Érettségi

Bakancslistához adom
Bacalaureat / Graduation
16 éven aluliak számára nem ajánlott román-francia-belga dráma, 128 perc, 2016

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Egy középkorú, megbecsült román orvosnak egyetlen igazi életcélja van, hogy 18 éves lányát az érettségi után külföldre tudja küldeni taníttatni. A kis erdélyi városban dolgozó doktor vágya beteljesülni látszik, hiszen lánya megkapja a külföldi ösztöndíjat, amihez csupán egy eredményes érettségire van szüksége. Az írásbeli érettségik előtti napon azonban szörnyű dolog történik, lányát majdnem megerőszakolják, és meg is sérül a támadásban. A tinédzser sokkos állapotba kerül, ami miatt kétségessé válik a másnapi vizsga sikere, és egyáltalán, az azon való részvétele. Az apa azonban szinte görcsösen ragaszkodik elképzelt tervéhez és komoly erkölcsi döntést kell hoznia, mely ellentmond mindannak, amire korábban tanította a lányát. A román bürokrácia korrupt útvesztőit kihasználva megpróbálja kiskapuk segítségével elintézni a dolgokat?
Bemutató dátuma: 2016. október 20. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Gollam24 aug. 16. 12:36:13 7/10 Előzmény tortura
Azok a kérdések, amelyekre választ keresel a film értelmezése szempontjából irrelevánsak.
Cristian Mungiu azt próbálta bemutatni, hogy sajnos az oktatási rendszer nem feltétlenül az élet útvesztőire készíti fel a diákokat (nem véletlenül mondja a lányának a ballagás végén, hogy: na gyerünk menjünk innen), a mindent átható korrupcióban való boldogulásra, az érdekérvényesítésre stb.

Azonban mégsem igazán jó film, mert a nyomozásnak túl nagy szerepet szán a rendező, talán máshogy is be lehetett volna mutatni azt, hogy hogyan kell/lehet előrejutni a mai világban.

7/1O.
tortura 2018 máj. 24. - 16:57:38 Előzmény Edmond Dantes
Néha előfordul.....
Edmond Dantes 2018 máj. 20. - 12:07:18 Előzmény tortura
Ezúttal nem értünk egyet. A felsorolt kifogásaid, válaszra váró kérdéseid valósak, bennem is fölmerültek, de attól még kifejező, jó film és nekünk itt, K-Európában különösen tanulságos. Kimondottan jó a cselekményszövés, a dialógusok, kicsit talán még túl választékosak is, a sok vészhelyzethez képest (szinte) semmi szokásos sikoltozás, hajtű-dobálós hiszti, véres balhé. A rendező nagydíjas filmjét láttam, most ismét bizonyított. A főszereplő orvos figurája egészen kiválóra sikerült.
tortura 2018 máj. 13. - 17:57:11
Nekem nem tetszett. Lehet, hogy túl sokat vártam tőle. Elég hosszú film, valami megoldás-féle is belefért volna. Semminek nem láttam a végkifejletét., hogy végül is hova tart.
SPOILER!!!
Pl. ki követte el a támadást és meglett-e az illető?
A csaj pasijának volt-e köze hozzá?
A szülők végül is elváltak-e?
Az új nő elvetette-e a gyereket vagy sem?
Együtt folytatják-e az életüket immár legalizáltan?
A lány elmegy-e Angliába?
Semmire nem kaptam választ.
6/10
pihes 2018 máj. 12. - 16:05:48 6/10
Mind létező probléma. Társadalmi helyzet, életszínvonal, család...
Nem rossz, nem az igazi.

6/10
7/10
Attila Gacsályi 2017 szept. 05. - 22:46:07 7/10
Angliába akarta küldeni? Hát az még nagyobb mocsár.
10/10
bogdandy 2017 jan. 05. - 21:13:59 10/10
Nagyon jó film. Finom halk párbeszédek, semmi széles indulat, de a szürke felszín alatt kavarog a mocsár. Szociológiai látlelet. Mindenki jó ember, a szándékok jók, mindenki segít, de mégis mindenkit húz az öröklött mocsár, korrupció a kilátástalanság. A fõszereplõ egészen remek színész.
A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje