Eredet

Bakancslistához adom
Inception
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol akcióthriller, 142 perc, 2010

Értékelés:

2648 szavazatból
Szerinted?

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) fiának, Robert Fischernek (Cillian Murphy) tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával.
Bemutató dátuma: 2020. augusztus 13. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb hang
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb látványtervezés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb vizuális effektusok
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb hangvágás
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb hangkeverés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb operatőr: Wally Pfister
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb vizuális effektusok
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb rendező jelölés: Christopher Nolan
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Christopher Nolan
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb film jelölés: Emma Thomas
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb filmzene jelölés: Hans Zimmer
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Christopher Nolan
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb filmzene jelölés: Hans Zimmer
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb rendező jelölés: Christopher Nolan
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb vágás jelölés: Lee Smith
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Christopher Nolan
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2011
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb filmzene jelölés: Hans Zimmer

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Gwen1 szept. 15. 21:56:37 10/10
Gondoltam leírom saját szavaimmal a sztorit, de megörültem, hogy már más megtette helyettem, így lustaságból a már megírtat teszem ide. Egyébként nekem nagyon tetszett, egyedi film, ez az álom téma olyan misztikus. (Egyszer úgy néztem -talán másodjára- hogy a reklám közben kicsit bealudtam -elég fáradt voltam- aztán amikor hirtelen felébredtem, nem hagyta az elmémet nyugodtan a film. Szellemileg teljesen felfrissített.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eredet_(film)

Az Eredet (Inception) amerikai–brit koprodukcióban készült sci-fi–akciófilm, melynek írója, rendezője és producere Christopher Nolan. A főszerepben Leonardo DiCaprio látható, aki tolvajként értékes titkokat lop el a tudatalatti mélyéről az álom állapotában. A további szerepeket Cillian Murphy, Vatanabe Ken, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Tom Berenger és Dileep Rao játsszák. Kameo-szerepben Michael Caine is feltűnik. A filmet Észak-Amerikában 2010. július 16-án mutatták be, a hagyományos mellett IMAX filmszínházakban is, míg a magyar bemutatóra 2010. július 22-én került sor.

Mottó: A tudatod lesz a tetthely. (Your mind is the scene of the crime.), Az álom valóság. (The dream is real.)

Műfaj: heistfilm, sci-fi, thriller, science fiction akciófilm, kalandfilm, filmdráma, misztikus film

Cselekmény:
Dom Cobb profi tolvaj, aki képes behatolni mások elméjébe, az álmaikon keresztül. Egy kísérleti technológia lehetővé teszi, hogy mikor az áldozat álomfázisba jut, az álomtolvaj (úgynevezett "extraktor") beleférkőzzön az agyába, és értékes gondolatokat lopjon ki onnan. E tudás azonban az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá tette Cobbot. Cobb legújabb célpontja Saito, egy gazdag és befolyásos mágnás, akin nemrég tesztelték az "álom az álomban" módszert, hogy szigorúan titkos információkat lopjanak ki a fejéből. Az akció azonban meghiúsult Cobb visszatérő emlékképei miatt a néhai feleségéről, Malról, aki rendszeresen kísért Cobb álmaiban. Saito ennek ellenére felajánl Cobbnak egy újfajta megbízást: ezúttal nem lopnia kell egy gondolatot, hanem el kellene ültetnie egyet valakinek a fejében, ez az incepció. A kiszemelt célpont Robert Fischer, egy hatalmas üzleti birodalom örököse, akinek úgy kell döntenie, hogy feladja a vállalata vezetését. Ha az akció sikerül, Saito elintézheti, hogy Cobb ellen megszűnjenek a körözések, aki így visszatérhet az Amerikai Egyesült Államokba, rég nem látott gyerekeihez. Cobb némi habozás után elfogadja az ajánlatot.

A feladat végrehajtásához megfelelő csapatot szervez maga mellé, melyhez megmozgatja korábbi kapcsolatait is. A csapat tagjai közt van Arthur, Cobb egyik legrégebbi kollégája, szintén profi extraktor; Eames, aki szélhámos, szakértője a hamisításnak; Yusuf, a vegyész, aki a tudatmódosult álomállapot előidézésért felel; valamint Ariadne, egy fiatal és tehetséges építész, akit Cobb egyetemi tanára és apósa ajánl a csapatba. Az ő feladata az álomvilág megtervezése, amelyben az alanyt helyezik el. Továbbá Saito is velük tart. A feladatuk, hogy az alanyt bevonják egy csoportos álomba, mely során a tudatalattijának mélyére hatolva, több álomszinten keresztül, plántálják belé a gondolatot. A küldetés időpontját Robert Fisher Sydney-ből Los Angelesbe tartó repülőutazásának idejére tűzik ki. Mindössze 10 óra áll rendelkezésükre, hogy bejussanak a Fischer elméjébe, a gondolatot elültessék, és kijussanak élve.

Az első álomszinten, ami egy esős belvárosban játszódik, a csapatot fegyveres támadás éri a célpont elméjének projekciói által. Mint kiderül, Fischer maga is kellő tudással rendelkezik a tudatalatti védelemről, az elmébe behatoló extraktorok elhárítására. A helyzetet tovább bonyolítják Cobb újabb felbukkanó emlékképei a múltjából. Ráadásul Saito megsebesül a támadások során, és hogyha meghal, a nyugtatóval stimulált állapotban nem tud felébredni, (köztudott, ha az álomban meghalunk, felébredünk), hanem az elméje lekerül a Váróba, a strukturálatlan álomtérbe. Cobb az egyedüli, akinek vannak tapasztalatai a Váróról, mint kiderül, ő már korábban is járt ott. Noha a küldetés egyre veszélyesebbé válik, a csapat rászánja magát, hogy továbbhaladjanak. Ahogy azt eredetileg is tervezték, az akció végrehajtását követően, egy jól időzített "lökéssel" jutnak ki az álomból; a lökés kiváltja azt a zuhanásérzést, ami kizökkenti az álmodót az álomállapotból.

A csapat újabb álomszintre ereszkedik le, miközben Yusuf (aki az első álomszint álmodója) vigyáz rájuk, és megvédi őket Fischer testőrségi projekciói ellen. Az ő dolga továbbá elindítani a lökéshullámot, amikor a csapat végzett a küldetéssel.

A második álomszint helyszíne egy hotel, melyet Arthur álmodik. Itt Cobb megpróbálja szembefordítani Fishert a saját tudatalattijával, azáltal, hogy elhiteti vele, hogy az elméjét akarják megvédeni. Eames eljátssza Fischer keresztapját, Peter Browningot, azt a látszatot keltve, hogy Browning akarja megszerezni Fisher apjának vállalatát; az incepció lényegében azt sugallják Fishernek, hogy nem méltó örököse az apja birodalmának. Hogy még mélyebbre ültessék ezt a tudatalattijában, újabb álomszintre mennek le, amelyben már maga Fischer is segítségükre lesz, abban a hiszemben, hogy Cobb és csapata az elméje védelmét szolgálják. A harmadik álomszint álmodója Emaes, a helyszín egy havas hegyvidék, a feladatuk pedig behatolni egy hatalmas erőd mélyébe, ami Fischer tudatalattijának központja. A projekciók közben a nyomukban vannak, emellett Yusuf elindítja a lökéshullámot az első álomszinten, akárcsak Arthur a másodikon, így az idejük is vészesen fogy.

Fischer már majdnem bejut a tudatalattija széfjébe, amikor megjelenik Mal, Cobb kivetüléseként, és végez Fischerrel, akinek elméje a Váróba zuhan. Cobb tudja, hogy csak úgy hozhatja vissza Fishert a Váróból, ha ő maga megy utána. Ariadne szintén vele tart, hogy segítségére legyen. A Váróban omladozó épületeket találnak, amelyek Cobb tudatalatti világának lepusztult maradványai. Elmeséli, hogy ő maga alkotta meg mindezt Mallal együtt, amikor hosszú évtizedekig a Váró álomállapotában ragadtak. Sokáig éltek itt kettesben, de Cobb számára végül értéktelenné vált az álom, ellenben Mallal, aki a Várót érezte valóságnak. Ez a gondolat mindvégig benne maradt, még akkor is, mikor felébredtek. Mal úgy érezte, vissza kell jutnia az álomba, mert az a valóság, aminek egyetlen módja a halál. Így végül öngyilkos lett, meggyilkolásával pedig Cobbot vádolták, aki menekülésre kényszerült, hátrahagyva egykori otthonát és a gyerekeit.

