nagyon sovány." Már megbocsáss, de ugye ez csak vicc? Lehet nem-szeretni, de hogy sovány lenne a sztori...
igric67 2017 nov. 05. - 22:16:58
ritkán láni ennyire kiméletlenûl öszinte és szabad filmet...mindenféle rendszerrel szakit,váratlan és kiszámithatatlan,mint a külsõ rétegektõl megszabaitott belsõ énünk.Csakhát nem véletlen nehezen emészhetõ,mert a hétköznapi külsõ rétegeink biztonsági páncéljától megszabadulva didergünk és vacogunk.A film átlát minden szitán.A fõhõsnõ pedig zseniális,energikus,ellenálhatatlanul ciknikus és emberi,nagyon is emberi.
6/10
Gollam247 2017 máj. 26. - 14:21:34 6/10
Ez a film a fejlett, ám értékrendjében teljesen eltorzult civilizált világ kritikája, illetve a senki sem az, aminek látszik is érvényes rá.
A vallás, mint tényezõ inkább úgy jelenik meg a filmben, hogy ma már egyre kevésbé számít a döntéseink során a vallási erkölcsösség sajnos.

A fõhõsnõ ráadásul hiába szabadul meg támadójától és hiába buktatja le hûtlen barátját azzal, hogy a végén összeköltözik a testi-lelki jóbarátnõjével voltaképpen a fent említett mondanivalót erõsíti, a normális értékrendbõl kifordult, totálisan aberrált világot.

Amúgy nekem nem igazán jött be, Isabelle Huppert viszont nagyot alakít ezt el kell ismerni (jogos volt az Oscar-jelölés), de indokolatlanul hosszú ez a 131 perc, annyira nem erõs és összetett a story.

6/10.
napviragi 2017 márc. 24. - 20:36:53 Előzmény Gaddemon
Örülök, hogy nem csak én nem éreztem olyan jónak ezt a filmet. Igen, szerintem is fontos volt benne, hogy teljesen mást gondolunk látszatra másokról, mint ami aztán kiderülhet. Fõleg, ha jókat gondolunk...Bár csak 2 szereplõnél lepõdtem meg nagyon. Utólag úgy látom, hogy mindegyik figura megmutatásánál ez lett volna a cél. De számomra a többieknél nem volt olyan erõteljes a bemutatás, hogy észrevettem volna, vagy nem volt rám hatással. A fõszereplõ nõ igen erõs, elsöprõ karaktere mindent vitt, lefoglalta a figyelmem. Õt viszont, sajnos, nem értettem meg. Nekem egy érzelem nélküli robot és egy nagyon kifinomult megjelenésû, úrinõnek látszó állatias szörnyeteg, de mégsem olyan rossz. Ha valaki ki tudja elemezni Michelle személyiségét és megírná, az jó lenne. Maga, Isabelle Huppert így nyilatkozott a 2017-es Oscar átadón: " Szerintem õ maga sem tudja, hogy ki is õ, majd akkor derül ki számára, hogy kicsoda, amikor mindenen átesett, amin a filmben átesik. Egy olyan nõrõl van szó, aki nem akar áldozattá válni. És egy rendkívül erõszakos cselekmény történik vele: megerõszakolják. Van egy terve és bosszút akar állni. Láthattam az ártatlanságot, ami valamelyest jellemezte a figurát. Õ valaha semmi rosszat nem csinált. Ahogy zajlik a film, megértjük azt, hogy mit, miért tesz. Megértjük a múltját és az is egyértelmû lesz számunkra, hogy egy olyan hölgyrõl van szó, aki azonos módon esik át mindenen, nagyon sok mindent kell irányítania, vezérelnie az élete során, beleértve ezt a szörnyûséget, ami bekövetkezett az életében. De küldetése van saját magával kapcsolatosan, meg akarja érteni ezt az erõszakot: honnan jött ez az erõszak, és az erõszak hogyan kapcsolódik a vágyhoz esetenként. "
10/10
bundi8 2017 márc. 16. - 12:18:59 10/10
10/10 sosem szeretnék rosszabb filmet látni...
SzVanda 2017 márc. 15. - 19:28:17
Ahogy fogja a macskát az egyik képen....brrrr, még nekem is fáj. (A mai világba, amúgy se kellenének ilyenek, igy is túl sok állat szenved miattunk: állatkínzók deviánsok elmebeteg aberrált szadisták) A film se egy nagy szám, egyszer nézhetõ, felejthetõ.
7/10
idõjós1010 2017 márc. 12. - 13:19:49 7/10
Maga a sztori, nagyon sovány. Viszont a karakter, amit a nõ megformál, kellõen érdekes volt ahhoz, hogy lekössön a film, majd teljes hosszában. ......de mivel 130 percesre nyújtották, így azt kell hogy mondjam, ehhez már egy masszívabb sztori kellett volna, mert azzal is csak egy sovány 90 percig értem be, hogy meglepõen csinos ez a 60 körüli nõ. Kb a kazánházban történtek közben, s után, már végképp hidegen hagyott az egész, mivel nem tartott semerre a történet. Van aki az elemi ösztönhöz hasonlította a filmet, és némi igazság van is benne, de minimális. Nálam a sokat szidott második rész is többszörösen felül múlta ezt most.
szilvi0000 2017 márc. 12. - 13:12:09
Jó film. Nem moziban popcornhoz. Otthon. Érettebbek felnõtteknek, nõknek, asszonyoknak, értelmesen szórakozni akaróknak. 7/10.
4/10
Ze74 2017 márc. 07. - 20:49:18 4/10
Elismerem a rendezõ,és a színészek(fõleg Huppert játékát) remek munkáját,de nekem is ez jutott eszembe.....
I. Huppert csak ilyen nem normális eszement filmekben tud szerepelni?
Mondjuk csak ezt és a zongoratanárnõt láttam tõle. ;-)))
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás