Elveszve Münchenben

Bakancslistához adom
Lost in Munich
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott cseh vígjáték, 105 perc, 2015

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A müncheni egyezmény 70. évfordulójára egy élő relikvia érkezik a cseh fővárosba: Sir "P". A kilencven éves szürke papagáj gazdája a harmincas években Édouard Daladier, francia miniszterelnök volt, akinek legfontosabb kijelentéseit a házi kedvenc a mai napig szajkózza. Amikor a papagájt elrabolja egy oknyomozó riporter, a madár ellentmondásos idézetei miatt nemzetközi politikai botrány van kialakulóban.
Petr Zelenka, akit Gombdili, A sátán éve, illetve hétköznapi őrültségek című filmjei, valamint ez utóbbi magyar színpadi változatainak köszönhetően ismerhetnek a magyar nézők, ezúttal a cseh történelem Mohácsával, az 1938-as müncheni egyezménnyel foglalkozó filmszatírát forgatott, tehetséggel és igen sajátos szemszögből.

Díjak:
2015 - Cseh filmkritikusok díja: legjobb film, legjobb forgatókönyv és legjobb rendezés

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Nótárius 2021 júl. 16. - 13:05:47 9/10






A cseh filmművészet legnívósabb hagyományait idéző, mély emberismeretre alapozott sajátos humorral átszőtt, invenciózusan papagájos, elgondolkodtatva is igényesen szórakoztató nagyszerű film. Elkomolyodva is végig könnyed remekléssel ötvözi a "film a filmben, a filmről"* módból fakadó különös átvezetéseket, fordulatokat, valamint szertelen abszurdokat a morálisan is megfontolásra késztető történelmi visszatekintéssel, továbbá a nagyon-is jelenidejűen problémahalmazos társadalmi és politikai valósággal. 
A manipulált zártságú egyéni szűklátókörűségek feloldása és ekként az együttműködésre hangoltabb közgondolkodás érdekében: jó lenne, ha a tényleges történelmi múltunk és a jelenünk konszenzuálisabb feldolgozása érdekében, efféle önreflektív szemléletű magyar filmeket is láthatnánk!
9/10
Nótárius 2021 jún. 12. - 19:44:53 9/10
Szemléletesb ajánlóként íme e valóban jó film előzetese:
Lost in Munich
https://youtu.be/tH8H0ygqPv4
Dolphus Lundgrennus 2021 jún. 12. - 12:23:33 Előzmény marxengelszleninsz
Üdítő elemzést írtál, kár, hogy a nickedben rosszul jelölöd két, jellemzően csak profilból ismert hős nevét, ami helyesen marksz és leninc:)
10/10
marxengelszleninsz 2019 febr. 27. - 22:29:12 10/10
Érdekes egy film, meg kell hagyni. A néző a film egyharmadáig azt hiszi, hogy egy kellemes-butácska kis vígjátékot néz, aztán hirtelen minden megváltozik.. és más dimenzióba kerül a film. Kifutnak a vígjáték utolsó filmkockái és megkezdődik egy egészen másfajta történet, ami viszont már messze nem csak egy vígjáték. Innentől a történet a fekete komédiától a drámáig egész széles skálán mozog.

A leírásban a "cseh történelem Mohácsa" kifejezés szerepel, ami elég hülye megfogalmazás, hiszen a müncheni egyezmény egyértelműen Trianont idézi, mi több, történelmileg is ahhoz kapcsolódik. A szereplők Csehszlovákia feldarabolásának traumáját boncolgatják, és Edvard Beneš tényleges politikai szerepét próbálják tisztázni. Bár nekünk magyaroknak ez a név nem idéz sok jót, és nyilván nem fogunk gyászkönnyeket hullatni azért sem, hogy az első bécsi döntéssel magyarlakta területeink visszakerültek hozzánk, mégis, sok közös kapcsolódási pont van, amin keresztül nagyon is átérezhetővé válik a szereplők (a mai cseh emberek) gondolkodása a franciákról vagy a müncheni egyezményről. Ezen felül a film elég jó látleletet ad a mai közép/kelet európai ügyeskedő-mutyizó, fiktív céges, kamu projektes eu-támogatásos világról, valamint a bizalmatlanság és a gyűlölet pusztító erejéről. Csupa olyan téma, amelyet mi is igen jól ismerünk..