Everest

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-izlandi-angol dráma, 121 perc, 2015

Értékelés:

264 szavazatból
Szerinted?

A filmet a világ legmagasabb csúcsának meghódítására tett egyik kísérlet során történt hihetetlen események ihlették. Az Everest két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája. Ez a két expedíció az emberiség által tapasztalt egyik legdurvább hóviharral találja szemben magát. A hegymászók kitartását a bolygó legkönyörtelenebb elemei teszik próbára, csaknem lehetetlen akadályokkal kell megküzdeniük, és életük szenvedélye a túlélésért folytatott lélegzetelállító harccá válik.
Bemutató dátuma: 2015. szeptember 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ControlAlt 2020 szept. 14. - 11:02:46 Előzmény Midnight67
Nem. A Halál a Himaláján. De akkor a K2-re is sort kerítek.
8/10
offtopic
Midnight67 2020 szept. 09. - 19:29:55 8/10 Előzmény ControlAlt
Talán a K2-re gondolsz? Nem nagyon szokták tv-ben vetíteni, én is moziban láttam csak egyszer.
https://port.hu/adatlap/film/tv/k2-k2/movie-13643
ControlAlt 2020 szept. 09. - 15:40:16
Volt egy másik film, ugyanebben a témában. Az nem volt ilyen látványos,meg nagyszabású (alacsony költségvetésű volt) mégis sokkal jobban szíven ütött.
8/10
Midnight67 2020 máj. 26. - 17:46:47 8/10
Tényleg "fárasztó" kicsit a film, de a hegyek lenyűgözőek, ezért csak belenéztem újra.:)
7/10
szabzero 2020 máj. 26. - 17:34:12 7/10
Tudtam hogy idegesíteni fog a film. Sosem fogom megérteni ezeket a fanatikus őrülteket, akik időt, pénzt és néha az életüket nem kímélve mindenáron fel akarnak mászni a csúcsra. De ez legyen az én bajom.
8/10
Midnight67 2019 okt. 22. - 19:02:37 8/10
Szépen sikerült film, de a végén nekem túl sok volt a gyötrelem. Ugyanígy éreztem az Út a vadonba c. filmnél is. Mindkettő valós történéseken alapul és az ilyeneknél elkerülhetetlen a dráma. A "best" nálam ebben a kategóriában talán az Életben maradtak (1993), de azt nagyon régen láttam, viszont könyvben is olvastam. Érdemes az ilyen filmeket "csokorba szedni" és a végén kipipálni a bakancslistán. Mert ugye, legalább egyszer látni kell!
6/10
sexykex 2019 aug. 19. - 12:11:52 6/10
Gyerekként csodálattal néztem a bátor férfiakra, akik sorra hódítják meg a Föld csúcsait. Egyedül az nem tetszett, hogy serpa teherhordók cígölik a motyójukat. Erre most kiderül, hogy a Csomolungma esetében egyszerű sétáról van szó. Kellő dohányért cserébe kaphatunk tapasztalt vezetőt, kiépített táborokat, hidakat, köteleket és oxigénpalackokat a kritikus helyekre. Mindössze kielégítő fizikai állapotban kellene lennünk és be kellene tartani az ezeréves szabályokat. Ilyeneket, hogy ne induljunk el viharban, ne akarjunk hegyet mászni betegen, lehetőleg ne kocogjunk egyedül a domboldalon és ne akarjunk a magasabb helyeken éjszakázni. Könnyedén odaveszhetünk, ha nem indulunk időben vissza, ha öregek és betegek vagyunk, ha a serpák eladják Katmanduban az oxigént, vagy haragszik ránk a hegy szelleme, amire viharok, és lavinák utalhatnak. Igazi pozitívuma volt a filmnek a jól kidolgozott jeleneteken kívül, hogy aki sohasem adja fel – fél a feleségétől, vagy túlságosan szereti és még egyes testrészei nélkül is haza akar jutni – az valószínűleg haza is kerül.
Cukros csirkecomb 2019 aug. 19. - 01:52:11
Valaki megírná, hogy mi lett a vége?

SPOILER

A helikopter jelenetnél átkapcsoltam a Trópusi vihar helikopter jelenetére, és aztán ott is ragadtam.
Querelle82 2018 máj. 27. - 20:06:00
Valahogy a mentőakciós résznél, amikor ide oda rádióznak, telefonálnak, és sírnak, a film kilöttyen a medréből.Ott nagyon amerikás, " halivúdias " a hatás.Nyilván ki kellett tölteni a kettő órát, pedig elég lett volna egy óra negyven perc, és akkor a film egész jónak minősülne ( szerintem).
7/10
Nótárius 2018 márc. 25. - 01:43:33 7/10 Előzmény forro44@gmail.com
OFF
Rendben. A minek, mihez képest 60 %-a viszont továbbra is kérdőjeles nekem. (?) ~"A Himalája tetején a levegő O2 aránya ugyanúgy 21% körüli, mint a tengerszinten. Viszont az oxigén nyomása már csak a tengerszinten mért nyomás harmada a Mount Everest csúcsán. A tengerszint feletti magasság növekedésével a légköri nyomás a magassággal exponenciális arányban csökken. A levegő ritkábbá válik, tehát az oxigén nyomása is - a levegőt alkotó többi gázhoz hasonlóan - a magassággal exponenciálisan csökken." Tehát akkor a
belélegzett levegőben harmadannyi oxigén van mint tengerszinten; és ez csökkenti a vér normál oxigén-szintjét 60% alá? Ha így igaz, akkor viszont az első mondat a nevesített hegyre, második (amelyikre reagáltam!) az általánosként sem említett hegymászó vérére vonatkozik. Egymás után ez tényleg félreérthető. Egyébként tűzoltóként is a levegő oxigén-aránya, -tartalma szinonímájaként használjuk a "-szintet". Köszönöm, hogy tanulva átgondolhattam!
ON
forro44@gmail.com 2018 márc. 23. - 10:13:19 Előzmény Nótárius
OFF
Elnézést, de értelmezési problémát látok. Az oxigénszint nem azonos a levegő oxigéntartalmával, ami valóban 20-21 térfogat%. Valaminek a szintje 100%-ról indul (vagy 0-ról) és ahhoz képest változik, azaz csak önmaga mennyiségéhez mérjük, nem a többi alkotóeleméhez. 8848 méteren a levegő összes alkotóeleme kevesebb, de a szervezet igényei szempontjából az oxigén a legfontosabb. Ezt írja le a kifogásolt mondat, ami egyébként 3... ;-)
Szóval jó viccnek látszott, de csak egy félreértés volt. Bocs.
ON
7/10
Nótárius 2017 dec. 29. - 01:52:36 7/10
A trailer felvezetõ mondata, feliratozva és figyelemfelkeltõn süllyesztett, narrációs hangalámondással :
"A világ legmagasabb pontján a hõmérséklet mínusz 40 °C alá hûl. Az oxigénszint 60 % (?) alá esik. Semmi sem készíthet fel erre!"
Arra tényleg senki nem készítheti fel az embert, hogy 8848 méter magasan majd háromszor nagyobb a levegõ oxigéntartalma, mint a tengerszinten. ;-)
A filmet dramaturgiailag eléggé elnagyoltnak, érzelgõs mellékszálakkal terhelhetnek éreztem. 7/10 SZERINTEM.
hódpapa 2017 nov. 08. - 15:46:42 Előzmény atsicof
Én nem érzem magam szerencsétlennek,mert megéltem 64 évet,és már értem azt,amit Te még nem is sejtesz.Viszont az adatlapodon megadott adataid alapján,Te nem nõ vagy,csak egy kis kamasz lány,úgyhogy ha nem sértelek meg,ajánlhatnám megnézésre a Bajos csajokat,vagy esetleg a Doktor szöszit. /persze,ha már megérted/
atsicof 2017 okt. 16. - 16:59:20
Mi tetszett ebben az ócska filmben te szerencsétlen???
hódpapa 2017 okt. 14. - 15:10:44 Előzmény atsicof
Szerintem,nézd az Izaóra csatornát,az a Te világod!
atsicof 2017 szept. 17. - 11:30:31
Ez a film nagyon gyenge!
Egy órát bírtam nézni!
Ilyen gyenge szöveget én még filmben nem hallottam!
Nem történik benn semmi!Tragédia!
Meneküljetek tõle!
Katasztrófa a történet meg a rendezés is!
8/10
Platonutan 2016 nov. 23. - 13:57:58 8/10
izgalmas film szép helyszínekkel!
10/10
Pusztai Dénes 2016 aug. 19. - 16:29:29 10/10
Koszonetet szeretnek mondani mindenkinek aki ezen a filmen dolgozot. Extazisba kerultem a hatasara 10/10.
Anyira megtetszet hogy rokton miuttan megneztem a filmet rendeltem a DVDt.
Nagy koszonet mindenkinek ezert az alkotasert.
Es nagyon sajnalom es egyut erzesem azoknak a hegymaszoknak a csaladjanaK akik szerettuket veszitetek es mind a mai napig veszitik el hegymaszas kozben
9/10
Jucis 2016 márc. 30. - 10:36:38 9/10
Láttam még januárban. Annyira a hatása alá kerültem, hogy utána elkezdtem a neten a cikkeket, a Wikipédiát és egyebeket bújni, mire eljutottam Krakauer és Bukrejev könyvéhez is. Azonnal beszereztem - a Krakauerét nem volt könnyû - mindkettõt, és kb. másfél hét alatt elolvastam õket. A könyvek fényében tegnap újranéztem a filmet. Így is megrázó volt. Nagyon megható az utolsó jelenet, amikor Hall a feleségével beszél telefonon. Láttam itt a korábbi hozzászólások között, hogy valaki ezt már túl "hálivúdinak", csöpögõsnek és nyálasnak találja. Viszont Krakauer könyvébõl kiderül, hogy ez a beszélgetés szóról szóra így hangzott el, hiszen valamennyi alaptábori telefonbeszélgetést rögzítettek, Krakauer pedig vissza is hallgatta ezeket, mielõtt megírta a könyvet. Beck Weathers ún. feltámadására is azt mondtam volna még a könyvek elolvasása elõtt, hogy mese, persze ha nincs tudatva az elején, hogy megtörtént események alapján készült a film.
Tetszettek a jellemábrázolások is: Scott Fischert például kifejezetten jól játszotta Gyllenhaal. Kis negatívum számomra, hogy fõleg a Rob Hall vezette Adventure Consultants csapatot, és a tagjai sorsát mutatja be a film, a Fischer-féle Mounten Madness expedíció és mászói inkább epizódszerepeket kaptak. Pedig, ha egy órával is akár hosszabb lett volna a film, ezáltal ezekre a szálakra és személyekre is kitért volna - én megnéztem volna akkor is.
Összességében szerintem egy nagyon jó film, szép emléket állít az elhunyt hegymászóknak és családjuknak is, bár azt az õrületet, hogy miért megy fel valaki az életét kockáztatva közel 9 km magasra ahol már szinte nincs oxigén, nem érthetjük meg a filmbõl, csak a könyvekbõl. Azokból is nehezen.
Mindenkinek ajánlom a filmet, és a könyveket is, akiket kicsit jobban érdekel a téma! A Halál a Himaláján c. filmet viszont nem: hiába az Ég és jég alapján készült, de olyan banális marhaságok vannak benne, mint pl. 5 nap alatt feljutnak a csúcsra (nem tér ki rá a film, hogy másfél hónap ez valójában, a sok akklimatizációs túra miatt).
A port észrevehetné már, hogy a fõszereplõt kihagyta a stáblistából. Többen is írtátok.
Január óta bámulom a Google Earth-ön az alaptábort :) Nálam 9/10, a Fischer-féle szál hiánya miatt.
5/10
Rahar 2016 febr. 26. - 20:20:34 5/10
Számomra az egyszer nézhetõ kategóriába tartozik. Én nem akarok vitatkozni hogy a szereplõk hõsök, vagy kezelésre szoruló emberek. A történet nekem tetszett, nem mondom, hogy halálra izgultam, de egyszer jó volt megnézni. Igaz, hogy a történet valós eseményeken alapul, ettõl még nem eget rengetõ.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu