Emberek a havason

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 89 perc, 1942

Értékelés:

75 szavazatból
Szerinted?

Erdei Csutak Gergő székely favágó családostul felköltözik a havasokba, mert a fakitermelésnél - úgy tűnik - végre jól fog keresni. A fakitermelést szervező vállalkozónak megtetszik Anna, Gergő szép felesége, és míg a férje dolgozik, megpróbálja megkörnyékezni. Anna rémülten elmenekül, és véletlenül a szakadékba zuhan...
A film 1942-ben Velencében művészeti díjat nyert.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Sadenal 2015 szept. 11. - 17:44:38 8/10
Egyszerûség jellemzi, de annál emberibb és mély. Látni kell...


8/10
offtopic
Yoshi-Hashi 2015 jún. 04. - 12:50:57 Előzmény orgyen
Jézusom, ez amúgy pont a film mellett szól... Hogy a fehértelefonos vígjátékok uralta világban is nyerni tudott Velencében egy abszolút trendek ellen menõ film.
profanumvulgus 2015 jún. 04. - 10:51:41
Na persze hogy ma, a nemzeti gyásznapon (a trianonánia jegyében) vetíti a Duna tv.
Frony 2015 jún. 04. - 10:20:53 Előzmény stenmore
Teljesen egyet értek Veled!!
orgyen 2015 márc. 09. - 13:56:51 Előzmény LajtaJ
1942-ben, az olasz "fehértelefonos" filmek idõszakában Velencében díjat nyerni nem ugyanaz volt mint a II.VH. után.
45 után valóban az értéket jutalmazták és mûvészi rangot jelentett, de korábban épp a fordítottja volt igaz. Errõl nem szabad megfeledkezni.
Értem én hogy a "Nem, Nem, Soha" eszméknek mindíg volt és lesz támogatása kis hazánkban és a Trianon trauma is elég fájó lehet (én sem vagyok mentes tõle), de ez nem lehet ok a torzító szemüveg használatára.
4427 2014 nov. 21. - 22:07:33
Mától DVD-n is. Extrákkal. Extra jó minõségben!
Gratulálok a digitális felújítás munkatárasainak. Nagy és kitûnõ munkát végeztek!
stenmore 2013 nov. 11. - 23:50:43
Azzal a kis helyesbítéssel értek egyet, hogy a kommunizmusban nem is akarták megmagyarázni az imádkozós jelenetet,mert az a "kommunizmus" már nem az 50-es évekbeli volt hanem normális kultúrpolitika volt általában ,bár ma lenne annyira igényes és népmûvelõ a kultúra mint a "kommunizmus" alatt volt,de ma csak szar folyik a csapból is.
10/10
galakos 2013 nov. 11. - 23:42:52 10/10
Speciel ezt a filmet a bõsz Kádár-rendszer alatt láttam elõször, ahol ezt is mint kommunista érzelmû filmként aposztrofálták (csak azt a sok imádkozós jelenetet nem tudták megmagyarázni). Akkor is és most is az egyik legjobb magyar film volt. Ez annyira igaz, hogy az 1969-es kiadású 200 film c. Magvetõ kiadású könyvemben is szerepel, amely a filmmûvészet akkori 200 legjobb filmjét foglalta össze. Sajnos persze ezek között rengeteg szovjet film is volt, ami nem mind volt annyira világszínvonalú, de azok közt is volt pl. Eizenstein. Aki a mai politikával akar párhuzamot húzni, akkor jól kösse fel a gatyát, mert ennek annyi köze van bármihez a mai életbõl, hogy ebben is emberek játszanak. De sehol annyi érzelem, és színészi játék nincs manapság, mint ebben a "sematikus" mûben. Görbe Nóra apja pedig a háború alatt és a kommunizmus fejlett rendszerében is kiváló színész volt, ahogy Páger is. Személy szerint a Major-Gobbi párost én mindig utáltam, de el kell ismerni, hogy voltak jó alakításaik. Aki ebben a filmben a Fideszt látja, az gyógyíttassa magát. Aki Horthy-t, az is. Ezt a székely felmenõim is kikérnék maguknak, bár ez nem igaz, õk csak halkan megráznák a fejüket és legyintenének és mennének tovább a Hargita felé.
4427 2013 nov. 11. - 14:39:57
Tegnap este egy (technikailag) felújított filmet vetítettek?
Azért kérdem, mert az elsõ percekrõl lemaradtam. Ha felújított, akkor, gondolom, ott volt az elején a MaNDA jelzés.
Egyébként, ugye mindenki tudja: most vasárnap este is Duna tv!
10/10
-greghouse- 2013 nov. 11. - 11:55:24 10/10 Előzmény LajtaJ
Így van. Azért Velencébe nem a mai Jobbik vagy bárki jelölte. Nemzetközileg elismert volt, és ma is az. Az, hogy kinek a mûvébõl készült, semmit nem befolyásol, ugyanis még az alapmûben sincs semmi szélsõjobboldali. Semmi.
A film alapmû. Illik ismerni, mert mûvészet, kincs. Nem keverendõ össze sem a korszak, sem az író (egyesek által vitatott) értékeivel. Illene a filmet önmagában értékelni, és mint ilyen, külföldön is elismerték, hogy a neorealizmus elõfutára volt.
...Talán nem kellene mindenbe görcsösen a mai aktuálpolitikát belegyömöszölni.
Yorath 2013 nov. 11. - 11:33:23 Előzmény proskit
***moderálva*** Ez nem az a Szöts István. Mert ezt a filmet 1942-ben készítették, és akkor mlg nem élt a te általad kifogásolt Szöts.
10/10
LajtaJ 2013 nov. 07. - 21:42:22 10/10 Előzmény orgyen
Megfeledkezel róla, hogy ez au általad "gyengének" minõsített film - a valóságban egy remekmû - 1942-ben Velencében mûvészeti díjat nyert. 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választották.
orgyen 2013 márc. 31. - 03:22:13
Elég gyenge film, a korra jellemzõ sematizmussal, erõs politikai felhangokkal.
Persze most amikor Nyirõt istenítik, ezt a filmet is kötelezõ imádni.
vénasszonyok -nyara 2012 júl. 01. - 18:09:21
Világos! Ha egy színház a III. Richárdot játssza, szót se ejtsünk Shakespeare-rõl, csak a rendezõrõl. Csak az övé az elismerés.
proskit 2012 júl. 01. - 17:01:09
A közelmúltig minden politikai felütés nélkül mondhattuk, hogy Szõts István filmje remekmû. Aztán történt valami, mégpedig a Székelyföldi ámokfutás egy politikailag vitaható író hamvaival. Ezzel nem csak Nyírõt sikerült évtizedkere "temetetlenné" tenni, hanem Szõts életmûvét is meggyalázták. Köszönjük szépen, politikusok (minden oldalról), hogy tönkreteszitek a mindennapi nyugalmunkat. Tudomásul kell venni, hogy a rendezõnek van filmje, nem az írónak. Szõts István kapta a nemzetközi elismeréseket, nem Nyírõ József. Aki mást próbál belemgyarázni, az a napi politika szekerét tolja.
olahmiki1959 2012 jún. 26. - 06:20:14
Nem a legszerencsésebb dolog beleszólni két ember vitájába, most mégis megteszem.
Az "Emberek a havason" címû film esetében el lehet, sõt, el kell! választani a mûvet az alkotójától. Ez egy csodálatos remekmû, 1942-ben készült, mégsem viseli magán az akkori filmgyártás bájos, de felületes, vígjátéki filmes eszközeit, dramaturgiájában, fényképezésében, drámai színészi alakításaiban abszolút korszerû, idõtálló, maradandó alkotás született.
Gyermekkoromban olvastam Nyírõ néhány könyvét, nagyon megkapó volt az egyszerûsége, a tisztasága, az erdélyi emberek életének számomra teljesen idegen, mégis rokonszenves ábrázolása.
Szerintem egészen napjainkig, Nyírõ életének megkérdõjelezhetõ, és elítélendõ mozzanatai abszolút ismeretlenek voltak a nagyközönség számára, hiszen soha nem tanultunk róla, a Kádár-korszak elfeledte, indexre tette, ahogyan 45 elõtti filmeket sem lehetett látni évtizedekig a tv.-ben. Hiába nem volt bennük semmi vitatható, vagy káros, azt mondák róluk, hogy a régi világ, egy leszerepelt történelmi korszak kispolgári életét ábrázolják, tehát nem férnek össze a szocialista kultúrával.
Az akkori korszak írói, színészei, rendezõi közül sokan a mai napig nem kerültek a helyükre, nem tisztázódott a történelmi szerepük, ami nem a mi hibánk, hanem a rendszerváltás utáni húsz év felelõssége.
Nekem, mint könyvolvasónak, és filmnézõnek, nem kötelességem minden esetben tudnom, hogy melyik író, vagy rendezõ éppen milyen homályos folttal rendelkezik a magánéletében. Egy szempont számít, hogy tetszik-e a mû, amit nézek vagy olvasok, vagy nem.
A családunknak közel 8 ezer kötetes könyvtára van, nekem kb. 1500 darabból álló filmes gyûjteményem, képzeld el, ha a te elveidet követve, mindegyik könyvet és filmet olyan szempontból vizsgálnám, hogy csak akkor maradhat a birtokunkban, ha az alkotója éppen megfelel az aktuális politikai nézeteknek, vagy sem.
Fizikai képtelenség ennyi szerzõnek az életútját nyomon követni és számon tartani.
Nyírõt kritizálhatod éppen eleget, sajnos, azt hiszem, van is miért, de az "Emberek a havason"-t ne bántsd, mert az a csodálatos remekmû ezt nem érdemli meg.
9/10
hutizs 2012 jún. 25. - 09:52:23 9/10
Hatalmas film, és meg kell próbálni Nyírõ politikai tevékenységétõl elvonatkoztatni. A film különben sem egyedül az õ munkája, bár nyilván a jó alap nélkülözhetetlen. Én külön kiemelném a szereplõket, annyira hitelesek, hogy szinte nem tudom eldönteni, színészeket kértek fel, hogy alakítsanak székely favágókat, vagy favágókat, hogy játsszanak a filmben:)

És valóban, egy ilyen fórumon foglalkozzunk a filmmel, mint alkotással, az alkotók magán- politikai-, stb. életérõl meg legyen meg mindenkinek a privát véleménye.
ceia 2012 jún. 24. - 18:48:08
Ez tényleg az egyik legjobb magyar film! Kiemelkedõ minden szempontból, ilyenek többé már nem készülnek!
offtopic
vénasszonyok -nyara 2012 jún. 24. - 18:30:39
Remélem nem hallgatsz Wagnert, nem nézel olyan filmet, amiben Páger Antal játszik és nem vezetsz Ford autót!
10/10
-greghouse- 2012 jún. 24. - 18:07:43 10/10
Elõszö is, a film nagyon szép. Nem hiszem, hogy bele lehetne kötni. Az egyszerû székely nép hite, nyomorúsága, ragaszkodása a természethez, milliószor elemezték már. Az olaszok imádják, a saját (késõbbi) neorealizmusuk elõfutárjai közé sorolják.
Másodszor, nem tudom, miért kell már megint aktuálpolitikát belekeverni. De megemlítetted, én meg megemlíteném, hogy 1. Újratemetés nem történt csak megemlékezés, és 2. Kövér László magánemberként volt ott, nem az állam képviseletében.
Harmadszor, a kommunizmusnak nem csak Nyírõvel volt baja, hiszen betiltották Szõts István 1947-es filmjét is (Ének a búzamezõkrõl), pedig az Móra Ferenc. Aztán a Jókai filmjét már csak külföldön csinálhatta meg.
Ebben a világon semmilyen nacionalizmus nincs, fasizmusnak meg nyoma sincs. Miért nem tudod, mint filmet nézni? A szépséget, ahogy a természet és az ember kötõdésérõl szól. "Ebben a világban kell élnünk és meghalnunk, akármilyen nyomorúság van" mondja Marci bácsi, és elõtte "Ebbõl a nagy gazdag világból annyi sem volt a tiéd, ahová a könnyed lecsöppent." Akár még magukénak is tekinthették volna a komcsik a filmet.
...Szerintem ez eszméletlen korlátoltság, ha valaki mindenben az aktuálpolitikát keresi.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás