Élve eltemetve

Bakancslistához adom
Buried
16 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol-amerikai-francia thriller, 91 perc, 2010

Értékelés:

368 szavazatból
Szerinted?

Paul a USA haderő egyik beszállítója Irakban. Egy támadást követően egy koporsóban ébred fel, ahol egy öngyújtó és mobiltelefon van mellette. Hogy hogyan és miért került oda, csak emléktöredékei segítségével tudja kideríteni, ám a visszaszámlálás már megkezdődött, csakhogy a homokszemcsék pergése helyett az éltető oxigén fogyása a mérője.
Bemutató dátuma: 2011. április 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
HáziSárki jan. 18. 18:18:14 8/10
Ez a film helyenként nagyon izgalmas, helyenként nagyon idegesítő, de legfőképp nagyon-nagyon megrázó. Legalább annyira dráma - sőt, inkább az -, mint thriller. Nem nézném meg még egyszer, sőt, talán még azt is mondanám, bánom, hogy egyszer is megnéztem (más elvárásokkal ültem le elé, egy jó kis körömrágós thrillerre vágytam, és ez nem igazán az volt), ennek ellenére szerintem nagyon jó film, nagy hatással volt rám.

***Spoiler***
Az idióta bürokraták viselkedésétől egyszerűen falra másztam. Az egyik felem azt mondja, hogy eltúlozták, a másik felem viszont azt, hogy sajnos meglehet, hogy így történne az életben is. Basszus, felhív vkit egy ember, hogy élve eltemették, és ide-oda kapcsolgatják, hülyébbnél hülyébb kérdéseket tesznek föl neki. Ááááá, kész voltam! A hab a tortán az volt, amikor a cége közölte vele, hogy már az elrablása előtt elbocsátották... Mondvacsinált okból, csak hogy őket semmiféle felelősség ne terhelje...
A vége egy részről kódolható volt, hiszen valóban minimális az esély, hogy vkit ebben a helyzetben - és ilyen rövid idő alatt - megtaláljanak. Én mégis abban reménykedtem (természetesen), :) hogy kiszabadul. Vmi olyasmit vizionáltam, hogy nem temették elég mélyre, és ahogy beszakad a koporsó, ki tudja ásni magát.
A vége nagyon izgalmas volt, amikor úgy tűnt, mégis megtalálják. Aztán kopp... Percekig csak ültem, és néztem magam elé, mint egy szélütött. Mark White... Még most is kiráz a hideg...
3/10
Edicat 2018 okt. 06. - 09:07:08 3/10
Spoiler!
Nincs kétségem afelől, hogy jól kigondolt és megalkotott film...Az emberi kegyetlenséget hüen ábrázolja. Ám én jobbszerettem volna olvasni utalást arról, hogy egy nagyon szomorú film/a vége és kb igy álljak a megnézéséhez. Persze tudtam, hogy nem vigjáték lesz, hisz mégiscsak egy koporsóban játszódik, de a vége annyira sziven ütött, hogy nem aludtam jól bele. Mások szerint biztos pont emiatt érdekes és ütős az egész, de számomra nem olyan vonzó, mikor a főszereplő, aki ráadásul az egyetlen , meghal és szó szerint végignéztem a szenvedését. Nem lehet minden happy end, de az egész leirás azt sugallja, hogy van remény a jóra. Csak ennyit hiányolok, hogy nem tudtam rá felkészülni lelkileg...
tamast2 2017 ápr. 16. - 20:46:51 Előzmény Timmmmi
A világ ma nem ilyen! Az oxigén nagyon hamar elfogyott volna, ha öngyújtózik, meg akkora tüzeket rak egy olyan kicsi helyen, ami hermetikusan zárva van, ráadásul úgy lihegett, mint egy boxoló a 12. menetben.
9/10
InteriorLulu 2017 febr. 24. - 14:29:25 9/10
A film leírása szerintem nem túl szerencsés, az emléktöredékek szó ugyanis eléggé félrevisz, múltbeli történések megelevenedését sugallja, holott szó sincs ilyesmirõl. Megtudunk ugyanis minden fontosat anélkül, hogy elhagynánk ezt a zárt teret.
Én ilyesmi tartalom-leírást tudnék elképzelni:

Paul Conroy, egy az amerikai haderõnek dolgozó cég teherautósofõrje Irakban, egy támadást követõen elásva, egy faládában ébred. Mellette öngyújtó, elemlámpa, egy mobiltelefon, egy ceruza és egy bicska. A telefon az egyetlen kapcsolata mind az elrablójával, mind általában a külvilággal, és nagyon úgy tûnik, csakis ezáltal remélheti szabadulását. Sok ideje nincs, a visszaszámlálás már megkezdõdött, melynek a levegõ lassú, de biztos fogyása a mérõje...

Amúgy szerintem nagyon jó film, egy kamaradráma erõs kritikai attitûddel, és igen jó színészi alakítással.
barna pólós 2016 febr. 01. - 19:43:54
Annyira nem jó film, elég egysíkú, többet vártam, de meg lehet nézni.
10/10
Timmmmi 2016 jan. 04. - 17:47:31 10/10
Ez a film embertelen, és kegyetlen, és rémisztõ. És az a legkegyetlenebb benne, hogy a valóságot mutatja be. Ilyen ma a világ... A maga nemében tökéletesnek találom.
6/10
Dalmát 2015 jan. 03. - 21:47:31 6/10
Ahhoz képest, hogy egy koporsóban játszódik, egész jó film. Nem értem azokat, akik amiatt nyavalyognak, hogy nem volt elég mozgalmas vagy látványos. Szerintem az élve eltemetõs történetek között a színvonalasabb alkotások közé tartozik, néha kifejezetten rossz volt nézni, klausztrofóbiásoknak fõleg nem ajánlom. A fõhõs meg csak egy kamionsofõr, mit kellene tennie? (Ja, kiderülhetne, hogy olyan shaolin praktikák tudója, amikkel gyerekjáték kitörni egy elföldelt koporsóból.)
10/10
sixpack1989 2015 nov. 15. - 19:56:30 10/10
felraktam youtube-ra a filmet,akit érdekel! ;)
h.tibi91 2015 okt. 22. - 21:45:17
Egész tûrhetõ alkotás, amely eléggé nyomasztó hatást gyakorol az emberre. Érdekes maga a téma és egyedi is azonban szerintem sokkal több mindent ki lehetett volna hozni belõle. Kissé nekem meglepõ volt, hogy milyen hosszú a stáblista pedig ezt a film annyira nem indokolná.
Kissé számomra fura a fõhõs tesze toszasága, mikor nem követ egyes utasításokat vagy nem veszi fel a telefont mikor hívják például, de lehet, hogy ez csak az önmagáról való lemondást szemlélteti.
Eléggé lowbudget kivitelezésûnek tûnik a film, pedig lehetett volna ez egy nagyfilm is, akár amiben egy átfogó mentõakciót szerveznek a mentésre, több akcióval és egyáltalán cselekménnyel. Olyan ez, így mint ha folyton azt kérdezgetné a film a nézõtõl, hogy te mit tennél, mit csinálnál. Ez persze el is éri a célját azonban már-már túlzásokba esik.
Egy lassú elgondolkodtató kissé melankolikus esti mozira vágyó nézõknek ajánlom.
5/10
xdm 2015 szept. 20. - 21:31:01
Ez egy nagyon jó film, nekem maximálisan tetszett. Nem értem a fanyalgókat. Megadja a film azt, ami a címe, élve eltemetve. Igazi kausztrofób élmény, már ha ez lehet élmény. Igen, ilyen ha föld alatt vagy, és még élsz. Ryan reynoldsot pedig sajnálom, hogy 1-2 komoly szerepe van csak, mert általában a zsebhokizós, szarós fingós neoprimitív vígjátékok adonisza, legtöbbször, pedig lenne benne potenciál valami komolyabbra.
6/10
sawyerx 2015 máj. 05. - 17:32:48 6/10
Nem egy többször nézõs, de egynek elég jó volt. Érdekes.
10/10
Nira1900 2014 okt. 02. - 00:39:09 10/10
Én direkt örültem, hogy nincsenek olyan erõltetett, kiagyalt "csavarok" benne, mint más filmekben. Ad elég csavart az élet, hja... Csak sajnálni lehet azt, aki nem tud túllépni a megkeményedett elvárásain, hogy szerinte milyennek kellene lennie egy filmnek, kellemeset vár, kényelmeset vár, ultra-logikusat vár - ahelyett, hogy csak a beleérzésére hagyatkozna, és úgy nézné ezt a szörnyû helyzetet.

***SPOILER ***
Pont az egyszerûségével ütött szíven a vége... Látjuk és halljuk, amit az agyunk el akar hinni. Pedig remény még annyi se volt, mint amennyit jóindulatból hazudtak nekünk.
8/10
offtopic
idõjós1010 2014 szept. 21. - 22:31:39 8/10 Előzmény Ec57asy
Most valamiért nem látom a képeket, de azért köszi az infót
Ec57asy 2014 szept. 16. - 14:55:01 Előzmény idõjós1010
Nem tudom, hogy valaki válaszolt e a megjegyzésedre, de az 5. fotó amirõl te beszélsz ott épp a rendezõ magyaráz a színésznek...
6/10
sawyerx 2013 dec. 15. - 20:53:01 6/10
Nem is úgy kell nekiállni, mint egy átlagos filmnek. 1 helyszínen, egy koporsóban játszódik az egész, végig a faszit mutatják, ez a "mûfaja", a Fûrészhez tudnám talán hasonlítani. Az elején azt hittem, hosszú lesz neki a másfél óra, de aztán egyszer csak arra eszméltem, hogy már a végén vagyok. SZerintem igen izgalmas, a mivoltjához tekintve leköti az embert, hamar elmegy vele az idõ, a végén a fordulatot pedig már sajnos tudtam, de így is nagyon bejött. Fõleg az, amit a munkaadója tesz vele, valószínûleg a valóságban is így mûködnek a dolgok... pár résznél eléggé meghatódtam.

9/10
1/10
Babi néni 2013 nov. 05. - 00:01:58 1/10
Képtelen vagyok felfogni ezt az irgalmatlanul magas pontszámot a filmnél (7)wtf????

Nem is tudom, h ennél vacakabbat láttam-e valaha...
Broawner 2013 aug. 22. - 20:56:02
Hat nekem nem nagyon tetszett, az utolso 10 percig, onnantol viszont mar majdnem beleorultem, ugy vartam a veget :) Eleg nagy csavar volt a vege, es latszodik, hogy az Usanak sem er el mindenhova a keze..
2/10
feeco 2013 máj. 30. - 10:28:48 2/10
igazi kínszenvedés végignézni..
na nem mintha olyan jól megcsinálták volna..
mert tulajdonképpen ötlet és színészi bravúr nélkül sokkolni próbáló, kevés fantáziával és minimál költségvetéssel elkészített idegesítõ unalom-halom..
a Lehetetlen (The Impossible) c. profi munkával ellentétben ez a film nem ébresztett bennem empátiát - teljesen mindegy volt, hogy megmenekül-e vagy nem ez a szánalmas figura..
5/10
SandroVM 2013 febr. 16. - 03:36:30 5/10
Nem sok szó esik róla úgy látom - bár nem fogok 186 hsz-t elolvasni - de ez egy politikai-társadalmi beállítottságú film. Nem azon van a hangsúly, hogy mi lesz a vége, hanem a telefonhívások tartalma a fontos. Engem kifejezetten emlékeztetett a Bekasztlizva külföldön címû kiváló dokumentumsorozat háborús övezetben játszódó részeire, és ehhez mérten nem hiszem, hogy ez egy színvonaltalan film lenne. Én kiváltképp szeretem az egy helyszínes, kevés szereplõs, dialógusokon épülõ filmeket és ha nem is adtam neki magas pontszámot, de kedveltem a filmet. Reynoldsban pedig nem találtam semmi kivetni valót. Az utolsó képkocka után vagy 20 másodpercig folyamatosan kirázott a hideg annyira nagy hatással volt rám. Az orgazmusom ellenére véleményem szerint ez egy átlagos film: 10/5
3/10
Rahar 2013 jan. 23. - 11:19:38 3/10 Előzmény xyz
Ha nem is oly szigorúan, mint te, de egyetértek az általad leírtakkal. A megtekintése közben vártam egy érdekes csavart, valami váratlan fejleményt, például, hogy csak tesztelik, próbára teszik vagy a fõszereplõ nem az, mint aminek kiadja magát és így próbálnak információt kiszedni belõle, de semmi. Ezek után a film befejezésére számítottam, én is így oldottam volna meg.
***SPOILER***
A film végi fenyegetés és ujjlevágás értelmetlen. A terrorista nem egy felkészült személy volt, 5 millió dollárt kért. Ha egy kicsit utánajárt volna, akkor tudhatta volna, hogy sem ország, sem multinacionális cég nem fizet váltságdíjat. Ennyi pénzt meg biztos nem. Ebbõl kifolyólag valószínûleg a túszejtõ egy helyi, egyszerû tekintetû személy. Se pénze, se lehetõsége nem lenne neki elmenni a fõszereplõ családját megkeresni Amerikába.
***SPOILER VÉGE***
Ami viszont nekem tetszik a filmben, hogy mennyire gyönyörûen be van mutatva a multinacionális cégek mûködése.
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás