Erkel Ferenc: Bánk bán

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott 148 perc, 2020

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Erkel egyenes vonalú operakoncepciójának csúcspontja a Bánk bán. A hagyományos nemzetközi opera dramaturgiai és a verbunkos zene összevegyítését ebben a műben tudta megoldani a legmagasabb művészi színvonalon. Ami a Bánk bánt a korábbi Erkel-operák fölé emeli, az a zeneszerző minden eddiginél sokkal hatásosabb drámai kifejező ereje és a szereplők zenei jellemzése. A keserű bordal dacos hangja kitűnően érzékelteti a békétlenek nekibúsult, de elszánt hangját. Ottó szólama végig lángol, izzik féktelen érzelemkitöréseitől. Melinda szólama, az Ottóval énekel kettőse kivételével, a patetikus, lassú verbunkos típusát képviseli. Azonban az örülési jelenet egésze nem annyira a hiteles ábrázolást, mint inkább az énekesnő koloratúr tudásának a megcsillogtatását szolgálja. Bánk első felvonásbeli románca még a korabeli olasz és francia operák köznyelvén szól, csak a második felvonásban uralkodik el szólamában a magyaros hangvétel. Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával, mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban. Az Opera új produkciójának különlegessége, hogy a nívós kiegészítések és átdolgozások hatására vagy ellenére a sikerét mindig őrző Bánk újra a Palló Imre alakjára/hangjára komponált baritonváltozatban készült el, mely verzió elkészítését annak idején Kodály Zoltán is támogatta.
Vidnyánszky Attila, a Magyar Állami Operaház egykori főrendezője, a Nemzeti Színház mai igazgatója tíz év után tért vissza a mű megrendezésére.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Minácska márc. 15. 22:37:29 10/10
Ez a bariton változat engem nagyon zavart Tiborc és Bánk kettősében.
budaiesperes 2023 okt. 22. - 08:45:14
A szereposztás miért nincs hivatalból kiírva ?
Egyre több alkalommal tapasztalom, hogy nem tartják fontosnak a művészek nevének feltüntetését !
10/10
Sanci2 2020 márc. 16. - 13:52:54 10/10
Az inzertekről lemásolt stáblista:
szereplők:
II. Endre: Bakonyi Marcell
Gertrúd: Komlósi Ildikó
Ottó: Balczó Péter
Bánk bán: Molnár Levente
Melinda: Szemere Zita
Tiborc: Kováts Kolos
Petur bán: Haja Zsolt
Biberach: Geiger Lajos
Sólom mester: Irlanda Gergely

alkotók:
díszlettervező: Alekszandr Bilozub
jelmeztervező: Nagy Viktória
Koreográfus: Könczei Árpád
dramaturg: Orbán Eszter
szövegíró: Nádasdy Kálmán, Egressy Béni
rendező: Vidnyánszky Attila
vezényelt:
Kocsár Balázs

felvételt készítették:
műszaki vezető: Laposi Zoltán
Hangmérnök: Kondás Ferenc h.a.e.s.
vezető operatőr: Farkas Csaba
a rendező monkatársa: Velősy Márta
a felvételet rendezte: Komlós András
producer: Amin Zoltán
10/10
Minácska 2020 márc. 15. - 23:34:59 10/10
Ez az 1 pont kissé durva! Ha nem is Simándy József és Melis György énekel, azért még lehet jó. Sajnos, szinte csak a végére kapcsoltam ide, de egyáltalán nem találom ennyire gyengének. Sőt! Nem a megszokott rendezés, de ez nem veszt az értékéből. 2017-es felvétel volt. Rendező: Vidnyánszky Attila. Részemről 10 pont! Jah! Azért a szereposztást kiírhatta volna a Port!
10/10
Minácska 2020 márc. 15. - 23:22:45 10/10
Szereposztás?