Elysium - Zárt világ

Bakancslistához adom
Elysium
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, 109 perc, 2013

Értékelés:

432 szavazatból
Szerinted?

2154-re az emberiség két részre szakadt, gazdagokra és szegényekre. Az előbbiek a hatalmas mesterséges hold, az Elysium rendezett és biztonságos világában élnek, míg az utóbbiak a lepusztult és túlzsúfolt Földön. A kiváltságosok gondosan védik előjogaikat a lentiektől, az illegális bevándorlók ellen törvényt és fegyvert is bevetnek. Maxnak az élete múlik azon, hogy a lehető leggyorsabban feljusson a vágyott világba, megszerezze azt, amire szüksége van, és amivel talán az egész világ sorsát megváltozatja.
Bemutató dátuma: 2013. augusztus 15. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
retrojedi febr. 26. 15:39:49 5/10 Előzmény Péterrrrrr
Azért ha belegondolunk hogy miből is áll a gazdagok (a leggazdagabbak) vagyona: kis részben ingatlanok, menő autók, stb. (ez a 'menőzés'), nagyobbrészt viszont részvények, kötvények, azaz tulajdonképpen sokféle fizetési ígérvény, papírok ahol valaki ígéri hogy majd sok pénz fizet a birtokosának valamikor. Ha ezt a sok papírt valaki tényleges dolgokra akarja váltani hogy osztogathasson, nagyon könnyen kiderülhet hogy az egész látszólagos gazdagság csak egy lufi. Különösen hogy a világon sok dolog termelésének (pl. élelmiszerek) megvannak a természetes korlátai: nem csak azért nem lehet etetni mondjuk 20 milliárd embert mert nincs rá pénz, hanem mert végesek a termőterületek, a foszfátkészletek, stb. Az adott korlátok mellett, az adott technikai szinten ha több pénzt biztosítunk élelmiszervásárlásra, akkor egyszerűen fel fog menni az ára.
A 'szocialista érzelműek' (globalista liberálisok) a probléma másik oldaláról általában nem szeretnek tudomást venni: hogy általában a szegényebb rétegekben/országokban születik több gyerek. A 'gazdagok' már 1974-ben is gazdagok voltak, pedig akkor még csak fele ennyi (4 Mrd) ember volt. Tehát ha felmerül a kérdés, hogy mért is nem jutott a világ mai szegény területein lakóknak az elképzelt 'nagy osztozkodásnál' - hát azért, mert akkor ők még nem is voltak! Európa mindig fejlettebb volt Afrikánál, és nem azért mert ellopta az afrikaiak pénzét, hiszen a Római Birodalom idején Afrika teljes lakossága 20 millió fő volt, míg a rómaiaké 50 millió (akik Afrika területének 90%-át nem is tudták elérni).
Ezeken nem ártott volna elgondolkodnia a film készítőinek sem.
Péterrrrrr febr. 24. 19:11:35 Előzmény retrojedi
Jelenleg a világ vagyonának a 90 %-át pár %-nyi ember birtokolja... Döbbenetes az igazságtalanság... Ha a jegybank elkezdi szórni a világ leggazdagabbjainak vagyonát akkor jut belőle mindenkinek...
5/10
sexykex 2019 nov. 29. - 09:55:12 5/10
Azt hittem, hogy ennek a mozinak is képregény őse volt, mert legalább annyira értelmetlen, mint a Marvel és a DC filmek zöme. Csapongó, ész nélküli fantázia jellemzi. Semmi sincs kidolgozva, semmi sem logikus benne. Egyedül a látvány és talán a Damon, Copley páros játéka ér benne valamit.
7/10
Richard Kovács 2019 szept. 18. - 10:18:11 7/10
Jó film, kicsit többet ki lehetett volna hozni belőle, de arra meg ott a District9.
Teddy Daniels 2018 dec. 14. - 03:13:50
Ne haragudj, de te valóban az Elysium-ot nézted?

SPOILER

Miben nincs logika? Legalább egy érvet említs meg.
A lezárás értelmetlen? Amikor a rendszer újraindul, a szegények felszabadulnak és megkapják a jogaikat.
robi_69 2018 dec. 12. - 21:11:04
A film világos üzenetet fogalmaz meg: a szegénység és igazságtalanság ellen bármilyen eszközzel harcolni kell!
És akkor a - mondjuk 20 milliárd - szegény is elysiumi állampolgárságot fog kapni, és utána egyformán fognak élni, mint a korábbi - mondjuk 20 ezer - kiváltságos.
Jó éjszakát gyerekek!
8/10
Kit Fisto 2018 okt. 23. - 14:20:52 8/10
Nekem tetszik. Az egyik legjobb posztapokaliptikus film. Jodie Foster nem vállal el akármit, mindig jól ítélte meg, hogy miben érdemes szerepelnie.
jazz480708 2018 okt. 23. - 13:50:24
Respect !!!
Tarzanboy45 2018 szept. 16. - 18:50:51
Itt van nektek Elysium alapjai...
https://tablet.hvg.hu/itthon/20180914_Kozpenz_van_osztondijprogram_meg_nincs_a_debreceni_alomiskolaban
Egyenlőre még csak a Földön, de a lényeg benne van. Mindannyiunk pénzéből a kevés kiváltságos részére...
Miközben a közoktatást az állítólagos “esélyegyenlőség” jegyében a földdel teszik egyenlővé...
durumdara 2018 szept. 16. - 13:28:16
Nézhető film, csak hát sok a logikátlan elem benne, és kicsit propaganda szagú.
Olyan, mintha első lépésben dél-afrikai "karikatúra" lett volna.

[SPOILER]
Nem értem, hogy egy sugárfertőzött, szinte kiütött ember, akinek eltört a karja, hogy megy át egy feji interfész és exoskeleton beépítéstől terminátorba.
Nem az volt, hogy "súlyosan károsodtak a belső szervei" ???

Másrészt egy Elysium önmagában is logikátlan egy ilyen molekuláris helyreállító géppel.

Véges erőforrások, miközben minimálisra csökkennek a betegségek és a halálozás...
És akkor erre még rászabadul mindenki...

Igen, EURÓPA vagy KÜLFÖLD párhuzam. Másutt rossz, ide jönnek tömegesen és lassan beköszönt ugyanaz, ami elől jöttek - pont a mennyiségi és minőségi problémák miatt (az eltérő kultúrák beolvadás helyett gettósodnak).
[/SPOILER]

abisztriczky 2018 szept. 14. - 20:31:40
Csodálom hogy Matt Damon hogy vállalhatta el a szerepet!?? Biztos rengeteg pénzért.......
SpiderZ 2018 júl. 05. - 22:00:32
Sör és popkorn kell hozzá. Jó sok. Főleg sör, hogy mire a végére (az egyébként is logikátlan, gyáva, felszínes ) cselekmény végleg a saját kardjába dől, addigra már ne vessen szét az ideg, hogy ekkora marhaságra csesztük el az időt.
5/10
Dubhe 2018 ápr. 10. - 23:18:55 5/10
Elég látványos, elsőre szórakoztató, jól összerakott sci-fi, ajánlott annak aki kedveli ezt a műfajt. Elsőre elég jónak tűnik, pedig hülyét kapok az űrben pöfögő járművektől és eléggé belógnak a képbe az unalomig ismételt klisék is.

Aki a logikus sztorikat kedveli az párszor csalódni fog, mert elég sok logikátlan ostobaság van összehordva, így csak 5 pont.
Korábban itt már egész listát írtak ezekről, én csak hármat - SPOILER - miért nem tett egy féltéglát az ajtóba? - Minek küszködni egész űrhajó flottával (ami sufniban is csúcstechnikának látszik) egy csodagyógyágy megszerzése helyett? na és persze bármely földi sziget/ földrész elfoglalása jobb ötlet mint a csoda űrállomást felépíteni, üzemeltetni.
7/10
Rocco1899 2017 nov. 29. - 14:25:47 7/10
Huha. Nem ártana kissé körülnézned a való világban.
8/10
InteriorLulu 2017 nov. 29. - 14:15:50 8/10
Kicsit OFF.

"A jelenleg zajló szervezett migráns-zsarolása Európának más fénytörést ad a történetnek:... Ha benyomul Európába ötvenmillió migráns, nem fognak fölemelõdni európai szintre, hanem Európa oldódik fel bennük, megsemmisül.'

Ez a mondatkezdõ "ha" sokkal inkább "amennyiben", a "benyomul" pedig sokkal pontosabb lenne feltételes módban: tény ugyanis, hogy jelenleg az EU a lakosságszámához képest csupán 0,2 százaléknyi menekültet fogad be, azon felül pedig mindekit elõbb-utóbb visszatoloncol. És ennek az aránynak a nagyságrendi növelésére sem politikai, sem gazdasági akarat, sem mondjuk demográfiai szükségszerûségbõl fakadó nyomás nincsen. Mint ahogy eleve semmi jelét nem látni az európai politikai-gazdasági elitben annak, hogy hagynák, hogy milliónyi migráns Európa földjére lépjen; hovatovább a külsõ határok védelme egyre inkább csak szigorodik és hatékonyabbá válik.
6/10
jozsi86 2017 júl. 29. - 07:47:21 6/10
Gyengusz. Nulla.
5/10
retrojedi 2017 márc. 27. - 01:06:13 5/10
Bár az alapötlet remek lenne, a forgatókönyv miatt az egész film kong az ürességtõl... Ráadásul - korunk véleményformálóival összhangban - gyáva is a film, hiszen a túlnépesedést kimondja, azt azonban elsunnyogja hogy ennek bizony van ellenszere, a fogamzásgátló, amit már 50 éve feltaláltak, de úgy látszik még 2154-ben (majd 200 évvel késõbb) sem sikerült rávenni az érintetteket a beszedésére.
A végkifejlet is ostobaság, hiszen ha az Elysium bázis kapacitásai végesek, akkor végtelen számú embert belepasszírozva nyilván pár hét után megszûnik mûködni... Ez olyan mint az infláció: ha a jegybank elkezdni nyomni a lóvét és szórja mindenkinek, akkor hamarosan mindenki csóró lesz - avagy, ha mindenki kivételezett, akkor senki sem az. A gyógyító gépeket viszont megoszthatták volna a földiekkel, hacsak a gyártásuknak/mûködtetésüknek nincs valami extrém erõforrás-szükséglete.
6/10
szepipiktor 2017 jan. 20. - 11:15:35 6/10
Jó eredeti téma, de borzalmas megvalósítás.
Ez valójában nem is scifi, csak scifi-be bújtatott PC alapú akciófilm.
Mert történhetne a Földön is, mondjuk egy védett sziget és a túlzsúfolt szárazföld viszonylatában is. Tehát az ûrnek, az ûrálomásnak itt semmi lényege nincs.
medve05 2017 jan. 08. - 16:43:23
Elsõre tetszett. De miért van az mostanában, hogy a magvasabb gondolatokkal operáló fantasztikus filmek körülbelül a közepüktõl rendre elsüllyednek az akcióklisék posványában? (l. még pl.: Avatar, In Time, stb.)
Nyilván direkt. A tömegfilmnek felszínesnek kell lennie.
De ha már van valaminek egy majdnem eredeti, de legalábbis frappáns nyitása, miért nem lehet kitalálni ezt-azt a forgatókönyv közepe után is? Félig elpocsékolt lehetõség...

SPOILER:
Személy szerint jobban értékeltem volna, ha a történet legfõbb gonosza egy érzéketlen és megalomániás Jodie Foster, a futurisztikus diktatúra-klisé elõnyeivel (esetleg egy-két fordulattal) felszerelve, és nem pedig a hatalomtól megrészegült ex-zsoldos klisé, mindössze egy erõs ember (Simon Phoenix újratöltve), akit meg kell verni, és kész.

És az csak engem zavar, hogy miért szakállal együtt nõtt vissza a fickó arca?! Ha már ilyen vagány szakálla van, az a genetikai kódjába is beépül? :D
port_man 2016 okt. 31. - 19:55:10
Elõször érdekesnek tartottam, csak pont azzal nem foglalkoztak, ami érdekelt.

*** SPOILER VESZÉLY ***

1.) Mit csinálnak fent, mint csinálnak lent? A "gazdagok" addig gazdagok, amíg valakik vagy valamik dolgoznak helyettük, ellátják õket. Ott fönt ki dolgozott helyettük? Mindent a Földrõl szállítottak fel és ott csináltak? Kik csinálták meg az egész létesítményt, azok hová lettek - és kik üzemelték? Hogy mûködött az, mikor-mitõl volt éjjel-nappal?

2.) A pasika feltöltötte (az agyába ?) az újraindító kódot, gondolom saját maga sem akart meghalni, visszatöltéskor, akkor a fõhõsnek miért kellett ugyanattól kinyiffannia? Amellett, hogy számos más módon eljuttathatta volna a kódot, saját magát nem veszélyeztetve.

3.) A "nem olvasható" kódról hogy jöttek rá hogy mégis micsoda? Sõt, egy pillanat alatt át is írták, a végén, hogy mindenki polgár legyen.

4.) Az a csöpögõs jelenet nem kellett volna, hogy "azt ígértem neked...".

5.) Mit gondolt a védelmi miniszter, hogy egy újraindítástól - ami pár másodperc volt - eltûnik az Elnök és senki nem jön rá, hogy kicserélték? Mégis mit akart?

6.) Mit akartak a földi titkos ügynökök? Elõbb-utóbb úgyis lekapcsolták volna õket.

7.) Hiába indult újra a rendszer, attól még nem kellett változnia semminek, hiszen le is lehet állítani vagy újraprogramozni, mi és miért küldött mentõhajókat a földre? Csak a rendszer, vagy engedélyezte az elnök? És mit oldott az meg?

8.) Érdekesnek tûnõ kerettörténet, csúcstechnológia - és a szokásos közelharcos verekedés, mint az õskorban. Ezt nem lehet túllépni, ez annyira fantasztikus?

9.) A Földi ûrhajókat miért nem semmisítették meg, ha folyton támadások érték az E-t? Elég jó technikájuk volt a földi "ellenállóknak" is. Ennek ellenére ki vállal kockázatos utakat, amiben lelõhetik? Ha nem is lövik le, azonnal egy varázságy közelében szállnak le, és ez biztos?

10.) A földi ügynökök miféle meggondolásból nyomorogtak a földiek között, parancsra várva?
Összes hozzászólás