Én, Tonya

Bakancslistához adom
I, Tonya
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai fekete komédia, 119 perc, 2017

Értékelés:

108 szavazatból
Szerinted?

Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, legnagyobb riválisa elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és ex-pasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása. Vagy lehet, hogy az élet ennyire abszurd fordulatokra volt képes?
Bemutató dátuma: 2018. február 1. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Tonya Harding
Jeff Gillooly
Martin Maddox
fiatal Tonya Harding
LaVona Golden
Diane Rawlinson
Nancy Kerrigan

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
tompili 2019 dec. 07. - 12:08:36 8/10
Nagyon jó film. Mert sajnos az élet simán tud ilyen nyers és idióta lenni, és ezzel szembesít.
Jim Hacker 2019 okt. 25. - 19:35:31
Ízléstelen, alsókategóriás bulvár termék. Nyilván nem értek hozzá mivel több Oscar-díj jelölést is kapott. Na, ez az igazi amerikai fekete komédia, nem ez a bunkókról és balfékekekről szóló "alkotás". Ezért a rendezőnek jár tőlem az Ed Wood-díj.

Valamennyire hasonló témában a legjobb az 1996-os Fargo. Szuper mozi, már sokszor megnéztem, és az tényleg fekete komédia.
4/10
trudy 2019 szept. 13. - 10:00:03 4/10
Nem néztem végig, mert egy idő után már nem kötött le az, hogy korcsolyaversenyek és családi veszekedések váltakoztak 5 percenként. Nem ismerem a sztorit és annyira nem is tudok hozzá kötődni. Ez a középszerű film sem keltette fel az érdeklődésemet iránta.
7/10
Nótárius 2019 aug. 04. - 13:29:15 7/10
Nekem olybá tűnt, hogy a kérdőjelezhetetlen valóságalapjától, a cselekmény és a jellemrajzok részleteiben, elég messze rugaszkodhatott el a film. Ám meglehet, hogy csak az én tapasztalati előéletem szerint volt benne túlzásba hajlóan sok az irritáló értelmi és érzelmi korlátoltság; valamint az azokból fakadó jellemzően önsorsrontó, gyakran kifejezetten ostoba viszonyulás és döntés. Így aztán én a legcsekélyebb komédiát, feketét sem találtam benne. Amit annak szánhattak, azt is inkább baljóslatúan szomorú, destruktív botladozásnak, sodródásnak láttam. 
Mindemellett sokat emelt a filmen a záró képsor, mely a szereplők jövőjével visszaközelítette az egészet a tények realitásához.
Ugyanakkor valóban komoly elismerésre méltó volt Margot Robbie remeklése Tonya Harding szerepében!
A film nagyon hiteles érzetűen jelenítette meg a Lillehammer-ben 1994-ben futott páratlan drámaiságú kűrt, melynek eredetije, több szempontból nagyon érdekes összehasonlításként, az interneten most is megtekinthető. 
Ezen összevetés alapján alapján Tonya Harding egyáltalán nem látszik előnytelenebb külsejűnek (amint azt írta itt valaki lentebb); sőt alacsonyabbként, fitos szemrevalósággal, legalább olyan szép, nőiesen pedig formásabb volt, a szintén szerfelett csinos Margot Robbie-nál.
10/10
idõjós1010 2018 szept. 04. - 22:01:39 10/10
Ez zseniális film ! Imádtam. Nem tudtam, hogy valós események nyugszanak mögötte mikor néztem. Csak a végén derült ki számomra, és hát meg is dobta még picit az érzést, amit hagyott maga után a film. Zseniális rendezés, kiváló színészi munka. A sztori pedig nem véletlenül volt valóságszagú. felváltva nevettem, és izgultam közben. Nagyon vágytam már egy ilyen filmre.
1/10
stupek2 2018 aug. 22. - 21:18:57 1/10
Kb 20 percig bírtam, azt is tekerve. Ez most film, vagy dokumentumfilm, vagy mi a fene?
7/10
beo71 2018 aug. 20. - 17:24:14 7/10
Már annak idején is figyeltem a sztorit, így nem sok izgalom vagy meglepetés maradt. A film nem túl magával ragadó, csak folyik a történet, felsorolásszerű, néhol unalmas is.
Ami mégis kiemeli, az extra színészi teljesítmény : Margot Robbie szenzációs, de Allison Janney egyszerűen hátborzongató. Csak miattuk 7/10.
10/10
steelprophet 2018 júl. 24. - 16:47:24 10/10
Jó kis film, bitang jó zenékkel. A szöszi meg gyönyörű!
5/10
pihes 2018 júl. 20. - 14:48:54 5/10
A film volt, hogy érdekelt, és sokszor nem. Nem egy kivételes alkotás.

5/10
tortura 2018 júl. 19. - 18:41:50 Előzmény Pitypang77
Nem gyógyult fel teljesen. Sosem gyógyult fel teljesen. Ezt a filmtől függetlenül írom. Utánaolvastam annak idején, elég sok helyen, elég sokat írtak róla.
4/10
sawyerx 2018 jún. 10. - 16:31:32 4/10
Nem mondom, hogy szar film, mert csak 20 percet néztem belőle kb., de mivel engem nem fogott meg az egész téma, se a szereplők, inkább hagyom.
Amit ennyiből leszűrtem, hogy szeretnék Tarantino/Guy Ritchie elvont, szarkasztikus stílusában bemutatni az eseményeket, de kevésbé sikeresen.

Ennek fényében 4/10
9/10
Silmaril 89 2018 máj. 31. - 21:34:52 9/10
Hatalmasat nőtt a szememben Margot Robbie,bebizonyította,hogy A kategóriás színész.A genetikájáról ,meg ugye nem tehet,hogy gyönyörűnek született:)A film bőven hozta amit elvártam tőle,sokkal rosszabbra számítottam.10/8,5
7/10
eszto_ka 2018 máj. 30. - 11:49:24 7/10
Tetszett. Nem lesz az a film, amit milliószor megnézek, de 1x-2x még biztos. Hiteles, leköti az embert. Sokan mondogatták, hogy Margot ezért Oscar-t érdemelt volna, jól játszott, de azért ne túlozzunk. Amúgy sem volt a legtökéletesebb választás a szerepre. Az igazi Tonya egy fiús, erős csontozatú, kicsit sem szépnek, bájosnak mondható lány volt. Margot hiába akartak csúfítani még így is sokkal szebb (mint pl Salma Hayek a Fridában:)) Allison Janney a film igazi csillaga. Szenzációs! Igen, ezt egy Oscar szerep, alakítás.
sexykex 2018 máj. 08. - 18:36:30
„Aki hülye, haljon meg!” – tartja a mondás. A kicsike egy olyan úri sportban volt tehetséges, ahol nem igazán mérhető a teljesítmény, leggyakrabban pofára pontozzák a versenyzőket. A szegénység önmagában nem bűn, ám folyamatosan rossz döntéseket hozni bűnös dolog. Már a mama sem volt komplett és Tonya is ostoba nővé vált. Engem idegesítenek a retardáltak és ebben a filmben túl sok van belőlük, de Margot Robbie legalább valóban remek alakítást nyújt.
Pitypang77 2018 ápr. 06. - 16:37:45 Előzmény tesz-vesz
Csak a történeti hűség kedvéért: annyira "bénák" voltak az elkövetők, hogy nem törték el a Harding lábát, csak zúzódott a térde felett, vagyis a combja alja. Máskülönben nem gyógyul fel 4 hét alatt olimpia képesre egy olyan sportágban, ahol a láb és térd kulcsfontosságú testrész.
1/10
tesz-vesz 2018 ápr. 02. - 14:38:39 1/10
azt vágod, hogy aki ilyesfajta filmet 1-esre lehúz, az még simán ért a filmekhez, ugyanis ez egy borzalmas rossz film, ami alatt se nevetni, ami után se együttérezni a szereplőkkel nem nagyon lehet, úgy, ha az ember ismeri a valódi eseményeket. 2-es, 3-mas film maximum, semmit nem ad, csak elvesz, időt, energiát, de oké, tényleg jól játszott Robie a végén is. meg biztos sokak kedvence az anyja is. hajrá. attól még a film nem lesz jó, és nem lesz sokak kedvence sem. főleg azoké nem, akik nem a putriból jönnek. a film mindent megmutat, egy dolog, hogy állítja a szöveg az elején hogy őrülten ellentmondásos. a másik meg az, hogy mégis megmutat egy db képi világot. a film fővonala pedig a mosdatás. ott a férjjel való interjú hirtelen megszakad, amikor már a drámacsúcs jelenet van, pedig akkor lehetett volna igazán pikáns és érdekes, hisz a férj vallott harding ellen, a film mást állít. lásd korábbi kommentemben is a pisztolyos részt.

"A ferj pedig csak szerelmes volt es azert volt eroszakos."
a férj nem azért volt erőszakos, mert szerelmes, hadd ne kelljen kifejteni
1/10
tesz-vesz 2018 ápr. 02. - 14:23:14 1/10
képzeld megnéztem, véleményem nem sokat változott, tán 2-3-mast adnék most a filmre. főleg hogy annyira az ellentétes vallomásokra nem hegyezték ki a történetet, hiába közlik az elején, ha a képi világ mást mutat. hardingot taplónak mutatja a film, miközben áldozatnak is! jópár helyen nem állították hogy a férj fogott volna fegyvert hardingra, viszont azt több helyen írták, hogy volt, mikor a kapcsolatuk annyira elmérgesedett hogy harding fogott fegyvert a férjére. pl a sok közül. a film ellentétét állítja.
még mindig színesesebb lehetett volna a történet a lányok számára ha a 2 főszereplő és aztán a 3. ukrán/orosz lány főszereplővel visszik a filmet, mint egy ellentmondásosat sztárolni. pl hogy a támadás előtt tudott-e Harding a merényletről. a férj azt mondta hogy igen, az életben. a film azt ábrázolja hogy ártatlan.
9/10
transylvanianmixedgrill 2018 márc. 29. - 15:33:55 9/10 Előzmény lng
Kicsit nekem is volt egy Casino utánérzésem, legalábbis, ami történetmesélést és a naturalista kegyetlenségeket illeti.

De ettől még nagyszerű film volt, emlékezetes, hihetetlenül alakításokkal. Nem nevezném fekete komédiának, nevetni igazából csak egyes szereplők hihetetlen balfaszoskodásán lehet (illetve azon, hogy ez megtörtént, azaz a valóságban is ilyen balfaszok gyülekezete volt ez a bűnbanda), meg egy-egy keményebb káromkodáson, de összeségében ez a sztori számomra inkább drámai,megrázó és elszomorító volt. Tudván, hogy megtörtént a sztori, és még hány ilyen sztori lehet a sport világában, amiről nem tudunk, csak a puccot, a csillogást, a bulvárt látjuk és élvezzük.

A 2017-es év terméséből egyértelműen az egyik legjobb darab, nálam 9,5/10 (a lebukás utáni résztől nekem kissé vontatottá válik a film, lehetett volna 20 perccel simán rövidebb...)
lng 2018 márc. 13. - 06:58:03 Előzmény tesz-vesz
Azt vagod hogy aki egy ilyen filmet lehuz 1/10 re mint te az egyszeruen nem ert a filmekhez. Ez a film nem tokeletes de messze 7 folott van. Senki nem mosdatja a foszereplot, pont ez a lenyege hogy nemutassa hogy ki hogy latta az egeszet. Tonya allitasa szerint soha semmirol nem tehetett, semmi nem volt az o hibaja, o csak egy aldozat volt, persze ez kozel sem igy volt. Az anyja a sajat sikertelenseget szerette volna megvaltoztatni azzal hogy nevel egy sikertelen gyereket, es vegig onigazolast lat abban hogyha valami nem sikerul neki. A ferj pedig csak szerelmes volt es azert volt eroszakos.

A casting remek, a tortenet meseles is nagyon jo, csak maga a tortenet nem annyir eros. Persze a mostani Oscar jelolest azert a meetoo is erosen befolyasolta.

Nezd meg rendesen a filmet.
lng 2018 márc. 13. - 06:49:44
Olyan volt szamomra ez a film mintha egy B kategorias Scorsese filmet neznek. Jo film, jo film, de valahogy nagyon akar hasonlitani a Scorsese fele tortenet meselesrem, de valahogy megsem olyan jo.

Ettol fuggetlenul jo film, jo a casting, jo a tarsadalmi abrazolas.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu