Én, Don Giovanni

Bakancslistához adom
Io, Don Giovanni
olasz-spanyol történelmi dráma, 122 perc, 2009

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Carlos Saura spanyol, olasz látványos, kosztümös filmjének középpontjában Lorenzo Da Ponte és Casanova áll.

A dráma a 18. században élt szövegíróról és poétáról, nevezetesen Lorenzo da Ponte librettistáról szól, aki Mozart utolsó operájának, a Don Giovanni írásánál és születésénél volt jelen. Carlos Saura életrajzi ihletettségű operafilmje Mozart operájának keletkezéstörténetét dolgozza fel, Lorenzo da Ponte szövegíró szemszögéből. A film az opera körüli fontosabb eseményeket és szereplőit mutatja be, a már említett Lorenzo da Ponte poéta életének viszonylatában. 1760-as években járunk, Velencében, s miután főhősünket, Lorenzot, a szerelmetes költőt száműzi a klérus szülővárosából, Bécsbe menekül, végtelen magányban és elkeseredettségben, ahol szerencséjére, nem kisebb nagysággal, mint Mozart-tal találkozik. Kettősük, nagyságuk és igaz barátságuk életre hívja az operairodalom egyik legnagyszerűbb darabját, a Don Giovanni-t.

Nem tudni, hogy a történet maga valóságos eseményeken alapul -e, vagy sem, de nem is ez a fontos. Mint új művészi megközelítés az operák világában, létjogosultsága van. Az opera szerelmesei másképpen tekintenek a filmvászonra, de ha egyszer megnézik, s felfedezik Vittorio Storaro, világhírű operatőr képeit és fényeit, az opera látványvilágát, s nem utolsósorban Carlos Saura, jeles és nemes spanyol filmes rendezését, óriási meglepetésben lesz része. Saura és Storaro kettőse az opera könnyedségének és drámaiságának keverékét fogja meg, rávilágítva Mozart életörömének és tragédiájának gyötrelmes és örökös küzdelmére. Saura és Storaro rendkívüli újítása, hogy a 18. századi témát modern köntösbe öltöztette, s ezért a film látványvilága egyszerűen lélegzetelállító.

Az Én, Don Giovanni című különös hangvételű játékfilm mindenkinek ajánlható, kiváltképp az opera kedvelőinek.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2010
    Legjobb látványtervezés jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
hotiron 2014 dec. 26. - 05:00:02
Nagyon szeretném megnézni, de moderálták a linket.
El tudnád nekem küldeni? johatudod@gmail.com
sophya 2014 dec. 24. - 20:02:51
Szívesen megnézném, ha nem éjfél elõtt öt perccel kezdenék el vetíteni. Remélem, hogy egyszer "emberi" idõpontban is levetítik.
Edmond Dantes 2014 szept. 06. - 21:59:34
Elnyûhetetlen téma: Mozart + Don Juan, Casanovával megspékelve, itt da Ponte felõl közelítve. Az öreg Saura és még inkább Vittorio Storaro "jutalomjátéka", tényleg szépséges képi világgal. Egyebeket inkább hagyjuk...de azért legalább annyit nem árt tudni h a Don Juan (a keresztségben ma már Don Giovanni) õsbemutatója Prágában volt! A filmben ez egyáltalán nem derül ki. Talán anno Prágában tesztelték, hogyan fogadja majd Bécs ezt a pornódarabot :o) Elég idõtálló lett..
8/10
homolka 2013 okt. 29. - 20:23:52 8/10
Nekem tetszett. Tanulságos, mint egy szép lapozgatós mesekönyv. Jó hallani az ismert áriákat, nézni a szép ruhákat, díszleteket és közben elgondolni, a mûvész akkor is napi gondokkal küzdött és a hatalomnak ki volt szolgáltatva, ha családjával élni és enni akart. Úgyhogy most mindjárt megnézem a Furtwangler-es teljes Don Giovannit. :)
10/10
CRIT 2013 okt. 26. - 23:59:08 10/10
A tévedések valósak, de a zene mindent visz ! :-) A többi jelzõ meg ízlés és hangulat függvénye, nekem tetszett a film!
mérlegelõ 2013 okt. 26. - 23:48:14
Elképesztõen otromba tévedés Mozart UTOLSÓ operájaként említeni a Don Giovannit,( x/ ) s ez nem a film hibája!…
Hú dejó a habos sütemény 2013 okt. 26. - 23:33:16 Előzmény simonyija
igen sajnos tök lapos és érdektelen,
egyáltalán nem köt le.
persze a zenék csodásak benne!
simonyija 2012 jan. 18. - 15:32:32
Gyenge film. Én készítettem hozzá magyar feliratot, de csak azért nem hagytam félbe, mert sajnáltam a már belefektetett munkát. Történelmileg hamis, ráadásul lapos, érdektelen.
zs9302 2010 febr. 02. - 18:37:56
A film posztere.
Morettis képet még én sem találtam.
Petrapetrus 2010 febr. 02. - 18:08:24
Látom, elindítottad. Én is gondolkoztam rajta, de úgy döntöttem, hogy mégsem. Én még képeket sem láttam belõle. Bár ez betudható annak, hogy most csak a Das jüngste Gerichtre vagyok "ráindulva"... :-D
zs9302 2010 febr. 02. - 18:01:16
Talán megnézem. Ha magyarosítják.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu