Este

Bakancslistához adom
Evening
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 112 perc, 2007

Értékelés:

188 szavazatból
Szerinted?

Az Este a mély érzelmek filmje: az anyák és lányaik közötti szeretet erejéről mesél, mindezt egy olyan anya szemszögéből, aki életének alkonyán olyan titkot fed fel, amely mindenkire óriási hatással lesz a környezetében. Az érzelmek valódiságát igazolja, hogy a filmben két olyan színésznő-páros - Vanessa Redgrave és Natascha Richardson, valamint Meryl Streep és Mamie Gummer - is játszik, akik anya és lánya kapcsolatban vannak egymással. A rátörő emlékeknek engedve Ann Lord (Redgrave) megoszt egy régóta őrzött titkot a lányaival, Constance-szal (Richardson), aki boldog házasságban él, és Ninával (Toni Collette), a nyughatatlan egyedülálló nővel. Mindketten ágya mellett állnak, mikor Ann kijelenti, hogy látni szeretné élete szerelmét. De vajon ki lehet ez a titokzatos "Harris", s mit jelenthetett az anyjuknak? Miközben Constance és Nina megpróbálja megfejteni édesanyjuk életét, és egyúttal rendbe szedni sajátjukat, Ann felidéz magában egy jó 50 évvel ezelőtti hétvégét, amikor még Ann Grantnek (Claire Danes) hívták... és csak egy fiatal lány volt, aki azért jött New Yorkból, hogy legjobb barátnője, Lila Wittenborn (Mamie Gummer) esküvőjén legyen nyoszolyólány. A menyasszony izgatott, de édesanyja (Glenn Close) helyett legjobb barátnőjéhez fordul segítségért. Ann Lila közelében marad, de még közelebb kerül a menyasszony forrófejű öccséhez, Buddy-hoz (Hugh Dancy). Ám amikor az esküvőn feltűnik Harris Arden (Patrick Wilson), a Wittenborn-család régi barátja, Annben új érzések ébredeznek. Olyanok, melyek örökre megváltoztatják az ő és lányai életét is.
Bemutató dátuma: 2007. szeptember 27. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Szereplők

Ann Grant
Ann Grant Lord
Lila Ross
Mrs. Wittenborn
Constance Lord
Lila Wittenborn
Harris Arden
Buddy Wittenborn

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Ildikó Nóra 2021 máj. 02. - 15:08:34 7/10
A regényből készült filmet egyszer érdemes megnézni, amiatt is, hogy magyar az operatőr és a rendező is. Szépek a kosztümök, a helyszín, a filmzene, jó a szereposztás. Sokat ugrált az időben, ez az elején zavart, de utána megszoktam. Toni C-nek, Hugh D-nak, Claire D-nek, Patrick W-nak jól állt a szerep, utóbbi két színésznek szép hangja van, amikor énekeltek a filmben. Néha nekem lassú volt a film; Lila és Ann régi barátságáról nem derült ki, hogy miért szakadt meg, bár sejthető, de ezt ki lehetett volna fejteni.
7/10
dandelion83 2018 márc. 11. - 15:13:03 7/10
Annyira nem tudott megfogni, pedig nagyon szeretem az ilyen jellegû filmeket, de nekem nem volt elég mély. A szereposztás jól sikerült, a zenéje gyönyörû, de a várt katarzis elmaradt. Jóindulattal 7/10
2/10
Molten 2015 dec. 09. - 10:55:24 2/10
És ne jöjjön senki nekem azzal, hogy kihagytam a SPOILERT!!! Buddy sorsa az elsõ öt perben kiderül.
2/10
Molten 2015 dec. 09. - 10:52:22 2/10
Na jó. Kezdjük ott, hogy ez a film semmirõl sem szól. Ann és Harris különös vonzalmáról? Nem. Ann lányainak életérõl? Nem igazán. A Buddy halála miatt érzett bûntudatról? Hova gondolok??? De nem elég, hogy ez a film mindenbe csak belekap és semmit sem fejt ki, a karakterek olyan szinten személytelenek, hogy az valami hihetetlen!!! De most õszintén... Fel tud bárki is sorolni Harris tulajdonságai közül hármat? Nem, az nem egy tulajdonság, hogy ORVOS! Hogy az istenbe hihetjük el ezek után azt, hogy ez a férfi volt Ann élete szerelme (akirõl megjegyzem fikarcnyit sem tudok többet, mint Harrisrõl)? Nem véletlen, hogy semmit nem tudnak a lányok Harrisrõl. Életükben kétszer találkoztak. Vicces, milyen nagy szavakkal dobálózik a leírás. Mély érzelmek filmje. Inkább mondanám a "felszínt karcolgatjuk" stílus nagyszerû mintapéldájának. Botrány, hogy ilyen jó értékelést kapott itt a film.
8/10
palikg 2015 aug. 13. - 09:29:36 8/10
Szép film. Kedvet kaptam a könyvhöz. Bár a rövid tartalomnál kicsit másképp írja a történetet: három házasság, öt gyerek, ez volt Ann élete.
Rókatündér 2015 máj. 30. - 23:58:21
"Gondoljon egy hétköznapra! Egy egyszerû pillanatára!" - Igen, az Élet ilyen egyszerû és ilyen bonyolult.
Sõt, ugyanezek a történések több ember életében elõfordulnak. Átélhetõ, megszenvedhetõ, örülhetõ, megkönnyezhetõ.
"És a végén a legtöbb dolog nem számít."
Gyereknapra sikerült megnéznem. Felkavarta az emlékeim..
pneklara 2015 ápr. 29. - 07:27:59
Micsoda nevek! Gondoltam: micsoda film lehet!
Aztán az elsõ percekben majdnem kifogott rajtam. Nem értettem ki kicsoda, engem egyébként is zavar az, ha egyik percrõl a másikra emberöltõt ugrunk át, oda és vissza, látjuk a szereplõt más-más személy által megformálva fiatal és idõs korában. Mindehhez hozzájöttek a haldokló Ann víziói. Tetézve azzal is, hogy nem tudtam elszakadni attól, hogy a színésznõk között a valóságban is anya-gyermek kapcsolat van, s e körül is forogtak a gondolataim. De lassan helyrebillent bennem a történet.
Végül is örök igazságokra épül a film. Az ember a halálos ágyán visszagondol, mit rontott el,mennyire lett volna más az élete, ha másképp dönt fiatalon.
SPOILER!
Sokan kérdezik, hogy mi akadályozta Annt és az orvost, hogy egy pár legyenek? Ann hogy tehette volna meg ezt a barátnõjével,akirõl tudta, hogy szerelmes a férfiba? Ann azt is tudta, hogy Buddy szereti õt, de köztük meg nem mûködött a kémia.Szerencsétlen kapcsolatok, mindenki mást szeret.Közben eltelik egy élet, s csak az emlékek maradnak, azok is mélyre temetve, hogy még a gyermekei sem tudtak semmit anyjuk érzelmeirõl, érzéseirõl.
A film legmegrázóbb jelenete számomra az volt, amikor az anya, Glenn Close tudomásul veszi a fia halálát. Szinte ijesztõ volt.A másik annak a konyhának a látványa, ahol a korábban mûvészetrõl álmodozó Ann-t az édesanyai+háziasszonyi teendõi a földhöz kötik. Milyen boldogtalan lehetett ekkor?
napraforgó 2013 aug. 09. - 12:04:34
Te a Port.hu ismertetõszövegének ebbõl a szerencsétlen mondatából arra következtettél, Hogy Buddy Ann szeretõje volt????:

"Ann Lila közelében marad, de még közelebb kerül a menyasszony forrófejû öccséhez, Buddy-hoz (Hugh Dancy)."

Hát akkor te nagyon naív és hiszékeny vagy.
Némi barátságon és jó adag szánalmon kívül ez a lány nem érzett semmit Buddy iránt.

Mert ott a két következõ mondat is:

"Ám amikor az esküvõn feltûnik Harris Arden (Patrick Wilson), a Wittenborn-család régi barátja, Annben új érzések ébredeznek. Olyanok, melyek örökre megváltoztatják az õ és lányai életét is."

Harris Arden soha nem volt a Witternborn család barátja!!! Õ a házvezetõnõjük fia volt, aki egy úri családban nem lehet barát, maximum ismerõs!!!
És az, hogy az ismeretség Ann-nel örökre megváltoztatta volna a lányai életét???? Hát ez egyszerûen nem igaz!!! Azt se tudták, ki ez a pofa! soha nem látták, sõt soha nem is hallottak róla!!! Az anyjuk a halálos ágyán említette meg elõször a nevét, és a két lány meg csak találgatott, hogy ki is lehetett az illetõ.

Én még azt sem mondanám, hogy magának Ann-nek az életét megváltoztatta volna. Csak egy emlék volt, egy illúzió, a "milyen lehetett volna õvele" röpke gondolata. De amikor ténylegesen találkoztak pár év múlva, még 3 értelmes mondatot sem tudtak váltani egymással!
Hát kb. "ennyire" változtatta meg az életét. semennyire.

Még, hogy megváltoztatta az életület! nevetséges! Sõt. Az, aki ezt ide leírta, tuti nem nézte végig a filmet. de még a közepéig sem....
2/10
tesz-vesz 2013 aug. 09. - 08:48:11 2/10 Előzmény napraforgó
akkor miért így van ábrázolva? nem kéne elolvasni a port.hu-s leírószöveget egy film megértéséhez. ezt a filmnek kell tartalmaznia...
napraforgó 2013 júl. 31. - 16:54:15
Nos, tehát Ann mégis Lila vendége volt. Az lehet, hogy Buddy kereste az alkalmakat, hogy vele lehessen, akár kora reggel, akár késõ este. De ettõl még a lány nem lett az õ vendége, sõt a szeretõje sem. Mivel ismerték egymást korábbról is, nem volt ok, hogy a lány elutasítsa a jelenlétét. Többször kitért a vallomások elõl, ez igaz, de azért, mert beszélgetünk valakivel... még nem leszünk szeretõk???!!....
2/10
tesz-vesz 2013 júl. 31. - 15:20:04 2/10 Előzmény napraforgó
szerintem meg a fiú vendége volt. ez van megjelenítve a filmben, többet lóg a fiúval, nyitáskor már a fiúval van, folyamatosan õk vannak ketten,vacsoraasztalnál õk ketten csak, nem pedig a legjobb barátnõjével lóg folyton, kivéve a végén van egy közös jelenetük, de azt gondolom azóta már összemelegedtek.

de most olvasom, hogy "legjobb barátnõje, Lila Wittenborn (Mamie Gummer) esküvõjén legyen nyoszolyólány"

értem, csakhogy nem ez van a filmben ábrázolva, rossz rendezés.
napraforgó 2013 júl. 29. - 10:42:50
Elég érdekes a hozzáállásod.
De: szerintem Ann és Lila lettek barátok lettek a fõiskolán. Ann - Lila révén - a fõiskolán megismerkedett Buddyval, az öccsel, aki szerelmes lett belé. És ezt Ann nemigen vette észre. A fiú eltette a kis bugyuta levélkéjét, mint ereklyét, de sohasem szólt neki az érzéseirõl.
Szerintem még véletlenül sem voltak szeretõk! Hogy a fiú biszexuális volt-e? Nem tudom. Lehet, hogy csak csodálta a házvezetõnõ értelmes, okos fiát, aki okosabb volt, mint õ, aki elvégezte az orvosi egyetemet, nem is akármilyen eredménnyel. És ezzel kitört abból a körbõl, ahonnan származott. (akkoriban fontos volt a származás, erre utaltak is!) Talán szexuális töltet is volt ebben a csodálatban (lásd a szájra puszit). És talán nem. Nagyon fiatalok voltak, kialakulatlan érdeklõdéssel.
Lila meghívta Annt az esküvõjére, mint koszorúslányt. Ott, az ún. próbavacsorán ismertették össze Annt Harrisszel.
És miért is ne szállásolhatta volna el a Witterborn család a lányuk legjobb barátnõjét, a koszorúslányt ebben a minõségében, anélkül, hogy a fiuk barátnõjének, menyasszonyának tekintették volna? A lányuk vendége volt, nem a fiuké!!! Nem kell többet belelátni, mint ami volt!
2/10
tesz-vesz 2013 júl. 29. - 09:49:37 2/10 Előzmény napraforgó
spoiler-rontóc lehet.