Amikor Cobb szembekerül Mal kivetülésével, hosszú, nehéz pillanatokat él át, míg végül bevallja Ariadne előtt: ő ültette a gondolatot Mal fejébe arról, hogy a világa csak álom. Noha segíteni akart a feleségén, hogy megszabaduljon az álom rabságától, nem számolt azzal, hogy a gondolat elburjánzik, és Mal a valóságot is csak álomnak fogja hinni. Ugyanakkor a vallomása során azzal is szembesíti önmagát, hogy Mal kivetülése csupán a bűntudatának megnyilvánulása, ezzel végre képes továbblépni a felesége halálán. Ariadne közben visszatér Fisherrel a Váróból az álomszintbe, Fischer pedig bejut a széfbe, ahol az édesapja biztosítja, hogy büszke rá, és, hogy az ő vállalkozásának továbbvitele helyett álljon inkább a saját lábára. Ezek után a lökéshullámok egyidejűleg beütnek az álomszinteken, a csapattagok pedig Fischerrel együtt felébrednek. Egyedül Cobb marad lent a Váróban, aki vállalta, hogy megkeresi Saitot, aki időközben szintén a Váróba került.

A film végén a Váróban ragadt idős, megkeseredett Saito találkozik a szintén megöregedett Cobbal (paradoxon, a film ugyanezen jelenetsorokkal kezdődött), s miután mindketten emlékeztetik egymást egykori önmagukra, visszatérnek a valóságba. Újra a repülőgépen találják magukat, ahol Saito végül beváltja az ígéretét: megszünteti a Cobb ellen irányult körözéseket, aki immár gond nélkül amerikai földre léphet.

Az utolsó jelenetekben Cobb végre hazaérkezik otthonába, ahol még utoljára meg akar róla győződni, hogy álmodik-e vagy valóságban van; ránéz a totemére, amiről tudja, hogyha nem dől el, akkor álomban ragadt. Azonban végül elrohan a gyerekeivel játszani, mielőtt ő maga (vagy a néző) láthatná az eredményt.

Szereplők:
Leonardo DiCaprio mint Dominick "Dom" Cobb (magyar hangja: Hevér Gábor): Extraktor, aki titkokat lop ki az emberek elméjéből, akkor, amikor azok a legsebezhetőbbek: álmukban. Cobbnak mindazonáltal komoly kihívást jelent szembenéznie a saját tragikus múltjával. Bár DiCaprio volt az első színész, akit meghallgattak a szerepre, Brad Pitt és Will Smith neve is felmerült Cobb alakítójának.

Vatanabe Ken mint Saito (magyar hangja: Kőszegi Ákos): Egy gazdag és befolyásos mágnás, Cobb megbízója. A rendező kifejezetten Vatanabe-t választotta a szerepre, a Batman: Kezdődik! c. filmben nyújtott alakítása miatt.

Joseph Gordon-Levitt mint Arthur (magyar hangja: Hujber Ferenc): Cobb régi és legmegbízhatóbb kollégája. A célpontokkal kapcsolatos kutatómunka képezi fő feladatát. Arthur szerepére James Franco is esélyes volt.

Marion Cotillard mint Mallorie "Mal" Cobb (magyar hangja: Györgyi Anna): Cobb elhunyt felesége. Gyakran feltűnik Cobb álmaiban, mint a férfi bűntudatának megnyilvánulása, a neje halála miatt. Cobb nem képes irányítani Mal kivetüléseit az elméjében, ami a legtöbbször befolyásolja a tudatalattijának történéseit is. A rendező elmondása szerint érzelmi párharcok tükrözése a két szereplőn komoly színészi megpróbáltatást jelentett, mind DiCaprio, mind Cotillard számára.

Ellen Page mint Ariadne (magyar hangja: Bogdányi Titanilla): Fiatal építész, Miles egyetemi hallgatója, a legújabb tag Cobb csapatában. Ő az egyedüli, akivel Cobb bízik megosztani a múltjával kapcsolatos emlékeit. Evan Rachel Wood volt a rendező első választása Ariadne szerepére, ám ő visszautasította. Mielőtt Ellen Page leszerződött a filmhez, Emily Blunt, Rachel McAdams, Emma Roberts, és Carey Mulligan neve is felmerült a szerepre.

Tom Hardy mint Eames (magyar hangja: Király Attila): Cobb régi munkatársa, hamisító. Az álomban képes mások alakját is magára ölteni, amivel tökéletesen megtéveszti a célszemélyt. Szemfényvesztő képességei nagy hasznára vannak Cobb csapatában, az elme manipulánsához. A rendező elmondása szerint, jórészt Graham Greene jelleméről mintázta Eames karakterét.

Dileep Rao mint Yusuf (magyar hangja: Scherer Péter): A csapat kémikusa, kiváló erősségű nyugtatót készít, ami stabilizálja az álomszinteket.

Cillian Murphy mint Robert Fischer (magyar hangja: Welker Gábor): Egy üzleti birodalom örököse, a célpont. A rendező kifejezetten azt akarta, hogy Fischer számára az apjával való kapcsolatának felgöngyölítése legyen legfőbb lényege.

Tom Berenger mint Peter Browning (magyar hangja: Sörös Sándor): Robert keresztapja, az idősebb Fischer bizalmasa. Robert apjának halálával, ő maga lenne a vállalat tényleges irányítója.
Pete Postlethwaite mint Maurice Fischer (magyar hangja: Forgács Gábor): Robert haldokló édesapja. Az Eredet volt Pete Postlethwaite utolsó filmje, mielőtt 2010-ben meghalt.

Lukas Haas mint Nash (magyar hangja: Dévai Balázs): Cobb egyik munkatársa, építész. A helyét később Ariadne váltja fel.

Michael Caine mint Miles professzor (magyar hangja: Fülöp Zsigmond): Mal édesapja, Cobb mentora és egykori tanára, valamint apósa, egyúttal Ariadne egyetemi professzora. Miles Cobb gyermekeinek a gyámja.

A film születése:
A film ötlete Christopher Nolan fejéből pattant ki azon elképzelés alapján, hogy mi történne, ha lenne egy hely, ahol az emberek beléphetnének egymás álmaiba; egy amolyan álom-megosztó tér. Ez lehetőséget adna rá, hogy hozzáférjünk mások tudatalattijához. És mi lenne, ha valaki ezt kihasználná és visszaélne vele? Továbbá, ha az információt ki lehetne hozni mások elméjéből, egyértelművé válna, hogy az lopott, mivel előtte nem létezett.

Nolan a Los Angeles Times újságnak nyilatkozott arról, hogyan került a képbe az egész projekt: „Már nagyon régóta szerettem volna ezt megcsinálni: voltaképpen 16 éves korom óta ezt tervezem” – magyarázta. „Az első vázlatot a forgatókönyvhöz 7-8 évvel ezelőtt készítettem, de az ötlet, az álombéli élet a valóság egy másik állapota, már sokkal régebb óta a fejemben van. Alapjában véve a film a valóság szintjeivel foglalkozik, a valósággal és annak felfogásával, ami engem nagyon érdekel. A film igazából egy akciófilm, ami napjainkban játszódik, némi sci-fi beütéssel. Cobb (Leonardo DiCaprio karaktere), aki a történet középpontjában áll, a szakértője egy adott technológiának, amiről a film is szól és ez a dolog hozta össze azt a csapatot, akiket majd látunk a filmen. Nagyon összetett film lesz egy kevés »betöréses film« hangulattal. Egy globális akció-kaland.” Az első szereplő, akit a rendező beválogatott, Leonardo DiCaprio volt. Ketten hónapokat töltöttek a forgatókönyv átbeszélésével, finomításával. Sokáig dolgoztak rajta, hogy a főszereplő érzelmi fejlődése legyen az igazi hajtóereje a filmnek.

A film forgatása:
2009. február 11-én bejelentették, hogy a Warner Bros. megvásárolta az Eredet forgatókönyvét. A forgatás Tokióban kezdődött 2009. június 19-én. Az egyéb helyszínek között megtalálható Los Angeles, London, Párizs, Tanger és Calgary. A filmet 35 mm-es nyersanyagra forgatták, kivéve a kulcsjeleneteket, amikhez 65 mm-est használtak. Bizonyos jeleneteket VistaVisionnel vettek fel, de Nolan ezúttal nem használt különleges IMAX kamerákat, mint A sötét lovag forgatásán. A rendező így nyilatkozik erről: „Úgy éreztem, hogy nem leszünk képesek IMAX kamerákkal forgatni, mert ezek a kamerák méretesek és mivel ez a film egy potenciálisan szürreális területtel foglalkozik – álmok és így tovább – azt akartam, hogy élethű legyen. Így nem köt az IMAX kamerák mérete, bár szeretem a formátumot.” Nolan ezenkívül úgy döntött, hogy nem készít manapság divatos 3D-s filmet, a digitális video nem nyújt elég magas minőségű képet. A speciális effektusok felelőse, Chris Corbould és csapata óriási, forgó folyosókat és hatalmas billenő szórakozóhelyet épített az álom-jelenetek számára, ahol a fizika törvényei megváltoznak. Az egyik szereplő, Joseph Gordon-Levitt heteket töltött tanulással, hogy megfelelően tudjon harcolni a forgó folyosón, ami bevallása szerint úgy forgatta, mint egy „óriás mókuskerék.” Nolan elmondása szerint „Olyan volt, mint valami hihetetlen kínzóeszköz, hetekig szenvedtünk Joseph-fel, de mikor megnéztük a felvételeket, láttuk, hogy semmi máshoz nem hasonlítható, amit eddig bármelyikünk látott volna. A ritmusa egyedi, és ha nézed – akkor is, ha tudod, hogy hogyan készült –, összezavarja az érzékszerveidet. Csodálatosan felkavar.”

Fogadtatás:
A film a Rotten Tomatoes-on 250 vélemény alapján, 87%-ban pozitív kritika mellett 8/10 ponton áll. Az Empire magazin maximális 5 csillagra értékelte a filmet. Az Internet Movie Database Top 250-es listáján a film 1 260 927 szavazat alapján 8,8/10-es pontszámmal a 14. helyen áll.

Díjak és jelölések:
2011 - Oscar-díj - legjobb operatőr (Wally Pfister)
2011 - Oscar-díj - legjobb vizuális effektusok
2011 - Oscar-díj - legjobb hangvágás
2011 - Oscar-díj - legjobb hangkeverés
2011 - BAFTA-díj - legjobb vizuális effektek
2011 - BAFTA-díj - legjobb látványtervezés
2011 - BAFTA-díj - legjobb hang
2011 - Oscar-díj jelölés - legjobb film
2011 - Oscar-díj jelölés - legjobb látványtervezés
2011 - Oscar-díj jelölés - legjobb filmzene (Hans Zimmer)
2011 - Oscar-díj jelölés - legjobb forgatókönyv (Christopher Nolan)
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb film
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb rendező (Christopher Nolan)
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb operatőr
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb eredeti forgatókönyv
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb vágás
2011 - BAFTA-díj jelölés - legjobb filmzene
ControlAlt szept. 15. 13:02:21
Először még elment, másodjára már kifejezetten untam.
10/10
Bionika aug. 21. 15:04:36 10/10
Többször is írtam ide véleményt pár éve erről az alkotásról régebben, de én ezt a filmet annakidején nem láttam moziban. Most a 10. évforduló alkalmából azonban végre moziban is láthattam, és valljuk be, ennek a filmnek mozivásznon a helye. Hatalmas élmény volt és még nagyobbat dobott a tetszésemen!
5/10
trudy aug. 17. 11:37:43 5/10
Én eddig nem láttam ezt a filmet, most az évfordulós újravetítés miatt volt alkalmam moziban látni. Ha tömör véleményt akarok mondani róla, akkor ez is csak egy mai keménykedős akciófilm, rengeteg lövöldözéssel, autósüldözéssel meg némi nyafogással. Menet közben az jutott eszembe, hogy tök jó film lenne, csak hiányzik belőle a Schwarzenegger, mert kb. hasonló műfaj, de valahogy mégsem olyan, Dicaprio egyáltalán nem olyan karizmatikus akcióhős és nem azt az egyszerű, a kevesebb-több fantáziavilágot adja, mint a '80-as '90-es évek akciófilmjei. Aztán az jutott eszembe, ahogy a történetet is nagyjából átláttam, hogy inkább a (régi) Jumanjihoz hasonló film. Ott is egy borzalmas teremtett világba kerülnek be, amit végig kell csinálniuk és abban is van egy érzelmi szál a háttérben. De ott az agyam nem ütközik ennyi logikai bukfencbe, a karakterek szerepe világos, az érzelmi oldal kifinomultabb, jobban bele tudom magam képzelni abba a világba, mert egyszerűbb és nincs benne áltudományoskodás. És épp ezért az Eredet inkább egy kommersz Marvel filmhez hasonlít, mint egy jó kaland- vagy akciófilmhez. Belezsúfoltak annyi sztárt, amennyit lehetett, túl sok a szereplő és mivel egyik sincs kidolgozva, nem volt tiszta, hogy ki kicsoda és egyikkel sem tudtam azonosulni. Dicaprio, mint főszereplő is elsüllyedt a film dagályában, színészként nem elég karizmatikus, hogy kiemelkedjen a többi közül és a története sem érint meg eléggé, hiába tettek bele annyi csöpögős érzelmet, se nem eléggé emberi és nem is annyira nagyszerű hős, hogy a gyengeségeivel is szimpatizálni lehessen. Bár tény, hogy (főleg moziban) a látványvilág és a csűrt-csavart, egymásba ágyazódó sztori végig fenn tudta tartani a figyelmemet, a végén nem egy olyan élménnyel távoztam, hogy bennem maradt valami érzés a filmből illetve hogy mindenképp újra szeretném nézni. A hangulat szinte csak és kizárólag a jól eltalált filmzenének és a néhány szürreális látványnak köszönhető, semmi másnak. Bár a képzelt- vagy álomvilágok témája hálás (lásd pl. Mátrix), ez a film annyira bonyolultan közelítette meg a témát hogy nem tudott vele megbirkózni. Talán szerencsésebb lenne, ha Nolan és társai inkább a felnőttekben szunnyadó gyermeket vennék célba amikor egy fantáziavilágot gyártanak és nem az ostoba felnőtt hiúságát, hogy megborzongok a saját intelligenciámtól, hogy még egy ilyen bonyolult sztorit is képes vagyok átlátni... szerintem a szórakoztatás nem erről kellene, hogy szóljon.
9/10
666444 aug. 01. 09:27:12 9/10
Nálam a legjobb filmek között a helye
tom103 jún. 22. 10:13:46
A film tanulsága, hogy minél érthetetlenebb valami, annál jobb, annál művészibb.Történetként nem tudom kezelni, mert ilyen nincs, vagy csak nem tudunk róla. Azt sem tudom, hogy mikor ki van kinek a fejében.
Itt sokan 10 pontot adtak erre a filmre. Nagyon jó film, brutál jó film mondják. Viszont még senki sem tudta elmagyarázni, hogy miért is jó az ami érthetetlen. Még eredeti nyelven sem tudom követni, hogy mi történik valójában. Viszont büntetési tételnek jó lenne. Pontot nem adok, mert nincs mire.
10/10
Hekaté ápr. 14. 09:39:08 10/10 Előzmény allofs
Lehet, hogy rád virtuálisan hatott a koktél! :) Nézd a jó oldalát: ha legközelebb nem tudsz aludni, tudod, mit kell nézned! :)
1/10
allofs ápr. 13. 19:42:47 1/10
Igen, először én is elaludtam rajta. De kétszer bőven elég.
10/10
Hekaté ápr. 13. 15:51:19 10/10
Nagyon jó film, számomra teljes mértékben többször-nézős! Ötletes és eredeti, nem egysíkú.
1/10
allofs ápr. 13. 11:06:43 1/10
A hozzászolásodból úgy gondolom hogy hasonló véleményen vagyunk. Ha valakinek szeretem a filmjeit és csinál egy nézhetetlen baromságot akkor nem fogom azt írni hogy ez a legjobb film a világon. Ha egy film leírásából nem derül ki hogy milyen elolvasok néhány véleményt, de nemrég sikerült megint egy agyondicsért hülyeséget megnézni.
3/10
cellasto ápr. 13. 08:34:42 3/10 Előzmény allofs
En szeretem dicapriot, de ez a film akkor sem jott be.. Raadasul tarantinot is birom, de ennek ellenere a django sem tetszett.. Keves olyan szineszt vagy rendezot tudnek mutatni, akinek minden egyes munkaja tetszett volna.. Talan egyet sem.
1/10
allofs ápr. 13. 08:14:24 1/10 Előzmény cellasto
Az értékelésem válasz az egyik hozzászólónak aki valószínűleg nem sok filmet látott eddig. Felhúzott hogy százszor jobb filmek vannak lepontozva itt is meg az imdb is, az unalmas érthetetlen filmek meg az egekig pontozva csak azért mert di cabrio. A sz.r filmek magasztolását hagyjuk az Oscarra inkább.
3/10
cellasto ápr. 12. 10:44:24 3/10 Előzmény allofs
én in kább ugy mondanám, tipikus nolan film
valami nagyot és ujat akar adni, de miután megnézted, elfelejted az egészet
1/10
allofs ápr. 12. 00:17:12 1/10
A film történelem egyik legszarabb filmje.
10/10
Tamás12345 márc. 17. 07:08:02 10/10
10/10
offtopic
Midnight67 febr. 11. 20:48:43 Előzmény pappulisszesz
Ez valóban tévhit, nagyon sok cikk foglalkozik a témával és akad, amelyikben filmekre is utalnak, mint pl. itt:
https://www.origo.hu/tudomany/20181001-valobancsakazagyunktizszazalekathasznaljuk.html
pappulisszesz febr. 11. 10:07:05 Előzmény rommel1944
Az emberi agy gyakorlatilag éjjel-nappal száz százalékon üzemel, de te lehet, hogy tényleg csak a 4-5%-át használod, ha ezt a széles körben elterjedt hoaxot elhiszed.
3/10
cellasto febr. 08. 10:48:04 3/10
Tipikus nolan agymenes. Megnézem de masnap már nem tudtam mirol szol, annyira jelentektelen. Dicaprio remélem tobb filmet nem tervez vele.
offtopic
Midnight67 febr. 08. 01:09:00
És hová lett Alfredo..??
9/10
rommel1944 febr. 07. 22:34:28 9/10
Wim Wendersnek volt alapszinten ötlete, csak ott még a legnagyobb elmék is (mint pl. a heroinra )
rákattantak a saját álmaikra, s egyre hosszabban, egyre elrugaszkodva a valóságtól, ez VOLT A FŐ
VESZÉLY...!!!De aki ismeri egy picinykét is Wenders mujnkásságát, az pontosan tudja, hogy minden ott van ahol kell ,hogy legyen, csak a művészi háttér miatt rettenetesen elveszíti a film a ritmusát, tehát mondhatom, hogy igen....Nagy hibája annak a filmnek, hogy LASSÚ...! Iszonyatosan lassú....
Ellentétben ezzel a filmmel, amely kiváló, s tudván, hogy agyunk kb. 4-5%-át használjuk, egészen hihető, hogy egy történet 3-4 szálon fut, telis-tele furcsa akcióval, őrülettel, hiszen mindjárt tudjuk, hogy álmunkban sokkal több százalék, plusz a tudat alatti is bekapcsolódik, tehát elfogadjuk ( az én
opciómban mindenképpen elfogadható s egyedi ), ennek a filmnek az ANATÓMIÁJA...!!!
Mindenkinek szívből ajánlom, kivéve a bugyuta, ostoba ,műveletlen embereknek annyira nem, de azok
minde gondolatom és inteligenciám ellenére, úgysem fogják megérteni, illetve lusták lesznek használni azt ami ebben a filmben AL AP : A SAJÁT DIÓNYI AGYUKAT...!!!!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu