Eltávozott nap

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 80 perc, 1968

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Szőnyi Erzsi a Fóti Gyermekvárosban nőtt föl. Szüleit kereső hirdetésére váratlanul választ kap. Meglátogatja anyját Várkúton, aki fél a szép és túl természetes lánytól és továbbra is titkolja kapcsolatukat férje előtt. A kudarctól levert, magányos Erzsi hagyja, hogy az események megtörténjenek vele: futó kalandba kezd a vonaton megismert fiúval, támogat egy züllött férfit, aki állítólagos "halott szüleiről" hoz hírt. Majd egy klubban, ahol az Illés együttes játszik, hagyja, hogy a kihívóan viselkedő Gábor kikezdjen vele.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó aug. 08. 15:21:33
Nem igazán értettem, hogy miről is akart szólni ez a film. Unalmas volt, vontatott és elég furcsán ért véget.
1/10
Liza94 2020 aug. 09. - 12:22:55 1/10
Egyáltalán nem kötött le a film, és nem bírom elviselni Kovács Kati károgását.
fourdogs 2016 szept. 15. - 09:15:52 Előzmény olahmiki1959
Nekem az a gondolatom támadt - olvasván soraidat -, hogy az említett énekesek (és Aznavourt se hagyjuk ki) lehettek (volna) ugyanolyan képességû színészek is, de egyik irányban elindultak, és ez akkor a zene volt. Nálunk inkább a fordítottja történik (a tehetségrõl most nem beszélnék): befutott színészek lovagolják meg népszerûségüket dalénekesi minõségben.

Azt azonban nem tudtam meg, hogy érdemes-e megnéznem.
s4nlara 2016 jan. 27. - 23:40:17
Kovács Kati valóban hasonlóan formálja meg a szerepeit. Ezen lehet vitázni, hogy alkalmatlan-e színésznek, de szerintem ebben a filmben pontosan ez kellett. Mások unták a filmet, de egy ilyen helyzetet, mint amibe ez a lány került, nem lehet egy akciódús filmbe ágyazni. Itt a lényeg a belsõ folyamatok, ezért ne várjunk pörgést.
Nem tartom mestermûnek ezt a filmet, de érdemes volt megnézni!
olahmiki1959 2016 jan. 27. - 17:33:01
Én úgy emlékszem, volt egy idõszak, - fõleg a 60-as évek végén, 70-es évek elején, - amikor sok fiatal énekest, énekesnõt szerepeltettek filmekben.
Zalatnay Cini, Koncz Zsuzsa, Koós János, Kovács Kati, Horváth Charlie, és mások, játszottak filmekben, persze egyikükbõl sem lett igazi színész.
Érdekes, külföldön egy csomó énekes szerepelt már filmekben, és kiderült, hogy elképesztõen jó színészek, Oscar-díjas is van köztük, nem is kevés.
Barbra Streisand, Frank Sinatra, Elvis Prestley, - na jó, õt fõleg a hihetetlenül jóképû mivolta miatt szerepeltették, színészileg igen szerény képességei voltak, - Cher, Beyoncé, Whitney Houston, és a sor még hosszan folytatható.
Mostanában nem emlékszem magyar filmekben szereplõ énekesekre, azt hiszem, az a korszak lecsengett.
Kuttyánszki 2016 jan. 27. - 13:05:00
Nem tudom, kinek volt az ötlete, hogy Kovács Katit filmekben kell szerepeltetni. Rettentõ amatõr és valóban komor, nyomasztó arckifejezése volt mindig . Részemrõl énekesnõként sem kedvelem. A film egyébként biztosan jó, sajnos csak az utolsó félórát láttam,... Tipikus azokból az idõkbõl, amikor minden filmben suta párbeszédek, rossz hangsúlyozások jellemezték a szereplõket.:)
olahmiki1959 2016 jan. 27. - 12:26:09
Kovács Kati kitûnõ énekesnõ, prózai színésznõként is megállta a helyét abban a néhány filmben, amiben szerepelt, de engem mindig zavart az a komor, mosolytalan nézés, ami egész életében jellemzõ volt rá, és ami ebben a filmben is végigkísérte az általa alakított figurát.
Nem tudom, hogy valaha látta-e õt valaki igazán felszabadultan nevetni...
És azt sem tudom, hogy ennek van-e, volt-e valami mélyebb, lelki háttere. Talán soha nem fogjuk megtudni...
perry 2010 jan. 27. - 19:26:51
A filmmûvészet nagy dilemmája , hogy aktuális tud-e maradni az évek múlásával az újabb nemzedéknek.
Az természetes, hogy azt az üzenetet már nem fogja közvetíteni amit jelen estben a mi fiatalságunknak közvetített.
Mi akkor egy elég fegyelmezett és "direktívákkal"
jelölt világban éltünk. Voltak akik a KISZ mentén, építõ táborokban és voltak olyanok akik
okkal vagy ok nélkül lázadtak.
Illedelmes módon akkor a szocializmus "csupa derû és elõremutatás volt". Koránt sem volt publikus milyen világ létezett egy gyermekotthonban, mint ahogy ma sem tudjuk milyen
visszásságok és konfliktusok zajlanak.
Attól , hogy a társadalmi szerkezet változott sok ilyen intézményben sem személeti változás, sem pedig az emberi mentalitás sem lett más.
Bár néha hírt kapunk halálra szurkált gyermekfelügyelõkrõl, ablakon magukat kivetõ gondozottakról, de ez csak a jéghegy csúcsa.
A sodródás, a csak úgy történnek velem a dolgok
viszont nemzedékeken átível.
A nem vállalt gyerek sorsa, az anyai szeretet hiánya épp olyan élõ és fájdalmas ma mint 1968-ban.
A régmúlt szociológiai problémái ismétli önmagukat, elhagyott gyermekek, intézetek,
csellengés, alkohol, drog és más önpusztító formában.
Hazudhatunk magunknak szebb új világot a ma is szembesít minket ezekkel az élethelyzetekkel.
Természetesen mást érez majd a 20 éves aki nézi , neki filmtörténet és képes kor dokumentum.
Míg nekem a megélt valóság.
Természetesen mást mond ez balatonigábor fórumozónak.
Számomra pontosan azért jó ezeket a filmeket látni, hogy mások véleményével is szembesülhessek, mit képzel errõl egy 20-n éves és mit egy másik generáció.
Kovács Kati pedig nem filmszínész, de ott akkor valami olyat tudott, hogy rajta keresztül Mészáros Márta "üzenhetett".
Az meg külön izgalmas, hogy a francia új hullám
eszközei miképpen alkalmazódnak egy magyar filmben.
sprinter z 2010 jan. 27. - 15:05:14
a film meg már csak a pillanatképek alapján is szimpi, Katinkával kapcsolatban ugyan vannak ellenérzéseim, de ez nem fog eltántorítani!
sprinter z 2010 jan. 27. - 15:01:13 Előzmény Grigorij
ismerem az érzést. hasonló incidensek egész láncolata vezetett el engem ahhoz a döntéshez, hogy ideje tovább lépni. a dvr ilyet nekem még nem csinált. és ez nem is csak egy sima felvevõ, szóval keress rá
10/10
balatonigabor 2009 nov. 06. - 22:19:37 10/10
Üdv

Hát nemtudom de én halálra röhögtem rajta magam biztos rossz a humorom még hogy uncsi:XD
Talán ugy kell nézni eleve hogy:mindenki bolond aki a filmben van kb vagy igy vagy ugy:D Meg van benne egy két jo poén is:)
Pl: Mikor mondja x hogy este menjünk le bulizni lehet inni meg táncolni.Aztán azt hogy apámmal járok Õ iszik én meg táncolok.
Aki teheti nézze meg én azt mondom:)
Grigorij 2009 nov. 03. - 22:52:49
Tetves Philips! Készültem, beállítottam fél 9-kor! Nézem a BL-t, fél 10 és nem veszi! Megnézem, idõ OK, beállítás OK! És nem veszi! Lemondtam a szomszédokat, hogy nem kell, mert hazaértem... Én fasz! Rohadék Philips!
Sziluett2 2009 nov. 03. - 22:42:50
Én azon a részen akadtam ki, amikor Erzsi fizetett mindent a vendéglõben. Ilyen pofátlan embert. Az Erzsi fajták azok akiket mindenki kihasználja.
Sziluett2 2009 nov. 03. - 22:36:18
Gyenge film. De ha jól hallottam a háttérben, amikor Erzsi Zsámbokival beszélget a vendéglõben Seress Rezsõtõl megy a Szomorú Vasárnap. Elég halk volt, de szerintem ez a dal szólt. A egyik kedvencem:
http://www.youtube.com/watch?v=8Kkxbw3s2pM
1/10
Animer 2009 nov. 03. - 22:34:45 1/10
Ez meg mi volt????? Véletlenül idekapcsoltam, érdekelt a kor, amelyben játszódik, mert akkortájt születtem... de ilyen sekélyes, unalmas, nem életszerû filmet rég nem láttam!!! Zene pedig alig volt benne...6percig nézni, hogy szótlanul vacsorázik 5 ember, na ez kimeríti a rossz film fogalmát! Van akinek ez tetszett???
7/10
Lyl 2009 nov. 03. - 20:59:14 7/10
Ej, de rég láttam...
Úgy emlékszem, elég gyengécske film, de a zene jó, és Kovács Katin kívül jó színészek játéka teszi a kultikus Illés számok mellett érdemessé a filmet, hogy megnézzük.
bourne 2009 nov. 03. - 10:02:30
én még sosem láttam a filmet, de ma este egészen biztosan ott leszek a doboz elõtt ...