mirõl beszélsz?
ha arról beszélsz, hogy régi korokban máshogy visekedtek az emberek, akkor legyél már következetes, igen, régen, nem feküdtek le azonnal az emberek egymással (kivéve a prostituáltakat és a színésznõket), és mit gondolsz akkor miért táncoltak otthon egyik reggel a fiúval az anyja elõtt?
szerinted a lányok nem foglalkoznak a becsületükkel? mert igenis, ha elhív akkor a fiú egy lányt a családja esküvõjére, és ott lakik köztük ezután, az min. a menyasszonya, a családja is így tekintett rá, ugyanis nem illendõ dolog máshogy beköszönni egy családba. nem létezett akkor férfi-nõi barátság ilyenformán.
gondolom a fiú elõbb érkezett és utazott 7 órát haza, gondolom egy iskolába jártak.
a fiú biszexuális volt, teljesen egyértelmû, a két lány pedig nem a legjobb barátnõk voltak, mert mintha kérdezte is a részeges fiú az énekest, hogy te milyen viszonyban vagy vele? erre mondta a lány, hogy nagyon jóban.
a fiúval van, a fiúval jött, teljesen egyértelmû, hogy a szeretõje volt, de ezt egy lordi családban menyasszonyként mutatják be.
azért kiabálja h dobja ki a cetlit, mert már kiábrándult belõle, soha nem is illetek egymáshoz, nem tud a két színész játszani
a nõvér és harris csókolóztak egymással, és azt is mintha mondták történt még pár dolog. nem tudni mire gondolhattak

nem tudom hogy vagy a regényben, mi mos a filmrõl beszélünk, ami pocsék, ízléstelen film lett.
2/10
offtopic
tesz-vesz 2013 júl. 29. - 09:38:41 2/10 Előzmény napraforgó
én még dünnyögést se hallottam a szinkronban
napraforgó 2013 júl. 28. - 13:24:58
Amúgy a fiú énekelt kicsit. vagy legalábbis aládünnyögött valamit, nemcsak táncolt.
napraforgó 2013 júl. 28. - 13:23:49
Szerintem Buddy nem volt Ann szeretõje, csak amolyan haver, a legjobb barátnõje öccse. Errõl tanúskodik az az ostoba cetli is, amit a fiú évekig õrizget, a lány meg nem is érti, miért. Hiszen azt kiabálja neki, hogy dobd már ki azt a papírt és éld az életed!
Amúgy meg olyan messze éltek egymástól (a csaj 7 órát buszozott, hogy megérkezzen), már csak ezért sem lehetett köztük semmi fizikai kapcsolat. És a lány volt annyira korrekt, hogyha mégis lett volna, hát nem megy el a másik pasival az erdei viskóba.
Sõt, még a nõvér sem volt Harris szeretõje, hiszen amikor szerelmet vallott neki, a férfi visszautasította.

Amúgy 50-60 évvel ezelõtt más világ volt, a fiatalok akkoriban nem bújtak rögtön ágyba egymással. Ez az erdei kunyhós eset is amolyan kirívó, különleges eset lehetett, ami nyilván nem történik meg az esküvõ, a parti, az ital, a bolondozás nélkül. Talán épp azért is lett vége olyan hamar, mert nem volt szokványos - nem volt udvarlás, beszélgetések, közös programok, tervezgetések, stb., csak olyan durr bele a közepébe. Egy félresiklás volt mindkettejük életében, amit aztán követett a szokványos élet. A lány férjhezment a tanúhoz, a fiú elvett egy másik nõt, stb. Az életük visszazökkent a rendes kerékvágásba.

Persze, lehet gondolkodni, hogy mi lett volna, ha.... És erre mondta Lila a végén, hogy minden úgy volt jó, ahogy volt. És hogy utólag nár nem számít (mi volt, hogy volt).

Ismerni kéne az eredeti regényt. Csak sajnos nem érdekel annyira a történet, hogy utánanézzek....
2/10
tesz-vesz 2013 júl. 28. - 10:09:29 2/10
ja és azt mondják utána: milyen jót énekeltünk együtt.
dehát nem énekeltek! a fiú csak táncolt, meg se mukkant!hát hol élnek ezek?
2/10
tesz-vesz 2013 júl. 28. - 10:01:47 2/10
spoiler, rontóc:

ja és milyen jó fej a cseléd doktor, amikor Claire Danes énekel az esküvõn, és õ felmegy vele táncikálni, miközben Claire Danes barátja, szeretõje lentrõl nézi õket, egy csöppet megalázza a legjobb barátját a doktor, de szerencsére a részeges barátnak ez nem tûnik fel. nagyon gyenge.
2/10
tesz-vesz 2013 júl. 28. - 09:56:36 2/10
"Wittgeinstein, mittgeintstein, mi lesz ebédre?"

a végére, közepére már olyan ez a film, mint egy paródia, giccsparódia, kliséparódia, komolyan, mi már nevettünk amikor elütötték a részeg srácot és a 4 évig õrizgetett, semmitmondó és már olvashatatlan papírdarabkáját eldobják a barátai. olyan színvonaltalannak éreztük gyakorlott filmnézõ szemmel a filmet, most komolyan, minden nap berakta a zsebébe ezt a semmitmondó kis cetlit? a fenti idézettel és a cselekedettel mit akart üzenni a szerzõ, azonkívül hogy egy ordas nagy, buta szentimentalizmus?
szépek a képek a filmben és ennyi, egyszerûen Glenn Close túljátssza a fia halálát, egy csöppet ripacskodás, méltatlan szerintem.
Claire Danes szép lány, de az a túlmozgó mimika, irritáló kézmodulatok, grimaszos, betegnek tûnõ arckifejezések, nem véletlenül predesztinálják õt b-kategórás színésznõnek, õ is nagyon túljátszik mindent, nem mintha a-kategórás színésznõnél ez nem fordulna elõ.

ha annyira szeretik egymást, miért mentek szét? danes elhajózott a végén?
egy film nem arról szól, hogy szép zöld benne a pázsit, és nagyon jó levegõjû a helyszín, valami értelmes, eredeti történet is kéne, valamiféle értékes mondanivalóval.
napraforgó 2013 júl. 27. - 16:07:32
Szép film volt ez, mindenki kihozta belõle, amit lehetett. Jók voltak a színészek, az operatõr, meg a rendezés is.
De nem volt egy nagy sztori. Egy haldokló asszony visszatekint az életére, élete elsõ szerelmére, amely kurtán-furcsán végetért egy nap alatt. Egyszerûen ennyi volt a történetben. Egy átlagos életút, van benne barátság, szerelem, házasság, gyerekek, kudarcok, úgy, mint akárki másnak.

Nekem a történet pont azzal maradt adós, hogy megmutassa, miért is ért véget ez a szerelem (?), vagy csak románc (?) olyan hirtelen?
Láttuk az alkoholista Buddy elgázolását, a halála miatt fájdalmában örjöngõ anyját - és aztán mi történt?
Nyilván mindenki összezavarodott, vége lett az esküvõi hangulatnak, de... Ann és Harris ezek után nem váltottak egy szót sem? Nem próbálták meg megbeszélni a történteket? Ann nem állt támaszként a barátnõje mellé? Itt van egy olyan luk, amire a haláleset nekem nem magyarázat.
Nagyon lezáratlan maradt ez a kapcsolat, már ha egyáltalán kapcsolatnak lehet nevezni. Aztán már csak azt látjuk, hogy Ann és Harris legközelebb évekkel késõbb véletlenül találkoztak ott az esõben, amikor már mindkettõnek családja volt, pár semmitmondó szót váltottak és mentek az útjukra.

Miért érezte úgy Ann, hogy ez volt a nagy szerelem az életében? Talán épp a lezáratlansága miatt? Hiszen fel sem merült, hogy együtt folytathatnák az életüket, nem volt döntési helyzet, nem volt elmulasztott lehetõség, hiszen a férfi nem kért tõle semmit - egy romantikus éjszaka volt, nem több.

A Harrist játszó színész valóban nem volt egy nagy durranás - de talán sokunknak épp ilyen hétköznapi, tucatember nagy szerelmeink vannak/voltak. Csak az látja az illetõt rendkívülinek, aki szerelmes belé, mindenki másnak csak egy ember a sok közül.
Összes hozzászólás