Érkezés

Bakancslistához adom
Arrival
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, 116 perc, 2016

Értékelés:

502 szavazatból
Szerinted?

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nemcsak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni – és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario – A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít, akinek az előadásait mégis kevesen látogatják, és akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.
Bemutató dátuma: 2016. november 10. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Dr. Louise Banks
Ian Donnelly
Colonel Weber
Agent Halpern
Captain Marks
General Shang

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb hangvágás
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb rendező jelölés: Denis Villeneuve
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Eric Heisserer
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb operatőr jelölés: Bradford Young
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb vágás jelölés: Joe Walker

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
sorozatneked.hu ápr. 13. 02:44:23 4/10
4/10

Jó, hogy nem moziban néztem meg annó, mert sajnáltam volna rá a pénzt. Igazából se eleje, se vége, lassú és vontatott. A zene illett hozzá és a nyelvészeti részek érdekesek voltak, de ennyi, sajnos nem több.
10/10
offtopic
nemtudomkivagyok márc. 22. 15:57:11 10/10 Előzmény Dr. Kritikus
Kicseszettül idióta vagy. Ha itt vagy még írd le ide és leírom részletesebben is miért.
kbr 2020 dec. 22. - 01:01:42 Előzmény UncleSam
Úgy van.
kbr 2020 dec. 22. - 00:58:39 Előzmény kilencvenkettõ
Egyetértek, egyetértek
8/10
Matandan 2020 dec. 21. - 23:44:06 8/10
1/10
norbertobaggio 2020 szept. 25. - 22:07:57 1/10
Nolan féle dögunalom
1/10
Dr. Kritikus 2020 szept. 02. - 17:04:15 1/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
SPOILER!!!

Túl azon, hogy lényeges dolgokon átsiklik a film, tele van logikátlan elemekkel.

A szuperintelligens tunyacsáp barátaink idejönnek és nem csinálnak semmit. Várják, hogy odamenjenek a primitív földiek és a primitívebb fajnak kell megpróbálni megfejteni az intelligensebb faj ultra bonyolult tintapaca írásjeleit. Ők, mint felsőbbrendű faj meg sem próbálják a földi primitívebb nyelvet elsajátítani. Pedig azért jöttek, hogy rajtunk segítsenek.

Azért, mert a főhősnőnk egyszercsak jövőbelátó lesz, miért tör ki a világbéke? Ha minden ország el is sajátítja a jövőbelátást, nem azt jelenti, hogy minden gonosz diktátor a világbékén fog dolgozni. Maximum ezt az új képességet felhasználná a világuralmi törekvéseihez.

Főhősnőnk látta a jövőt és látta azt, hogy a kínai tábornok a fülébe súgja a haldokló felesége utolsó szavait. Felhívja hát a tábornokot és ezt elmondja neki.
Aztán eljön az előre látott jövő, találkozik a tábornokkal és elkezd értetlenkedni, nem tudja, hogy most fogja elmondani neki a tábornok a felesége utolsó szavait. Hogyhogy nem tudja mi fog történni a találkozáskor, hiszen korábban már látta a jövőt. Ez hatalmas logikai hiba. Ha láttam a jövőt, akkor tudom, hogy mi fog történni és nem kezdek el értetlenkedni, mint aki nem tud semmiről semmit.

És még lehetne folytatni a sort.
Roberto DiCapribogyó 2020 szept. 02. - 10:27:23 Előzmény Dr. Kritikus
Teljes mértékben egyetértek! Érthetetlen, hogy akik 8 vagy a feletti pontot adnak, azoknak ezek az "apró" megúszós megoldások hogy nem tűntek fel...és az is milyen igaz, hogy olyan dolgokat társítanak a fimhez, amiket nem is tartalmaz... úgy tűnik néhányan benyalták a blöfföt és azt hiszik, hogy flöss :-).
Roberto DiCapribogyó 2020 szept. 02. - 10:15:41 Előzmény Roberto DiCapribogyó
A harmadik szál az meg egyenesen érthetetlen hogy kerül ebben a filmbe bele. Ennyire erõvel a Titanicba is bele lehetett volna tenni mondjuk egy horror vonalat... Ugye itt végülis két alszál van: a, meghalt a gyereke betegségben...aztán a végén jön a nagy csavar, hogy ez majd a jövõben következik be és õ errõl tud már a jelenben. b, a kinai tábornokot úgy gyõzi meg, hogy a jövõbõl szerez információt (magától a tábornoktól).

Az a, szál-lal kapcsolatban látom itt többeknek megszaladt a gondolkodása, hogy szabadott, nem szabadott volna-e megszülnie a gyereket...könyörgöm errõl nem szólt a film, nem vetett fel ilyen kérdéseket!!! Az hogy egy 2 órás filmben van 2 mondat a végén ezzel kapcs. az nevetséges, ezzel való foglalkozásra méltatlan, az alkotók is igy gondolták, hisz ellenkezõ esetben mondjuk 30 percet szántak volna a témára és nem két mondatot. (mielõtt valaki belekötne, az igaz hogy flashback-ekbõl sokat látunk a gyerek gyerekkorából,de ez ennyi, a morális dilema az csak a végén van felvetve a filmnek minimális szinten). Ne lássunk már bele olyan dolgokat egy filmbe, amik nincsenek ott!! A Titanic sem a Renault autók dicsõitésérõl szólt, csak azért mert volt egy jelenet a három órás filmben, amikor egy ilyen autóban szeretkezett a pár.

A b, szál meg engem nem úgy ért, hogy hû de izgalmas csavar, hanem hogy az eddigi katyvaszhoz hozzákevertek még egy adalékanyagot, hátha összeáll belõle valami, de csak még nagyobb katyvasz lett belõle.

Hogyan lehetett volna egy jó filmet kihozni akkor ebbõl a történetbõl?

Szerintem úgy, hogy mindegyik szál kibontására forditanak elég idõt, praktikusan három különálló (de egymáshoz akár kapcsolódó, egymásra utalásokat tartalmazó) filmben: - egy film, ami annak az izgalmát és HOGYANJÁT mutatja be, amikor egy földönkivüli fajjal kapcsolatfelvétel történik (lásd: Harmadik tipusú találk.) - egy film, ami arra fókuszál, hogy az idegenek megjelenése felszinre hozza az emberi faj rossz oldalát: széthúzás, agresszió, egoizmus, pánik, stb. És hogy egyes nemes lelkû egyének hogyan kovácsolják össze végül egységbe a népet és jöhet a happy end. (hasonlóan mondjuk ahhoz, amit Gandhi ért el Indiában) - egy film ami egy izgalmas morális dilemát jár körbe (pl. az idõutazást akkor ide bevonva): hogyan döntenél, ha tudnád, hogy a leendõ gyerekednek komoly problémái lesznek az életben? Egyáltalán biztos hogy az lesz, vagy lehet rajta változtani? Na jó, de milyen áron? stb.
Roberto DiCapribogyó 2020 szept. 02. - 10:14:56
A széles körben ismert, nagyra értékelt filmek között rég láttam ennyire idegesitõ, összegányolt, felfújt lufi filmet...a legjobb forgatókönyv jelölés egyenesen megdöbbentõ és értelmezhetetlen.

SPOILERt tartalmaz innentõl!

A film cselekménye, ahogy korábban itt már irták, 3 szálon mozog: - kapcsolatfelvétel-nyelvfejtés - társadalomkritika-országok együttmûködésének kérdése - gyerek elvesztésén szenvelgõs-jövõbelátós Ami a fõ szál volt, legalábbis a rá szánt idõ tekintetében érzésem szerint az az elsõ. Ez egész egyszerûen vontatott, unalmas volt. (összeahsonlitásképp a Szárnyas fejvadászt kifejezetten izgalmas filmnek tartom komótos tempójával együtt) Ráadásul a leglényegesebb dolgot, az egész velejét, az az hogy jön létre a kapcsolat, hogyan fejtik meg az idegenek nyelvezetét, azt egy az egyben kihagyták...odáig eljutunk, hogy a pacákat "lefotózzák", gondolkodnak, aztán egyszer csak váltás és egy mondatban emlitenek egy olyat, hogy köszönet a pakisztáni kollégáknak a segitségért, megfejtésekért...bazzeg, mi ez ha nem klasszikus szemfényvesztés, lufi?!

A másik két szál meg igencsak jelképesen van jelen, alig foglalkoznak velük, igy hozzáadott értékük kvázi nincs. Mire gondolok? Az "emberek széthúznak, agresszivek, nem tudnak együttmûködni" drámai szál kb. annyival le van tudva, hogy van egy enyhe hiszti a kinai tábornok részérõl, hogy õ márpedig támadni fog, de mikor kezdtem várni, hogy ok, láttunk már ilyet ezerszer, de legalább most be fog indulni ez a vonal, el kezdik kifejteni drámai jelenetek sorában a konfliktust, akkor jön a jövõbelátása a csajnak és hopp már meg is oldódott a dolog.
3/10
Tiberio 2020 szept. 02. - 00:36:07 3/10
Csak tudnám, mi került ebben 47M $-ba... Épp ma írtam egy hsz-t a Hold c. filmhez: 5M $-ba került, és nálam 10 pontos a film. Hogy világos legyen: ezek a számok épp arról szólnak, hogy nem szólnak semmiről. A kreativitás - ill. hogy van-e egyáltalán mondanivalónk - nem ezen múlik.
3/10
offtopic
Tiberio 2020 szept. 01. - 21:37:25 3/10 Előzmény Dr. Kritikus
Valóban gyenge film, és nem kell, nem szabad elgyengülni a művet magasztaló ömlengő nyáltengertől.

A rendező szerencsére azóta ismét bizonyíthatta, hogy szakavatott mestere a filmvászonra varázsolt dögunalomnak, a nagyívű, epikus semmitmondásnak; annak a filmkészítői koncepciónak, melynek lényege, hogy voltaképp nincs mit elmesélnie.
1/10
Dr. Kritikus 2020 szept. 01. - 16:22:29 1/10
Aki nem szereti az olyan filmeket, melyeknek az alapötlete jó, de a forgatókönyvíró és a rendező képességeit meghaladja a történet filmvászonra történő megjelenítése, annak nem ajánlott megnéznie a filmet.
Az itt olvasható értékeléseknek én sajnos bedőltem és végigszenvedtem a filmet.
Pont a legérdekesebbnek ígérkező momentum, a kapcsolatfelvétel mikéntje nincs kifejtve (ahogy más sem). Hip-hop átugorja a "zseniális" rendező a kérdést és már meg is történt. Ezt nevezem megoldásnak. A film tele van logikátlansággal és önellentmondással. Ez sajnos egy kidolgozatlan fércmű.

Sok pozitív értékelésnél azt vettem észre, hogy olyan dolgokért dicsérik a filmet, amik nincsenek is benne az alkotásban.
offtopic
fourdogs 2020 júl. 19. - 18:50:40 Előzmény elemes
megtalálod a 66-68., 70-75. hsz.-nál
ez nem részedről tévedés, hanem műszaki baki
nem lehetne uazon felhasználónak kétféle pontja - gondolnám én
ha próbálkozol megváltoztatni utólag (ez az utóbbi időben lehetséges), többet tudnánk a program mibenlétéről
9/10
elemes 2020 júl. 16. - 21:09:36 9/10 Előzmény fourdogs
márminthogy én? email cím kavarás miatt egy időben talán elemes2 néven is kommenteltem, de az már rég volt.
KeNorbi 2020 júl. 15. - 19:31:20 Előzmény Oooo
:-)
offtopic
fourdogs 2020 júl. 15. - 11:05:40 Előzmény elemes
Már csak azért is baromság (mentálisan Törvénytelen) a 246., mert korábbi regisztrációddal 7 pontra értékelted.
8/10
kilencvenkettõ 2020 máj. 23. - 00:57:46 8/10
"Gyönyörű, filozofikus mese, amit ugyan kevesen értettek bemutatójakor, de minden újranézéskor egyre több jelentésréteget tár fel önmagából." - pontosan így érzem, ahogy a fenti értekezésben olvashatjuk. Még csak kétszer láttam, de szeretném újra és újra megnézni.
3/10
Tiberio 2020 máj. 22. - 19:33:02 3/10 Előzmény Oooo
Természetesen nem te vagy nevetséges, visszavonom. Ugyanis nem a ti hibátok, ha a tömeg ilyen és ehhez hasonló "példamondatoknak" hitelt ad, mert azt hiszik, hogy megfellebbezhetetlen tekintélytől jön. Ha a pápa használná ezt a kifejezést, akkor azt is gondolnám: őszentsége szerencsétlenül fogalmazott.
9/10
offtopic
Oooo 2020 máj. 22. - 18:53:16 9/10 Előzmény Tiberio
Abban is tévedsz, hogy ez vélemény. Az internet egyik keresője a "letisztult" szóra 0,33 másodperc alatt "Nagyjából 1 170 000 találatot" adott ki.
Ezekből még egy segítő példamondat a Magyar Tudományos Akadémia épületéről:
"A palotához hátulról kapcsolódó négyemeletes épületrész – az egykori bérház, a mai könyvtár – ugyancsak hellenizáló neoreneszánsz stílusban készült, a funkciójának megfelelő, egyszerű, letisztult formában."

Jó nevetgélést!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu