Érzelem

Bakancslistához adom
Senso
olasz romantikus dráma, 120 perc, 1954

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Ez a pompázatos kosztümös film, amelyhez Viscontinak különösen jó érzéke van, nagy nosztalgiával idézi fel a Risorgimento lázas éveit Velencében, amikor még nagyon tudtak szeretni az emberek - feltételek nélkül, a sérelmek elviselésével, önmaguk feláldozásával. Az érzelmek szépséget teremtő erejét a film két összetevője jeleníti meg: a romantikus történet és Alida Valli érzelmileg túlfűtött, de teljes mértékben hiteles játéka. Amikor A trubadúr előadása tüntetésbe torkollik a Habsburg-uralom ellen, a demonstrációt vezető Ussoni márki összetűz egy Franz nevű fiatal osztrák tiszttel. Livia grófnő, Ussoni unokanővére, meg akarja akadályozni a párbajt. Franz, akinek eszébe sincs kiállni a márkival, hanem elfogatja és száműzeti őt, ráerőszakolja a társaságát Liviára, aki hamarosan kénytelen szembenézni azzal, hogy beleszeretett az osztrák tisztbe. Franz persze méltatlannak bizonyul Livia odaadó szerelmére, s e csalódásra a bosszú sem hoz enyhülést.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ad mala 2012 aug. 08. - 19:28:00
Viscontinak kiváló filmjei vannak. Ez rettenetes. Legfõképp a két fõszereplõ miatt, egyszerûen szörnyûségesen játszanak. A történet is elég erõltetett (vagy csak elcsépelt), de pl. a pasas "õrültségi jelenete" az utóbbi idõk legnevetségesebb alakítása volt amit láttam. És azok a "szenvedélyes szerelmes" jelenetek... Szívlapátot érdemelnek. Még a szinkronja is gyér lett, pedig alapvetõen tehetséges szinkronszínészeink nyomják.
feketevipera 2010 nov. 11. - 09:10:45
Valamikor régen láttam a királyi tévén, és emlékeim szerint nem volt rossz, csak kicsit hosszú, így talán kevésbé feszült. Mindenesetre igazi kosztümös film, látványos, és megvan a hangulata is, ám Alida Valli helyenként valóban patetikusan játszik. Jó lenne még egyszer megnézni, így, felnõtt fejjel is.