Emberek fehérben

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2006

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Emberek fehérben c. két részes dokumentumfilmben azokra az egészségügyisekre emlékezünk, akik az 1956-ban hivatásukat hősiesen gyakorolva vettek részt a forradalomban.
Filmünkből megismerünk néhányat azok közül a fiatal orvostanhallgatók, orvosok, ápolók, és mentősök közül, akik - amig lehetett - fehér köpenyben mentették az életeket. Megszólaltatjuk azt az Amerikában élő professzort, aki miután menekülni kényszerült, nemzetközi szervezetet hoz létre a országot elhagyó magyar diákok támogatására. A második részben pedig azt a főorvost, aki a forradalom leverését követő orvosperek egyik áldozataként az ország számtalan börtönét végigjárta. Egyelőre nincs semmilyen adatunk arról, hogy 56-ban fehér köpenyben hányan vettek részt a forradalomban. Filmünkkel a forradalom fegyver nélküli hőseire emlékezünk.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
ondok 2008 okt. 24. - 01:27:30 Előzmény Csaba1
Ne tegyünk azért egyenlõségjelet a gyilkosok és az áldozatok közé.A Köztársaságtéri lincselés elítélendõ,de nem von le semmit a forradalom nagyszerûségébõl és igazságos voltából.A többi forradalomban is volt lincselés 1789-ben pl még jóval több is.Aztán még egy apróság: A Köztársaágtéri eseményeket megelõzte a parlament elött ártatlan emberek százainak lemészárlása az FM tetõterébõl az ávósok géppuskatüzétõl.Nõk ,gyerekek fetrengtek vérükben.Ezek után egy ávós ,akit pisztollyal kényszerített szadista parancsnoka a lövetésre azt mondta : "Jogos volt a népharag testületünkkel szemben."
Hogy aztán nem azokat lincselték meg akik megérdemelték volna esetleg ,ez már a sors igazságtalansága.bár úgy tudom ,hogy a pártházból is kilövöldöztek pl aa sebesülteket menteni igyekvõ orvosokra .Errõl még fotók is vannak .Nos a Kádár rendszer érvek híján ezt a kétségkívül nem helyes népítéletet rántotta mindíg elõ ,amikor a véres megtorlást akarta alátámasztani.
Csaba1 2006 júl. 01. - 08:51:34
Szivesen nézek a TV-ben az 1956-os eseményekkel kapcsolatos filmeket. Szándékosan irtam eseményeket, hiszen az utóbbi idöben sok féle megfogalmazás látott napvilágot. Korábban ellenforradalom, majd népfelkelés, aztán forradalom. Minden rendszer megpróbálja ezt a kort a saját szemszögéböl bemutatni, és talán középen van az igazság. 1956-ban 6 éves gyermekként csak töredékekre tudok vissza emlékezni Szolnokon az orosz tankokra, amikor a várost bekeritették. A többit történelem könyvekböl, és más irodalmakból ismertem meg. Az orvosok szerepe valóban érdekes téma, szivesen megnézem a filmet. Talán az a baj, az akkori események szintén megosztják az embereket, hiszen most már ki törödik azokkal a sorkatonákkal akik áldozatul estek a Köztársaság téren a lincselésnek. Vajon mikor mutatják be arról a katonáról készült filmet akit a srácok több társával együtt a pártszékház falánál kivégeztek, de életben maradt. Most készül az ország az 50. évfordulóra. Vajon miért nem tudjuk igazán megünnepelni az évfordulókat? Talán azért mert mindkét oldalon nagyon sok ártatlan ember halt meg. Ettõl a filmtöl talán bövülnek az ismereteim. Jó lenne ha a régi renszerben készült fimekböl is bemutatnának egy párat. Akkor talán teljesebb lenne a kép.