Ének a csodaszarvasról

Bakancslistához adom
magyar animációs film, 88 perc, 2002

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

A címben jelzett, nép- és honalapítást "megéneklő" monda rajzfilmes feldolgozása 4 részben. A történet alapjául a csodaszarvas-mondák különböző változatai szolgálnak, kibővítve a rokonnépek mítoszainak ideillő elemeivel, őstörténetünk és korai történelmünk kapcsolódó eseményeivel.
A film kísérőszövegei, párbeszédei, de dalszövegei is egykorú források, krónikák, fennmaradt mítoszok és énekek idézetei, vagy azok szövegein alapulnak. Nyelvezete a történet előrehaladásának sorrendjében a magyar nyelv változását, gazdagodását követi.
1. ének: Az őshaza. A film finnugor és szibériai mondák alapján a világ és az első emberpár teremtésének "szarvasos" elbeszélésével indul, majd a finnugor népek szétrajzásával, a szarvast követő "szárnyas ős" vezette magyarok délre vándorlásával zárul.
2. ének: Dentumoger. A tulajdonképpeni Csodaszarvasmonda (Hunor és Magor krónikai története) kapcsán a magyarok "testvéresülését" meséli el az iráni és a török népekkel, történetileg pedig a magyar nép és kereszténység előtti magyar kultúra kialakulását.
3. ének: Etelköz. Az Álmos-monda és a Fehér ló mondája keretében a magyarok "türk korszakát" és a honfoglalást meséli el.
4. ének: Pannónia. A kalandozások lezárulásával kezdődik, és a magyarok Európába való békés beilleszkedéséről szól. Főhőse Géza fejedelem, aki azzal, hogy - fiát megelőzve - népét a keresztény akolba terelte, székhelyét pedig a bizánci befolyásnak kitett Tiszántúlról, Dél-Alföldről nyugatra, Esztergomba helyezte át, az országot ténylegesen is "bevitte" Európába. A mese szintjén az epizód ezt szintén egy csodaszarvas-mondába ágyazva mondja el.
Utóhang: Képben és hangban a csodaszarvas-monda ma is élő, ma is aktuális változata látható, hallható: a Regösének. Értelmezhető úgy is e történet, hogy a "csodaszarvas" ott látható az égen (ma is) az őt üldöző vadászokkal egyetemben, s él még a róla itt-ott a népi emlékezetben, hogy ő a magyarok "vezércsillaga" (ma is).
Bemutató dátuma: 2002. február 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Reprehensible 2018 szept. 25. - 18:07:52 Előzmény Schwachta Szókratész
"A fingugor mítosz nem maradhatott ki az elejéről, bár azt lehetne magyarázni, hogyan lett a síelős „íjászokból” (korabeli biatlonos - tényleg volt ilyen???) később lovas íjász."

Ugyanúgy ahogy a lovas íjászból lett később pocakos, Milkazabáló, Kőbányaivedelő, pajuszpödörgető tóth-sváb szittya atyafi. Remélem a "fingugor" véletlen elírás volt, vagy ne mondd hogy te is olyan Elkurvulttájos seggtürkáló vagy? Ha seggtürkáló vagy akkor muszáj kell hogy szeretned a kazárokat, hiszen ők is sumértürkszittyamongol tezsvírek mint a minket 150 évig elnyomó oszmán-törökök, a kazahok, az irakiak meg a mittudoménkik. A seggtürkáló mamelukok az összes keleti népet szeretik, főleg azokat amelyek nem "finnugorok".

Bár a biatlont kifejezetten a norvég hadsereg fejlesztette ki mint sportot, az nem kizárt hogy Kínában/Észak-Szibériában/Skandináviában már több mint 3000 éve is síeltek vadászok:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_skiing
Torolt Felhasználo 2016 márc. 14. - 08:04:21
Hijjnye.

A storyboardot nagy marha írhatta, a zenét meg olyan szerezte aki már hallott arról a dologról amit "zene"-ként emlegetnek, ám még sosem hallotta.

De az animáció lenyûgözõ.
5/10
patetikuspastor 2012 szept. 01. - 17:29:35 5/10
A filmben végzetesen keveredik tény és fikció, olyan módon, hogy abból a végén csak a szittya-magyar szellemiség kerekedik ki. A hivatalos kultúrpolitika pátoszos csapdájába esik mindig Jankovics, és sajnos itt is ez történt.
Mit jelent az, hogy mindig az adott kor stílusában és hangszerelésében szólalnak meg a hangszerek (ezt állítják a készítõk)?
Kíváncsi vagyok, honnan szedték pl. csak a Géza fejedelem kori zenét? Érdemes lenne kis zenetörténetnek utánaolvasni, és akkor rájön az ember, fogalmunk nincs, kis túlzással, egy fejedelmi udvarban mit mivel hogyan játszottak...
A magyarság elsõ filmes animációs adaptációja, sajnos elég magyarosra sikerült.
A szimbolikája, a technikai megoldások nagyszerûek, de sajnos nem csak ebbõl áll egy film. Egy jó témát rosszul dolgoz fel! felelõtlenség...
7/10
1/10
csontosmeggymag 2010 nov. 29. - 16:17:52 1/10
Még moziban láttam az iskolámmal. Nem gyereknek való. Tényleg csak gandzsázva lehet ezt megnézni(szerintem). Az egész suli hisztizett, hogy menjünk inkább ki az udvarra, mert ez rossz. (a suli mellett volt a mozi) A tanárok is bealudtak rajta.
Tüzdémon 2009 okt. 18. - 18:50:12
Jó, hogy megint leadták, sok ilyen kellene még!
1/10
Gustaff 2009 aug. 29. - 21:44:17 1/10
Jaj. Iszonyatosan absztrakt, zagyva stb. Mint egy narkos taltos latomasai :) Szoval nekem nem tetszett, nem is birtam fel oranal tovabb (azt is ket nekifutasra). Sajna.
10/10
dodonet 2009 aug. 20. - 20:18:07 10/10 Előzmény orcmale
jajdejóóó még ilyet sokat!!! :) :)
orcmale 2006 aug. 27. - 01:13:04 Előzmény killdiko23
Szia!
Sajnos lemaradtam az egészrõl, mert az aug.20.-ai esõzés miatt beázott a lépcsõházunk, és azzal kellett foglalkozni... :(
killdiko23 2006 aug. 20. - 20:27:07
Szia! Fel akartam venni, de elõbb kezdték. Lemaradtam az elsõ pár percrõl. Nem tudsz valakit, akinek megvan? Elõre is köszönöm! Ildikó
orcmale 2006 aug. 20. - 11:23:25
én nézem :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu